TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Fujifilm Finepix XP70

Trådløst og kjapt

Mer robust og flere finesser til samme pris som før, men dessverre er bildekvaliteten middelmådig.

Lyd & Bilde mener
+Betydelig billigere enn de øvrige kameraene i testen. Enkelt å ta kjappe bildeserier. Bildene kan overføres via Wifi til datamaskin eller smartmobil.
-Bildekvaliteten holder ikke mål, spesielt i dårlige lysforhold. Krever mange knappetrykk for å endre innstillinger. Dårlig batterikapasitet.
Spesifikasjoner
  • Oppløsning: 16 Mp 1/2,3” CMOS
  • Optikk: 5x (28-140 mm) F3,9-4,9
  • Video: 1080p 30 fps
  • Skjerm: 2,7” 0,46 Mp LCD
  • Finesser: Wifi, smartmobil-app
  • Vanntett: 10 m
  • Støtsikkert: 1,5 m
  • Temperatur: -10 grader
  • Batteri: 210 bilder
Veil. pris 1800

Kameraet ligger godt i hånden takket være den avrundede formen, men tommelen har ingen gitt plass på baksiden. Det føles litt plastaktig, men tåler vridninger og er robust. Låseanordningen er enkel, men pålitelig slik at alle tilkoblinger, batteri og minnekort er godt beskyttet bak lukene. XP70 klarer 4 meter dypere vann enn XP50 og er nå like vannbestandig som konkurrentene var sist. Det kan fås i gult, blått eller oransje, og som tilbehør finnes blant annet et actionkamera-objektiv.

Selv om noen av knappene har byttet plass så sitter de fortsatt relativt godt plassert. Å styre zoomen med knapper blir ofte litt rykkete, men vi liker den spesielle knappen for actionbilder. Dessverre er det desto mer strevsomt å bytte motivprogram da alle innstillingene må gjøres i menyene. Foruten motivprogram finnes programautomatikk, autoinnstillinger og automatisk motivvalg. Og i tillegg finesser som HDR-innstilling, panorama og ulike bildeeffekter. Wifi er praktisk, men man kan bare overføre bilder, ikke styre kameraet.

Det er en hyggelig overraskelse at et såpass billig kamera er så kjapt. Og at man lykkes med å klemme inn en optiske bildestabilisering slik at man kan få skarpe bilder i actionfylte øyeblikk. Men dessverre er bildekvaliteten for øvrig ikke så mye å rope hurra for. Man får en merkbar forvrengning av bildene i vidvinkel, og det mister lysstyrke i hjørnene. Selv om fargegjengivelsen under vann er god mister det ofte fokus, og når lyset forsvinner blir det veldig kornete bilder uten detaljer.

Konklusjon
Sammenlignet med XP60 er dette mer robust og har fått en mer høyoppløst skjerm og Wifi for bildeoverføring til smartmobilen. Alt dette for samme pris er jo ikke dårlig. Men selve kameraet er det samme som sist år, og det imponerer oss ikke i år heller. I dagslys er det kjapt og tar skarpe bilder med gode farger, men i dårlig belysning, som under vann, duger ikke bildekvaliteten. Skal man ta gode bilder under vann må man dessverre koste på litt mer penger enn dette.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Også i denne testen:

Olympus Tough TG-850

Praktisk og lett å bruke

Bedre optikk og smart vinklingsbar skjerm gjør Olympuskameraet attraktivt til tross for færre finesser.

Gode kontroller og vinklingsbar skjerm gjør det lett å bruke i alle situasjoner. Generell god bildekvalitet i de fleste situasjoner.
Ingen finesser som stikker seg ut. Kjemper fortsatt i dårlig belysning.

Ricoh WG-4 GPS

Fortsatt toppklasse

Nesten helt identisk med siste modell, men den var på den annen side utmerket.

Praktiske finesser som GPS og trådløs lading. God bildekvalitet. Unik makroinnstilling med hjelpebelysning.
Marginal forskjell fra siste års WG-3. Har lite zoomområde og er ikke spesielt kjapt.

Nikon Coolpix AW120

Kongen under vannet

AW-serien går fremover med stormskritt og har blitt forbedret på alle tenkelige måter.

GPS med kart direkte på skjermen. Kan overføre bilder og styres fra en smartmobil. Utmerket bildekvalitet, selv i dårlige lysforhold.
Få muligheter til egne innstillinger. Det kreves mange knappetrykk for å endre bildemodus.

Canon Powershot D30

Dypdykkende, men foreldet

En ny design kan ikke skjule det faktum at det ikke har hendt mye siden D20-modellen.

Setter ny rekord for hvor langt ned man kan dykke. GPS-funksjon for at man skal kunne se hvor bildene ble tatt. Godt med tilbehør.
I prinsipp samme kamera på innsiden som 2012-modellen. Dårligst bildekvalitet i dårlig lys, som for eksempel under vann.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.