Search
Generic filters

: Cambridge Minx Xi

Morgendagens stereo

Minx Xi fra Cambridge er det moderne stereoanlegget som kan (nesten) alt.

Lyd & Bilde mener

Allsidigheten er det som best kjennetegner Minx Xi som kan brukes på mange måter. Den spiller det meste du kan tenke deg og har dessuten flere innganger som gir mulighet til også å spille det som ikke er innebygd.
Vil du spille Spotify eller Wimp må du kjøre via datamaskin eller smartmobil, her kunne for eksempel Spotify Connect vært en utmerket feature. Bluetooth var ikke helt problemfri i testen.
 • Forsterker 2 x 20 W klasse AB
 • Tre analoge og to digitale innganger
 • Tre USB innganger
 • Trådløs og kablet nettilkobling
 • Bluetooth aptX med dongle
 • Spiller MP3, AAC, WMA, Apple Lossless, AIFF, Ogg Vorbis, FLAC, WAV etc opp til 24-bit/96kHz
 • Over 20.000 internettradiostasjoner
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6198 kr

Da de første kommersielle hjemmeanleggene kom, vi snakker her femtitallet, handlet det ofte om heslige kolosser som ble kalt radiogrammofoner. Det var et møbel som inneholdt alt – i dette tilfellet platespiller, radio og høyttalere. Det fantes til og med de som også hadde båndspiller innebygd. Størrelsen var som en skikkelig stor kommode, og de kom fra firmaer som Grundig, Schaub-Lorentz og hva det nå var.

Minx Xi
Cambridge er kjent for vellydende og velfungerende billigere apparater. De ble virkelig kjent for sin DACMagic, som ble en tidlig DAC-milepæl takket være et ypperlig pris/prestasjonsforhold. Akkurat pris/prestasjon har blitt en signatur for Cambridges apparater. Apparatene produseres i Kina, men utvikling og konstruksjon skjer i – London. Hva trodde dere?

Den nye Minx Xi er en all-in-a-box – men uten høyttalere – som kan det mest et anlegg skal kunne i dag. Det kan imidlertid ikke spille CD-plater, men da det finnes tre analoge innganger kan man bare koble til en CD-spiller om man har behov for det.

Det er et relativt lite apparat med en klasse AB forsterkning som angis til 40 W i 8 ohm. Det låter i annonsen mer enn 2 x 20 W. Det kan kobles til nettet både med kabel og trådløst, og kan strømme stort sett alle digitale formater du kan komme i kontakt med. Digital-til-analog omvandling utføres i opp til 24 bit/96 kHz via en Wolfson DAC. Det pleier å være en utmerket løsning for rimeligere apparater, så også i dette tilfellet.

Baksiden har mange innganger, både digitale og analoge. Personlig er jeg ikke så begeistret for høyttalerkontaktene.
Baksiden har mange innganger, både digitale og analoge. Personlig er jeg ikke så begeistret for høyttalerkontaktene.

Fronten har et volum/valg ratt og et antall knapper for hurtigvalg av innganger etc. Tegnvinduet er stort nok til at man skal kunne benytte det når man betjener apparatet. Alt er som det skal være.

Baklengs test
Vi snur opp og ned på det hele. Et slikt apparat skal i og for seg låte bra, men det er driften som er det virkelig kritiske her. Det skal være kjempeenkelt å bruke og superlett å leve med – alt skal likesom gi seg selv.

Jeg pleier å lese bruksanvisningene før jeg kobler opp, men her bestemte jeg meg for å droppe det, da den normale konsumenten bare benytter bruksanvisningen om noe ikke fungerer som det skal. I og for seg er bruksanvisningen her bare en introduksjon til hvordan man kobler opp nettverket, Bluetooth og server. Og mer skal egentlig ikke være nødvendig, ingen mumbo jumbo med en masse skryt. Til gjengjeld er den på mange språk!

Et par høyttalere kobles til – jeg liker ikke høyttalerterminalene på Minx Xi, som er av en type som må tas bort for at man skal kunne benytte banankontaker, og som derfor ikke satt ordentlig fast da jeg skrudde i avisolerende kabler. Inn med kabel til nettet, maskinen våknet til liv og var på nettet på få sekunder. Tegnvinduet gir all informasjon, og man skjønner med en gang at man skal vri på volumrattet og trykke ned når man skal velge.

