Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Apple iPhone 5S

S som i Superrask

En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.

Skrevet av / 11.11.13 - 00:24
Apple iPhone 5S
Jonas Ekelund

Få produkter greier å generere like mye sladder og rykter innen lansering som en ny iPhone-modell. Men til tross for at mange av detaljene hadde lekket ut før premieren, var det vanskelig å ikke bli opprømt når vi endelig fikk tak i den. Og vi er ikke skuffet over hva Apple har levert.

Utseende og konstruksjon
Bortsett fra nye farger har det ikke skjedd så mye på utsiden siden forrige modell. Den sølvfargede versjonen henger med, mens den svarte har blitt mer gråaktig. Så har vi den nye gullfargen som egentlig minner mest om champagne. Det er få mobiler på markedet som gir tilsvarende luksuriøs følelse av å holde den i hånden som iPhone 5S. Og kvalitetsfølelsen forsterkes av de nye dekslene i herlig skinn.

iPhone5s_Cases_5Colors-34RBack_WEB

Skjerm
Skjermen er en av de få delene på iPhone 5S som ikke har fått noen oppgradering. Mens konkurrentene har gått fra 4,3 til 4,7 eller til og med over 5 tommer, har Apple nøyd seg med 4 tommer, og de er ikke lenger alene om å ha en høyoppløst skjerm: Flere av konkurrentene tilbyr over 400 piksler per tomme, hvilket er betydelig mer enn Apples Retina-skjerm. Det skal imidlertid sies at den er en av de få premium-mobilene som er enkel å betjene med én hånd.

iPhone5s_Gld_iOS7_WEB

Kamera
Apple har heller ikke latt seg dra med i kappløpet om å ha et kamera med flest mulig megapiksler. I stedet har de satset på bedre lysfølsomhet gjennom en større sensor. En farge-LED gjør dessuten at man kan kompensere for belysningens fargetemperatur og oppnå naturlige hudtoner med blitz. Resultatet er at Apple igjen kan hevde seg med et av de markedets beste mobilkamera.

iPhone 5S camera

Selve kamera-appen har også blitt oppgradert. Den lar oss nå ta bilder i flere formater og dessuten ta panoramabilder. For å motvirke uskarpe bilder tar mobilkameraet nå flere bilder raskt etter hverandre og kombinerer dem til ett skarpt bilde, en funksjon som må sies å fungere relativt bra. Den nye bildeprosessoren er meget rask, og gir raskere fokus og kortere tid mellom hvert bilde. En annen kul finesse er slow-motion filming med 120 bilder i sekundet (720p oppløsning).

iphone 5s colorchecker

Lydkvalitet
Apple har alltid lagt vekt på god lydkvalitet, og det merkes også med den nye 5S-modellen. De medfølgende øreproppene er bedre en gjennomsnittet, selv om passformen ikke var ideell for undertegnedes ører. Lydkvaliteten er fortsatt blant de best på markedet. Den digitale Lightning-kontakten gjør også at man kan hente ut lydfilene ubehandlet, slik at lydkvaliteten i prinsipp bare begrenses av hvor bra lydutrustning man kobler den til.

SAMSUNG CSC

Brukervennlighet
Den mest åpenbare og omtalte nye finessen er fingeravtrykksleseren Touch ID som er innebyggd i hjem-knappen på framsiden. Takket være denne kan man beskytte mobilen fra uvedkommende uten å behøve å taste inn en kode hver gang man skal bruke den. Touch ID-funksjonen fungerte feilfritt under testperioden og er en finesse vi på kort tid har blitt nesten avhengige av. Det er nesten irriterende å bruke andre mobiler uten den.

613-9967-02

Selv om det finnes delte meninger om utseendet i det nye operativsystemet iOS 7, er det ingen tvil om att det har medført en mengde forbedringer. Endelig er det blitt lett å komme til de viktigste innstillingene, og det har blitt mer intuitivt å bytte mellom ulike apper. Vi liker også Airdrop, som gjør det lekende lett å dele innhold med andre mobiler i nærheten. Vi er også takknemlige for at Apple nå lar oss laste ned alle deras produktivitets-apper gratis.

Ytelse
Under panseret på iPhone 5S sitter den nye A7-prosessoren som angivelig er den første 64-bits prosessoren for mobiler. Selv om det ikke gir noen åpenbare fordeler helt enda er det et logisk steg for fremtiden. Ytelsen kan man definitivt ikke klage på: Geekbench-testen viser at iPhone 5S er nesten 50 prosent raskere i ren regnekraft enn iPhone 4S och 5C. Med en Browsermark-score på 3441 må også konkurrentene se seg parkert -selv de med Snapdragon 800. Det er ny rekord!

IMG_0002

Nytt er det også at iPhone nå endelig støtter alle LTE-frekvenser slik at også vi i Norge kan få 4G-hastigheter fra de lokale mobiloperatørene. Apple har dessuten puttet inn en ekstra prosessor som bare tar seg av bevegelser. Selv når hovedprosessoren er i hvilemodus fortsetter den å lese av akselerometeret, gyroskopet og kompasset – slik at man for eksempel kan ha skritteller eller trenings-appper i gang uten å tappe batteriet unødvendig.

