Search
Generic filters

TEST: Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

En stor sjel i en liten kropp

Asus bittelille sjarmtroll av en laptop har krefter som en fullvoksen gaming-maskin. Og så er den ikke engang dyr!

Karakter
Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

Lyd & Bilde mener

Prosessoren er akkurat like rask som dyrere 10. generasjons Intel-prosessorer. Veskevennlig og lett modell. Og den ser usedvanlig smart og avansert ut!
Selv om den er langt billigere enn tungvekts-gamere, må du fortsatt ta frem den store lommeboken. Ikke så rask som GeForce RTX 2080-maskiner.
 • Prosessor: 2,9 GHz AMD Ryzen 7 4800HS (octa-core, 16 tråder)
 • Skjerm: 14” Full HD (1920 x 1080 pixels), 120 Hz
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Grafikk: Nvidia GeForce RTX 2060 m 8 GB RAM
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Harddisk: 1 TB GB SSD
 • Mål og vekt: 32,4 x 1,8 x 22,2 cm (BxHxD) / 1,6 kg
 • Annet: HD-webcam, WiFi 6, Bluetooth 5, 2 x USB-C (1 med DisplayPort), 2 x USB 3.0, HDMI 2.0b, 3,5 mm audiojack
 • Web: asus.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 19999 kr

 • GeekBench 5: 7890 (multi), 1117 (single)
 • GeekBench 4: 29 518 (multi), 5194 (single)
 • PC Mark 10: 5808
 • 3DMark TimeSpy: 5783
 • 3DMark Fire Strike: 13 778
 • CineBench R15: 102 fps / 1746 cb
 • HD Tach: 1283 MB/s
 • Batteritest: 4:00 t

Gaming har blitt voksen. Og den har tatt på seg det pene business casual-settet for å passe inn på kontoret.

Asus ROG Zephyrus G14 er det siste eksempelet på spillmaskiner som snakker til et voksent, stilbevisst publikum. Et publikum som gjerne vil ha de ekstreme kreftene fra gaming-maskiner med på jobben. Og som ikke er redde for å betale hva det koster.

Hvis man kjenner til Zephyrus-serien fra før, vet man at den består av slanke og lette gaming-bærbare i skarp design. Vi har testet flere av dem. Men denne vinner prisen. En 14-tommers laptop i magnesiumkabinett på bare 1,6 kg. Selv om den ikke er så sylskarp og kileformet som ekte ultrabooks, ligner den på overflaten ikke noe som rommer gaming-krefter.

Asus ROG Zephyrus G14 er på størrelse med en liten, litt kantet ultrabook-PC. Det i seg selv er en prestasjon. (Foto: Asus)

Lysavis i lokket

Man finner ingen tivoliblinkende RGB-lys, som pleier å være kjennetegnet på gaming-maskiner. Men det betyr ikke at Zephyrus G14 går i ett med omgivelsene. Dens helt spesielle kafe-tricks er «AniMe Matrix» – et lysdiode-display som er innebygd i lokket (på noen av modellene). I alt 1215 hvite LED-lys arrangert i et gitter som dekker halvparten av lokket, kan vise grafikk og animasjoner. Det er hundre prosent fritt for praktisk anvendelighet – men det ser tøft ut!

Den animerte lysavisen i lokket er rent skryt. (Foto: Asus)

Hvis jeg må kritisere noe – og det er jo min jobb – så er den smale rammen rundt skjermen ikke så ubøyelig som man kunne ønske på en maskin som skal leve det meste av livet i vesken. Selve kabinettet er helt stivt, men skjermen bøyer seg gladelig.

De aller fleste maskiner vi tester, har uansett størrelse og pris en prosessor fra Intel under panseret. Men ikke her. Asus Zephyrus G14 er bygget over en AMD Ryzen 7-prosessor. Det gjør prisen lavere, men ikke nødvendigvis ytelsen dårligere.

Med en AMD-prosessor vil det være nærliggende å velge et grafikkort fra AMD-eide Radeon, men selv om Radeon lager utmerkede grafikkprosessorer, har valget falt på Nvidia GeForce RTX 2060.

Det er 16 GB RAM og 1 TB SSD-lager i den utgaven vi har testet. Det er hva man kan forvente av en maskin som skal være rask uten å koste skjorta.

Skjermen er Full HD (1920 x 1080 piksler) med en oppdateringshastighet på 120 Hz. Det er på ingen måte rekord (den har akkurat nå 300 Hz-skjermen på MSi GS66 Stealth). Men 120 Hz er fortsatt så raskt at kun feinschmeckere med sponsorkontrakt kan tillate seg å beklage seg over forskjellen. Skjermen er Pantone-validert, noe som betyr at også grafikere kan bruke den på jobben.

