Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 11Delta

TEST: Acer ConceptD 3 Ezel (NX.C5JEX.001)

Kreativ PC med innebygget staffeli

Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.

Skrevet av / 02.01.21 - 07:45
Acer ConceptD 3 Ezel (NX.C5JEX.001)
John Hvidlykke

Acers ConceptD-serie henvender seg til kreative profesjonelle – som grafikere, 3D-designere og videoskapere. Den er et resultat av at Acer gjorde en oppdagelse: En stor del av de som kjøper selskapets gaming-maskiner, kjøper dem primært til grafisk arbeid. Hver åttende eier av Acers gaming-maskiner spiller faktisk ikke dataspill i det hele tatt!

Acer ConceptD 3 Ezel er en maskin som prismessig henvender seg til kreative som hverken har Pixar eller Dreamworks i ryggen til å betale maskinvaren for seg. Den er med andre ord forholdsvis billig.

Der er snakk om en 15,6-tommers bærbar i et design som tydelig signaliserer «kreativ klasse»: Linjene er sylskarpe, og hver eneste kvadratcentimeter av maskinen er hvit som snø.

Alle overflater (og de bakbelyste tastene) er som sagt hvite. Overflaten er silkematt, og føles nesten litt fløyelsaktig. Det ser lekkert ut, og Acer hevder at den keramiske belegningen er beskyttet mot kaffe, skitt og tusj.

Maskinen er ikke så lett og slank som ultrabook-modellene. Faktisk virker den litt kantet. Det skyldes mest av alt den kraftige rammen og de solide hengslene som holder skjermen fast. Skjermen kan nemlig vippes fremover, og deretter roteres 180 grader om sin egen akse. Det gir en perfekt plassering når den skal brukes sammen med den medfølgende tegnepennen.

Acers ConceptD-maskiner henvender seg til kreative profesjonelle – for eksempel tegnere og arkitekter. (Foto: Acer)

Staffeli

Navnet «Ezel» er selvfølgelig et ordspill på «easel», som betyr «staffeli». For det spesielle stativet til skjermen gjør det nemlig mulig å vinkle skjermen som et malerlerret. «Ezel» er også nederlandsk for «esel» – men det lar vi ligge.

Skjermen er – naturligvis – touchfølsom. Og siden den skal kunne brukes til profesjonelt grafisk arbeid, er den både fargerik og fargeekte. Dessverre er den ikke i nærheten av høyoppløst nok. Full HD (1920 x 1080) er fortsatt greit til gaming, men en profesjonell 15” grafisk skjerm bør ha høyere oppløsning i dag.

Intuitiv tegnepenn

Jeg har testet mange PC-er med tegnepenn, men sjelden noen der det virker så umiddelbart og lett tilgjengelig å bruke pennen. Så snart man tar pennen ut av den innebygde «garasjen» under tastaturet, virker den. Og den reagerer naturlig i programmer som Adobe Photoshop, hvor den støtter 4096 nivåer av trykk.

Takket være det roterende hengslet kan skjermen «sveve» skrått over tastaturet, selv om tegnere nok av hensyn til skuldre og nakkemuskler vil foretrekke å arbeide med skjermen klappet ned, så den ligger flatt oppå tastaturet.

Touch-skjermen kan plasseres i omtrent alle tenkelige vinkler. (Foto: Acer)

Mer fornuft enn begeistring

Under den hvite keramikkbelegningen finner man hardware som er fornuftig, men ikke luksuriøs: en tiendegenerasjons 2,6 GHz Intel Core i7-10750H-prosessor med seks kjerner og 12 tråder, 16 GB DDR4-RAM og en 1 TB SSD. Det er omtrent som man kan forvente av en maskin i den bedre enden av premium-prisklassen.

