TEST: MSi GE76 Raider 10UH

Generasjonsskifte i gaming

Da dukket den første PC-en med GeForce RTX 3080 opp. Og den flytter igjen grensene for 3D-ytelse i 3D-spill.
Karakter
MSi GE76 Raider 10UH
Lyd & Bilde mener
Grafikkytelsen har fått en dytt. Den er stor, men ikke vulgært stor. Og den koster faktisk mindre enn fjorårets beste.
Selv om prisen ikke har steget, koster det mye penger å være med i toppen. Man kan få en middels god PC for det bare et GeForce RTX 3080-kort koster.
Spesifikasjoner
  • Prosessor: 2,2 GHz Intel Core i7-10870H (octa-core, 16 tråder)
  • Skjerm: 17,3” Full HD (1920 x 1080 piksler), 300 Hz
  • Minne: 32 GB DDR4
  • Grafikk: Nvidia GeForce RTX 3080 m 16 GB GDDR6
  • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64-bit
  • Harddisk: 2 TB GB SSD
  • Mål og vekt: 39,7 x 2,8 x 25,9 cm (B x H x D), 2,9 kg
  • FHD-webcam, WiFi 6E, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C (herav en med DisplayPort), Mini DisplayPort, 3 x USB 3.2, HDMI, Ethernet, 3,5 mm lydinngang, SD-kortleser
  • Web: msi.com
Benchmark

Veil. pris 35499 Produktside
Annonse
Annonse
forfatter

Vi tester mange forskjellige gaming-maskiner hvert år. Men tross noen forskjeller er det mange likheter når man kikker under overflaten. For den mest avgjørende faktoren når det gjelder hastighet i spill, er grafikkprosessoren. Den kommer oftest fra Nvidia, og siden det er to år mellom hver nye generasjon av grafikkprosessorer, skjer utviklingen i store sprang. Senest med GeForce RTX 30xx-serien som ble presentert i høst.

MSi GE76 Raider er den første datamaskinen vi har fått til test med den nyeste generasjonen grafikkprosessorer fra Nvidia. Og vi starter med å gå helt til topps. GE76 Raider fås nemlig i en utgave med GeForce RTX 3080-prosessoren, som er seriens nest kraftigste modell.

Kabinettet er i grått metall. (Foto: MSi)

MSi GE76 Raider er en stor PC, men ikke større enn den må være, med tanke på sin 17,3” skjerm. Og for en skjerm! Med en oppdateringshastighet på 300 Hz er den fem ganger raskere enn skjermen på en vanlig grovbrødsbærbar. Det er ikke rekord, men det er fortsatt rått.

Selve maskinen er ganske elegant, uten å være diskret. Lokket er i blågrått metall, og har litt morsomme kanter og skjeve vinkler. Resten av kabinettet, også tastaturet, er kullsort.

Tastaturet er, som vanlig for MSis spillmaskiner, levert av danske Steelseries. Og selv om det ikke kommer i nærheten av skikkelige mekaniske tastaturer, er følelsen strammere og mer presis enn typiske laptop-taster. Vandringen på tastene er også litt lengre, og tastaturet er senket noen millimeter så tastene kan være litt høyere. På en 17” maskin som denne er det selvfølgelig også plass til et numerisk tastatur.

Annonse
Kabinettet er ekstra kraftig rundt hengslene. (Foto: MSi)

Selv om skjermen er ekstrem, kan det fortsatt bli bruk for forsterkning i form av ekstra skjermer. GE76 Raider har hele to DisplayPort-utganger; den ene som separat kobling, og den andre integrert i en av USB-C-portene. Det gjør det mulig å jobbe med tre hurtige skjermer på en gang.

Utover det lenge ventede GeForce RTX 3080-grafikkortet finner man en 10. generasjons Intel Core i7-prosessor med åtte kjerner og 16 tråder under panseret. Det er utmerket, men ikke ekstremt. Det er 32 GB RAM og 2 TB SSD-lagerplass.

Kan klare alt

Når man kjøper en PC som MSi GE76 Raider, er det med én ting for øye: å kunne spille et hvilket som helst spill på markedet – og gjøre det med den råeste grafikken overhodet. Og det oppfyller den til fulle. Du finner ikke et spill som får den til å miste pusten. Hvis du dytter alle grafikkinnstillinger til topps, går frameraten ned, men du kan fortsatt spille det vanvittig tunge Cyberpunk 2077 på 60 bilder i sekundet i Full HD-oppløsning.

Du skal lete lenge etter spill som for alvor kan utfordre grafikkortet. (Foto: MSi)

Benchmark

Prosessoren er som nevnt en Intel Core i7-10870H, som er en 2,2 GHz octa-core med 16 tråder. Det er ikke den sterkeste prosessoren på markedet, men burde være tilstrekkelig til spill – hvor grafikkortet tar det store slepet. Geekbench 5 ender med en score på 7618 i multi-core og 1225 i single-core. Det er noenlunde som kafé-raceren MSi GS66.

Kontorprogramtesten PCMark 10 får en score på 6098. Igjen ligger resultatet (selvfølgelig) høyt – men ikke høyere enn mange vi har testet tidligere.

Annonse

Glansnummeret er naturligvis 3D-testene. 3DMark Time Spy endte med et resultat på 10 977, og 3DMark Fire Strike med 22 594. Det er fremragende, og Time Spy-scoren er rekord. Men i realiteten er ytelsen fortsatt på linje med Acer Predator Helio 700, som ”bare” hadde GeForce RTX 2080-grafikk. Men paret med en kraftigere Core i9-prosessor.

Batteritesten gikk, om ikke overraskende bra, så i hvert fall ikke overraskende dårlig. Batteridrift går ikke hånd i hånd med gaming, og her er en av de kraftigste gaming-bærbare til dags dato. Med tanke på dette er det godt gjort at GE76 Raider klarer nesten tre timer. Men det henger nok sammen med at testen simulerer kontorprogrammer – og slett ikke utnytter 3D-grafikken.

En RGB-lysstripe langs fronten, kaldt «Mystic Light», gir liv til spillene. (Foto: MSi)

Konklusjon

MSi GE76 Raider 10UH er – med knapp margin – den raskeste datamaskinen vi noensinne har testet når det gjelder 3D-grafikk. Æren for dette må gå til Nvidia og GeForce RTX 3080-grafikkortet. Det vil komme mange flere PC-er basert på samme grafikkort det neste halvannet året, som er det typiske tidsintervallet mellom generasjonene. Sammenlignet med tidligere generasjoner er forskjellen tydelig, men ikke revolusjonerende. Men siden prisen på den andre siden er den samme som foregående modeller, er det i dag ingen grunn til å kjøpe en RTX 2080-maskin. Med mindre du kan få den til en passende nedsatt pris.

GE76 Raider er en for øvrig flott og gjennomført gaming-maskin med all den luksus som du kan tillate deg å forvente når prisen kryper over 25 000 kroner. Til rent regnearbeid er den bare rask, men ikke superrask, da det finnes hurtigere prosessorer. Men den ble heller ikke skapt for regneark.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

BlueParrott M300-XT gir opptil 15 timers taletid, og reduserer støy fra omgivelsene med 80 prosent.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.