TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

5 allværskameraer

Tøffe kameraer for eventyrlystne

Vann, sand og umild behandling er ikke noe problem for allværskameraene. De perfekte reisekameratene til ferieeventyret.

forfatter
Publisert 28.06.14 - 06:17
Produkter i testen
 • Olympus Tough TG-850
 • Ricoh WG-4 GPS
 • Nikon Coolpix AW120
 • Fujifilm Finepix XP70
 • Canon Powershot D30
 • De mest minnerike ferieopplevelsene er paradoksalt nok de som er vanskeligst å forevige. På vannskuteren, i skibakken, på stranden eller på en tur i jungelen hvor forholdene for et kamera er som dårligst. Sand i optikken, vann i batteriet, frosne knapper eller helt enkelt en hard trøkk setter de ut av spill på et blunk. Om man da ikke er litt forutseende og skaffer et kamera som er konstruert for å beherske akkurat dette.

  Årets eventyrkameraer er tøffere enn noensinne. Man kan miste de rett i bakken fra skulderhøyde, begrave de i sanden eller ta de med i skibakken. Noen av dem klarer til og med at man står på de uten at de sprekker. For bare et par år siden var bunnen av poolen grensen, men nå finnes det modeller som klare 25 meters dyp – uten undervannshus

  Man må imidlertid være klar over at bare for at kameraet ikke går i stykker av å havne på 10 meters dyp betyr ikke det at man kan ta gode bilder der. Ikke nok med at fargene blir merkelige da vannet bryter lyset, men det blir veldig fort mørkt under vannet. Da kreves det virkelig gode kameraer og gjerne belysning, noe litt vel i overkant for den som bare skal dykke en dag eller to på ferieturen.

  Derimot er kameraene helt utmerkede om man plasker i poolen eller om man snorkler oppe ved overflaten. Og det er godt å vite at man ikke trenger å få panikk om man mister kameraet over relingen på båtturen. Det er bare å fiske det opp igjen og tørke av, så er alt fryd og gammen igjen. Og det er kanskje det som er den største fordelen med eventyrkameraene – man behøver ikke være så forsiktig.

  De beste tipsene for undervannsfotografering

  • Bruk motivprogram for undervannsfotografering så blir fargene korrekte.
  • Ta bilde så nær overflaten som mulig der du har mer lys.
  • Slå av blitsen, ellers får du bare et bilde av alle partiklene i vannet.
  • Kom så tett på motivet som mulig. En god vidvinkel anbefales.
  • Benytt riktig utstyr om du vil dykke dypere med kameraet 

  Testkriterier
  Kameraene måtte tåle tøffe tak, så som flere meter under vann, støv og sand, å bli mistet fra skulderhøyde samt å bli brukt i minusgrader. De ble først testet under kontrollerte former der vi tok bilder av fargekart og gråkart for å kontrollere hvordan det var med fargegjengivelse og hvitbalanse. Så tok vi mengder med bilder ute i virkeligheten under vanskelige forhold. Til slutt tok vi bilder en halvmeter under vann. Vi noterte hele tiden hvor kjapt de fant fokus og hvor lette de var å bruke. Bildene ble så studert på en kalibrert skjerm og fikk karakter. Kvalitetsinntrykket tok også hensyn til hvor bra vi mente at vanntettingen av lukene var. Til slutt satte vi en totalkarakter hvor det også ble tatt hensyn til prisen.

  Produkter i testen

  Olympus Tough TG-850

  Praktisk og lett å bruke

  Bedre optikk og smart vinklingsbar skjerm gjør Olympuskameraet attraktivt til tross for færre finesser.

  Gode kontroller og vinklingsbar skjerm gjør det lett å bruke i alle situasjoner. Generell god bildekvalitet i de fleste situasjoner.
  Ingen finesser som stikker seg ut. Kjemper fortsatt i dårlig belysning.

  Ricoh WG-4 GPS

  Fortsatt toppklasse

  Nesten helt identisk med siste modell, men den var på den annen side utmerket.

  Praktiske finesser som GPS og trådløs lading. God bildekvalitet. Unik makroinnstilling med hjelpebelysning.
  Marginal forskjell fra siste års WG-3. Har lite zoomområde og er ikke spesielt kjapt.

  Nikon Coolpix AW120

  Kongen under vannet

  AW-serien går fremover med stormskritt og har blitt forbedret på alle tenkelige måter.

  GPS med kart direkte på skjermen. Kan overføre bilder og styres fra en smartmobil. Utmerket bildekvalitet, selv i dårlige lysforhold.
  Få muligheter til egne innstillinger. Det kreves mange knappetrykk for å endre bildemodus.

  Fujifilm Finepix XP70

  Trådløst og kjapt

  Mer robust og flere finesser til samme pris som før, men dessverre er bildekvaliteten middelmådig.

  Betydelig billigere enn de øvrige kameraene i testen. Enkelt å ta kjappe bildeserier. Bildene kan overføres via Wifi til datamaskin eller smartmobil.
  Bildekvaliteten holder ikke mål, spesielt i dårlige lysforhold. Krever mange knappetrykk for å endre innstillinger. Dårlig batterikapasitet.

  Canon Powershot D30

  Dypdykkende, men foreldet

  En ny design kan ikke skjule det faktum at det ikke har hendt mye siden D20-modellen.

  Setter ny rekord for hvor langt ned man kan dykke. GPS-funksjon for at man skal kunne se hvor bildene ble tatt. Godt med tilbehør.
  I prinsipp samme kamera på innsiden som 2012-modellen. Dårligst bildekvalitet i dårlig lys, som for eksempel under vann.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Tamron lanserer en ekstrem zoom for Fujifilm X-kameraer Blir billigere enn Fujifilms tilsvarende zoom.
  Leica lanserer Q2 i samarbeide med Seal Spesialutgave i begrenset antall.
  Se hva du kan gjøre med harddisken Ny fastvare med støtte for opptak på SSD
  Panasonic slipper lyssterk og kompakt 18mm Ultravid vidvinkel til Panasonic og Leica kameraer.
  Fujifilm X-H2 har 8K-video og hele 160 megapiksler Med 10-bit 8K-video og pikselshift er Fujifilm X-H2 klassens proffeste kamera.
  Vidvinkelzoom til Fujifilm GFX 20-35mm, og two more things….
  Følg Lyd & Bilde