De dyrere modellene i ConceptD-serien bruker profesjonelle Nvidia Quadro-grafikkort. Ezel-maskinen må nøye seg med et noe billigere Nvidia GeForce GTX 1660 Ti-kort med 4 GB RAM. Det er et forståelig valg, men det det har sine konsekvenser. Heldigvis er det ikke bruk for krefter til 3D-spill i det kreative miljøet, men da de fleste profesjonelle grafikkprogrammer kan utnytte grafikkprosessoren til tallknusing, betyr det også langsommere grafikk i arbeidstiden.

Hver kvadratcentimeter av maskinen er hvit som snø. (Foto: Acer)

Benchmarks

Prosessoren er som nevnt en 2,6 GHz Core i7 med seks kjerner og 12 tråder. Den kommer ut med en respektabel Geekbench 5-score på 1295 i single-core og 5832 i multi-core. Det er en smule raskere enn forrige generasjon av samme prosessor. Men bare en smule. Kontorprogram-simuleringen PCMark 10 forteller den samme historien: at vi har å gjøre med en rask maskin som klarer kontorjobben uten problemer.

3DMark Time Spy-testen kan umiddelbart synes malplassert når det handler om en PC til seriøse folk som (offisielt) aldri spiller. Men grafikkprosessoren gir også avlastning ved grafiske beregninger i for eksempel Photoshop.

Time Spy-testen ender med en score på 3425, og Fire Strike på 8057. Det er ikke direkte dårlig, men vi har likevel sett samme grafikkort yte betydelig bedre i andre maskiner. 

Batteritesten går til gjengjeld glimrende. PCMark 8-batteritesten, som belaster maskiner langt hardere enn normalt arbeid, endte med et resultat på 4:18 timer. Det betyr at Acer ConceptD 3 Ezel enkelt vil klare en dags arbeid borte fra laderen.

Skjermen er hengslet på midten, og kan vippes om sin egen vannrette akse. (Foto: Acer)

Når man ser på hardwaren, er det nærliggende å sammenligne Acer ConceptD 3 Ezel med Acer Nitro 7, som vi testet for et år siden. Selv om vi snakker om PC-er til to helt forskjellige formål, er innmaten stort sett den samme. Prosessoren er riktig nok en generasjon nyere i Ezel, men klokkefrekvens, antallet kjerner, mengden av RAM, samt grafikkortet, er det samme.

I rå matematisk regnehastighet er ConceptD 3 Ezel en smule raskere, men når det gjelder grafiske muskler, er Nitro 7 ikke bare hurtigere, men minst 50 prosent hurtigere. Og det gjelder, vel å merke, en ett år gammel PC som kostet mindre enn Ezel til å begynne med, og som i dag kan kjøpes for bare litt over halvparten. Noe som kan være med på å bekrefte Acers opprinnelige iakttakelse: at en stor del av kundene til deres gaming-PC-er aldri spiller, men bruker maskinene til profesjonelt arbeid.

Konklusjon

Acer ConceptD 3 Ezel er en lekkert designet PC med en unik roterbar skjerm. Prisen er slik at de fleste kan være med – i hvert fall når det handler om profesjonelle maskiner til kreativt arbeid.

Hvis du trenger en fargeekte touch-skjerm som kan vippes og dreies i alle mulige vinker, er dette maskinen for deg. I motsatt fall er det mest fornuftig å se i helt andre retninger, for ut fra ytelsen er det vanskelig å forsvare prisen. En fargeekte touch-skjerm med grafisk penn er ikke gratis. Men bør den utgjøre halve prisen? Og burde den da ikke ha en høyere oppløsning enn Full HD?

Selv om man er i det kreative, skal man fortsatt tenke på ergonomien! (Foto: Acer)

Karakter
Acer ConceptD 3 Ezel (NX.C5JEX.001)
Premium

Home mener

Lett og ultra-stilfull «kreativ» bærbar med en skjerm som naboen garantert ikke har maken til! Skjermen er flott – men Full HD er altså ikke tilstrekkelig på en maskin i denne klassen hvis den skal brukes av grafikere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Kan dere høre meg der ute?

Oppgjør på sjefsplan

Scroll to Top