data-srcset
Fostex HP-A8

Anvendelig hodetelefonforsterker

Fostex-forsterkeren har få begrensninger, men det koster.

Krystalllklart lydbilde og masse inn- og utganger gjør dette til en fristende DAC-forsterker.
Litt for snill dynamikk, slank bass og høy pris.

Med den voksende populariteten til hodetelefoner, er det ikke rart det dukker opp tilbehør som hodetelefonforsterkere. De har skaffet seg et forsprang på forsterkere flest, som ofte har middelmådige hodetelefonutganger, som ikke leverer god nok lyd til de dyrere hodetelefonene i markedet.

Som det også blir stadig flere av.

En god hodetelefonforsterker kan også brukes som forforsterker med digitale og analoge lydkilder. Da kan man faktisk erstatte en aldrende analog forforsterker, med en mer fleksibel enhet. Som Fostex stasjonære hodetelefonforsterker, HP-A8.

Her får man innebygget DAC med USB, koaksial og optiske digitalinnganger, men også et sett analoge innganger. Og en 110 ohms balansert AES/EBU-inngang for digitale kilder med balansert kabelføring.

Tre i ett altså, med volumkontroll på de analoge utgangene, og en fjernkontroll til å styre det hele.

Som en liten kuriositet, kan man også plugge inn et SD-minnekort via en inngang på baksiden, som støtter blant annet DSD-filer, men ikke alle filformater. Men det er enklere å bruke Fostex Audio Player, som kan lastes ned til Mac og PC, og spille fra den hvis man trenger støtte for musikk i DSD-format.

Med både analoge og digitale inn- og utganger, er Fostex HP-A8 en komplett hodetelefonforsterker med DAC. (Foto: Produsenten)
Med både analoge og digitale inn- og utganger, er Fostex HP-A8 en komplett hodetelefonforsterker med DAC. (Foto: Produsenten)

Forforsterker

Ellers støtter HP-A8 de aller fleste – og flere enn de fleste trenger – filformater via de digitale inngangen. Alle inngangene takler 24-bit/192 kHz filer og DAC-en i Fostex-forsterkeren (AK4399) jobber med opp til 32-bit/192 kHz, og sender signalet til en diskret oppbygget hodetelefonforsterker.

annonse

Det finnes noen justeringsmuligheter i form av valgbare digitalfiltre som bestemmer hvor kraftig avskjæring signalet skal ha, oppsampling for de som liker å eksperimentere, og det er mulig å gå utenom volumkontrollen slik at de analoge utgangene blir en ren linjeutgang.

annonse

Det er også mulig å øke gain (volum) til de to hodetelefonutgangene på fronten, dersom man spiller på et par tungdrevne hodetelefoner. Men det er ikke sikkert det hjelper. Hodetelefonutgangene lever 700 mW i 32 ohms belastning, så plugger du inn noen tungdrevne hodetelefoner, kommer du til å skru volumet nesten på fullt for i det hele tatt å få lyd.

 

Jeg synes heller ikke det er så kledelig at lydbildet endrer seg så mye etter hvor høyt man spiller. Spiller man på moderat volum, hører man en fløyelsglatt mellomtone og litt tilbaketrukket bass og diskant. Balansen i lybildet bedrer seg betraktelig når man skur opp lyden, men det tar aldri skikkelig av. Den lyder fantastisk på vokaler og får virkelig gåsehuden frem når man lytter til Ingebjørg Bratlands gudommelige platinavokal, eller opera, men det spruter ikke helt av St. Germains album med samme navn.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det fungerer bedre med salige Keith Richards Crosseyed Heart, som ikke er særlig kompleks blues, men jeg savner litt mer i bassen og større dynamisk konstrast. Balansen som helhet er bra når man spiller høyt nok, og det er massevis med luft og detajler her, men til prisen bør man kunne forlange mer.

annonse

 

I dyreste laget

Med en lang rekke innganger og flere innstillingsmuligheter, er Fostex HP-A8 en utmerket DAC med hodetelefonutganger og forforsterker. Hadde den kostet under 10.000 skulle vi jekket opp karakteren, for sett i forhold til ytelsen, er den i dyreste laget.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

Fostex HP-A8

 • Type: Digitalkonverter med forforsterker
 • DAC: 32-bit/192 kHz sampling
 • Tilkoblinger: USB, optisk, koaksial og AES/EBU inn og analoge inn/utganger, 2 x hodetelefonutgang, SD-kort
 • Annet: Fjernkontroll, volumkontroll på analoge utganger

Pris

13795 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativer til Fostex HP-A8

   data-srcset

  Adrenalin-kick for hodetelefoner

  Hvis du ikke er helt fornøyd med lyden fra hodetelefonene, kan det hende du trenger en bedre forsterker.

   data-srcset

  Ellevilt festlig forsterker

  Den hybride forsterkeren er 30 kilo med reinspikka moro, men er ikke helt uten finesser.

   data-srcset

  Platespilleren du må høre

  Pro-Ject lykkes fullstendig med platespilleren som for alvor tar opp kampen med referansespilleren i klassen.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superforsterker knuser konkurrentene

  Naim Supernait 3 er definitivt et av de virkelig gode forsterkerkjøpene til under 100.000 kroner. Den har alt – bortsett fra digitale innganger.

   data-srcset

  Sublim japansk lydkunst

  Lei av hi-fi? Yamahas high-end forsterkere vil få deg på bedre tanker.

   data-srcset

  Den er ikke stor, men har full kontroll!

  OPPDATERT MED VIDEO: H120 er en glimrende liten forsterker, som gjør nesten alt riktig. Den har egentlig bare ett (luksus)problem.

  Marantz PM7000N

  Alt-i-ett-forsterker for kresne ører

  Marantz PM7000N er en alt-i-ett-forsterker med alt du trenger av strømming og innganger. Multirom støttes også, alt du trenger er høyttalere.