Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 07Delta

TEST: Mesh-duell: Huawei Mesh 7 mot TP-Link Deco XE75

Bedre dekning og raskere nett - til lavere pris

Nå får du raskere hastighet og bedre stabilitet. Og det til en overraskende god pris. Les vår test av to rimelige mesh-nettverk.

Skrevet av / 26.09.22 - 09:00
Mesh-duell: Huawei Mesh 7 mot TP-Link Deco XE75
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Ønsker du et enklest mulig hjemmenettverk med god dekning overalt, så er sjansen stor for at du bør ha et mesh-nettverk. Og skal det i tillegg være så stabilt og raskt som mulig, så er det Wi-Fi 6 du skal se etter. Eller kanskje til og med Wi-Fi 6E! Hva dette er, kommer vi snart tilbake til.

I en verden med stadig raskere fibernett har de trådløse ruterne hatt problemer med å følge opp. Du har kanskje opplevd det: Du abonnerer på 300 eller til og med 500 megabit internett, men får bare halvparten når du tester hastigheten på mobiltelefonen. Høyst sannsynlig er det den trådløse ruteren som er problemet.

I dag kobler vi til flere dingser til nettverket enn noensinne før. En eller flere TV-er, smarthøyttalere, diverse mobiltelefoner og smartklokker, nettbrett og datamaskiner. Alle trenger de nettverkstilkobling. Har du smart støvsuger, kaffemaskin og røykvarsler? Nettverk. Smart kjøleskap? Overvåkningskamera? Nettverk. Smartbelysning? Ja, du skjønner tegninga.

Ruteren har fått mye å gjøre

Alle disse dingsene skal kommunisere gjennom ruteren. Som dermed har veldig mye mer å gjøre i dag enn tidligere. En eldre ruter kan bare glemme å holde kontroll på alle IP-adressene, veksle data frem og tilbake i lynrask hastighet, uten å gå i stå så den må omstartes til støtt og stadighet. Derfor går har teknologien heller ikke stått stille på rutersiden.

WiFi 6, også kjent som AX, er raskere og mer stabilt enn tidligere versjoner, og har bedre kontroll på mange dingser om gangen. Tidligere teknologier kunne bare gi kommandoer til én enhet samtidig (dog med lynrask svitsjing imellom), men nå kan flere enheter faktisk snakke med nettverket helt samtidig. Dette hindrer forsinkelse i systemet.

Det sier i hvert fall reklamen. I praksis merker vi at også nyere nettverk kan ha sine trege øyeblikk, dersom mange produkter er tilkoblet om gangen.

TP-Link Deco XE75, med WiFi 6E. Foto: TP-Link

WiFi 6E = 6 GHz

I det siste har det dukket opp produkter med WiFi 6E. Det er faktisk nøyaktig samme teknologi som WiFi 6, den eneste forskjellen er at man for første gang på lenge har fått tildelt et nytt frekvensbånd. Nemlig 6 GHz. Dette kommer i tillegg til 5 GHz og 2,4 GHz, som vi allerede har i dag. Hensikten med det nye frekvensbåndet er først og fremst å unngå støy i overføringen.

De andre to båndene er nemlig ganske fulle mange steder, og hvis du har flere naboer tett på, vil deres hjemmenettverk smitte over på ditt, slik at de to støyer for hverandre. Data som skal sendes bader i støy, som gjør dem vanskeligere å tolke for både ruteren og de tilkoblede enhetene, som igjen senker hastigheten på nettverket. Hvis du kobler dine kompatible dingser over på det nye 6 GHz-båndet (de er det ikke mange av ennå), kan disse kommunisere nesten støyfritt, i tillegg til å frigjøre 5 GHz-båndet for støy, slik at også eldre enheter vil oppleves mer stabile og kanskje også raskere.

Huawei Mesh 7 - 2-kit
Huawei Mesh 7, med WiFi 6. Foto: Huawei

Ikke tro på hastigheten

Det første du må glemme når du handler ruter eller mesh-nettverk, er hastigheten som står på esken. Hevdes det gigabithastighet på 2,4 GHz og fem ganger dette på 5 GHz, så vit at dette er teoretiske – og oppblåste – hastigheter, med et særdeles avslappet forhold til sannheten. Du kan glemme noe mer enn 100 Mbit/s på 2,4 GHz, og får du mer enn 600 Mbit/s på 5,4 Ghz, så har du all grunn til å juble!

Rimelig mesh-nettverk

Bor du i en liten leilighet, klarer du deg fint med en ruter. Men har du en større bolig, gjerne over flere etasjer, bør du ha mesh-nettverk. I tillegg til en hovedruter har man da en eller flere satellittenheter (noder), som forlenger ruterens dekningsområde. Alle tilkoblede enheter tror de er tilkoblet den samme ruteren, selv de som er koblet til nodene.

Hvor mange noder du trenger, avhenger av størrelsen på boligen din, og om du for eksempel ønsker internettdekning også utenfor boligen. For eksempel i garasjen, hvis du har en elbil som du ønsker å ha tilkoblet internett.

Nettverk kommer i mange ulike størrelser og prisklasser. De aller dyreste har flere antenner og støtter flere datastrømmer. De har også bedre støyskjerming og dermed et bedre signal/støyforhold, som gjør dem raskere enn de billigste.

Den nye teknologien har derimot også gjort de rimeligere temmelig raske, vi er derfor spent på hvor bra hjemmenettet blir med de rimelige systemene, Hyundai Mesh 7 (WiFi 6) og TP-Link Deco XE75 (WiFi 6E).

Produkter i denne test

Huawei Mesh 7

Stabilt nettverk for pengene

Huawei Mesh 7 er et rimelig, og svært vellykket, WiFi 6-nettverk. Her får du mye for pengene!

Stort sett gode hastigheter, og god opplevd stabilitet.
Ikke fullt så raskt som dyrere mesh-nettverk. Ikke 6 GHz.
Les hele testen

TP-Link Deco XE75

Funker best med få dingser

På sitt beste er hastigheten nesten vanvittig! Har du mange enheter som skal kobles til hjemmenettet, vil du derimot neppe oppleve det.

Enkelt å koble opp. Glimrende hastigheter på sitt beste.
Hastigheten daler når mange produkter er tilkoblet. Ingen dedikert backhaul-kanal.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Kan dere høre meg der ute?

Oppgjør på sjefsplan

Så trygt som i gamle dager

Scroll to Top