TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Dell XPS 13 2-i-1 (7390)

Velfungerende hybridformat med store utfordringer

Dell XPS 13 2-i-1 kunne vært den perfekte hybridmaskinen hvis Dell bare kunne få orden på to vesentlige utfordringer.

forfatter
Publisert 09.02.20 - 15:35
Karakter
Dell XPS 13 2-i-1 (7390)
L&B mener
Velfungerende hybridformat koblet med byggekvalitet fra øverste hylle, og en av de beste høyoppløste skjermene vi noensinne har sett på en 2-i-1-maskin.
For tung til reelt å kunne fungere som nettbrett, og den lave batteritiden gjør maskinen vesentlig mindre fleksibel enn man bør kunne forvente fra en ultrabærbar.
 • Prosessor: 10. generasjons 1,5 GHz Intel Core i7-1065G7-prosessor
 • Skjerm: 13,4” 16:10 WLED touch-skjerm, 3840 x 2400, 338 ppi
 • Kamera: HD 720p
 • Minne: 16 GB RAM
 • Harddisk: 512 GB SSD + microSD
 • Grafikk: Intel Iris Plus
 • Styresystem: Microsoft Windows 10 Home, 64 bit
 • Mål og vekt: 296 x 207 x 7-13 mm / 1,33 kg
 • Batteri: 51 Wh
 • Annet: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.0, 2 x Thunderbolt 3, 3,5 mm minijack
 • Web: dell.no
 • Geekbench 5: 1097 (single-core), 4561 (multi-core)
 • Geekbench 4: 5710 (single-core), 17 630 (multi-core)
 • PCMark 10: 3959
 • 3DMark Time Spy: 859
 • Cinebench R15: 57.41 fps / 390 cb
 • HDTach: 864,3 MB/s
 • Batteritest: 2:54 timer
Veil. pris 20495Pr. 09.02.20 Produktside

Dell har opp gjennom årene eksperimentert med forskjellige typer 2-i-1-maskiner. En av de første var Dell XPS 12 fra 2013, der skjermen satt i en robust aluminiumsramme og kunne dreie om sin egen akse. En virkelig smart løsning som Dell imidlertid forlot igjen, blant annet med Dell XPS 12 fra 2016, som besto av to helt separate deler, nemlig tastatur og skjerm hver for seg. Skjermen kunne så brukes som nettbrett eller monteres i en magnetisk dokk på tastaturet.

Den løsningen var imidlertid mindre elegant, og Dell har nå også gått over til den langt mer normale hybridformfaktoren, der et par hengsler forbinder skjerm og tastatur, og maskinen kan foldes 360 grader om sin egen akse. Som vi kjenner det fra andre hybridmodeller som Lenovo ThinkPad X1 Yoga eller HP Envy x360.

Et par hengsler forbinder skjerm og tastatur, og maskinen kan foldes 360 grader om sin egen akse. (Foto: Dell)

Utseende og konstruksjon

Dell XPS 13 2-i-1 kan også endres fra å være lukket sammen som en vanlig bærbar maskin til å være foldet sammen så lokk og bunn er rygg mot rygg, og den reelt blir til et nettbrett.

Dessverre er Dell XPS 13 med sine vel 1,3 kilos kampvekt ikke den letteste bærbare å håndtere i nettbrett-tilstand. Den hadde kanskje vært litt mer brukervennlig og medgjørlig hvis tastene i det minste var blitt trukket inn i kabinettet når maskinen foldes om sin egen akse – som tilfellet er med førnevnte Lenovo ThinkPad X1 Yoga – men den lille finessen er det ikke blitt plass til. Det hadde ellers betydd at tastene ville ha fluktet med baksiden i stedet for å stikke ut, noe som ville ha beskyttet dem bedre mot å bli revet løs eller gå i stykker på andre måter.

Når det er sagt, er Dell XPS 13 2-i-1 ellers robustheten selv. Hele herligheten er skåret fra en enkelt aluminiumsblokk, mens skjermen er fremstilt av Corning Gorilla Glass 5, som er ganske vanskelig å knuse. Tastaturet er et bakgrunnsbelyst MagLev-tastatur i full størrelse, mens innersiden er kledd med karbonfibermateriale. Tastene har relativt kort vandring på 1,3 mm, men det er god motstand i tastene, og derfor er den taktile opplevelsen absolutt godkjent.

Hele herligheten er skåret fra en enkelt blokk aluminium. (Foto: Dell)

Skjerm og lyd

Mer enn godkjent er også skjermen, som virkelig er denne hybridmaskinens største fortrinn. Dell har «lånt» det litt spesielle 16:10-formatet som vi kjenner fra Apples MacBook Pro-maskiner, og det gjør XPS 13 bedre egnet til produktivitet enn de fleste andre Windows-bærbare, som vanligvis kommer med skjermer i 16:9-format, og dermed tilbyr et mindre vertikalt arbeidsområde.

