Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 3 pulsmålere

Når pulsen teller

Pulsklokke eller pulsmåler? Hva er forskjellen, og hvorfor bør du velge det ene eller det andre?

Skrevet av / 12.06.24 - 11:00
3 pulsmålere
Åsa Warme Hallén

Produkter i denne test

Jeg har trent med, og dermed testet, veldig mange forskjellige smarte klokker som er tilpasset anstrengende treningsøkter. Derimot har jeg aldri prøvd pulsmåler, og jeg er ikke sikker  på hvorfor man bør ha det ene eller det andre.

En smartklokke har (i de fleste tilfeller) optisk pulsmåling hvor pulsen måles gjennom registrering av blodstrømmen i håndleddet, ved hjelp av optiske systemer i form av lyskilder. Jo flere lyskilder klokken har, jo bedre blir naturligvis målingen.

En pulsmåler fester du i stedet rundt brystet, og her måles pulsen via hjertets elektriske signaler, EKG-signaler. Generelt sier man at dette systemet gir en mer korrekt måling, da pulsmåleren registrerer pulsen direkte fra hjertet, og dermed reagerer raskere og måler mer nøyaktig.

Hvilken type system du velger, er naturligvis helt opp til deg, men det du kan tenke på, er om du driver med aktiviteter der du beveger armene dine mye, som for eksempel tennis, skigåing eller padling. Da forandrer du blodsirkulasjonen og flyten i armen, noe som igjen kan lede til feilmarginer. Og ikke nok med det: Spenner du klokken for hardt, risikerer du å påvirke blodtilførselen, og er huden for kald, påvirker også det målingen. Så om du skal være riktig nøye, er det altså større risiko for feilmålinger om du benytter deg av optisk pulsmåling.

Les også Ha kontroll på helsen – lev lenger og friskere Vi blir bare eldre og eldre. Men hva er meningen med å bli eldre om man ikke holder seg frisk? Og hvordan vet jeg om jeg får tilstrekkelig med aktivitet i forhold til søvn og restitusjon?

Dette er en test av brukervennligheten og opplevelsen av selve pulsmåleren. Ikke av appene eller klokkene. Hvor utførlig treningen din presenteres i appen, har mer med appen og ikke selve pulsmåleren å gjøre.

For å få et mest mulig rettferdig resultat har jeg testet pulsmåleren sammen med klokker fra samme produsent. Det er også mulig å bruke andre produsenters klokker, men da mister du oftest litt data. Om det er viktig eller ikke, er opp til deg.

Jeg har brukt båndet mest i forbindelse med spinning og i treningsstudioet.

Hva bør du velge?

Er du nøye med detaljene, føler jeg absolutt at en pulsmåler kan være et ypperlig alternativ. Og i så fall et med EKG-måling.

Om du for eksempel har treninger med høyintensive intervaller, kan en klokke ha litt vanskelig for å henge med i svingene. Ofte rekker ikke klokkens pulsmåler å registrere de raske pulsstigningene, noe som kan gjøre det vanskelig å trene etter puls.

Les også Når hundredelene betyr noe Et par sporty solbriller som skal vise tempo og annen matnyttig informasjon inne i selve glasset når jeg er ute og springer eller sykler. Fungerer det virkelig?

Eller om du driver med sport hvor det ikke er greit å ha en klokke på armen; jeg tenker her på at de som driver kampsport gjerne unngår det?!

Etter å ha testet, vridd og vrengt på begge alternativene vil jeg legge til at en smart treningsklokke trolig er et produkt som du bruker mer enn bare når du trener. En klokke bærer du mer eller mindre døgnet rundt, og den kan gi deg så mye mer informasjon om din daglige helse.

En pulsmåler er derimot et redskap du bruker under selve treningen for å måle prestasjonen din i løpet av økten. Det er ikke noe du sover med som måler oksygennivå og søvnkvalitet.

For å være ærlig synes jeg ikke at det ene utelukker det andre.

Produkter i denne test

Polar Verity Sense

En fremmed fugl i redet

En pulsmåler som har samme type pulsmåling som en smartklokke. Uten å være en klokke ... Mildt sagt forvirrende.

Fungerer uten klokke. Båndet kan vaskes. Smart svømmetilbehør.
Dårlig kvalitet på båndet. Må være koblet til en enhet for å måle.
Les hele testen

Garmin HRM-Pro Plus

Nesten full pott

Garmin er ingen nybegynner og det merkes – på nesten alt.

Brukervennlig. Måler pulsen uten å være koblet til en enhet.
Prisen. Kan ikke vaskes.
Les hele testen

Suunto Smart Heart Rate Belt

Prisgunstig og bra

Testens billigste pulsmåler kommer fra Suunto

Prisen. Båndet kan vaskes.
Må være koblet til en enhet for å måle.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Smartklokke eller treningsarmbånd?

Når hundredelene betyr noe

Tøff, tøffere, Jabra?

Morsom løsning

Ha kontroll på helsen – lev lenger og friskere

Fokus på bevegelse

Overrasker

Få treningen gjort

Scroll to Top