Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Netgear Nighthawk AXE3000

Så lett får du nytt nett på PC-en

Få glede av den fulle netthastigheten – også på PC-er som ikke er ‘født’ med Wi-Fi 6E.

Skrevet av / 18.04.23 - 08:47
Netgear Nighthawk AXE3000
John Hvidlykke

Wi-Fi 6E er det nye raske dyret på savannen (i hvertfall inntil Wi-Fi 7 kommer). Og en ny router som Google Nest Wifi Pro eller Asus ZenWiFi Pro ET12 vil gi deg mulighet for hastigheter på hjemmenettverket i multi-gigabit-klassen.

Men ofte kun nettopp mulighet. For datamaskinen må støtte den nye standarden for at du kan få adgang til lynraskt nett. Er maskinen kjøpt for bare et eller to år siden, vil den bare støtte de langsommere Wi-Fi 6 eller Wi-Fi 5 (også kalt 802.11ac).

Stor og kantete

Netgear Nighthawk AXE3000 er en USB-adapter for å oppgradere en eksisterende maskin til Wi-Fi 6E. Enheten er utformet som en temmelig stor og firkantet USB-nøkkel – som blir enda større når man folder ut den innebygde antennen. Enheten er så stor at det kan bli vanskelig å få plass til den i slanke bærbare. Og den vil nesten uunngåelig sperre for naboportene.

Hvis det ikke er plass nok omkring USB-porten, kan adapteren plasseres i et bordstativ. (Foto: Netgear)

Heldigvis følger det med en liten dokkingstasjon, så adapteren kan plasseres på skrivebordet – eller oppå kabinettet av en stasjonær PC. Det følger ikke med USB-C-adapter eller -kabel. Så Netgear har nok konkludert med at brukere med behov for oppgradering har så gamle PC-er at USB-A-portene er i flertall.

Kun Windows 10 og 11

Netgear Nighthawk AXE3000 blir umiddelbart gjenkjent av Windows, men opptrer i første omgang som Wi-Fi-hotspot. For å få den til å overta rollen som primær nettverksadapter – og dermed få adgang til høy hastighet – må man installere en Windows-driver som følger med på en USB-nøkkel. Der er kun en Windows 10/11-driver som følger med, så har du en eldre Windows-versjon eller en Mac, er AXE3000-adapteren ikke noe for deg.

Firedobling av hastigheten

Oppsettet tar kun et par minutter – og så blir det fart på nettverket! Jeg testet adapteren på en bærbar fra 2018 med innebygd Wi-Fi 5. Selv om det på papiret gir mulighet for opptil 6,9 gigabit i sekundet, er virkeligheten en ganske annen. Til tross for en plassering under to meter fra routeren oppnås bare en forbindelseshastighet på 214 Mbit/s.

Med Netgear Nighthawk AXE3000 stiger forbindelseshastigheten til 907 Mbit/s – altså mer enn en firedobling.

Kan det lønne seg?

Fire ganger høyere netthastighet låter som en forbedring man ikke trenger å fundere på. Men hvor stor forskjell utgjør det i hverdagen? Til mailer, dokumenter og nettsurfing betyr den sparte tiden på hver filadgang så uendelig lite at man neppe oppdager den. Har du til gjengjeld bruk for høy hastighet til høyoppløst videostrømming eller overførsel av store filer, er det virkelig verdt pengene.

Netgear Nighthawk AXE3000 ligner en – meget – stor, vinklet USB-nøkkel. (Foto: Netgear)

Det kan for eksempel bety forskjellen på om en backup på 1 TB tar endeløse 13 timer eller ‘kun’ tre timer.

Teoretisk maksimum

Wi-Fi 6E gir teoretisk mulighet for forbindelseshastigheter på opptil svimlende 9,6 Gb/s. Det er en teoretisk maksimumshastighet som bare kan oppnås under perfekte forhold. Under tilsvarende ideelle forhold kan Wi-Fi 5 levere opptil 6,9 Gb/s.

Så raskt nett får du ikke i praksis – og det har man heller ikke bruk for. Det interessante er at sannsynligheten for å oppnå en brukbar netthastighet på hver enkelt enhet på hjemmenettverket, er større med Wi-Fi 6E. Rett og slett fordi det kommuniseres på flere kanaler samtidig. Og med Wi-Fi 6E ble det åpnet enda et frekvensbånd på 6 GHz, som supplement til de eksisterende 2,4 GHz- og 5 GHz- båndene.

Konklusjon

Netgear Nighthawk AXE3000 er funksjonell og firkantet. Den er usedvanlig stygg og klosset, men de mange antennene krever plass. Hastigheten kan man ikke klage over, og heller ikke prisen. Har du en PC som trenger oppgradering av netthastigheten, er den en enkel og velfungerende løsning på problemet. At den bare virker på PC-er med Windows 10 eller nyere, er en begrensning.

(Foto: Netgear)

Karakter
Netgear Nighthawk AXE3000
Premium

Home mener

En enkel og billig løsning som kan gi futt på nettet for din litt eldre bærbare eller stasjonære. Adapteren er stor og klosset – og umåtelig stygg. Kun USB-A-kontakt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Scroll to Top