: Fostex HP-A8

Anvendelig hodetelefonforsterker

Fostex-forsterkeren har få begrensninger, men det koster.
Lyd & Bilde mener
Krystalllklart lydbilde og masse inn- og utganger gjør dette til en fristende DAC-forsterker.
Litt for snill dynamikk, slank bass og høy pris.
Spesifikasjoner

Fostex HP-A8

  • Type: Digitalkonverter med forforsterker
  • DAC: 32-bit/192 kHz sampling
  • Tilkoblinger: USB, optisk, koaksial og AES/EBU inn og analoge inn/utganger, 2 x hodetelefonutgang, SD-kort
  • Annet: Fjernkontroll, volumkontroll på analoge utganger
Annonse
Annonse
forfatter

Med den voksende populariteten til hodetelefoner, er det ikke rart det dukker opp tilbehør som hodetelefonforsterkere. De har skaffet seg et forsprang på forsterkere flest, som ofte har middelmådige hodetelefonutganger, som ikke leverer god nok lyd til de dyrere hodetelefonene i markedet.

Som det også blir stadig flere av.

En god hodetelefonforsterker kan også brukes som forforsterker med digitale og analoge lydkilder. Da kan man faktisk erstatte en aldrende analog forforsterker, med en mer fleksibel enhet. Som Fostex stasjonære hodetelefonforsterker, HP-A8.

Her får man innebygget DAC med USB, koaksial og optiske digitalinnganger, men også et sett analoge innganger. Og en 110 ohms balansert AES/EBU-inngang for digitale kilder med balansert kabelføring.

Tre i ett altså, med volumkontroll på de analoge utgangene, og en fjernkontroll til å styre det hele.

Som en liten kuriositet, kan man også plugge inn et SD-minnekort via en inngang på baksiden, som støtter blant annet DSD-filer, men ikke alle filformater. Men det er enklere å bruke Fostex Audio Player, som kan lastes ned til Mac og PC, og spille fra den hvis man trenger støtte for musikk i DSD-format.

Med både analoge og digitale inn- og utganger, er Fostex HP-A8 en komplett hodetelefonforsterker med DAC. (Foto: Produsenten)
Med både analoge og digitale inn- og utganger, er Fostex HP-A8 en komplett hodetelefonforsterker med DAC. (Foto: Produsenten)

Forforsterker

Ellers støtter HP-A8 de aller fleste – og flere enn de fleste trenger – filformater via de digitale inngangen. Alle inngangene takler 24-bit/192 kHz filer og DAC-en i Fostex-forsterkeren (AK4399) jobber med opp til 32-bit/192 kHz, og sender signalet til en diskret oppbygget hodetelefonforsterker.

Det finnes noen justeringsmuligheter i form av valgbare digitalfiltre som bestemmer hvor kraftig avskjæring signalet skal ha, oppsampling for de som liker å eksperimentere, og det er mulig å gå utenom volumkontrollen slik at de analoge utgangene blir en ren linjeutgang.

Det er også mulig å øke gain (volum) til de to hodetelefonutgangene på fronten, dersom man spiller på et par tungdrevne hodetelefoner. Men det er ikke sikkert det hjelper. Hodetelefonutgangene lever 700 mW i 32 ohms belastning, så plugger du inn noen tungdrevne hodetelefoner, kommer du til å skru volumet nesten på fullt for i det hele tatt å få lyd.

 

Jeg synes heller ikke det er så kledelig at lydbildet endrer seg så mye etter hvor høyt man spiller. Spiller man på moderat volum, hører man en fløyelsglatt mellomtone og litt tilbaketrukket bass og diskant. Balansen i lybildet bedrer seg betraktelig når man skur opp lyden, men det tar aldri skikkelig av. Den lyder fantastisk på vokaler og får virkelig gåsehuden frem når man lytter til Ingebjørg Bratlands gudommelige platinavokal, eller opera, men det spruter ikke helt av St. Germains album med samme navn.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det fungerer bedre med salige Keith Richards Crosseyed Heart, som ikke er særlig kompleks blues, men jeg savner litt mer i bassen og større dynamisk konstrast. Balansen som helhet er bra når man spiller høyt nok, og det er massevis med luft og detajler her, men til prisen bør man kunne forlange mer.

 

I dyreste laget

Med en lang rekke innganger og flere innstillingsmuligheter, er Fostex HP-A8 en utmerket DAC med hodetelefonutganger og forforsterker. Hadde den kostet under 10.000 skulle vi jekket opp karakteren, for sett i forhold til ytelsen, er den i dyreste laget.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Bitteliten sub med uante krefter.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!