TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Duell Primare CD35 PRISMA

Bunnsolid CD-streamer

Primare CD35 Prisma er en CD-spiller som tilfeldigvis har knallbra strømming innebygget.

forfatter
Publisert 21.02.23 - 10:00
Karakter
Primare CD35 PRISMA
L&B menerskew
pluss Superb lyd og byggekvalitet i en uvanlig praktisk og anvendelig CD- og nettverkspiller. Støtter høyoppløst lyd fra CD og strømming.
minus Støtter ikke Tidal med MQA. Kan ikke brukes som DAC.
Spesifikasjoner
 • Type: CD-streamer
 • DAC: ESS Sabre ES9028PRO 32-bit PCM/DSD
 • Utganger: Balansert/ubalansert, optisk/koaksial
 • Innganger: 2 x Ethernet, USB
 • Hodetelefonutgang: Nei
 • Trådløst: Wi-fi, Bluetooth, Airplay 2, Chromecast Audio
 • Strømmetjenester: Spotify Connect, Roon Ready
 • Formatstøtte: WAV, LPCM, AIFF, FLAC, ALAC, MP3, MP4 (AAC), WMA, OGG, DSD
 • Annet: Fjernkontroll
 • Farge: Sølvgrått eller sort
 • Mål/vekt: 43 x 38,5 x 10,6 cm / 10,8 kg
 • Web: primare.net
Veil. pris 36990 Produktside

Spilleren fra Primare er grunnleggende lik Technics SL700M2, og Marantz SACD 30n, bortsett fra at den ikke har lydinngangen og støtte for SACD-avspilling. 

Den er i likhet med de andre to, solid og tillitvekkende bygget, men en stillegående CD-mekanisme (her fra TEAC), og den kombinerer CD-spilling med høyoppløste strømming fra de fleste formater. Bortsett fra MQA, som brukes stort sett bare av Tidal.

Den er bygget opp som en CD-spiller, med Primares Prisma strømmemodul integrert, og den har digitale utganger for de som vil bruke en separat digitalkonverter.  

I likhet med Technics SL-G700M2, er DAC-en hentet fra ESS, her er det en åttekanals ESS Sabre ES9028PRO, med 32-bits prosessering, som er benyttet. Den skal være mer dynamisk med et dynamikkomfang på 129 dB, og er svært støysvak.

Diskret utgangsdel

Foto: Primare

Primare er med rette stolt av sin ingeniørkunst, og CD35 Prisma er ikke noe unntak. Da tenker vi ikke bare på byggekvaliteteten, med at de har valgt et drivverk fra TEAC, og bygget opp utgangsdelen med diskrete komponenter. Akkurat som Technics har gjort i analogdelen.

Kretskortene er overveiende bygget opp med overflatemonterte komponenter (SMD), og spilleren har både to- og firelags tosidige kretskort for å holde signalveiene så korte som mulig. 

Strømmemodulen støtter nå Roon, og streaming fra Spotify Connect, men også via Google Chromecast, Apple Airplay, og man kan strømme trådløst fra hva som helst over UPnP/DLNA. For eksempel fra Tidal. Interessant nok støtter den også WiSA, som mange TV-er støtter – LG f.eks., og det betyr at man kan strømme fra TV-en til anlegget via Prisma strømmemodulen i CD35.

Ingen innganger, men man kan koble spilleren til en DAC. Foto: Lasse Svendsen

Lydkvaliteten

Selv om den ikke har innganger for separate lydkilder, kan man styre volumet fra spillerens balanserte og ubalanserte utganger fra fjernkontrollen. Volumkontrollen kan kobles ut i oppsettet på skjermen, hvis man skal koble spilleren til i en forsterker. USB-A inngangen på baksiden, støtter opp til 192 kHz/24 bits lyd, samt DSD 128/5.6MHz. 

Fine greier, men til syvende og sist er det lydkvaliteten alt står og faller på. Dét er en disiplin Primare-spilleren behersker til fulle. Selv på de små Dynaudio Special Forty, drevet av vår pålitelige Hegel H190, presenterte spilleren Roheys Tell Me over nettverket, med en halv oktav ekstra i bassen. Sammenlignet med Technics SL-G700M2. Den presenterer også musikken med større dynamisk kontrast. Noe som ble veldig tydelig på Arild Andersen Groups Affirmation, spilt fra Tidal HiFi over AirPlay. Her var fokuset strammet til og slagverkets kontrast til kontrabassen, klaveret og saksofonen, var tydeligere.

Primare bruker en CD-mekanikk fra TEAC. Foto: Lasse Svendsen

Musikken flyter fint med flere detaljer, og man merker mer enn fornemmer, at Primare har jobbet mye med det analoge utgangstrinnet på CD35 Prisma.

Men det er med en CD i skuffen, at de lydmessige forskjellene mellom Primare og Technics, er tydeligst. Slagverk og kontrabass, på Butch and Butch fra Up For It med Keith Jarrett Trio på CD, gjengis med både mer dybde og kraft. Klaveret lyder kanskje ikke like varmt og fyldig som hos Technics, men det er bedre fokusert og klinger mer i rommet.

Et bytte til Al Jarreaus Cold Duck på CD, sementerer bare inntrykket av en spiller som har stålkontroll på dynamikken og skalaen i lydbildet. Det er ingenting halvveis her, og det gnistrer mer av gitarsoloen på Cold Duck. Lydbildet er større, det er mer dybde når man spiller CD-er, og Primare-spilleren minner om en del dyrere spillere vi har testet, i måten den gjengir musikken med autoritet på.

Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Hvis man legger mest vekt på hvordan CD-samlingen lyder, er Primare CD350 Prisma CD-streameren man skal ha. Så lenge fraværet av innganger ikke betyr noe, i hvertfall. De lydmessige forskjellene mellom Technics og Primare, er ikke så store når man spiller musikken trådløst. Men på CD-er rykker Primare-spilleren fra med bedre bassgjengivelse, større dynamisk kontrast, skarpere fokus, og finere detaljgjengivelse. 

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Også i denne testen:

Technics SL-G700M2

Bedre enn noensinne

Technics oppgraderte SL-G700M2 er en velspillende kombinasjon av CD-spiller med og nettverkspiller.

Nydelig varm og behagelig lyd. CD- og nettverksspiller med forforsterker og DAC-innganger. Omfattende støtte for høyoppløst lyd fra strømming, spiller både SACD og CD.
Mangler det siste hakket på dynamisk kontrast. Lite futt i hodetelefonutgangen. Appstyringen kan bli bedre.

Primare I35 Prisma

Sannheten er vakker

Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.

Veloppdragen og stram klang, uten lyter. Driver det aller meste med overbevisning. Fullt utstyrt med alt du kan ønske deg.
Til denne prisen finnes det enda kraftigere forsterkere, men kanskje ikke når man tar med utstyret.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Kuleste platespilleren vi har testet Det eneste problemet med Audio-Technica jubileumspiller, er at du ikke får tak i den.
Fantastisk velspillende strømmereceiver Receiveren fra Yamaha kan alt, ser ut som en million, og lyder fenomenalt godt.
lbpluss
Musikkstreameren som spiller alt, og driver dine hodetelefoner FiiO R7 er en stasjonær musikkstreamer, som kan omtrent alt. Takket være Android operativsystem.
lbpluss
Fjerner knitringen fra platene dine Vinylsamlere trenger en platevasker. Her er to.
lbpluss
Det beste av begge verdener CD-streamere er den opplagte måten å kombinere CD-samlingen med strømming på.
Følg Lyd & Bilde