: Hegel HD11

"Rimelig" High-end

Den nye Hegel HD11 låter usedvanlig bra. Konverteren graver frem detaljene i digitalsignalet, og leverer dem uproblematisk videre uten å tilføre egne uhumskheter.
Lyd & Bilde mener
Glimrende lyd Fjernkontroll
Ikke hodetelefonutgang
Spesifikasjoner
  • Digital inn: adaptiv USB, koaksial og optisk
  • Analog ut: XLR og RCA
  •  32-bit/192kHz (96kHz USB)
  •  Fjernkontroll
Annonse
Annonse
forfatter

Mens de to rimeligste DAC-ene i denne presentasjonen er meget godt utstyrt, både hva digitalinnganger angår og med volumkontroll på utgangen i tillegg til hodetelefonutgang, er Hegel HD11 mer sparsom på utstyr. Visst har den både balansert og ubalansert utgang, og i motsetning til de billigste har den dessuten fjernkontroll med kildevelger (dog en trist, liten plastsak). Men lydnivået er satt, og hodetelefonutgang finnes ikke.

I stedet dreier det seg om å velge de beste digitalkomponentene og integrere dem sømløst i kretsene, slik at egenstøy holdes på et absolutt minimum, mens digitalsignalet konverteres med best mulig oppløsning. Derfor har valget falt på en 32-bit DAC-chip, og egenstøy for hele produktet er på -140 dB!

USB-inngangen støtter ikke 192 kHz oppløsning, bare 96 kHz. Den er heller ikke asynkron, men adaptiv. Det betyr at den bruker datamaskinens klokke. Men så reklokkes signalet i konverteren. Både den analoge og den digitale delen av DAC-en er utviklet av Hegels ingeniører, som gir utgangspunkt for bedre kontroll over hvordan alle komponentene integreres sammen.

I tillegg til å velge inngangene, lar fjernkontrollen deg hoppe mellom sanger i en spilleliste satt opp på din PC eller Mac, når denne er koblet til USB-inngangen på konverteren.

Lydkvaliteten
Mens både Asus Xonar Essence One og Cambridge DacMagic Plus låter mye bedre enn forventet til prisen, er Hegel HD11 i en ganske annen liga. Visst er prisen dobbel, men jeg vet om flere konvertere til samme pris som blekner i forhold. Vår gamle favoritt Hegel HD10 inkludert. Den nye konverteren gjengir nemlig musikken med større rom og mer luft rundt instrumentene enn det meste. Bare hør på cymbalene på Trondheimsolistenes ”In Folk Style”, og hvordan strykerne løfter seg ut i lufta. Stemmen til singer/songwriter Maria Solheim kommer klokkeklart frem, mens bassgitaren står støtt i bunnen.

Annonse

Det er naturlig å sammenlikne med min egen Hegel HD20, storebroren. Denne har enda mer skyv og energi i bassen, noe som gir mitt eget prosjekt Staal enda fetere lyd (jeg bruker plata ”Rambokniv” fordi jeg kjenner den godt, ikke for å være selvdigger), med enda tyngre og mer hardtslående trommer. Men HD11 har enda litt mer detaljer og oppløsning i overtoneområdet. Cymbalene og de lyseste tangenter på Saybias ”Angel” er mer mikronyansert. Og den dynamiske kontrasten er meget bra. Har du 6.000 kroner å bruke på en digitalkonverter, kan jeg ikke komme på noen jeg heller ville anbefalt enn Hegel HD11.

Også i denne testen:

Cambridge DacMagic Plus

DacMagic gir mest for pengene

Cambridge DacMagic Plus overgår sin populære forgjenger med flere digitalinnganger, bedre oppsampling og hodetelefonutgang.

Lydkvalitet Tilkoblinger Lav pris
Ikke fjernkontroll

Asus Xonar Essence One

Påkostet budsjettkonverter

Dataprodusenten Asus har kastet seg ut i hi-fi-markedet med verdens første DAC med symmetrisk 8x oppsampling.

God lyd Mange muligheter Lav pris
Ikke fjernkontroll Ønsker litt luftigere lydbilde

Weiss DAC202

Vidundermiddelet

Weiss DAC202 koster det hvite ut av øyet. Men til prisen får du da også en av de aller mest vellydende konverterne på markedet i dag.

Fabelaktig lyd Glimrende hodetelefonforsterker
Meget dyr

Burson Audio DA-160

Seriøs hi-fi

Burson er en relativt fersk stjerne på hi-fi-himmelen, men det stopper dem ikke fra å lage flotte produkter. Som denne digitalkonverteren.

Varm lyd
Litt lite fraspark Ikke hodetelefonutgang Ikke fjernkontroll
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.