Search
Generic filters

: Test av 7 nye TV’er

Her er høstens beste!

Alle gikk mann av huse for å kjøpe de nye LED LCD-skjermene da de kom på markedet i fjor. I år har de populære skjermene fått både forbedret bildekvalitet og lavere pris. Kanskje er det på tide å bytte ut den gamle flatskjermen med en ny?

Lyd & Bilde mener

Skarpt og glatt bilde Naturlige farger Gode innstillingsmuligheter
Mangler litt svartnivå
42’’ LED LCD, 1920 x 1080
DVB-T/C/S
4 HDMI (1 sidemontert)
Ethernet, 1 USB
2 scart, komponent
Analog audio inn/ut
Digital audio ut (toslink)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 12000 kr

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor LED-skjermene er blitt så populære. Med en slankere innpakning tar flatskjermen seg atskillig bedre ut på veggen, og du kan få et større bilde uten at tv-en dominerer. De lyssterke LED LCD-panelene gir også meget flotte og kontrastrike bilder. Det eneste problemet med de sylslanke skjermene er i grunn prislappen, som til nå vært ganske fet. Men etter hvert som flere produsenter har kommet på banen, ser vi også et bedre utvalg og lavere priser på skjermer med LED-baklys.

LED, LCD og plasma
I år tilbyr de fleste av de store produsentene skjermer med LED-teknologi, enten i form av kantbelyste (Edge LED) eller bakbelyste (LED Backlight) skjermer med lokal dimming. Samtidig virker det som det verste slankehysteriet har gitt seg blant tv-produsentene. De tynne tv-ene er i praksis blitt tynne nok, og nå er det igjen fokus på bildekvalitet, finesser og tilkoblingsmuligheter som gjelder. Fordelen ved å ha lysdiodene montert bak skjermen er at de kan tennes og slukkes lokalt i forhold til innholdet på skjermen – såkalt lokal dimming. Kantbelyste skjermer må greie seg med den samme lysstyrken over hele panelet. Men ingen regel uten unntak – i år kan du få skjermer som er både tynne og har lokal dimming samtidig.Den tradisjonelle LCD-skjermen med vanlig CCFL-baklys blir mindre vanlig, og det samme gjelder plasma. Men fortsatt er det noen produsenter som satser på å videreforedle de eldre teknologiene, og slik vil det nok fortsette i mange år fremover. Alle de tre utbredte teknologiene har sine styrker og svakheter.

Hvilken størrelse?
Det første du bør tenke på når du skal handle ny tv er størrelsen, men det betyr ikke at du skal løpe ut og kjøpe den billigste 55-tommeren du kan finne. Størrelsen bør bestemmes ut fra hvor tv-en skal stå og hvor lang betraktningsavstanden er. Når du har funnet riktig størrelse, kan du vurdere hvilken kvalitet du vil ha. Det er verdt å merke seg at kravet til bildekvaliteten øker i takt med at bildet blir større. Selv om butikkjedene reklamerer med store flatskjermer til svært lave priser, er disse sjelden av særlig god kvalitet, og du kan komme bedre ut om du velger en mer moderat størrelse til samme pris. Selv om mange tv-kjøpere velger 46 tommer eller større når skal ha ny tv, er 40/42-tommersklassen den mest populære. Dette er en fin allroundstørrelse om passer bra til små og mellomstore stuer med sitteavstand mellom to og fire meter. De mellomstore 37-tommerne virker til å være en litt utdøende rase, og de som tidligere vurderte en 37, kan være tjent med å gå for en 40-tommer. Utvalget er større, og du får mer bilde for pengene.

Testkriterier
I denne testen har vi valgt ut seks flatskjermer, hovedsakelig i prisklassen rundt 12 000 kroner veiledende. Prisene varierer, og noen apparater svinger mer i pris enn andre, avhengig av tilgangen i butikk og på nett. Bilde- og lydkvalitet er som vanlig de viktigste kriteriene. I tillegg har vi vurdert skjermenes brukervennlighet, herunder menysystem, fjernkontroll og plasseringsvennlighet. Vi leter både etter tv-en med best bilde, så vel som den tv-en som gir best bilde for pengene (beste kjøp). Skjermene i testen er vurdert opp mot hverandre i kontrollerte omgivelser, med bildemateriale i HD-kvalitet så vel som vanlig standard oppløsning (SD).

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.