Search
Generic filters

: Test av 7 nye TV’er

Her er høstens beste!

Alle gikk mann av huse for å kjøpe de nye LED LCD-skjermene da de kom på markedet i fjor. I år har de populære skjermene fått både forbedret bildekvalitet og lavere pris. Kanskje er det på tide å bytte ut den gamle flatskjermen med en ny?

Lyd & Bilde mener

Skarpt og glatt bilde Naturlige farger Gode innstillingsmuligheter
Mangler litt svartnivå
42’’ LED LCD, 1920 x 1080
DVB-T/C/S
4 HDMI (1 sidemontert)
Ethernet, 1 USB
2 scart, komponent
Analog audio inn/ut
Digital audio ut (toslink)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 12000 kr

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor LED-skjermene er blitt så populære. Med en slankere innpakning tar flatskjermen seg atskillig bedre ut på veggen, og du kan få et større bilde uten at tv-en dominerer. De lyssterke LED LCD-panelene gir også meget flotte og kontrastrike bilder. Det eneste problemet med de sylslanke skjermene er i grunn prislappen, som til nå vært ganske fet. Men etter hvert som flere produsenter har kommet på banen, ser vi også et bedre utvalg og lavere priser på skjermer med LED-baklys.

LED, LCD og plasma
I år tilbyr de fleste av de store produsentene skjermer med LED-teknologi, enten i form av kantbelyste (Edge LED) eller bakbelyste (LED Backlight) skjermer med lokal dimming. Samtidig virker det som det verste slankehysteriet har gitt seg blant tv-produsentene. De tynne tv-ene er i praksis blitt tynne nok, og nå er det igjen fokus på bildekvalitet, finesser og tilkoblingsmuligheter som gjelder. Fordelen ved å ha lysdiodene montert bak skjermen er at de kan tennes og slukkes lokalt i forhold til innholdet på skjermen – såkalt lokal dimming. Kantbelyste skjermer må greie seg med den samme lysstyrken over hele panelet. Men ingen regel uten unntak – i år kan du få skjermer som er både tynne og har lokal dimming samtidig.Den tradisjonelle LCD-skjermen med vanlig CCFL-baklys blir mindre vanlig, og det samme gjelder plasma. Men fortsatt er det noen produsenter som satser på å videreforedle de eldre teknologiene, og slik vil det nok fortsette i mange år fremover. Alle de tre utbredte teknologiene har sine styrker og svakheter.

Hvilken størrelse?
Det første du bør tenke på når du skal handle ny tv er størrelsen, men det betyr ikke at du skal løpe ut og kjøpe den billigste 55-tommeren du kan finne. Størrelsen bør bestemmes ut fra hvor tv-en skal stå og hvor lang betraktningsavstanden er. Når du har funnet riktig størrelse, kan du vurdere hvilken kvalitet du vil ha. Det er verdt å merke seg at kravet til bildekvaliteten øker i takt med at bildet blir større. Selv om butikkjedene reklamerer med store flatskjermer til svært lave priser, er disse sjelden av særlig god kvalitet, og du kan komme bedre ut om du velger en mer moderat størrelse til samme pris. Selv om mange tv-kjøpere velger 46 tommer eller større når skal ha ny tv, er 40/42-tommersklassen den mest populære. Dette er en fin allroundstørrelse om passer bra til små og mellomstore stuer med sitteavstand mellom to og fire meter. De mellomstore 37-tommerne virker til å være en litt utdøende rase, og de som tidligere vurderte en 37, kan være tjent med å gå for en 40-tommer. Utvalget er større, og du får mer bilde for pengene.

Testkriterier
I denne testen har vi valgt ut seks flatskjermer, hovedsakelig i prisklassen rundt 12 000 kroner veiledende. Prisene varierer, og noen apparater svinger mer i pris enn andre, avhengig av tilgangen i butikk og på nett. Bilde- og lydkvalitet er som vanlig de viktigste kriteriene. I tillegg har vi vurdert skjermenes brukervennlighet, herunder menysystem, fjernkontroll og plasseringsvennlighet. Vi leter både etter tv-en med best bilde, så vel som den tv-en som gir best bilde for pengene (beste kjøp). Skjermene i testen er vurdert opp mot hverandre i kontrollerte omgivelser, med bildemateriale i HD-kvalitet så vel som vanlig standard oppløsning (SD).

