Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus Zenbook S13 (UX5304VA-PURE15)

Den mest bærbare fra Asus

Asus Zenbook S13 er en av de letteste og mest kompakte bærbare vi har sett. Og den er behagelig fri for kompromisser. Uten at det koster altfor mye.

Skrevet av / 14.07.23 - 09:00
Asus Zenbook S13 (UX5304VA-PURE15)
John Hvidlykke

Ultrabook-en er den ultimate bærbare. En maskin som er så lett å bære og tar så lite plass at man knapt legger merke til om man har den i vesken. Helst uten at det er gått på kompromiss med ytelsen.

Asus Zenbook S13 oppfyller alle forventningene til en ultrabook: Den er på størrelse med et A4-papirark, og den veier bare en kilo. Og tykkelsen er kun akkurat over en centimeter. Det sikrer den en plass i det mest eksklusive segmentet av ultrabook-PC-er. Vi har hittil testet under en håndfull maskiner som veier så lite eller er så liten som Asus-en – men aldri noen som faktisk var lettere eller mindre.

Fet skjerm

Med så stramme krav til det ytre skulle man tro at det var inngått kompromisser på maskinvaresiden. Men det ser ikke ut til å være tilfellet. For å begynne med skjermen er det en fantastisk og fargerik OLED-skjerm med en oppløsning på 2880 x 1800 piksler. Og mens vi ville foretrekke ekte 4K-oppløsning, er de 2,8K rikelig til en 13,3” skjerm. Det eneste vi savner, er touch-funksjonalitet. Ikke bare fordi det ser blærete ut, men også fordi touch kommer til sin rett nettopp de stedene hvor en ultrabærbar briljerer: trange auditoriebord, møterom og flyseter.

Som på tidligere Zenbook-modeller, er skjermen hengslet på undersiden av kabinettet. Det betyr at bakkanten av PC-en løftes litt fra bordet når skjermen åpnes, som er smart da det både gir en bedre skrivestilling og bedre luftgjennomstrømning i kabinettet.

Skjermen er hengslet på undersiden av kabinettet, så bakkanten av PC-en løftes litt fra bordet når skjermen åpnes. (Foto: Asus)

Gode taster

Tastaturet er av naturlige årsaker beskåret litt i bredden. Men da bare de ytterste tasterekkene er smalere, går det ikke utover ergonomien. Faktisk er tastaturet på Zenbook S13 et av de behageligste og mest responsive ultrabook-tastaturer vi har prøvd i det siste.

Tastaturet kunne sånn sett godt ha vært bredere, men hadde tastene gått helt ut til kantene som på Dell XPS 13 Plus, ville det ikke ha vært plass til så mange porter.

Vi har flere ganger kritisert nettopp Asus for å være for sparsomme med portene. Som om mangelen på tilkoblinger var en spesiell eksklusiv feature. Zenbook S13 har faktisk det man har bruk for: to USB-C-porter, en HDMI-utgang og en gammeldags USB-A-port. Det betyr at man kan bruke maskinen til de fleste vanlige oppgavene uten å måtte bekymre seg for adaptere.

Tastaturet er beskåret litt i bredden. (Foto: Asus)

Ingen fete fingeravtrykk – endelig!

Asus’ eksklusive Zenbook-modeller har tidligere hatt et kabinett i marineblått polert aluminium, som ser elegant og stilig ut, men som også tiltrekker seg fingeravtrykk. Nå benyttes i stedet en overflate kalt ”plasma ceramic aluminium”, som er uimottakelig overfor fingeravtrykk.

Lyden har Harman/Kardon stått for, og den oppfyller dessuten kravene til Dolby Atmos. Skjermen er i tillegg også Dolby Vision-sertifisert. Det forhindrer imidlertid ikke at lyden fra de bittesmå innebygde høyttalerne låter litt tynt. Men lyden er imidlertid ren nok til at man kan underholde seg med en film i pausen eller etter arbeidstid.

