Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Tre chromebooks

Raske, lette – og problemfrie

Mac eller PC? Hva med å velge det tredje alternativet i stedet? Vi har testet tre Chromebooks i hver sine klasse. Hvilken av dem vil du ha?

Skrevet av / 04.06.20 - 09:10
Tre chromebooks
John Hvidlykke

Produkter i denne test

Å velge datamaskin blir ofte en diskusjon om “dem” mot “oss” mellom tilhengere av PC og Mac. Men selv om begge plattformene har sine spesielle, sterke sider, kan valget for de aller fleste være underordnet. Skal du “bare” skrive, regne, surfe og delta på videomøter, er det ingen forskjell. Og faktisk trenger du hverken en Mac eller PC.

Chromebooks er bygget over en variant av Linus, og Chrome-browseren fyller rollen som skrivebordet har på PC og Mac. Operativsystemet er utviklet av Google, og er gratis å bruke for maskinvareprodusenter. Man kan si at Chromebooks er for datamaskiner hva Android er for mobiler. Da Microsoft fikk lov til å beholde sin totaldominans i datamaskinverdenen, er Chromebooks henvist til tredjeplass. Og det er en svært liten tredjeplass, bortsett fra i undervisningssektoren. Skolene har nemlig tatt de lette maskinene til seg, og i USA sitter Chromebooks på mer enn halvparten av markedet for skolemaskiner.

De først Chromebooks kom i 2011, og det må innrømmes at de var veldig begrenset. Man kunne bare jobbe online, og bare med de programmene som kunne kjøres i browseren. Til gjengjeld var prisen det halve av en iPad.

Problemet med mangel på programmer er nå løst. I dag er det mulig å kjøre Android-apper fra Google Play, og det betyr at du kan kjøre alle programmene du kjenner fra mobilen – men på full skjerm og med mus og tastatur.

Programmer til alle formål

Takket være muligheten for å kjøre Android-apper støttes alle de uunnværlige programmene fra mobilen. Inkludert Vipps (og MobilePay og Swish for våre danske og svenske broderfolk). Og liker du ikke Googles nettbaserte kontorsuite, Google Docs, kan du få alle Microsoft Office-programmene i Android-utgaver. De er ikke så avanserte som Windows- og Mac-versjonene, men til gjengjeld er de gratis. Heller ikke på fritiden blir du latt i stikken. Både TV-stasjoner og strømmetjenester har apper i Play-butikken. Faktisk er sannsynligheten for å finne en Android-strømmeapp, større enn på smart-TV-plattformene.

(Foto: Asus)

Ikke til de tunge oppgavene

Chromebooks er lette og oftest billige, og dekker de flestes behov. Men er du profesjonelt kreativ, er svaret fortsatt en PC eller en Mac. De tunge programmene til grafikk, animasjon, lyd og video finner man ikke på web- eller Android-utgaver. Og det må dessuten tyngre maskinvare til.

Gamerne må også lete andre steder. For det første lages ikke de største spilltitlene til Android, og for det andre rimer ikke heftig 3D-grafikk med lettvektmaskinvare. I alle tre maskinene er grafikkprosessoren Intel UHD Graphics 615, som ikke har andre fordeler enn lav pris og lavt strømforbruk. Selv sammenlignet med mobiler er grafikken på de tre Chromebooks langsom.

Lynraskt i gang

Chromebooks er kanskje ikke laget til tunge, seige oppgaver. Til gjengjeld er de formidable sprintere som kommer raskere i gang enn alle andre maskiner. Fra du trykker på på-knappen til maskinen er klar, går det bare få sekunder. Hvis du da i det hele tatt slår av – for en Chromebook kan ligge og slumre med lukket lokk i dagevis, uten at det kan ses på batteristanden. Det gjør dem helt perfekte som studie- eller underholdningsmaskiner.

Ikke bare rabatt

Chromebooks har ry for å være billige, og det er heller ikke feil. Gratis operativsystem barberer en god del av prisen til å begynne med, og i tillegg klarer det Linux-baserte ChromeOS-et seg med mer beskjeden maskinvare enn Windows og MacOS.

Men det betyr ikke at alle Chromebooks er budsjettmodeller. Det lages også lekre maskiner til krevende kunder, som bare har sett sjarmen i å gjøre tingene litt enklere.

I denne testen har vi valgt ut tre Chromebook-maskiner i hver sin prisklasse. Formålet er ikke å avgjøre hvilken som er best – for det gir seg nesten selv på forhånd – men å vise hva man får for pengene ut fra budsjett. Av samme grunn er de tre valgte modellene fra samme produsent slik at det ikke blir et spørsmål om det ene merket i forhold til det andre.

Produkter i denne test

Asus C425TA-H50039

Skåret til benet

Selv om prisen er lav, får man faktisk en ganske fornuftig bærbar. Men ikke ha urealistisk høye forventninger.

Du får en helt ok laptop til lavere pris enn mellomklassemobilen. Den kjører lenge på en lading.
Prosessoren er virkelig ikke rask! Maskinen føles som om den er bygget av plast.
Les hele testen

Asus C434TA-E10008

Den gylne middelvei

Den ligner en business-Ultrabook, men prisen er som på en økonomimodell. Du får alt du trenger – så hvorfor betale mer?

Slankt og lekkert aluminiumskabinett, god 360-graders touch-skjerm. Rask i bruk.
Litt tyngre enn toppmodellen som bare koster litt mer. Ikke så fleksibel som en PC.
Les hele testen

Asus C436FA-E10035

Like kraftig som en PC

Toppmodellen ligner og oppfører seg som en lekker Ultrabook, men koster det samme som en mellomklasse-PC.

Overbevisende byggekvalitet og lekker touch-skjerm. Prosessoren er raskere enn i de fleste Windows-laptoper.
Den kan fortsatt ikke kjøre Windows-programmer. Du kan få en utmerket Windows-maskin til samme pris.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Scroll to Top