: Electrocompaniet ECM 2

High-end-strømming gjort riktig

High-end-frelste trenger ikke frykte CD-spillerens død, med en nettverksspiller som denne.
Lyd & Bilde mener
Denne mediaspilleren har en utmerket lydkvalitet, med en potent bass og et stort og balansert lydbilde. Bred formatstøtte for både video og lyd, deriblant innebygd Wimp trekker opp, og brukerflaten er ryddig og brukervennlig. Spilleren kan styres fra både fjernkontroll, PC og smartmobil.
På videosiden støttes ikke 4K Ultra HD, og Netflix er ikke innebygd. Vi savner også AirPlay og Spotify Connect, samt USB-DAC for PC. Mediadelen alene forsvarer ikke dobbel pris i forhold til lydmessig identisk digitalkonverter.
Spesifikasjoner
  • Innebygd strømming med Wimp
  • Internettradio (vTuner)
  • Digital inn: 2 x optisk, 2 x koaksial (24-bit/192kHz)
  • Ethernet og Wi-Fi
  • Lydfiler: WAV, MP3, AAC+, Vorbis, AC3, DTS, ALAC, FLAC, APE, WMA, DSD (opptil DSD 128 5,6 MHz)
  • Videofiler: MPEG-2, MPEG-4, H.263, MPEG-4 AVC (H.264), opptil 1080p
  • Gapless playback
  • Fjernkontroll-app til iOS og Android
Annonse
Annonse
forfatter

Strømming og digitale musikkfiler har overtatt den musikalske hverdagen i stua. CD-spilleren er enten pakket bort, eller den står og støver ned. I stedet har en nettverksspiller overtatt plassen. Den tar tak i den digitale musikksamlingen fra datamaskinen din, eller fra en abonnementstjeneste i nettskyen, og spiller den av på stereoanlegget. Forhåpentligvis med et flott og enkelt brukergrensesnitt, så man enkelt finner all musikken.

Selv om det finnes mange billige – flere av dem gode – nettverksspillere på markedet, betyr det ikke at high-end-lyd er dødt – langt ifra. Nå er det opp til high-end-produsentene å lage produkter som holder følge med den digitale utviklingen, samtidig som de ivaretar feinschmeckernes krav til lydkvalitet.

 

Electrocompaniet_system
ECM 2 tar seg fint ut i hi-fi-systemet.

 

Oser av kvalitet

Med nettverksspilleren ECM 2 søker Electrocompaniet å erstatte den trauste high-end CD-spilleren med noe som oser minst like mye kvalitet. I stedet for å produsere en billig plastboks man gjerne forbinder med mediaspillere, har Electrocompaniet tatt på seg high-end-hanskene og bygget en spiller i tungt hi-fi-format. Den er robust og heftig, med en grom strømforsyning på 50 watt. Den støtter alle musikkformater man kan drømme om, enten de er på den innebygde harddisken eller på en nettverkstilkoblet datamaskin. I tillegg er strømmetjenesten Wimp innebygd, med ubegrenset tilgang til rundt 25 millioner sanger, og spilleren støtter HiFi-abonnementet med tapsfri lyd i ekte CD-kvalitet. Filmfiler kan også spilles med glimrende bildekvalitet, med oppløsning opp til 1080p HD-video. Musikkvideoer i Wimp kan også vises. Videolydformater som DTS-HD og Dolby TrueHD dekodes og sendes ut i stereo. Alternativt kan spilleren tilkobles en surroundreceiver med HDMI.

Annonse

Electrocompaniet_ECM_2

Påkostet lyddel

Det synes imidlertid bortkastet å ikke benytte den analoge stereoutgangen. For i lyddelen sitter nemlig den samme innmaten som i den glimrende digitalkonverteren ECD 2, hvilket sørger for den samme lydkvaliteten som vi falt for i L&B nr 8 2014. Det betyr også at du kan velge å gjøre utgangen variabel, slik at lydnivået kan justeres fra fjernkontrollen. Dermed kan spilleren kobles direkte i et par high-end aktive høyttalere eller en effektforsterker.

 

Elcomp_ECM2_meny1
Skjermmenyen er lekker.

 

Lekker brukerflate

Man kan ledes til å tro at high-end-produsenter ikke har greie på brukervennlighet, og at en nettverksspiller som denne er dømt til å bli en tungvinn affære å bruke. Men Electrocompaniet har virkelig tenkt på dette, og laget et grensesnitt som er oversiktlig, lekkert og intuitivt.

Annonse

 

Elcomp_ECM2_video
Også video kan vises med oppløsning, samt videokodek og lydspor.

 

Koblet til en TV får man opp et lekkert menysystem, som gjør det lett å bla gjennom musikk og filmfiler. Her er også internettradio, og vi liker godt hvor oversiktlig tjenesten Wimp ser ut på skjermen. Undertegnede er også begeistret for at oppløsningen til sangen man hører på, enten det er radio, musikkfil eller Wimp-strøm, vises nede i høyre hjørne på skjermen.

 

Elcomp_ECM2_wimp
Musikk strømmet fra Wimp har samme menysystem og visuelle uttrykk som lagret musikk. Også her vises den digitale oppløsningen på lyden.

 

Annonse

Wimp

Wimp er oversiktlig delt inn i fanene Album, Artister, Spor og Spillelister. Lekkert utseende, med albumcover og alt man trenger av informasjon. Trykk på fjernkontrollknappen med to menneskehoder på for å veksle mellom dem. Det er ikke lett å vite at denne knappen gjør dette, men når man først har fått det i fingrene, er det ganske genialt å dele inn menyene i faner som man kan skifte mellom med en knapp. Menneskehoder eller ikke.

 

Elcomp_ECM2_meny2
Lagret musikk vises med albumcover og info om oppløsning og datamengde på lydsporet.

 

I Album-fanen finner man har en oversiktlig side med nye utgivelser, anbefalte utgivelser, toppliste, sjanger og egne favoritter.

Svakheten er at man ikke kan komponere og redigere egne spillelister i Wimp med spilleren, det må man gjøre med PC, mobil eller nettbrett. Når spillelistene er laget, kan de spilles av med ECM 2.

Annonse

 

Elcomp_ECM2_musikkvideo
ECM 2 kan vise musikkvideoer fra Wimp.

 

Lagret musikk

Musikkfiler kan spilles av over nettverket, enten ved å søke opp en nettverksharddisk via oppsettmenyen, eller ved å koble til en harddisk eller minnepinne via USB. I tillegg er det plass til en intern harddisk. Du kan enten installere en vanlig harddisk eller en SSD, velg selv. Denne formateres automatisk til Electrocompaniets operativsystem. Musikk kan lagres på denne enten via nettverket eller USB-minne. Spilleren kommuniserer med verdens største musikkdatabase Gracenote, og hvis den finner musikken der, vil den automatisk katalogisere musikken med riktig sang, artist og album, i tillegg til at coverbilde lastes ned. Lekkert og enkelt. Det samme gjelder for øvrig for filmer.

 

Fjernstyring

Spilleren kan styres på ulike måter. Bruk den medfølgende fjernkontrollen til å bla i bibliotekene med, og da gjerne med et PC-tastatur koblet til en av USB-inngangene for å forenkle inntasting av passord, eller styr spilleren direkte fra nettleseren på din PC eller Mac. Denne metoden er ganske forenklet, selv fant jeg den mangelfull. Bedre går det å laste ned Electrocompaniet Remote til mobil eller nettbrett, som gir enklere tilgang til musikken og dessuten fylle på og redigere en spilleliste mens musikken går. Da trenger du heller ikke å ha på TV-en for å manøvrere i musikken. Siden spilleren støtter Universal Plug-and-Play (UPnP), kan den styres med en hvilken som helst fjernkontrollapp som er beregnet på dette, så man er ikke bundet til ECs egen app.

Annonse

 

Lydkvalitet

Koblet med balanserte kabler til den integrerte Hegel H160, som igjen driver mine egne Gallo Reference 3.5, låter det hele stort og åpent. Akkurat som digitalkonverteren ECD 2 gjengir ECM 2 musikken både kontant og bassheftig. Basstromma på Daft Punks ”Game of Love” smeller stort og saftig, og skarptromma har skikkelig snert opp i det lyseste frekvensområdet. Lydbildet er bredt og åpent, og luft er det rikelig med.

Kontrabassene på 2L-utgivelsen ”Magnificat”, fremført av Nidarosdomens jentekor og Trondheimsolistene, låter spektakulært bra i 24-bit / 96 kHz FLAC-format. Selv stereoversjonen har masse luft og rom (dette er egentlig en surroundinnspilling). Bare hør på spor 4, ”Et misericordia”. Basstrykerne lunker i bunnen, mens fiolinene svever på toppen. Rundt står jentekoret, mens sopran Lise Granden Berg blomstrer i midten. Et vakkert stykke, som må oppleves på et skikkelig anlegg, og gjerne litt høyt. ECM 2 får frem detaljene i musikken meget tydelig. Samtidig har den en varm klangsignatur, som Electrocompaniet er kjent for.

Lettbeint er ikke ordet jeg vil bruke for å beskrive denne spilleren, da den har såpass fokus og fylde i bassregisteret. Samtidig kan mellomtoneregisteret låte både upolert og rått.

 

Annonse

Marantz NA-11S1

I L&B nr 6 2013 testet jeg Marantz NA-11S1, som er i samme prisklasse som ECM 2. Ut ifra hvordan jeg husker den, låter Marantz glattere og kanskje enda litt luftigere i toppen. Derimot har den ikke den saftige avleveringen av basstransienter som ECM 2 har. Electrocompaniet ECM 2 er dermed en mer underholdende spiller i så måte.

 

ECM_2_bak
Koaksiale og optiske digitalinnganger samt USB-innganger finner du på baksiden, og både balanserte og ubalanserte analogutganger trekker opp inntrykket. Men ingen USB-DAC-inngang her.

 

Mangler

Skal man betale nesten 40.000 kroner for en mediaspiller, må man også vite hva man ikke får. For det første støttes ikke 4K Ultra HD video (hver gang jeg prøvde å spille en 4K videofil, gikk spilleren i stå), og spilleren har ikke innebygd videotjenesten Netflix, to punkt som vil være en avtalebryter for noen.

Videre finnes ikke støtte for Apple AirPlay. iPhone- og iPad-brukere vil måtte benytte en DLNA-spiller, for eksempel den som er innebygd i fjernstyrings-appen. Jeg kunne dessuten godt ønske meg støtte for Spotify, helst i form av Spotify Connect. Selv om jeg personlig liker Wimp bedre, er det langt flere Spotify-brukere der ute.

I motsetning til digitalkonverteren ECD 2 er det ingen USB-DAC-inngang her, hvor man kan koble til PC eller Mac, for digital konvertering av lydsignalene, og dermed forvandle datamaskinen til en high-end lydkilde.

 

Verdt prisen?

Så har vi dette med prisen. Lydmessig tilsvarer spilleren digitalkonverteren ECD 2 til under halve prisen. Man kan leve lykkelig med denne sammen med en PC eller en rimelig mediaspiller, for eksempel Simple Audio Roomplayer 2. De ekstra 19.600 kronene ECM 2 koster mer enn Electrocompaniets DAC kan dermed synes vanskelig å svelge. Man kan ikke påstå at mediadelen alene er verdt så mye penger.

Men man må se på spilleren som et komplett og strømlinjeformet produkt. Dette er en mediaspiller for high-end-interesserte, som ønsker et produkt som låter bra og er lett å bruke. Alt i én boks, ikke noe kluss med kabler, ingen billige svitsjede strømforsyninger som står og lager ulyd. Bare deilig lyd og bilde i en robust og tillitvekkende innpakning. I så måte har Electrocompaniet lyktes.

 

Annonse

Konklusjon

Electrocompaniet ECM 2 spiller av alt du har av lagret musikk, det være seg på en harddisk eller en nettverks-PC, og den har både internettradio og innebygd Wimp. Sistnevnte lar deg strømme musikk i full CD-kvalitet, gitt riktig abonnement. I tillegg spiller den HD-video. Alt er pakket inn i et robust kabinett i skikkelig high-end-format, og brukerflaten er elegant og enkel å forholde seg til.

Lyden er meget god, med tøffe basstak og glimrende oppløsning også oppover i frekvensregisteret. Lydkvaliteten alene tilsvarer en digitalkonverter til rundt 20.000 kroner. Så får det være opp til den enkelte om mediaspillerdelen av produktet er verdt resten av prisen. Det kan synes stivt, når man vet at de fleste fullgode mediaspillere der ute koster under 5.000 kroner. Men det som er helt sikkert, er at det er en opplevelse i seg selv å bruke produktet, som formelig oser av byggekvalitet og seriøsitet, og det er deilig å slippe flere bokser enn nødvendig.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.