Kabinettet er i et nytt materiale kalt ”plasma ceramic aluminium”, som er uimottakelig overfor fingeravtrykk. (Foto Asus)

Forutsigbarhet

Under panseret finner man en 13. generasjons Intel Core i7-prosessor med innebygd Intel Iris Xe-grafikk. På en måte har Intel EVO-plattformen, som de aller fleste lette bærbare i dag er bygget på, gjort PC-tester litt mer kjedelige. Men ettersom målet med EVO er å sikre at laptops er hurtige og også starter raskt, er det generelt sett en fordel. Asus Zenbook S13 er for øvrig også en av de kvikkere. Prosessoren er en Core i7-1355U med 10 kjerner og 12 tråder – og en maksimal arbeidsfrekvens på 4,9 GHz. Og 16 GB RAM samt en fortreffelig rask SSD hjelper til med å oppnå det fine resultatet.

Benchmark

Asus Zenbook S13 er bestemt ikke noen langsom maskin. Den kan naturligvis ikke måle seg med de tyngste gaming-maskinene. Men det er faktisk imponerende hvor mye kraft man kan pakke ned i en kilo laptop.

GeekBench 6-prosessortesten ender med et resultat på henholdsvis 7354 i multi-core og 2215 i single-core. Det er i praksis det samme som den langt dyrere Dell XPS 13 Plus som vi testet i høst. Og likeså den noe dyrere Microsoft Surface Laptop 5.

Det samme gjelder Cinebench R23-testen som ender med 1680 i single-core og 6267 i multi-core. Kontorprogramsimuleringen PCMark 10 ender på resultatet 5262. Det betyr at den superlette laptop-en har omtrent de samme kreftene som de fleste stasjonære PC-er når det gjelder vanlige kontorprogrammer.

Zenbook S13 er Asus’ mest bærbare Zenbook til dato. (Foto: Asus)

Typisk integrert grafikk

Bare for at Zenbook-en ikke skulle bli for selvsikker, utsatte vi den også for 3DMark-grafikktestene. Med det ventede resultatet. Nemlig at ultrabook med Intel Iris Xe-grafikk ikke er beregnet for 3D-spill. En score på 1564 i Time Spy er ikke noe å skryte av. Men det er likevel tilstrekkelig til et slag CS:GO etter kontortid.

Batteritesten gikk derimot overbevisende. Asus Zenbook S13 klarte nesten fem timer med fullt bluss på skjermen og intens kontorsimulering før batteriet ga opp. Det er absolutt i det pene sjiktet av skalaen. Og selv om det er lang vei opp til de ”opptil 12 timer” som Asus lover, vil PC-en nesten helt sikkert klare en lang arbeids- eller studiedag på en lading.

Konklusjon

Hvis målet er ren bærbarhet, er Asus Zenbook S13 en av de mest vellykkede ultrabook-ene vi har testet. Bare få er like kompakte og lette som den. Og de fleste er enten kostbare, har begrenset ytelse – eller begge deler på en gang. Zenbook S13 er ikke noen billig maskin, men prisen vil være overkommelig for de fleste. Og maskinen utmerker seg ved en nesten komplett mangel på kompromisser. Skjermen er høyoppløst og fargerik på en måte som kun OLED-skjermer makter. Og prosessoren er kvikk nok til alle kontoroppgaver. Asus Zenbook 13 er nok elegant, men fortsatt ikke så knivskarpt designet som Dell XPS 13 Plus. Til gjengjeld er den betydelig billigere, uten at det er spart på de stedene som påvirker ytelsen.

Zenbook S13 er lett nok til å bli tatt med over alt. Også i skogen. (Foto: Asus)

Karakter
Asus Zenbook S13 (UX5304VA-PURE15)
Premium

Home mener

Lekker og høyoppløst OLED-skjerm. Veier bare ett kilo. Tynnere enn en notisbok. For en så super stilfull og lekker ultrabærbar er prisen helt riktig. Skjermen mangler touch-funksjonalitet. Man kan godt finne tilsvarende ytelse litt billigere. Men ikke i en så lett og lekker innpakning og med en så flott skjerm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Scroll to Top