Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

AirPlay anlegg

Trådløs musikk i full kvalitet

AirPlay gjør det ukomplisert å spille musikk fra iPod eller iTunes på trådløse enheter, med full lydkvalitet. Her er det første knippet produkter med støtte for dette.

AirPlay er en genial funksjon for alle som har en Apple i-dings eller musikkprogrammet iTunes på PC eller Mac. Ved hjelp av AirPlay kan du sende lyden fra iPoden eller datamaskinen direkte til stereoanlegget via det trådløse nettverket. Kulest er det utvilsomt med iPod, da denne ikke lenger fysisk må plugges inn i en dokkingstasjon, men i stedet kan holdes i hånda mens musikken strømmer ut av høyttalerne. Både på iPod og iTunes dukker det opp et lite symbol nede i høyre hjørne hvor du kan velge å sende lyden direkte til et anlegg som støtter AirPlay. Med iPod kan du kun velge én AirPlay-kilde om gangen, mens iTunes kan sende lyd til flere punkter samtidig.

Hva er AirPlay?
AirPlay er en overføringsstandard som binder Apples produkter sammen med lyd- og bildeutstyr fra andre produsenter. Ved å bygge inn AirPlay-mottakere i iPod-høyttalere, kompakte stereoanlegg og receivere kan disse kobles trådløst til laptopen din, og strømme musikk i høy kvalitet (Apple Lossless gir opptil 16-bit, 44/48 kHz eller tilsvarende CD-kvalitet).

AirPlay er ikke bare forbeholdt musikk, men kan også brukes til å strømme video og bilder. Har du dingsen ved navn Apple TV, kan du spille av video og vise bilder fra iPaden direkte på TV-skjermen. Enheten selges ennå ikke i butikk i Norge, men kan plukkes opp på flyplasser, butikker i utlandet eller bestilles på nett til cirka 600 kroner.

Multirom
AirPlay-standarden er ekstra kjekk for deg som har laptopen og musikkanlegget stående adskilt. Legg til så mange AirPlay-enheter du vil, og navngi dem med for eksempel kjøkken, stue og soverom. Bruk iTunes til å velge hvilken enhet som skal spille – eller flere på en gang.

Vi tror Apple AirPlay vil bli en seriøs utfordrer til Sonos, Logitech og andre leverandører av trådløse multiromsløsninger på sikt, men foreløpig har den noen begrensninger. Selv om musikken kan spilles av på flere enheter samtidig (såkalt ”Party mode”), kan du for tiden ikke velge ulik musikk for hver av enhetene, som er mulig med f.eks. Sonos. En løsning er å kjøre iTunes mot en enhet og bruke iPoden mot en annen. Vær oppmerksom på at med iTunes som kontrollsenter er du begrenset til de filformatene Apple støtter, noe som betyr at musikkfiler i FLAC-format ikke uten videre fungerer.

Annonse

Det finnes måter å komme rundt problemet på, for eksempel ved å installere programmet Airfoil. Med dette kan du rute lyden fra ett av dine andre musikkprogrammer til AirPlay-enheten. For eksempel Spotify, Wimp eller Windows Media Player.

Produkter i testen

Denon Ceol

Lekkert alt-i-ett

Den hvite CD-receiveren Denon Ceol har trådløs nettverkstilkobling og integrert iPod-dokk, og dermed høy fleksibilitet. AirPlay-støtte koster dessverre ekstra.

Enkel i bruk Låter fint
Ønsker litt mer dynamikk og oppløsning AirPlay koster ekstra

iTunes vs iPod

Airplay

Når det gjelder bruk av AirPlay, er det ulike fordeler og ulemper om du bruker iPoden eller om du velger å spille musikken fra iTunes installert på PC eller Mac.

Philips Fidelio SoundSphere

Rund og minimalistisk

Philips Fidelio SoundSphere er et anlegg med runde kompakthøyttalere som støtter Apple AirPlay, og ingenting annet.

Lekkert og minimalistisk Luftige overtoner
Mangler dynamikk Litt diffust lydbilde

Marantz NA7004

En for alt

Blant seriøse og dyre nettverksspillere plasserer Marantz seg i mellomklassesjiktet med sin NA7004, som til 8.000 kroner støtter det aller meste.

Enkel og allsidig Kvalitetsinntrykk God lyd
Kunne hatt enda høyere oppløsning

Marantz CR-603

Med DAB-radio

Marantz CR-603 er en liten og lekker CD-receiver som i børstet aluminium gir et solid kvalitetsinntrykk.

Enkel i bruk Kvalitetsinntrykk
Litt mye energi i overtonene
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.