: Hegel HD11

"Rimelig" High-end

Den nye Hegel HD11 låter usedvanlig bra. Konverteren graver frem detaljene i digitalsignalet, og leverer dem uproblematisk videre uten å tilføre egne uhumskheter.
Lyd & Bilde mener
Glimrende lyd Fjernkontroll
Ikke hodetelefonutgang
Spesifikasjoner
  • Digital inn: adaptiv USB, koaksial og optisk
  • Analog ut: XLR og RCA
  •  32-bit/192kHz (96kHz USB)
  •  Fjernkontroll
Annonse
Annonse
forfatter

Mens de to rimeligste DAC-ene i denne presentasjonen er meget godt utstyrt, både hva digitalinnganger angår og med volumkontroll på utgangen i tillegg til hodetelefonutgang, er Hegel HD11 mer sparsom på utstyr. Visst har den både balansert og ubalansert utgang, og i motsetning til de billigste har den dessuten fjernkontroll med kildevelger (dog en trist, liten plastsak). Men lydnivået er satt, og hodetelefonutgang finnes ikke.

I stedet dreier det seg om å velge de beste digitalkomponentene og integrere dem sømløst i kretsene, slik at egenstøy holdes på et absolutt minimum, mens digitalsignalet konverteres med best mulig oppløsning. Derfor har valget falt på en 32-bit DAC-chip, og egenstøy for hele produktet er på -140 dB!

USB-inngangen støtter ikke 192 kHz oppløsning, bare 96 kHz. Den er heller ikke asynkron, men adaptiv. Det betyr at den bruker datamaskinens klokke. Men så reklokkes signalet i konverteren. Både den analoge og den digitale delen av DAC-en er utviklet av Hegels ingeniører, som gir utgangspunkt for bedre kontroll over hvordan alle komponentene integreres sammen.

I tillegg til å velge inngangene, lar fjernkontrollen deg hoppe mellom sanger i en spilleliste satt opp på din PC eller Mac, når denne er koblet til USB-inngangen på konverteren.

Lydkvaliteten
Mens både Asus Xonar Essence One og Cambridge DacMagic Plus låter mye bedre enn forventet til prisen, er Hegel HD11 i en ganske annen liga. Visst er prisen dobbel, men jeg vet om flere konvertere til samme pris som blekner i forhold. Vår gamle favoritt Hegel HD10 inkludert. Den nye konverteren gjengir nemlig musikken med større rom og mer luft rundt instrumentene enn det meste. Bare hør på cymbalene på Trondheimsolistenes ”In Folk Style”, og hvordan strykerne løfter seg ut i lufta. Stemmen til singer/songwriter Maria Solheim kommer klokkeklart frem, mens bassgitaren står støtt i bunnen.

Det er naturlig å sammenlikne med min egen Hegel HD20, storebroren. Denne har enda mer skyv og energi i bassen, noe som gir mitt eget prosjekt Staal enda fetere lyd (jeg bruker plata ”Rambokniv” fordi jeg kjenner den godt, ikke for å være selvdigger), med enda tyngre og mer hardtslående trommer. Men HD11 har enda litt mer detaljer og oppløsning i overtoneområdet. Cymbalene og de lyseste tangenter på Saybias ”Angel” er mer mikronyansert. Og den dynamiske kontrasten er meget bra. Har du 6.000 kroner å bruke på en digitalkonverter, kan jeg ikke komme på noen jeg heller ville anbefalt enn Hegel HD11.

Også i denne testen:

Cambridge DacMagic Plus

DacMagic gir mest for pengene

Cambridge DacMagic Plus overgår sin populære forgjenger med flere digitalinnganger, bedre oppsampling og hodetelefonutgang.

Lydkvalitet Tilkoblinger Lav pris
Ikke fjernkontroll

Asus Xonar Essence One

Påkostet budsjettkonverter

Dataprodusenten Asus har kastet seg ut i hi-fi-markedet med verdens første DAC med symmetrisk 8x oppsampling.

God lyd Mange muligheter Lav pris
Ikke fjernkontroll Ønsker litt luftigere lydbilde

Weiss DAC202

Vidundermiddelet

Weiss DAC202 koster det hvite ut av øyet. Men til prisen får du da også en av de aller mest vellydende konverterne på markedet i dag.

Fabelaktig lyd Glimrende hodetelefonforsterker
Meget dyr

Burson Audio DA-160

Seriøs hi-fi

Burson er en relativt fersk stjerne på hi-fi-himmelen, men det stopper dem ikke fra å lage flotte produkter. Som denne digitalkonverteren.

Varm lyd
Litt lite fraspark Ikke hodetelefonutgang Ikke fjernkontroll
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Den nye tilføyelsen til Surface Pro-porteføljen kommer bl.a. med innebygd LTE Advanced.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Thorens er endelig der de skal være med en av de beste platespillerne vi har testet på lenge.
Nikon har lyttet til kritikken og perfeksjonert Z6 II, som med ett ble et av de beste kameraene du kan kjøpe.