TEST: Asus ROG Zephyrus M16 GU603HR-K8004T – Til fart og skaperglede
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Asus ROG Zephyrus M16 GU603HR-K8004T

Til fart og skaperglede

Asus’ sorte luksus-racer koster mye penger. Men ikke så mye som man skulle tro når man ser hvor rask den er.

forfatter
Publisert 24.06.21 - 10:00
Karakter
Asus ROG Zephyrus M16 GU603HR-K8004T
L&B mener
Seriøst rask prosessor – og ditto grafikk. Selv om det ”kun” ligger et GeForce RTX 3070-kort i PC-en. Elegant nok til å bli med på jobben.
Den er billig i forhold til ytelsen, men koster fortsatt en hel del penger. Og hva kunne man ha fått ut av et enda bedre grafikkort?
  • Prosessor: 2,5 GHz Intel Core i9-11900H (octa-core, 16 tråder)
  • Skjerm: 16” WQXGA (2560 x 1600 piksler), 165 Hz
  • Minne: 32 GB DDR4 (maks 48 GB)
  • Grafikk: Nvidia GeForce RTX 3070 m 8 GB GDDR6 RAM
  • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
  • Harddisk: 2 TB GB SSD
  • Mål og vekt: 35,5 x 2,0 x 24,3 cm (BxHxD) / 1,9 kg
  • Annet: HD-webcam, WiFi 6, Ethernet, Bluetooth 5, 1 x USB-C (med DisplayPort), 3 x USB 3.2, HDMI 2.0b, 3,5 mm audio
  • Web: asus.com

GeekBench 5: 9408 (multi), 1591 (single)
PC Mark 10: 7161
3DMark TimeSpy: 9309
3DMark Fire Strike: 19 879
3DMark Night Raid: 41 080
CineBench R15: 196 fps / 2261 cb
HD Tach: 1392 MB/s
Batteritest: 2:39 t

Veil. pris 30.499Pr. 24.06.21 Produktside

Zephyrus er Asus’ elegante serie når det gjelder gaming: Superslanke maskiner i stilren design som er pene nok til å kunne brukes på arbeidsplassen også. Uten tivolilys og kantede tøffhet, men med mattsort, underspilt eleganse.

Asus ROG Zephyrus M16 er nyeste skudd på den stammen, og den holder stilen fra forgjengerne. Alt er kullsort i en lekker, silkematt finish som føles eksklusiv å ta på – en berøring som etterlater tydelige fingermerker. Lokket er av sorteloksert aluminium med laserperforerte hull som man ser et skiftende fargespill bak. Det er avdempet og elegant på en subtil skrytende måte. Metallkabinettet er forøvrig ubøyelig stabilt.

Alt er kullsort i en lekker, silkematt finish. (Foto: Asus)

Tastaturet et romslig og behagelig, og tastenes vandring er behagelig. Til lynraske spill er et skikkelig mekanisk tastatur selvfølgelig å foretrekke. Men dette er mer stillferdig. Selv om vi er i 16-tommers-klassen, har Asus valgt å ikke prøve på å presse ekstra taster inn på plassen. Heller ikke en stripe med spesielt gaming-relaterte funksjonstaster, som det godt kunne ha vært plass til.

Til seriøse grafikere og seriøse spillere

Touchpad-en er stor og reagerer hurtig. Den har ikke det integrerte talltastaturet, som vi tidligere har sett på Zephyrus-maskiner, men det er ikke et stort savn. Og når alt kommer til alt, er det nok ikke regnearkekvilibristene Asus hadde i tankene da de bygde Zephyrus M16.

Skjermen er svært lekker, og både fargerik og fargeriktig. Da den er Pantone-validert og dekker 100 % av DCI-P3 fargerommet, kan den saktens brukes av profesjonelle. Det bryr spillerne seg neppe om, men siden skjermen har en oppdateringsfrekvens på 165 Hz, oppfyller den også kravene der.

Og en viktig detalj som gleder den gamle anmelderen: Her er omsider en PC med spillkvalitet som har en skjerm med hederlig oppløsning. WQXGA (2560 x 1600 piksler) gir et langt, langt bedre bilde og ikke minst bedre plass på skjermen, enn den sterkt foreldede Full HD-oppløsningen som har vært normen på gaming-maskiner i evigheter.

Den ekstra oppløsningen gir mulighet for mer realisme i episke spillverdener som ”Cyberpunk 2077.” Men også mindre krevende titler nyter godt av den sylskarpe skjermen og spesielt den høye oppdateringshastigheten. Her er en maskin du kan bruke på jobben hvis du er profesjonell kreativ. For så å ta den med hjem i vesken og bruke den som gaming-monster på kvelden.

Asus ROG Zephyrus M16 er slank og stilren nok til å passere som arbeids-laptop. (Foto: Asus)

En varm vestavind

Zephyrus-serien er oppkalt etter vestavindens gud i gresk mytologi. Og det er passende. Når det går som hetest for seg, og innstillingene er satt til ”Turbo”, må det bort mer enn 200 watt varmeenergi. Det gir en hel del viftestøy.