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Design i særklasse

Den nye NX700-serien fra Sony er lett å bli glad i! Med fullspekkede finesser, utsøkte bilder og lekkert utseende, er dette en tett på optimal tv.

Lyd & Bilde mener

Svært god farge- gjengivelse Dypt svartnivå
Noen refleksjoner fra frontglasset
 • 40’’ LED LCD, 1920 x 1080
 • 4 HDMI (2 sidemontert)
 • 1 scart, 1 komponent
 • Ethernet, pc-inngang, wi-fi
 • MPEG 2/4, CI+, DLNA streaming
 • Koaks digital lydutgang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 13000 kr

Sony har gitt sine tv-er av året en kraftig ansiktsløftning. Det tydelig B&O-inspirerte utseendet er uten tvil lekkert å se på. Tv-en leveres med en glassfot, men for et par tusenlapper ekstra kan man kjøpe den eksklusive aluminiumssokkelen som lener tv-en elegant bakover. Fjernkontrollen er også designpreget, og kan snus på hodet for å skjule knappene. En ekstra av/på-knapp er nedfelt på baksiden slik at man kan sende den i dvale uten å måtte vende fjernkontrollen.

Brukervennlighet og funksjoner
Sony satser stort på internettfunksjoner, og det bærer denne tv-en preg av. I tillegg til Facebook, Twitter og YouTube, finnes det en rekke såkalte Bravia Internet Widgets tilgjengelig for nedlasting. Denne tv-en har også DLNA-systemet for streaming av innhold i hjemmenettverket. Man installerer et serverprogram på pc-en med digitalt innhold, og filene kan deretter spilles av rett på tv-en.

På bildesiden inneholder denne tv-en det meste av hva Sony har av avansert bildebehandling. Den store forskjellen er at de ikke har det samme behovet for å vise frem dette som de koreanske merkene … Her porsjoneres bildebehandlingen ut i riktige mengder i riktig modus slik at resultatet blir best mulig. Dette har Sony virkelig skjønt!

Bildekvalitet
Sony-tv-en er en drøm for de som ikke har verken interesse eller tid til å leke seg i bildemenyen for å få optimalt bilde. Her har teknikerne hos Sony virkelig brukt mye ressurser på å få det riktig med en gang, og tv-en er nesten litt kjedelig for oss som tester … Den setter oss ikke på prøve i det hele tatt! Vi blir bare sittende og anerkjenne at det de har fått til er i særklasse, og helt etter våre egne preferanser og hva vi anser som ”naturlig” bilde. Vi ser på naturprogrammer med en tredimensjonalitet og dybde man ikke trodde var mulig med en vanlig tv-skjerm. Vi studerer gressavanner og løvverk på trær … alt er pinlig nøyaktig fargemessig og skarpt gjengitt.

Filmmodusen til Sony er også svært god, og tett på det vi får med referanseplasmaene våre som er ISF-kalibrerte. For noen år siden hadde dette vært utenkelig fra en LCD-skjerm. Men de har fått det til til de grader, og med en Blu-ray-film i full HD, er det nesten som å være på kino.

Men det stopper ikke der. Uansett hva vi kaster av innhold mot tv-en, så får den frem det beste av bildematerialet. Sport blir enda mer realistisk, studioprogrammer nesten påtrengende ekte, og film som på kino. Kobler man til en PS3 og bruker spillmodusen, får man en helt rå grafikk!

Lydkvalitet
Sony vil nok at alle kobler tv-en til et av deres surroundanlegg, men har likevel gitt oss en behagelig og til dels engasjerende tv-lyd. Det mangler mye før det er oppe på Tandberg-nivå, men det er vesentlig bedre enn mange andre konkurrerende merker på markedet. Dialogen er klar og tydelig, og vanlige tv-programmer gjengis helt greit fra den superslanke tv-en. Men filmlyden – den bør komme fra et surroundanlegg for ytterligere å forsterke den svært gode kinofølelsen!

