Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

: Fostex HP-A8

Anvendelig hodetelefonforsterker

Fostex-forsterkeren har få begrensninger, men det koster.

Skrevet av / 10.02.16 - 08:00
Fostex HP-A8
Lasse Svendsen

Med den voksende populariteten til hodetelefoner, er det ikke rart det dukker opp tilbehør som hodetelefonforsterkere. De har skaffet seg et forsprang på forsterkere flest, som ofte har middelmådige hodetelefonutganger, som ikke leverer god nok lyd til de dyrere hodetelefonene i markedet.

Som det også blir stadig flere av.

En god hodetelefonforsterker kan også brukes som forforsterker med digitale og analoge lydkilder. Da kan man faktisk erstatte en aldrende analog forforsterker, med en mer fleksibel enhet. Som Fostex stasjonære hodetelefonforsterker, HP-A8.

Her får man innebygget DAC med USB, koaksial og optiske digitalinnganger, men også et sett analoge innganger. Og en 110 ohms balansert AES/EBU-inngang for digitale kilder med balansert kabelføring.

Tre i ett altså, med volumkontroll på de analoge utgangene, og en fjernkontroll til å styre det hele.

Som en liten kuriositet, kan man også plugge inn et SD-minnekort via en inngang på baksiden, som støtter blant annet DSD-filer, men ikke alle filformater. Men det er enklere å bruke Fostex Audio Player, som kan lastes ned til Mac og PC, og spille fra den hvis man trenger støtte for musikk i DSD-format.

Med både analoge og digitale inn- og utganger, er Fostex HP-A8 en komplett hodetelefonforsterker med DAC. (Foto: Produsenten)
Med både analoge og digitale inn- og utganger, er Fostex HP-A8 en komplett hodetelefonforsterker med DAC. (Foto: Produsenten)

Forforsterker

Ellers støtter HP-A8 de aller fleste – og flere enn de fleste trenger – filformater via de digitale inngangen. Alle inngangene takler 24-bit/192 kHz filer og DAC-en i Fostex-forsterkeren (AK4399) jobber med opp til 32-bit/192 kHz, og sender signalet til en diskret oppbygget hodetelefonforsterker.

Det finnes noen justeringsmuligheter i form av valgbare digitalfiltre som bestemmer hvor kraftig avskjæring signalet skal ha, oppsampling for de som liker å eksperimentere, og det er mulig å gå utenom volumkontrollen slik at de analoge utgangene blir en ren linjeutgang.

Det er også mulig å øke gain (volum) til de to hodetelefonutgangene på fronten, dersom man spiller på et par tungdrevne hodetelefoner. Men det er ikke sikkert det hjelper. Hodetelefonutgangene lever 700 mW i 32 ohms belastning, så plugger du inn noen tungdrevne hodetelefoner, kommer du til å skru volumet nesten på fullt for i det hele tatt å få lyd.

 

Jeg synes heller ikke det er så kledelig at lydbildet endrer seg så mye etter hvor høyt man spiller. Spiller man på moderat volum, hører man en fløyelsglatt mellomtone og litt tilbaketrukket bass og diskant. Balansen i lybildet bedrer seg betraktelig når man skur opp lyden, men det tar aldri skikkelig av. Den lyder fantastisk på vokaler og får virkelig gåsehuden frem når man lytter til Ingebjørg Bratlands gudommelige platinavokal, eller opera, men det spruter ikke helt av St. Germains album med samme navn.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det fungerer bedre med salige Keith Richards Crosseyed Heart, som ikke er særlig kompleks blues, men jeg savner litt mer i bassen og større dynamisk konstrast. Balansen som helhet er bra når man spiller høyt nok, og det er massevis med luft og detajler her, men til prisen bør man kunne forlange mer.

 

I dyreste laget

Med en lang rekke innganger og flere innstillingsmuligheter, er Fostex HP-A8 en utmerket DAC med hodetelefonutganger og forforsterker. Hadde den kostet under 10.000 skulle vi jekket opp karakteren, for sett i forhold til ytelsen, er den i dyreste laget.

Lyd & Bilde mener

Krystalllklart lydbilde og masse inn- og utganger gjør dette til en fristende DAC-forsterker. Litt for snill dynamikk, slank bass og høy pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Spiller med glødende engasjement

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Sensasjonelt god nettverksspiller

Meget godt kjøp

Silkemyk og organisk lyd

Med lupe i rillene

Fremtidssikker rørforsterker

En fantastisk musikkstrømmer – men den koster!

Til stereoanlegg eller hjemmekino?

En CD-spiller for evigheten

Den beste budsjettstrømmeren blir bedre

Scroll to Top