Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Engo 2

Kul gadget

Et par sporty solbriller som skal vise tempo og annen matnyttig informasjon inne i selve glasset når jeg er ute og springer eller sykler. Fungerer det virkelig?

Skrevet av / 24.02.24 - 09:48
Engo 2
Åsa Warme Hallén

Engo 2 er et helt nytt bekjentskap for meg, og jeg må erkjenne at jeg er litt skeptisk til at dette virkelig skal fungere. Men det er jo bare å teste! Mitt eksemplar er litt småfrekke hvite med blått speilglass. Kult. Stengene kan bøyes rundt ørene, som er fint, fremfor alt om man har tenkt å bruke dem til løping. Vekten oppgis til 36 gram av produsenten for “normalstørrelsen”, og selv om det er litt tyngre enn et par vanlige sportsbriller, føles de likevel ganske nette.

Engo 2 Engo 2_2
<
>
Brillene leveres trygt plassert i et hardt etui. Superbra om de oppbevares i treningsvesken eller i reisevesken på tur. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Her jobbes det altså med et head-up-display (HUD) som tar imot informasjon fra mobilen eller klokken og projiserer den på innsiden av brillene. Teknikken hentet fra kampfly, og tanken er at brukerne ikke trenger å flytte blikket, men få frem den informasjonen som trengs direkte i synsfeltet. Naturligvis helst uten å bli forstyrret for mye. Er du ikke kamppilot, kan du ha opplevd teknikken i bilen din – der den blir mer og mer vanlig.

Engo 2
Brillene finnes enten med svarte eller hvite stenger. Jeg trodde at de skulle være betydelig større og klumpete, men de er overraskende nette, og ved første øyekast ser de absolutt ut som et par helt vanlige sportsbriller. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Appen

Engo 2 samler ikke inn noen data selv, men er bare et ”visningsverktøy”. Det innebærer at du trenger å ha enten mobil, smartklokke eller sykkelcomputer med deg når du trener. Du må først laste ned en app (finnes for både Android og iOS) for å komme i gang med installasjonen. I min Samsung heter den ActiveLook Sports Eyewear. Appen finnes ikke på noen av de nordiske språkene, men er enkel å bruke.

I appen kan jeg velge hvilken informasjon jeg ønsker skal projiseres på brillene. Jeg kan blant annet velge mellom tid, tempo, puls og distanse. Jeg merker imidlertid ganske raskt at jeg ikke bruker appen mer enn ved installasjonen. For øvrig styrer jeg med hjelp av klokken, og avleser også dataene mine i klokkens app.

Appen 1 Appen 2 Appen 3
<
>
Selv om jeg personlig ikke bruker appen for å logge treningen min, er det mulig dersom du ønsker det. Statistikken som presenteres er absolutt brukbar. (Skjermdump fra app)

I bruk

Engo 2 ble testet sammen med Garmin Fenix 7, og det var til å begynne med litt problematisk å koble sammen enhetene. Men etter litt triksing fungerte det plutselig. Man skal tydeligvis ikke forstå alt …

Engo 2
Selve projiseringsutstyret er plassert på høyre side av bøylen inne ved nesen. I begynnelsen opplevdes det som litt forstyrrende, men personlig vente jeg meg raskt til det. Å ta bilder av disse brillene er alt annet enn lett … (Foto: Åsa Warme Hallén).

Når jeg har koblet sammen brillene og den enheten jeg tenker å ha med meg ut på runden, ”starter” brillene når jeg starter treningen på enheten. Den informasjonen jeg har valgt, vises skjevt oppe til venstre på høyre glass. Jeg trodde det skulle være vanskelig å se eller avlese, men det er det overhodet ikke. Det føles som om teksten befinner seg omtrent 50 cm foran øynene.

Informasjonen jeg har valgt, vises på høyre glass. (Foto: Fra produsenten)

I mørket synes informasjonen utrolig tydelig, men selv i dagslys og solskinn kan man se det selv om kontrasten ikke er fullt så skarp.

Om jeg vil bytte informasjon, sveper jeg foran brillene med hånden. Sveper jeg tilstrekkelig mange ganger, slår jeg av – for å starte igjen om jeg fortsetter å svepe. Denne testen er ikke helt åpenbar, og jeg må øve litt før jeg får den rette flyten i bevegelsen. Og jeg innser dessuten at det trolig ser ganske komisk ut.

En ting jeg dessverre ikke har lyktes å få klarhet i, er hvor vannbestandige de er. Det kan absolutt være slik at jeg har oversett noe, men med tanke på at ikke engang distributøren har svart på akkurat det spørsmålet, tror jeg ikke det.

For hvem?

Jeg tenker at dette kan være et superbra produkt for deg som holder på med trening ”på ordentlig”. Som virkelig jager hundredeler, og som ikke vil legge ned dyrbar tid, eller energi, på å løfte på armen og fokusere på klokken i stedet for på løpingen. Er sykling det du driver med, kan jeg jeg også her tenke meg at det er store fordeler i å ikke måtte flytte blikket fra veien for å kunne se for eksempel hvilket tempo du holder. Syker du virkelig raskt og/eller i terreng, føles det betydelig sikrere med et par Engo 2 som selskap, enn både klokke eller sykkelcomputer som du har festet på styret.

Elsker du intervalltrening, er det en klar fordel å ha full fokus på oppgaven, og ikke må se på klokken eller lytte etter signalet når det er på tide å hvile eller kjøre.

Jeg lånte bort brillene til en god venn som kjører runstreak, noe som er fullstendig utenkbart for meg, og han ble helt solgt. Ettersom han ikke gjør annet enn å løpe, var han en utmerket hjelpeperson i testen for å se om de holder mål ved langvarig trening, eller om de bare har nyhetens interesse. De gangene han bega seg ut med milen i sikte, syntes han det var veldig deilig å på en enkel måte kunne se at han holdt riktig tempo i forhold til oppsatt mål. Til tross for at han benyttet brillene hver dag i et par ukers tid, opplevde han de hverken som forstyrrende eller tunge.

Konklusjon

For oss vanlig dødelige som bare mosjonerer litt passe for ikke å forfalle helt, er vel Engo 2 i ærlighetens navn et luksusprodukt med tanke på prislappen. Men oi så kult! Og jeg tenker at om et par kule briller med kul teknikk kan få deg til å løfte rompa opp av sofaen, så er det nok verdt det likevel. Engo 2 kval-er absolutt inn i kategorien: Ting du ikke visste at du trengte.

Karakter
Engo 2
Premium

Home mener

Superkule, lette og smidige å bruke. Prisen er i høyeste laget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Tøff, tøffere, Jabra?

Morsom løsning

Ha kontroll på helsen – lev lenger og friskere

Fokus på bevegelse

Overrasker

Få treningen gjort

Lyd & Bilde
Scroll to Top