Men det er den høye 4K-oppløsningen og det lyssterke (500 nits) og knivskarpe skjermbildet som for alvor stjeler oppmerksomheten. Dell XPS 13 2-i-1 har HDR og Dolby Vision, og resultatet er fenomenal kontrast og en presisjon i fargegjengivelsen som kommer brukeren til gode, uansett om man ser Netflix eller jobber med gigantiske Excel-regneark.

Det gjør definitivt heller ikke noe at skjermen stort sett er rammeløs, så det blir plass til hele 13,4″ skjermareal på mindre plass enn for eksempel Apples 13″ MacBook Pro bruker for å gi plass til 13,3″.

Lyden er til gjengjeld ikke noe å skrive lange brev hjem om. Her får man en bedre lydopplevelse fra en iPad Pro, selv om Dell ellers skryter av at de innebygde stereohøyttalerne i XPS 13 2-i-1 er profesjonelt tunet med Waves MaxxAudio. Man kan selvfølgelig bruke den innebygde lyden til et par Skype-møter og et innslag fra TV-nyhetene, men lydopplevelsen er litt for tynn og pinglete til mer krevende kilder som film og musikk.

Tastaturet er et bakgrunnsbelyst MagLev-tastatur i full størrelse, mens innsiden er bekledd med karbonfibermateriale. (Foto: Dell)

Ytelse

Dell har levert et testeksemplar med noe nær den dyrest mulige konfigurasjonen, inkludert 10. generasjons Intel Core i7-1065G7-prosessor, 16 gigabyte RAM og 512 gigabyte SSD. Og selv om det selvfølgelig finnes enda dyrere bærbare som er enda villere – som Asus ZenBook Pro Duo – så er Dell XPS 13 2-i-1 i den testede konfigurasjonen seriøst rask!

Det viser de fleste av våre Benchmark-tester, selv om fraværet av en dedikert GPU betyr at Dells hybridmaskin neppe bør belastes med altfor mye gaming.

Kun på ett punkt skuffer XPS 13 ganske mye, og det er batteritiden. I våre Benchmark-tester klarer hybridmaskinen bare 2 timer og 54 minutter før batteriet må kaste inn håndkledet, og det er svært nære å være det dårligste resultatet på mange år.

Selvfølgelig er den reelle batteritiden noe lengre, ettersom Benchmark-tester presser maskinen til det ytterste, men reelt får du kanskje omkring 5 timer ut av en lading ved normalt bruk, og det er veldig, veldig langt fra de 10 timene som Dell selv mener at maskinen kan prestere.

Selvfølgelig er en del av forklaringen på den begrensede batteriytelsen at den lyssterke 4K-skjermen krever en masse strøm, men da burde Dell kanskje ha vurdert å forsyne maskinen med et større batteri. En hybridmaskin er i sakens natur født til å være ultrabærbar, og da må man også kunne forvente bedre batteritid enn Dell XPS 13 2-i-1 kan levere.

 

Dell XPS 13 2-i-1 kan altså endres fra å være lukket sammen som en alminnelig bærbar maskin til å være foldet sammen, så lokk og bunn er rygg mod rygg, og den reelt blir til et nettbrett. (Foto: Dell)

Konklusjon

Dell XPS 13 2-i-1 er på mange måter en glimrende hybridmaskin. Etter å ha eksperimentert med formfaktoren, har den amerikanske datamaskinprodusenten funnet oppskriften, og XPS 13 er lekker, solid og kommer med en av de flotteste skjermene vi noensinne har sett på en bærbar maskin.

Derfor er det synd at maskinen veier så mye, når hele poenget med en hybridmaskin er at den også skal kunne brukes som nettbrett. Det største problemet er imidlertid batteritiden, som er langt unna hva man burde kunne forvente.

Den høye kampvekten og den lave batteritiden trekker i fellesskap vesentlig ned i vår samlede vurdering av Dell XPS 13 2-i-1. Begge deler er nemlig ganske så kontraproduktive når man tar i betraktning hva det egentlige formålet er med en hybridmaskin som produkttype.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Koble alle enheter til en kontakt En Thunderbolt 4 USB-dokk gir din bærbare nye muligheter og skaper orden på skrivebordet.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Fargesprakende skjerm fra MSI MSI Prestige 16 er en ny kontor-bærbar fra MSI, som er den første med bakbelyst skjerm med Mini-LED.
Koster den virkelig ikke mer? Acer Swift 5 ligner og oppfører seg som et direktørleketøy. Men den koster så lite at de fleste kan være med.
Få den gamle PC-en på det raske nettet Netgear AXE3000 gir deg enkel tilgang til det lynraske Wi-Fi 6E med en USB 3.0-adapter.
Musestille fra Trust Hvis du - eller omgivelsene dine - plages av høylytte tastetrykk og museklikk, da har Trust et alternativ.
Følg Lyd & Bilde