Hvis du ikke er interessert i den raske oppdateringshastigheten, finnes det også en 60 Hz-utgave med høyere oppløsning (2560 x 1440).

En stor sjel i en liten kropp

Som tester av blant annet gaming-maskiner får jeg sjansen til å legge hånd på den mest attraktive maskinvaren som kan oppdrives. Det kan man ikke unngå å bli litt blasert av, og jeg har i løpet av de siste månedene hatt flere spillmaskiner i min varetekt som var raskere og mer luksuriøse. Men de kostet også det dobbelte. Asus ROG Zephyrus G14 er så passende i pris og fortsatt eksklusiv at man ikke kan unngå å tenke over om det virkelig er nødvendig med den ferieturen …

Zephyrus G14 føles litt som en lubben ultrabook mellom hendene, men det er bare til man setter i gang med et spill. Da viser den at det ikke er fett, men muskler. Skjermen på 14″ er i underkant til lang tids gaming, med det er de mer populære 15,6″ laptop-skjermene også. Og det kan løses med en ekstra skjerm til spillhulen hjemme.

(Foto: Asus)

Benchmark

Prosessoren i Zephyrus G14 GA401 er som nevnt en AMD Ryzen 7. En gang var AMDs og Intels prosessorer nesten like utbredt, men i dag sitter Intel på størstedelen av markedet. Det har vært med på å presse prisen på AMD, og man kan få en komplett Ryzen 7-PC for det man må gi for en 10. generasjons Intel Core i9- prosessor.

Den 2,9 GHz AMD 7 4800 HS-prosessoren som sitter i Zephyrus G14, har 8 kjerner og 16 tråder. Altså samme antall som Intel Core i9 som satt i den dobbelt så dyre MSi GS66 Stealth – uten å nevne de øvrige forskjellene. Og vi må innrømme at den billigere AMD på ingen måte sakker akterut.

Geekbench 5-prosessortesten ender med et single-score resultat på 1117 og 7890 i dual-core. Det er så tett på i9s resultat at det må målfoto til. PC Mark 10-kontorprogramtesten ender på 5808. Det er ikke helt på samme nivå, men det er fortsatt tett på.

AniMe Matrix er hundre prosent fritt for praktisk anvendelighet – men det ser tøft ut!

Grafikktesten 3DMark TimeSpy ender på en score på 5783. Det er noe lavere enn på supermaskiner. Men vi har altså også «kun» å gjøre med et GeForce RTX 2060-grafikkort. Fire Strike-testen ender på 13 778. Det er veldig bra for en RTX 2060-maskin!

På denne plassen pleier vi å konstatere at kraftige gaming-maskiner ikke er egnet til batteridrift. Men Zephyrus G14 er unntaket fra regelen. PCMark-batteritesten kvernet løs i hele fire klokketimer før batteriet var tømt. De færreste gaming-bærbare klarer halvparten så lang tid!

Vi har i den senere tid sett en strøm av «sivile» gaming-PC-er som henvender seg like mye til digitalt kreative som grafikere og animatører, som til spillere. En målgruppe som Apple har oppfattet som sitt private territorium, men som stort sett alle PC-produsenter nå beiler etter.

Asus ROG Zephyrus G14 er enda en deltaker i den konkurransen, og den vil komme opp mot for eksempel MSi Prestige 14 og Alienware M15. Men ingen av dem har en så perfekt kombinasjon av størrelse, ytelse og pris.

Vi forutser at Zephyrus G14 blir like populær hos profesjonelle som hos spillere. (Foto: Asus)

Konklusjon

Asus ROG Zephyrus G14 GA401 er den hittil mest bærbare gaming-PC-en vi har testet på Lyd & Bilde. Selv om den ikke er så stor, kan den enkelt konkurrere i ytelse med større og dobbelt så tunge maskiner. Det er en prestasjon i seg selv, men ekstra imponerende er det at det har lyktes å holde prisen nede på et nivå hvor man ikke trenger å være profesjonell spiller for å rettferdiggjøre anskaffelsen. Faktisk forutsetter vi at den fine lille kraftkaren vil finne veien ned i vesken hos mange som slett ikke kjøper den for spillenes skyld, men for å bruke den til tungt grafisk arbeid. Og her kan den vise seg å bli noe av en columbi egg.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!