Cambridge Minx Xi med StreamMagic på både nettbrett og smartmobil.
Cambridge Minx Xi med StreamMagic på både nettbrett og smartmobil.

Da OL var i gang, koblet jeg til NRK P1 og den kom omgående til live i 64 mbps. Ikke akkurat den beste kvaliteten, men det fungerte. Du får med en fjernkontroll og mye kan styres fra apparatets front, men det finnes en utmerket app som gjør mye lekende lett. StreamMagic heter den og er gratis. Det er imidlertid rart at det finnes en volumkontroll når du kjører på en iPad, men ingen når du kjører på en iPhone. Jeg kunne i hvert fall ikke finne noen.

Det finnes flere internett services som Pandora og BBC iPlayer Radio innebygd, men man kan undre seg over at man til eksempel ikke har passet på å legge inn Spotify Connect eller liknende. Hos oss er det jo Spotify og Wimp og nå også Deezer, som brukes mest. Disse må du benytte smartmobil eller data for å spille, men de må da også kobles inn til systemet via for eksempel blåtann eller kabel. Skal du spille direkte via appen spiller du bare det som er lagret på din smartmobil/nettbrett, det krever også at du har appen i gang og at mobilen ikke går i skjermsparingsmodus.

Bluetooth hadde jeg noen problemer med, den spiller fint en stund for så plutselig å falle ut og nekte å gå videre. Ut med donglen og inn igjen, så startet det igjen. Men det hendte bare et par ganger. Rekkevidden er ikke spesielt stor, men det er jo fortsatt litt av akilleshælen til Bluetooth.

Fjernkontrollen er faktisk meget bra konstruert og med fin funksjonalitet.
Fjernkontrollen er faktisk meget bra konstruert og med fin funksjonalitet.

Hvordan låter det da?
Det låter helt ok, forsterkeren er ikke verdens åttende underverk, men med prisen i tankene føles det som en funksjonell og velvalgt, om ikke spesielt kraftig, forsterker. Med et par litt tregere høyttalere fikk forsterkeren jobbe en hel del når man dro på, men klarte seg uten å bli spesielt presset i lyden, og det ble definitivt lydtrykk nok. Klart godkjent.

Forsterkeren spiller såpass snilt og relativt tilpasset avslørende som det kreves for å kunne beherske alle disse ulike oppløsninger og muligheter slik at ikke noe låter for dårlig. Det betyr at du heller ikke får fullt utbytte når signalet er skikkelig bra, men det er ikke målsetningen for et slikt apparat. Det skal kunne spille alt på et passende bra nivå, og det gjør det fint. Det betyr at det er mulig å høre lavkvalitets nettradio med en viss balanse, til og med MP3 filer på 128 kbps overlever å bli spilt på Minx Xi. Naturligvis blir det bedre med bedre materiale, men Minx spiller liksom opp til en ”passende” grense som sikkert veldig mange er meget fornøyd med. Med et par bra høyttaler i passende prisklasse blir det et bra og prisverdt lite anlegg.

Konklusjon
Cambridge Minx Xi er et allsidig apparat som dekker de aller fleste av normalkonsumentens behov. Det er virkelig lekkert og alt føles enkelt og gjennomtenkt. Det er lett å arbeide med og låter passe bra for denne typen av produkt, som skal kunne betjene mange ulike signaler og derfor helt enkelt skal spille på denne måten for å være så fleksibel som mulig.

Jeg tipper på et godt salg av Minx Xi, det har kommet til rett tidspunkt og gjør en utmerket jobb. Pris/kvalitet ligger som så ofte med Cambridge, på et høyt nivå.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Thorens TD 402 DD

  Veil.pris 10490 ,- Thorens treffer ikke målet Sjekk beste pris

  Technics SL-1210 MK7

  Veil.pris 9990 ,- DJ-spiller for musikkfrelste Sjekk beste pris

  Hegel H390

  Veil.pris 49995 ,- Halve prisen, samme råskapen Sjekk beste pris

  Rega Planar 10

  Veil.pris 64995 ,- Det beste platespillerkjøpet i high-end klassen Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.