Konklusjon
En S-modell fra Apple innebærer vanligvis en teknisk oppgradering på innsiden, utan å endre utseendet eller legge til masse nye funksjoner. De forventningene har Apple oppfyllt med god margin. iPhone 5S slår nye rekorder i teknisk ytelse. Dessuten har den fått et betydelig forbedret kamera og gir oss nå 4G-oppkobling med alle operatører. Som en bonus har vi fått den praktiske fingeravtrykksleseren som gir både økt sikkerhet og brukerkomfort. iPhone 5S er derfor en klart anbefalt oppgradering fra tidligere modeller.

Home mener

Lynrask Klasseledende kvalitetsfølelse Det meste har blitt oppgradert Liten skjerm sammenlignet med konkurrentene Høy pris

Også i denne testen:

de 11 beste mobilene akkurat nå

Huawei Ascend P7

Den kinesiske kanin

Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!

Meget slank og elegant, men likevel robust design, en glimrende skjerm og det beste frontkameraet vi har sett på noen mobil, gjør Huawei Ascend P7 til et verdig medlem i klubben for high-end smartmobiler.
Ytelsen kunne vært enda bedre, og det er synd at telefonen kun støtter microSD opp til 32 gigabyte. Og hvorfor sitter høyttaleren til ringetonen på baksiden slik at man ikke kan høre den ringer når den ligger på bordet?
Les hele testen

Samsung Galaxy S5

Vanntett prestasjonsmonster

Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.

Endelig en støv- og vanntett Galaxy. Praktisk fingeravtrykkleser gir bedre sikkerhet. Skjermen er helt fantastisk og batteritiden meget bra.
Den føles ikke som en premiummodell med baksiden på grensen til det ubehagelige. Kameraet er ikke blant de bedre i dårlige lysforhold.
Les hele testen

Sony Xperia Z2 D6503

Kraft og stil

Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.

Fortsatt støv- og vanntett og med samme utmerkede kamera som tidligere. Betydelig bedre skjerm enn forgjengeren. Utmerket ytelse og batteritid.
Litt ubekvem i hånden på grunn av størrelse og kanter.
Les hele testen

Sony Xperia Z Ultra

En kjempeseier for Sony

Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.

Lyden er utmerket, også når man telefonerer! Skjermen er bestemt pen å se på, og telefonen er rask å bruke. Det skader heller ikke at prisen så absolutt er rimelig.
Den er virkelig stor, selv til phablet å være. Og kameraet er middelmådig.
Les hele testen

Samsung Galaxy Note 3

Best på produktivitet

Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.

Den enorme skjermen er skarp og gjengir fargene korrekt. Pennen gjør enheten mer brukervennlig, og ytelsen er høy.
Kameraet er ikke det beste i svakt lyd, og kvalitetsfølelsen kunne vært bedre prisen tatt i betraktning.
Les hele testen

Nokia Lumia 1520

Fotografens yndling

Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet

Skjermen byr på Full HD-oppløsning og er virkelig flott, men kameraet tar enda flottere bilder og gir brukeren mengder av muligheter. Designen er robust og kvaliteten høy.
Windows Phone plattformen byr ikke på så mange apper som konkurrentene Android og iOS.
Les hele testen

HTC One Max

Alle gode ting er tre

HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.

Man kan nesten bli avhengig av den store og flotte full HD skjermen på 5,9”, og da lagerkapasiteten nå også endelig kan utvides med microSD-kort får man også plass til alt man trenger.
Beats Audio har droppet samarbeidet med HTC, og det kan høres på lydkvaliteten. Fingeravtrykkskanneren er en god idé, men den er upraktisk plassert og virker derfor ikke helt etter hensikten.
Les hele testen

HTC One M8

HTC gjør det igjen

En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.

En oppdatering av fjorårets Android-favoritt, som gør det bedre på nesten alle områder. HTC One M8 er lynrask og kommer med en lekker design og nye, brukervenlige funktioner. Og kapasiteten kan nå utvides med opptil 128 gigabyte via microSD-kort.
HTC One M8 kommer kun med 16 gigabyte innebygd lagring i Norden, og det nye kameraet skuffer i lyse omgivelser.
Les hele testen

LG Nexus 5

Kjapp og rimelig

Etterlengtede Nexus 5 viser hvor skapet skal stå, men lider av barnesykdommer.

Takket være kraftfull maskinvare og ny Android-versjon er den lynrask.
Til tross for avansert teknikk imponerer ikke kameraets bildekvalitet og batteriet er vel dårlig. Man tilbyr bare modellen med 16 GB i butikk, og det kan ikke bygges ut med minnekort.
Les hele testen

Nokia Lumia 1020 kamera

Kamerakongen

Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.

En monstersensor som gjør underverker med bildene enten det er sollys eller mørkt. Enkelt å ta bra bilder i dårlig lys takket være bildestabiliseringen eller Xenon-blitsen.
Tar tid å starte opp og har vel lang ventetid mellom bildene.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Scroll to Top