På grunn av de slanke kabinettene har Zephyrus-maskinene bydd på oppfinnsomme løsninger til varmeavledning. Som å flytte tastaturet frem mot fronten for å gi plass til kjølesystemet.

På Zephyrus M16 sitter tastene der de skal, og Asus har i stedet valgt en lavteknologisk løsning: To kraftige gummiføtter i hele kabinettets bredde, hvor den bakerste er over en centimeter tykk, løfter maskinen opp fra bordet og sikrer luftgjennomstrømning. Det er en glimrende lo-tech-løsning, som bare virker. Selv om det betyr at maskinen i virkeligheten ikke er 1,99 cm tykk, som Asus skriver, men 3,1 cm når den fastmonterte gummifoten tas med.

Med 2 cm i tykkelsen og 1,9 kg kampvekt er Zephyrus M16 i ultrabook-klassen. (Foto: Asus)

Flott maskinvare

Asus ROG Zephyrus M16 er fylt med lekker teknologi fra øverste hylle. En 2,5 GHz 11. generasjons Intel Core i9-11900H-prosessor med åtte kjerner og 16 tråder. Det er montert 32 GB RAM, men det kan utvides til 48 GB. Det er 2 TB SSD-lager i maskinen.

Grafikkortet er Nvidia GeForce RTX 3070 med 8 GB RAM. Det er ikke noen toppmodell, men den kan, som Benchmark-testen demonstrerer, fortsatt levere en spesielt god 3D-ytelse.

Skjermen på 16 tommer har, som nevnt, en oppløsning på 2500 x 1600 piksler og en oppdateringshastighet på 165 Hz. Man kan definitivt finne raskere skjermer (rekorden akkurat nå er 360 Hz), men da må man ned i Full HD-oppløsning. Og 165 Hz er nok til alle andre enn de mest fanatiske spillerne.

Benchmark

Med dobbelt så mange kjerner og tråder som en normal i7-prosessor kan i9-eren i Zephyrus M16 virkelig flytte tall i en fart. En GeekBench-score på 9408 i multi-core er blant de beste vi har målt. 1591 i single-core er mer vanlig, da det er antallet av samarbeidende prosessorkjerner som her gjør den store forskjellen. Kontorprogramtesten i PCMark 10 endte på 7161, som betyr at maskinen er så rask at man nesten fornærmer den ved å be den om å utføre tekstbehandling og regneark.

Når vi tester maskinens ytelse, skjer det alltid i dens beste tilstand. Altså med alle innstillinger satt på maksimum og alle strøm- og støybesparelser slått av. Det utgjør vanligvis en forskjell – men bare en liten forskjell. På Asus ROG Zephyrus M16 må ”turbo”-innstillingen imidlertid forstås bokstavelig: Scoren på spesielt 3D-grafikk ble i noen tilfeller fordoblet, sammenlignet med standardinnstillingen til hverdagsbruk!

Grafikktesten 3DMark TimeSpy ender med en score på 9309, og 3DMark Fire Strike på 19 879. Det er blant de beste resultatene vi har målt til dags dato. Faktisk er det kun MSi GE76 Raider som har vært tydelig raskere. Og det var med et GeForce RTX 3080-grafikkort. Å presse så mye hastighet ut av den mindre modellen RTX 3070 er imponerende.

Batteritiden er ikke imponerende. Som normalt for maskiner med kraftige prosessorer og enda kraftigere grafikkort. To timer og 39 minutter tok det å tappe batteriet med PCMark-batteritesten. Og den er vel å merke ikke spesielt grafikktung.

Zephyrus M16 er den nest raskeste maskinen vi har testet til dags dato. Men langt fra den nest dyreste. (Foto: Asus)

Konklusjon

Om formålet er profesjonell grafikk eller gaming på høyt nivå, klarer Asus ROG Zephyrus M16 oppgaven i overlegen stil. Og det har i tillegg lyktes å pakke kreftene inn i en enhet som er både kompakt og elegant – og som vil inngi like stor respekt ved møtebordet og til LAN-partyet.

Den koster en hel del penger, men med tanke på at det er den nest raskeste maskinen vi noensinne har testet, er prisen ikke bare forsvarlig, men nesten billig.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

2 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Er det mulig å få bedre grafikkytelse ved å koble ASUS ROG ZEPHYRUS M16 til en ekstern monitor med USB-C kabel?

Hvor fikk dere tak i denne, og når får vi den til Norge?! 😀

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Superdatamaskin er Teslas våpen Superdatamaskinen Tesla Dojo er deres våpen i kampen om å ha de sikreste, mest selvkjørende bilene.
Billig USB-DAC fra Creative Sond Blaster X1 er en kompakt og rimelig USB-DAC til PC-en.
Her er Samsung Odyssey Ark Den buede 55-tommeren Odyssey Ark kan forhåndsbestilles i slutten av august - nå vet vi også prisen!
Fargesprakende musematte Få Tron-stil på skrivebordet med Razers gigantiske musematter med innebygd RGB-lys.
Kom i sentrum på møtet Med 4x zoom lover Creative Live! Cam Sync V3 å sette deg i sentrum på ...Zoom.
Kreative superkrefter Det er ikke spart på noe som helst i MSI Creator Z17. Det merkes på prisen.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend