Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 07Delta

TEST: MSi GS66 Stealth 10SGS-017NE

Leketøy for voksne

Flytt dere, unger! MSi har skapt en gaming-laptop som får barnet frem i middelaldrende menn med lommeboken i orden.

Skrevet av / 14.05.20 - 13:30
MSi GS66 Stealth 10SGS-017NE
John Hvidlykke

Det er helt sort – på den slanke, men fete måten.

MSi GS66 Stealth passer til navnet sitt, med samme fargevalg som et radarusynlig bombefly. Hver kvadratmillimeter av det superslanke metallkabinettet er mattsort.

Det hele er stinkende eksklusivt – og milevidt fra de kantede kjempekassene med metallpyntelister og tivolilys som dominerte gamingklassen blant bærbare for bare et par år siden.

RGB-belysningen er det eneste som bryter det kullsorte alvoret. (Foto: MSi)

GS66 Stealth er ikke den første gamingmaskinen i «voksen» design vi har sett. Men aldri før i så kompromissløs utførelse. Selv den ultrastramme forgjengeren GS65 Stealth Thin ligner en påfugl ved siden av.

MSi er bevisste på at de henvender seg til et nytt publikum. Det kan man se på pressebildene som stilles til rådighet. Der ser man ikke bumsete tenåringer, men menn i 30-årene med kontroll på livet, god økonomi – og smak for kostbare luksusprodukter. Menn som tar motorsykkelen til jobb – med PC-en i ryggsekken. For den er pen nok til å stå på møtebordet – og sterk nok hvis man jobber i reklamebransjen eller lager 3D-grafikk.

Opp fra gaming-hulen og inn på kontoret. MSi vil ha sine maskiner inn på de profesjonelles arbeidsbord. (Foto: MSi)

Men la oss vende tilbake til realitetene. Og de er maskinvare av nyeste generasjon. En Intel Core i-9 prosessor og Nvidia GeForce RTX 2080 Super. Begge ble lansert i april i år, og finnes nå i de første virkelige datamaskinene. Den testede maskinen var utstyrt med 32 GB RAM og ikke mindre enn 2 TB SSD-lagring.

Rekordrask skjerm

Alle teknologier i GS66 er hentet fra øverste hylle, men den mest interessante detaljen er imidlertid skjermen, som er den raskeste vi hittil har sett i en bærbar maskin: 300 Hz oppdateringsfrekvens er ikke bare vilt, men helt vanvittig vilt. I rettferdighetens navn må det sies at MSi ikke er alene med denne nyheten. Flere av MSis konkurrenter har presentert toppmodeller med 300 Hz-skjermer.

Tidligere var prisen for høy skjermhastighet et dårlig bilde. Men ikke nå lenger. I dag kan man ha en lynrask skjerm uten å gi avkall på skarpe farger og god betraktningsvinkel.

Der det fortsatt er en begrensning, er på oppløsningen. Samtlige utgaver av GS66 har Full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler).

Lyden er levert av Dynaudio og tastaturet av SteelSeries. (Foto: MSi)

Tastaturet er, som vanlig for de dyrere MSi-modellene, fra danske SteelSeries. Det er lekkert og like diskré sort som resten av PC-en. Her finner man imidlertid det eneste unntaket fra den mørke helheten, da alle tastene kan belyses med hver sin RGB-farge. Lydsiden har Dynaudio stått for, og selv om det ikke brukes samme høyttalerenheter som i den fantastiske Confidence 50, er det trøkk i lyden.

Man leter forgjeves etter DisplayPort-utgangen på baksiden av GS66. Porten er der, men den er blitt integrert i den ene USB-C-porten. Det fungerer fint – utover at man må kjøpe en adapterkabel og at det legger beslag på en av de kun to USB-C-portene.

Det er ikke noe overflødig sprell over MSi GS66. Men du må ha en klut for å tørke fingermerker av tastaturet. (Foto: MSi)

Tydelig kvikk

Når jeg jobber som tester, passerer mange maskiner skrivebordet mitt, og hver generasjon er litt bedre enn den foregående. Det er imidlertid sjelden at forskjellen er direkte merkbar fra det øyeblikket man åpner lokket og begynner.

Det er den imidlertid med GS66. Om det er den lynraske prosessoren, den kvikke SSD-en eller rikelige RAM-en, vet jeg ikke. Men Windows nøler litt mindre når man jobber med datamaskinen.

Virkelig artig blir det imidlertid først når den brukes til det den er beregnet til: spill. Her går det nemlig kjapt. Jeg lyktes ikke med å finne noen spill som for alvor ga den utfordringer. I hvertfall ikke så lenge 3D-grafikken kan klare Full HD-oppløsning på den innebygde skjermen.

Omvendt må jeg også krype til korset og innrømme at jeg altså ikke opplever noen markant forbedring ved å gå fra 144 Hz skjermoppdatering til 300 Hz. Det finnes situasjoner hvor man kan komme så raskt rundt et hjørne at bildet på en 144 Hz-skjerm ikke beveger seg helt glatt. Men det er få. Og mange spill har innebygd maksgrense på oppdateringshastigheten.

Da MSi GS66 Stealth er den første maskinen vi har testet med den nye generasjonen av prosessor og grafikkort, er de direkte konkurrentene få. Hvis lynraske 3D-spill ikke er din første prioritet, kan en nesten like rask bærbar med 4K-skjerm være et alternativ. For eksempel Alienware M15 R2 eller Asus ProArt Studiobook.

(Foto: MSi)

Benchmark

Det banker en splitter ny tiende generasjon Intel Core i9-prosessor i GS66. Med en puls på 3,1 GHz, åtte prosessorkjerner og 16 tråder er det en av de sterkeste tallknuserne vi noensinne har målt.

Geekbench 5 ender med en score på 7568 i multi-core og 1259 i single-core. For å sette det i perspektiv er det ca. 20 prosent raskere enn Asus ProArt Studiobook som vi testet forrige måned. Og mer enn dobbelt så raskt som MSi Prestige 14 fra måneden før. Til gjengjeld koster MSi GS66 nesten like mye som de to andre til sammen.

Kontorprogramtesten PCMark 10 får en score på 6369. Igjen ligger resultatet (selvfølgelig) høyt – men ikke høyere enn Acer Predator Helios 700, som hadde den foregående generasjonen av samme prosessor.

Seriøst arbeid er artig nok, men det som virkelig betyr noe, er spill. Og det vil si 3D-grafikk. Grafikkprosessoren i MSi GS66 er en splitter ny GeForce RTX 2080 Super. Det spenner forventningene høyt – og de innfris nesten.

I 3D-grafikktestene 3DMark Time Spy og Fire Strike demonstrer MSi GS66 at den kan trekke omtrent hva som helst. Resultatene på 7418 i Time Spy-testen og 17 015 i Fire Strike er blant de beste vi har sett. Men de er imidlertid ikke høyere enn tilsvarende tester på PC-er med den vanlige GeForce RTX 2080. Og det er selvfølgelig med PC-ens spillinnstillinger skrudd opp til maksimal ytelse.

Batteritesten endte som batteritester på gaming-laptoper alltid ender: tidlig. 1,5 timer viser at rask maskinvare ikke går hånd i hånd med batteriøkonomi.

Gaming for voksne med kontroll på livet og smak for luksus. Vi later som om vi ikke har sett isbiten i whiskyen … (Foto: MSi)

Konklusjon

MSi GS66 Stealth er en hypereksklusiv og sylskarp sort sak hvor det ikke er spart på noe som kan presse ytelsen i været. Det kan ses på prisen, som helt bokstavelig ikke er for barn! GS66 er dessuten det siste eksempelet på en tendens som vi har sett spesielt gjennom det siste året, hvor gaming-maskiner henvender seg like mye til profesjonelle grafikkbrukere som til spillere.

Hvis du har pengene som trengs – eller en jobb hvor man vil betale for å legge de voldsomme regnekreftene i dine hender – er det ikke noe å utsette på resultatet. Du får nemlig det du betaler for. Og det i en lekker innpakning som ikke tar mer plass eller veier mer enn en normal bærbar.

Karakter
MSi GS66 Stealth 10SGS-017NE
High End

Home mener

Vanvittig rask prosessor, vanvittig raskt grafikkort, vanvittig rask skjerm. Vanvittig sylskarp stil. Vanvittig høy pris. Spillene blir ikke vanvittig mye raskere. Bare Full HD-oppløsning på skjermen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Kan dere høre meg der ute?

Oppgjør på sjefsplan

Så trygt som i gamle dager

Scroll to Top