Konklusjon
Sony 40NX700 kombinerer noe av det beste man kan få av bilde med utsøkt design, interessante funksjoner og bra tv-lyd. Den henger med i svingene selv på krevende HD-innhold takket være effektiv bildebehandling. Den er i tillegg RiksTV-godkjent og kan brukes på Canal Digital kabel-tv med kort og CAM. Svartnivå og kontrast er meget bra, men tv-en gir noen reflekser fra lys i rommet pga. den blanke glassplaten foran LCD-panelet. En suveren allrounder og vår testvinner!

Konklusjon – Klare forbedringer
Det bør ikke komme som en overraskelse på noen at tv-ene har blitt bedre siden i fjor. Likevel er det hyggelig å slå fast hvor god bildekvalitet du faktisk kan få til prisen.

I denne testen har vi valgt ut seks flatskjermer, hovedsakelig i prisklassen rundt 12 000 kroner veiledende. Prisene varierer, og noen apparater svinger mer i pris enn andre, avhengig av tilgangen i butikk og på nett. Bilde- og lydkvalitet er som vanlig de viktigste kriteriene. I tillegg har vi vurdert skjermenes brukervennlighet, herunder menysystem, fjernkontroll og plasseringsvennlighet. Vi leter både etter tv-en med best bilde, så vel som den tv-en som gir best bilde for pengene (beste kjøp). Skjermene i testen er vurdert opp mot hverandre i kontrollerte omgivelser, med bildemateriale i HD-kvalitet så vel som vanlig standard oppløsning (SD).

Billig folkeplasma

Midt blant alle de tynne og lekre LED-skjermene har det også sneket seg inn en plasmaskjerm. Panasonic TX-P42X20 viser at en plasmaskjerm fortsatt kan gi mye bildekvalitet for pengene.

Lyd & Bilde mener

God kontrast, bra svartnivå Naturlige farger
Mangler HD- oppløsning
 • 42’’ plasma, 1366 x 768
 • MPEG4/RiksTV
 • SD-kortinngang
 • 4 HDMI, 2 scart
 • pc-inngang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 8000 kr

42-tommeren i X20-serien er nokså spartansk utstyrt. Du må nøye deg med tre HDMI-innganger  og ingen internettoppkobling. TX-P42X20 er imidlertid godkjent av RiksTV og Canal Digital kabel-tv slik at du kan sette programkort fra disse leverandørene rett i tv-en. Med sin blanksvarte ramme gir 42X20 et litt mer eksklusivt inntrykk enn tidligere budsjettmodeller fra Panasonic, men frontglasset har også en tendens til å skape speilbilder av rommet den står i.

Brukervennlighet og funksjoner
Hos Panasonic skynder de seg langsomt når det gjelder brukervennlighet, og verken fjernkontroll eller menysystem har fått noen store endringer. Men det enkle er ofte det beste, heter det. Fjernkontrollen har store og tydelig merkede knapper. Menysystemet er enkelt å navigere i og bærer litt preg av at dette er en ribbet modell, med kun et fåtall av funksjoner å forville deg inn i. De mer avanserte brukerne vil nok føle seg litt snytt.

