TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: 5 3D klare surroundreceivere

Monsterkraft i hjemmekinoen

Skal du overgå kinoopplevelsen i stua og grave gullet ut av musikksamlingen, kreves kraft og kvalitet. Som disse fem surroundreceiverne, som dessuten strømmer musikk over nettverket.

De beste TV-ene og projektorene av siste generasjon har en vanvittig bildekvalitet! Med et godt bilde er du halvveis til mål. Det må selvsagt følges opp med glimrende lyd. Og hvis målet er nær sagt å flytte kinosalen inn i stua, trengs forsterkerkraft for å holde kontrollen på høyttalerne, i tillegg til god prosessering av lydsignalet. Det koster nødvendigvis litt. I denne testen tar vi for oss surroundreceivere rundt den magiske 10.000-kronersgrensa. Billigere receivere, la oss si til halve prisen, kan gi gode filmopplevelser innenfor moderate lydnivåer og til dels grei lyd på musikk, men aldri komme tett nok inn på den musikalske kjernen for den som liker å bare sitte og nyte musikk over lang tid om gangen. Dyrere receivere har enda mer av alt; enda bedre prosessering og mer kraft, men små forbedringer koster mye. For ti tusen kroner gir de beste receiverne så mye av totalopplevelsen både på film og musikk, at det kan være mer fornuftig å oppgradere til bedre høyttalere ennå å kjøpe enda dyrere receiver.

Autokalibrering og romkorreksjon
For å få maksimalt ut av lyden hjemme, er receiverne i denne prisklassen utstyrt med hver sin målemikrofon. Denne plasseres i ørehøyde ved sitteplass, så er det bare å aktivere autooppsettet på receiveren. Denne kan ha forskjellig navn avhengig av produsent, men den gjør alltid det samme; den måler og kalibrerer for avstand til hver høyttaler, lydnivå og delefrekvens mellom høyttalerne og subwooferen. I tillegg sjekkes den tonale balansen fra høyttalersystemet, og nødvendige justeringer gjøres for at det skal låte mest mulig korrekt i nettopp det rommet de står i. Det vil variere noe fra receiver til receiver hvor nøyaktig dette gjøres. Noen vil i tillegg sjekke faseresponsen fra høyttalerne og korrigere for stående lydbølger i bassområdet, for å hindre at det låter bløtt og rart i bassen.

Høydekanaler
Testens receivere er av typen sjukanals (Pioneer sin er 9-kanals). Det betyr at inntil sju høyttalere kan drives samtidig, i tillegg til en egen subwooferkanal (LFE). Det gir mulighet for et vanlig 5.1-oppsett med ekstra forsterkerkraft til fronthøyttalerne (bi-amping), eller koble til et ekstra par bakhøyttalere for å få et mer omsluttende lydbilde bak. Eller, som det viser seg at undertegnede foretrekker, monter et par små høyttalere nært taket over fronthøyttalerne, for å trekke lydbildet også opp i høyden. Alle testens receivere har mulighet for høydekanaler, og Yamaha og Pioneer har dessuten gitt sine receivere mulighet for å bruke disse som en utvidelse av senterkanalen og dermed heve dialogene opp fra under lerretet til riktig høyde. Dette i tillegg til å gjengi den delen av lydbildet som beregnes å komme ovenfra.

3D og 4K
Alle de nyeste receiverne er kompatible med de nye 3D Blu-ray-spillerne, og kan sende signalet helskinnet videre til TV-skjermen eller projektoren. De kan nå også håndtere morgendagens HD-videoformat, nemlig 4K som har fire ganger så mange piksler som 1080p, det vi til nå har kjent som Full HD. Mens Pioneer SC-LX56 kan motta og sende et 4K-signal videre til fremviseren, kan alle de andre i testen i tillegg oppskalere et lavoppløst signal til 4K. Dette forutsetter at du har en TV-skjerm eller projektor med 4K oppløsning, som hittil svært få og bare de dyreste har. At den dessuten gjør oppskaleringsjobben noe dårligere enn hva disse receiverne gjør, er tvilsomt, så det spørs om denne funksjonen har noe særlig for seg.

