: 5 D/A konvertere med USB

DAC - Det digitale knutepunktet

Med en DAC kan du få skikkelig hi-fi-lyd, enten musikken spilles fra datamaskin, CD-spiller eller nettverksspiller.
Annonse
Annonse
forfatter

Bruker du Spotify til å strømme all musikk? Har du merket en litt hermetisk lyd fra PC-en og savner lydkvaliteten du hadde med din gamle CD-spiller? Løsningen er noe så enkelt som en digitalkonverter (DAC). De gode starter på ca 3.000 kroner og gir et utrolig lydmessig løft fra datamaskinen. Og selv om den komprimerte musikken på Spotify aldri vil nå helt opp til det beste CD-formatet kan levere, vil du bli overrasket over hvor bra det faktisk kan låte. Koble en USB-kabel fra datamaskinen til DAC-en, koble denne videre til stereoanlegget, og spill musikken som vanlig. Det var faktisk hele bruksanvisningen!

Vår digitale hverdag
Spotify er selvsagt bare en av mange muligheter. Teknologien går raskere enn noensinne, og den spriker i alle retninger. I vår verden betyr det at det nå finnes et hav av ulike muligheter når det kommer til medieavspilling. Noen bruker fortsatt sin gamle CD-spiller. Andre spiller musikk fra PC eller Mac; enten musikken er lagret lokalt, eller den strømmes via abonnementstjenester som Wimp, Spotify eller tapsfritt fra Qobuz. Eller hva med å bruke en nettverksstrømmer, fra Sonos eller Logitech? PlayStation3 fungerer også til dette formålet. Så har vi de som spiller av musikken fra sin smarttelefon eller nettbrett koblet til stereoanlegget via AirPlay-muligheten til en AirPort Express (Android-brukere kan bruke doubleTwist for å gjøre dette). Mulighetene er mange, nærmest uendelige, og hva folk velger er opp til sine egne preferanser. Men felles for de alle, bortsett fra CD-spillerne, er at funksjonaliteten er satt i høysetet, ikke lydkvaliteten. Jeg snakker ikke nå om high-end-nettverksstrømmere fra eksempelvis Linn og Naim, men for vanlige forbrukerløsninger. En annen, mer gledelig fellesnevner er at det er enkelt å oppgradere lyden til skikkelige greier. Gitt at musikkfilene holder høy nok kvalitet, er det ingen grunn til at du ikke skal få like god lyd fra datamaskinen som fra en påkostet CD-spiller, ved å koble til en DAC.

Audiofilt nav
En DAC, eller digital-til-analogkonverter, fungerer som det audiofile knutepunktet for alle dine digitale lydkilder. Jo flere innganger den har, desto flere forskjellige kilder kan kobles til. En skikkelig konverter vil kunne oppgradere lyden fra din gamle CD-spiller, eller den kan ta over som lydkort for datamaskinen. PC-brukere kobler til USB-inngangen (alle konverterne i denne testen har USB-inngang), mens Mac-brukere kan velge mellom USB eller optisk ut fra hodetelefonutgangen. Den samme DAC-en kan også brukes til å forbedre lyden fra TV-dekoderen eller Blu-ray-spilleren. Bare husk å sette disse til å sende PCM-lyd ut fra digitalutgangen. Dette gjelder ikke for eiere av surroundanlegg, da en DAC kun brukes i stereo.

Stasjonære
I forrige utgave av bladet testet vi bærbare DAC-er som passet fint nedi en laptop-bag. I dette nummeret fokuserer vi på stasjonære konvertere med formål å heve lyden fra datamaskinen til et nivå som tangerer eller overgår lyden fra en god CD-spiller.

5 DAC-er
Dette er ikke en gruppetest med vinnere og tapere, men snarere en liten presentasjon av nye, gode konvertere i ulike prisklasser. Billigst er Asus Xonar Essence One og Cambridge Audio DacMagic Plus til rundt 3.000 kroner. Begge har hodetelefonutgang og variabel volumkontroll, slik at de kan brukes direkte med en effektforsterker eller et par aktive høyttalere. Hegel HD11 og Burson Audio DA-160 koster henholdsvis 6.000 og 8.250 kroner og har ikke de funksjonene. I stedet er dette virkelig seriøse hi-fi-DAC-er som vil kunne løfte lydkvaliteten fra selv meget gode CD-spillere og nettverksspillere. Er du villig til å bruke såpass med kroner, kan du meget godt ha en DAC for livet.

Helt til slutt har vi tatt med den perverst dyre Weiss DAC202. En konverter som virkelig har alt, med lyd i verdensklasse og en rekke tilkoblinger. Inkludert en påkostet hodetelefonutgang, og den er så vidt vi vet den eneste på markedet med Firewire i stedet for USB for tilkobling av datamaskinen. En lydmessig glimrende løsning, som er veldig dyr. Prisen på DAC202 er da også 40.000 kroner.

Slik testet vi
Alle konverterne er testet sammen med vår referanseforsterker Hegel H200 (23.000 kr) og de påkostete stativhøyttalerne Dynaudio Focus 160 (17.000 kr, test kommer). Balansert koblet med XLR hvis mulig, og hodetelefonutgangen er testet med de nokså tungdrevne Sennheiser HD 598 (2.100 kr). USB fra MacBook Pro er brukt, og vi har også spilt CD-er fra Blu-ray-spilleren Denon DBP-2012UD (4.800 kr) via koaksialinngangen. Når vi ikke har brukt CD-er, har vi spilt lydfiler av minimum CD-kvalitet (16-bit/44,1kHz). 24-bit/96kHz har også blitt sjekket.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Produkter i testen

Hegel HD11

"Rimelig" High-end

Den nye Hegel HD11 låter usedvanlig bra. Konverteren graver frem detaljene i digitalsignalet, og leverer dem uproblematisk videre uten å tilføre egne uhumskheter.

Glimrende lyd Fjernkontroll
Ikke hodetelefonutgang

Cambridge DacMagic Plus

DacMagic gir mest for pengene

Cambridge DacMagic Plus overgår sin populære forgjenger med flere digitalinnganger, bedre oppsampling og hodetelefonutgang.

Lydkvalitet Tilkoblinger Lav pris
Ikke fjernkontroll

Asus Xonar Essence One

Påkostet budsjettkonverter

Dataprodusenten Asus har kastet seg ut i hi-fi-markedet med verdens første DAC med symmetrisk 8x oppsampling.

God lyd Mange muligheter Lav pris
Ikke fjernkontroll Ønsker litt luftigere lydbilde

Weiss DAC202

Vidundermiddelet

Weiss DAC202 koster det hvite ut av øyet. Men til prisen får du da også en av de aller mest vellydende konverterne på markedet i dag.

Fabelaktig lyd Glimrende hodetelefonforsterker
Meget dyr

Burson Audio DA-160

Seriøs hi-fi

Burson er en relativt fersk stjerne på hi-fi-himmelen, men det stopper dem ikke fra å lage flotte produkter. Som denne digitalkonverteren.

Varm lyd
Litt lite fraspark Ikke hodetelefonutgang Ikke fjernkontroll
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
De trådløse høyttalerne SRS-RA5000 og SRS-RA3000 sprer lyden i alle retninger, og fyller hele rommet.
Fire nye modeller fra JBL Synthesis som lover å rocke huset "uten å synes".

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.