Bildekvalitet
I løpet av de tv-testene vi har gjennomført i år, har Panasonics plasmaskjermer vist at de fortsatt henger godt med LED LCD-skjermene på bildekvalitet. Plasmateknologiens begrensning ligger i lysstyrken, som er klart lavere enn det LED-skjermene kan oppvise. Derfor er de ofte mindre egnet til tv-titting på dagtid. Under normale tv-titteforhold om kvelden, og ikke minst i kinomørket, er plasma derimot midt i blinken. For få ned prisen på 42X20 har Panasonic valgt bort mye av den avanserte bildebehandlingen fra toppmodellene sine, og bruker et enklere HD Ready-panel som har lavere oppløsning og mer moderate kontrastverdier. På tross av dette er bildekvaliteten ganske så imponvverende. Fargegjengivelsen er både fyldig og naturlig på samme tid, og får frem svært mange nyanser. Dette ser man på naturbilder hvor bildet er langt mer naturtro enn det blåaktige bildet Tandberg presterer. I tillegg er både kontrasten og svartnivået meget bra. Panasonic må riktignok se seg forbigått av både Sony og LG, som begge har dynamisk bakbelysning som dempes kraftig i mørke scener. Panasonic-skjermen gjengir i tillegg  svært nøyaktige graderinger av gråtoneskalaen, og gror ikke igjen i mørke scener slik Tandberg Ergoclass 42 har tendenser til. 42X20 mangler den ferdigkaliberte THX-modusen som du finner på G20-serien og oppover, men har likevel fått en egen ”ekte kino”-innstilling hvor fargegjengivelsen er svært nøytral. Her er fargegjengivelsen utmerket, med god fargebalanse og rikelig med nyanser uten at noen av enkeltfargene kommer for sterkt fram. I praksis skal det ikke store justeringer til før bildet sitter som støpt! 42X20 har ingen bevegelseskompensering som glatter ut bevegelsene, og kan virke litt hakkete og ujevn når man sammenligner direkte med LED-skjermene. Likevel oppfører den seg eksemplarisk på krevende bildemateriale med mye bevegelse, det være seg sport eller actionfilm. Bildet bevarer skarpheten selv når det går fort unna på skjermen, og viser mindre problemer med etterslep enn flere av LED-skjermene. Mange rynker nok på nesen av at 42X20 ikke har et bildepanel med full HD-oppløsning, men det er ikke noe man trenger å bekymre seg over. Forskjellen i oppløsning er mest aktuell på HD-innhold, og selv da er den kun åpenbar på nært hold. Innenfor én meters betraktningsavstand kan man se en tendens til rutemønster fordi skjermen har litt større avstand mellom pikslene. Ved normal sitteavstand på rundt tre meter er det vrient å skjelne noen forskjell.

Lydkvalitet
Panasonic-skjermen har et litt større kabinett enn de tynne LED-tv-ene, og gir en litt fyldigere lyd. Lyden er klar og tydelig og særlig stemmer kommer godt frem. Det går også an å skru opp lyden til et ganske kraftig volum. Panasonic-skjermen kan likevel ikke måle seg med skjermen fra Tandberg, som har en enda fyldigere og klarere lyd.

Konklusjon
Panasonic 42X20 er nokså tradisjonell i utseendet og er ribbet for mye utstyr i forhold til de andre testdeltakerne, men så gir den også meget bra bilde til en svært så hyggelig pris. Det speilblanke frontglasset kan riktignok skape problemer i et altfor lyst rom, men under dempede lysforhold kliner Panasonic til med meget god kontrast og fargegjengivelse. En meget god budsjett-tv!

Lekker LED fra Panasonic

Panasonic har tatt seg god tid med å lansere egne LED LCD-tv-er, men den nye TX-L42D25 er så absolutt verdt ventetiden!

Lyd & Bilde mener

Skarpt og glatt bilde Naturlige farger Gode innstillingsmuligheter
Mangler litt svartnivå
 • 42’’ LED LCD, 1920 x 1080
 • DVB-T/C/S
 • 4 HDMI (1 sidemontert)
 • Ethernet, 1 USB
 • 2 scart, komponent
 • Analog audio inn/ut
 • Digital audio ut (toslink)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 12000 kr

Panasonic har tidligere satset utelukkende på plasma fra 42 tommer og oppover, men i år utvider de sortimentet med flere tynne og lekre LED-skjermer. Bildepanelet er en videreutvikling av Panasonics IPS LCD-panel (kjent bl.a. for sin gode betraktningsvinkel) kombinert med LED-kantbelysning. Utseendemessig kan den nye D25-serien beskrives som ganske utradisjonell. Den gråfargede rammen har nemlig en ”bølgeeffekt” i seg, som får det til å virke som om en del av tv-en stikker ut, men det dreier seg bare om et aldri så lite synsbedrag. Vi er litt usikre på om vi liker designen eller ikke, men det er uansett ingen tvil om at TX-L42D25 har en atskillig lekrere og slankere formfaktor enn for eksempel Panasonics egne plasmaskjermer.

Brukervennlighet og funksjoner
Baksiden av apparatet har en litt lysere utførelse enn fronten, og her er det orden i sysakene. Flere av de mest brukte tilkoblingene er felt inn og lett tilgjengelige fra siden, men brorparten av kontaktene vender fortsatt bakover, slik at det blir verre å få skjermen helt tett inntil ved veggmontering. Panasonic-skjermen gjør seg nok derfor aller best på den svingbare foten som følger med. 42D25 har også svært gode tilkoblingsmuligheter. Fire HDMI-kontakter er på plass, hvorav en av dem er utstyrt med en såkalt lydreturkanal (ARC – Audio Return Channel) som kan sende tv-lyden digitalt til for eksempel en surroundreceiver. Skjermen har Common Interface (CI) kortplass som tar imot kortmoduler fra RiksTV og Canal Digital kabel-tv. Kobler du en USB-harddisk til en av USB-inngangene kan du bruke denne som pauseminne, eller programmere og ta opp tv-programmer rett på harddisken.

Bildekvalitet
Førsteinntrykket fra Panasonic er at skjermen har en meget bra fargebalanse rett opp av esken. Her er det tydelig at Panasonic har jobbet mye for å få frem naturlige farger. Fargene er sterke uten å bli overdrevne, og gledelig nok er det heller ingen plagsomme fargestikk. I motsetning til tidligere Panasonic-skjermer som har hatt en ganske tydelig forkjærlighet for grønt, er det i D25 sitt tilfelle kun snakk om en svak, rødlig tone, som kun er synlig når man sammenligner med vår kalibrerte referanse, Pioneer Kuro. For å ta vare på filmfansen har Panasonic også en egen ”ekte kinomodus” kalibrert etter D65-standarden (6500 Kelvin fargetemperatur), som minner mye om THX-modusen man kan finne på Panasonics dyrere plasmamodeller. Her er både lysstyrken tilpasset filmtitting i mørkere omgivelser, og fargene justert så nøytralt som mulig. TX-L42D25 er også utstyrt med gode justeringsmuligheter for den som vil ta bildet enda lengre. En egen proffmeny (ISFccc) gir tilgang til å kalibrere grunnfargene en for en.

Det er også svært imponerende hvilken mengde detaljer skjermen klarer å få frem. Her er det ingen tendenser til overdreven skarphet og kraftige konturer, likevel får vi frem en mengde detaljer fra både SD- (standard oppløsning) og HD-materiale. Panasonic er også god til å bevare skarpheten under bevegelser, og viser klart mindre tendenser til oppbrytning i bildet enn Philips og Tandberg. Når det gjelder svartnivået er også dette meget bra, men ikke helt i Kuro-klasse og heller ikke fullt så mørkt som det Sony NX700 får til med sitt filtrerende glass foran skjermen. På den annen side er ikke Panasonics matte overflate plaget med speilbilder slik Sony kan være når det er lyst i rommet.

Lydkvalitet
Panasonic-apparatet har overraskende god lyd til tynn tv å være. Her er det ganske bra fylde i mellomtonen som får stemmer til å høres klare og tydelige ut, og diskanten kommer også godt ut. Den dypeste bassen glimrer med sitt fravær, og vi får ikke noe særlig inntrykk av rytmen fra musikkvideoer, ei heller noe særlig ut av lydeffekter på film.

Konklusjon
Designen kan man elske eller hate, men de fleste kan være enige om at Panasonics nye LED-skjerm leverer varene når det kommer til bildekvalitet. Akkurat som på plasmaskjermene sine har den japanske produsenten vektlagt behagelige bilder med naturlig fargeestetikk, og det gir en tv som kan brukes til det meste uten behov for å justere noe, men med gode justeringsmuligheter for den som har lyst. TX-L42D25 er også spekket med innganger og ekstra funksjoner som gjør den til en så å si komplett tv.

Samsung UE40C6715
Samsung satser som vanlig tungt på design, og den nye 6-serien fås nå i en stilsikker hvit innpakning.
Tandberg Ergoclass II 42”
Tandberg Display er det nærmeste man kommer en helnorsk tv-produsent. Målsettingen har vært å lage en god tv for voksne brukere. Har de lykkes?
Philips 40PFL7605H
Philips tviholder på Ambilight-konseptet på sine toppklasse-tv-er, og man må nesten oppleve det i praksis for virkelig å få føling på hvor mye det faktisk bidrar til den visuelle opplevelsen!
LG 42LE550N
Denne flotte LED LCD-en har det aller meste man måtte ønske i en moderne tv. Digitaltuner, USB-mediaspiller som spiller DivX HD og mulighet for trådløs HD-link er noen av godbitene man får.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.