Strømming
Nettverksstrømming har begynt å ta av, i takt med at CD-salget stuper. Med disse receiverne kan du strømme musikk direkte fra PC-en gitt at de er koblet til samme nettverk. Avhengig av filformat og bitrate kan du da få svært god lydkvalitet fra den digitale musikksamlingen. Er du vant til å spille musikk direkte fra PC-en, er det imidlertid litt mer knotete, for eksempel er det umulig å lage spillelister. For å bøte på en litt for enkel musikkstrømming har derfor stadig flere produsenter utrustet sine receivere med AirPlay, som trådløst kobler sammen din Apple-bærbare til receiveren (eller bruk PC/Mac med iTunes). Noen har også tjenester som Spotify integrert i receiverens menysystem, slik at du kan søke opp musikk og spille av spillelister direkte fra receiveren, uten å ha PC-en i nærheten. Dette er da også noe begrenset i forhold til hva du er vant med fra datamaskinen, men det kan være en grei funksjon å ha. Alle receiverne har dessuten internettradio.

Watt og watt, fru blom
Vi har listet effekten produsentene har oppgitt i 8 ohm. Det er ikke med dette sagt at det er en helt reell effekt. Noen oppgir effekten fra én kanal og ganger den opp med sju. Andre oppgir effekten med to kanaler drevet samtidig. Ingen av produsentene har oppgitt effekten med alle kanaler drevet samtidig, reell effekt vil derfor være lavere enn hva noen av produsentene har oppgitt. For eksempel er Pioneer SC-LX56 oppgitt til å levere 130 watt pr. kanal i 8 ohm, derimot er totalt effektforbruk oppgitt til 720 watt fordelt på 9 kanaler. Det gir 80 watt pr. kanal, litt mer med sju høyttalere koblet til i stedet for ni.

Slik testet vi
For å best mulig kunne skille lydmessig mellom receiverne er det viktig med gode høyttalere, som avslører lyden godt. For anledningen har vi brukt de gulvstående Focal Chorus 826V (ca 20.000 kr) i stereo. I surround har vi testet i 7.1 med høydekanaler, med vårt referanse THX-system fra Procella bestående av sju P6 høyttalere og P15 subwoofer. Et sett til 153.000 kroner til sammen, som avslører de minste forskjeller.

Testkriterier
Vi søker her etter den receiveren som gir den beste totalopplevelsen. Det betyr at lydkvalitet selvsagt er svært viktig, både i surround og stereo. Men det har også etter hvert blitt viktig med funksjonalitet. Nettverksstrømming har vi snakket om, og det viser seg at receivere med AirPlay gjør det svært mye enklere for oss enn de uten. Hvor lett produktet er i bruk er også viktig, og her kommer det også inn hvorvidt produktet kan styres via smartmobil eller nettbrett. Noe alle i testen kan, på mer eller mindre heldig vis.
LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Produkter i testen

Onkyo TX-NR818

Heftig og begeistret

Med kontroll i bassen og dynamikk til tusen tar Onkyo hjemmekinojobben på alvor! Musikkelskeren bes merke seg innebygd Spotify - det vil si musikk via nettet.

Stor og kraftig lyd Godt utstyrt Platespillerinngang
Diskantområdet kunne vært enda mer finkornet

Pioneer SC-LX56

Fjerner sløret

Pioneer slår hardt fra første filmsnutt, og slipper oss tett innpå musikken med en nøytral og uforvrengt lyd. AirPlay, musikkstrømming kommer også godt med.

Kraft og detaljer Utstyr og brukervennlighet
Litt trafobrum Ikke platespillerinngang

Yamaha RX-A1020

Hjemmekinokongen

Yamaha RX-A1020 er en avansert receiver med smarte funksjoner som løfter lydopplevelsen til nye høyder. Den har ikke nyansene i overtonene til en likepriset stereoforsterker. Men den har definitivt kraften. Og summen av det hele gjør den til kongen i hjemmekinoen!

Heftig lyd Glimrende høydekanaler Overlegen fjernkontroll-app til mobile enheter Platespillerinngang
Ikke de mest finmaskete overtoner

Denon AVR-3313

Varme toner

Dette er receiveren for deg som vil konsentrere deg om å lytte fremfor å stille inn og skru. Med musikkstrømming via AirPlay og Spotify blir den en naturlig motor i stueanlegget.

Oppløst og varm lyd Lett å bruke Platespillerinngang
Mangler litt trøkk Mangelfull fjernkontroll-app

Marantz SR6007

Pen i tøyet

En enkel receiver uten de mest avanserte innstillingsmulighetene, men som derimot er meget enkel å bruke. Receiveren låter fint, og AirPlay og Spotify er kjekt. Marantz-receiveren er en god musikkformidler, men mangler litt trøkk til hjemmekino.

Oppløst lydbilde Lett å bruke Platespillerinngang
Mangler litt trøkk Mangelfull fjernkontroll-app

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.