TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Netgear Nighthawk AX8 EAX80 (AX6000)

Kostbar utvidelse av nettverket

Har du et bra nettverk fra før og ønsker bedre dekning, kan Nighthawk EAX80 være midt i blinken.

forfatter
Publisert 11.12.21 - 09:00
Karakter
Netgear Nighthawk AX8 EAX80 (AX6000)
L&B mener
Stabil og stort sett lytefri tilkobling. Brukervennlig oppsett. Fire Ethernet-kontakter pluss USB 3.0 du kan lage nettverksharddisk med.
Det finnes raskere mesh-nettverk, også fra samme produsent. Prisen er i stiveste laget.
Spesifikasjoner
 • Prosessor: 1,8 GHz dual-core
 • Protokoll: 802.11b/g/n/ax 2.4GHz/5GHz – 1024-QAM
 • Hastighet: 2.4GHz 1,2 Gbit/s / 5 GHz 4,8 Gbit/s
 • Antall antenner: 2
 • Tilkoblinger: 4 x gigabit Ethernet, USB 3.0
 • Stemmestyring: Nei
 • Farge: svart
 • Web: netgear.com

Å ha god trådløs internettdekning i hjemmet har aldri vært viktigere enn nå, når alle dingser i hjemmet skal være smarte og tilkoblet samme nettverk for å fungere. For det hjelper lite å ha verdens raskeste ruter, om den ikke når frem dit den skal. Men før du løper ut og kjøper et helt nytt mesh-nettverk, kan du vurdere dette alternativet fra Netgear. Nemlig Nighthawk EAX80.

Netgear Nighthawk AX8 EAX80 (AX6000) extender-L&B scaled
Foto: Netgear

Nighthawk EAX80 Utvider nettverket

EAX80 er en nettverksforlenger, eller extender, som plasseres i nærheten av der du mangler dekning. I et enkelt oppsett med PC eller mobiltelefon, får du valget mellom å bruke den som nettopp nettverksutvider, eller et aksesspunkt. Bruk aksesspunkt dersom ruteren din er bra men dens WiFi-signal er dårlig eller utdatert, da tar EAX80 over som husets WiFi-sender. Gull dersom du for eksempel ikke har moderne WiFi 6, men ønsker det. Ulempen er at du da fortsatt kun har WiFi-dekning fra ett punkt.

Har derimot ruteren din god WiFi, men du har et område hvor den ikke strekker til, velger du  å gjøre EAX80 til en nettverksutvider (WiFi Range Extender).

To frekvensbånd

De fleste trådløse hjemmenettverk har både 2,4 GHz og 5 GHz bånd, og du ønsker som regel å utvide begge. Dette velger du i oppsettet på EAX80, og du kan velge at den skal bli en naturlig del av nettverket, med samme navn og passord. Da har du et fungerende mesh-nettverk, hvor dingsene dine kun ser det ene felles nettverket, og bryr seg lite om signalet kommer fra din eksisterende WiFi-ruter eller din nyanskaffede nettverksforlenger.

Et lite forbehold: Hvis du har satt opp et gjestenettverk via din nåværende ruter, så kan ikke EAX80 forlenge både dette og hovednettverket. Du må velge.

youtu.be/bmnpGXXMPe4

God stabilitet og hastighet

Under testingen hadde jeg fin tilkobling mellom PC eller mobil og Nighthawk EAX80, enten den sto i samme rom eller i rommet ved siden av. Den forlenget nettverket fra husets hovedruter som den skulle, og ga dekning i blindsonene. Jeg testet også å ta den med ut i garasjen for å få bedre dekning til den smarte garasjeåpneren (iSmartGate), og det fungerte utmerket.

Mest brukte jeg den på kontoret, hvor jeg fikk økt WiFi-hastigheten og stabiliteten i forhold til når jeg var tilkoblet min hovedruter levert fra nettleverandøren

Hastigheten er god, men likevel ikke raskest i klassen. Jeg satt for det meste og så på hastigheter på rundt 300 Mbit/s, som er alt de fleste trenger, og nok til å strømme ti 4K Netflix-sendinger – samtidig! Men med Gigabit-hastighet på fiberen hjemme, har jeg sett både 500 og 600 Mbit/s fra andre nettverksenheter. For eksempel Netgears eget mesh-nettverk Orbi RBK752, som virkelig ga fart på sakene. Og selv det rimeligste WiFi 6-nettverket RBK352 ga omtrent samme hastigheter som EAX80, og da får du både ruter og satellitt (node) til lavere pris enn for denne enkle boksen.

Nighthawk AX8 EAX80 extender or access point Nighthawk AX8 EAX80 2.4 & 5GHz password Nighthawk AX8 EAX80 success
<
>
Enkelt steg-for-steg oppsett. Foto: Skjermdump

Ethernet

En veldig fin ting med EAX80 er at den har fire Ethernet-kontakter på baksiden, alle med Gigabit-hastighet (men du får ikke raskere hastighet enn boksen tar inn trådløst). Det kan gjøre hverdagen enklere om du trenger å koble til nettverksprodukter som har Ethernet men ikke WiFi. På kontoret kunne jeg for eksempel koblet til både min laserskriver og et lydanlegg. De har riktignok begge WiFi, men oppsettet er knotete, og da er det mye enklere å bare koble til med kabel.

Som en bonus finnes en USB 3.0-kontakt på baksiden. Kobler du en harddisk til denne, så utvides den til en nettverksharddisk, som alle på nettverket har tilgang til. Du bare kjører ReadyShare på Windows, og vips!

Netgear Nighthawk AX8 EAX80 (AX6000) box copy-L&B scaled
Foto: Netgear

Konklusjon

Netgear Nighthawk EAX80 er en boks som enkelt forlenger ditt eksisterende WiFi-nettverk, eller den kan ta over jobben som WiFi-aksesspunkt fra din ruter.

Tilkoblingen oppleves som stabil og kjapp, men hastigheten er ikke den høyeste vi har sett. Ikke forvent at den skal være like rask som de raskeste WiFi 6 mesh-nettverkene, selv om du aldri vil reagere på at internettet hjemme føles tregt. Men produktet funker etter hensikten, som er å gi bedre dekning fra din WiFi. Det koster bare litt mye i forhold til hastighetene vi fikk.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
90-tallet har ringt: Winamp er tilbake I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp som styrte musikken til festen. Nå er avspilleren tilbake etter nesten 10 års fravær.
Nå er Samsungs nye gaming-skjermer i salg De nye 4K-skjermene Odyssey Neo G8 og Odyssey Neo G7 lover heftige ytelser!
Kone dropper kablet forbindelse Det tok 15 år med forskning før den klassiske gamingmusen Roccat Kone XP kom i en trådløs utgave. 
Lysdrevne lavprofiltaster fra Razer Razer DeathStalker V2 er oppdatert med lavere og lettere taster som holder lengre.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Raskeste MacBook Air hittil Apples ultrabook har fått ny design og en real vitamininnsprøytning. Men prisen er også deretter.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend