TEST: MSi Creator Z16 A11UET-011NEU – Velskapt på alle måter
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST MSi Creator Z16 A11UET-011NEU

Velskapt på alle måter

MSI Creator Z16 leverer varene på alle viktige punkter – og er samtidig også flott å se på.

forfatter
Publisert 23.10.21 - 09:00
Karakter
MSi Creator Z16 A11UET-011NEU
L&B mener
Superskarp design. Prosessor og grafikkort er gode nok til seriøs bruk. Rikelig med RAM og lagerplass. Touchskjerm i QHD-oppløsning.
LCD-skjermen er mindre lyssterk enn OLED-skjermer, og 4K-oppløsning ville ha vært enda bedre.
  • Prosessor: 2,3 GHz Intel Core i7-11800H (8 kjerner, 16 tråder)
  • Skjerm: 16” QHD+ (2500 x 1600 piksler) 120 Hz m. touch, 100 % DCI-P3, Delta E<2
  • Minne: 32 GB
  • Grafikk: Nvidia GeForce RTX 3060 m. 6 GB
  • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64-bit
  • Harddisk: 1 TB SSD
  • Mål og vekt: 35,9 x 1,6 x 25,6 cm (BxHxD) / 2,2 kg
  • HD-webcam, WiFi 6E, Bluetooth 5.2, 2 x USB-C (m. Thunderbolt og DisplayPort), 2 x USB 3,2 type A, MicroSD-kortleser, 3,5 mm minijack audio
  • Web: msi.com

GeekBench 5: 8207 (multi-core), 1589 (single-core)
PC Mark 10: 6502
3DMark TimeSpy: 6713
3DMark Fire Strike: 15 602
3DMark Night Raid: 36 848
CineBench R15: 186 fps / 1518 cb
HD Tach: 1463 MB/s
Batteritest: 2 t. 35 min.

Veil. pris 26.999Pr. 23.10.21 Produktside

Vi har de siste par årene sett en strøm av datamaskiner med maskinvare i gamingklassen, men med funksjoner og design som henvender seg til et mer «seriøst» publikum bestående av kreativt profesjonelle. For eksempel grafikere, 3D-designere og filmfolk. Et publikum som Apple tidligere betraktet som sin personlige eiendom.

MSI Creator Z16 er MSIs mest rendyrkede bærbare til kreative brukere; en sylskarp slank 16-tommers maskin i grafittgrå aluminium. En tykkelse like under 16 mm er ganske imponerende for en maskin av den størrelsen. Faktisk er kabinettet så tynt at USB-portene bare akkurat får plass!

Kabinettet er så slankt at den gammeldagse USB-A-porten bare akkurat får plass. (Foto: MSI)

Chassiset er frest ut av et stykke metall, og selv om det er stort, er det helt stabilt og vrir seg ikke. Som det bør være på en maskin som skal tåle å bli kastet skjødesløst i vesken eller ryggsekken hundrevis av ganger. PC-en er forøvrig sertifisert etter MIL-STD-810G-standarden, som brukes av det amerikanske militæret.

Tastaturet er i behagelig kvalitet, og da det er god plass i det brede kabinettet, er alle tastene, også de ytterste rekkene, i full størrelse. Som vanlig hos MSI er tastaturet levert av danske Steelseries, og tastene er individuelt RGB-bakbelyste. Bare fordi man kan! Lyden er tunet av Dynaudio, noe som igjen er en MSI-spesialitet.

MSI Creator Z16 har en knivskarp design og er kun 16 mm tykk. (Foto: MSI)

Lekker skjerm

En 16″ bærbar tar en del plass i vesken, men det utlignes når man åpner lokket og ser skjermen, som er virkelig stor. Bildefeltet fyller stort sett hele lokket, med kun en smal ramme rundt, og da skjermen er i det høyere 16:10-formatet, som er årets mote, er det heller ikke mye bortkastet plass under bildet. Skjermen er i QHD+-oppløsning (2500 x 1600 piksler) og i profesjonell kvalitet. Det du ser på skjermen, tilsvarer det som kommer på den ferdige plakaten – eller det man får se på kinolerretet.

To finesser, som ikke var strengt nødvendige, er oppdateringshastigheten på hele 120 Hz (MSI er tro mod sine gamer-røtter, og vet at selv grafikere setter pris på et spill etter arbeidstiden) og touch-funksjonaliteten. Det siste er et stort pluss både kreativt og praktisk.

Skulle jeg ønske mer (og testere er en krevende og utakknemlig flokk), så ville det ha vært enda bedre med en lyssterk OLED-skjerm – og helst i 4K-oppløsning. Men da ville prisen også vært betydelig høyere.

Skjermen er i det moderne 16:10-formatet og med touch. (Foto: MSI)

Profesjonell maskinvare

Grafisk arbeid og 3D-design er noe av det mest krevende arbeidet man kan by maskinen på. MSI Creator Z16 er påkledd til oppgaven med en 11. generasjons Intel Core i7-prosessor på 2,3 GHz med åtte kjerner og 16 tråder. Grafikkortet er også i det bedre sjiktet, nemlig Nvidia GeForce RTX 3060 med 6 GB grafikkminne. Minne og lagerplass er henholdsvis 32 GB og 1 TB, noe som er dobbelt så mye som man finner i de fleste bærbare – i den bedre klassen. Men grafikkprogrammer er veldig minnekrevende. Maskinvaren kan selvfølgelig også brukes til mer underholdende formål, og Z16-eren ble villig stresstestet av tenåringssønnen, som brukte den over en to døgn lang spillturnering. Uten et eneste problem.

Benchmark

Prosessoren er en 11. generasjons Intel Core i7-11800H. Selv om toppmodellen i9 er enda raskere, er det fortsatt en svært kraftig CPU. Noe en GeekBench-score på 8207 i multi-core vitner om. Det samme bevises av PCMark 10-testen, som slutter på 6502. Hvis noen skulle driste seg til å fornærme maskinen med noe så enkelt som regneark og tekstbehandling.

GeForce RTX 3060-grafikkprosessoren finner man oftest i gamingmaskiner i det nest høyeste sjiktet. Men hjulpet av den fine CPU-en når MSI Creator Z16 en ytelse som fint holder til grafikk. Det bekrefter 3DMark-testene TimeSpy og Fire Strike, med henholdsvis 6713 og 15 602 som resultat. Selv om de aller dyreste gaming-maskinene med kraftigere GeForce RTX 3080-grafikkort klarer omkring en tredjedel mer, er dette glimrende.

Selv om batteriet er på 90 wattimer, noe som er kraftig, er batteritiden kort. PCMarks intensive batteritest tappet batteriet på litt over to og en halv time. Man kan sannsynligvis klare seg gjennom en dag med vanlig kontorarbeid på en lading. Men skal Z16 brukes til det den er skapt for, nemlig krevende grafikk, må den forholdsvis tunge laderen følge med i vesken.

MSI Creator Z16 er laget til kreative profesjonelle som grafikere, 3D-designere og filmfolk. (Foto: MSI)

Kreativ konkurranse

Kreative profesjonelle er en omsvermet gruppe. Ved siden av MSI Creator Z16 har vi den siste tiden testet blant annet Asus ProArt StudioBook 16 OLED, som har en bedre skjerm, men som imidlertid mangler touch – og som koster en hel del mer. Vi har også testet flere maskiner fra Acers ConceptD-serie, blant dem den originale staffeli-bærbare ConceptD 3 Ezel. Den mest direkte konkurrenten blir imidlertid den vellykkede Asus ROG Zephyrus M16, som betegnes som en gamingmaskin, men som har nesten de samme konfigurasjonene som de forskjellige modellene av Creator Z16.

Konklusjon

MSI Creator Z16 er den første fullblods «kreative» maskinen vi har sett fra MSI. Den er solid konfigurert med passende krefter i både prosessor og grafikkort, og har en virkelig flott QHD-touchskjerm. Samtidig er den så slank og lett at man kan ta den med i vesken hver dag. At den også ser fantastisk bra ut, er kun et ekstra pluss. Creator Z16 er ikke det eneste alternativet til grafikere og 3D-designere i denne klassen. Men MSI har gjort det riktig på alle punkter. Den slags maskinvare koster en del penger, men prisen er helt klart berettiget.

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Superdatamaskin er Teslas våpen Superdatamaskinen Tesla Dojo er deres våpen i kampen om å ha de sikreste, mest selvkjørende bilene.
Billig USB-DAC fra Creative Sond Blaster X1 er en kompakt og rimelig USB-DAC til PC-en.
Her er Samsung Odyssey Ark Den buede 55-tommeren Odyssey Ark kan forhåndsbestilles i slutten av august - nå vet vi også prisen!
Fargesprakende musematte Få Tron-stil på skrivebordet med Razers gigantiske musematter med innebygd RGB-lys.
Kom i sentrum på møtet Med 4x zoom lover Creative Live! Cam Sync V3 å sette deg i sentrum på ...Zoom.
Kreative superkrefter Det er ikke spart på noe som helst i MSI Creator Z17. Det merkes på prisen.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend