Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

CES 2021: Sony lanserer nye OLED- og LCD-TVer med kognitiv intelligens

Sonys nye TV-er for 2021 tar i bruk kunstig intelligens for å gi en enestående bildeopplevelse.

Skrevet av / 07.01.21 - 19:00
CES 2021: Sony lanserer nye OLED- og LCD-TVer med kognitiv intelligens

CES-messen i Las Vegas går egentlig ikke av stabelen før neste uke, men Sony har bestemt seg for å tyvstarte ballet: Torsdag kveld norsk tid avslørte de en rekke detaljer om sine kommende TV-modeller for 2021.

Sony ser ikke ut til å satse på MiniLED med det første, slik blant andre LG og Samsung nå gjør med QNED og Neo QLED: Derimot står det en rekke nye LCD- og OLED-skjermer på menyen, hvor spesielt toppmodellene får nyte godt av en avansert videoprosessor kalt Cognitive Processor XR.

Sony 2021 Bravia XR-modeller. (Foto: Sony)

Cognitive Processor XR: Ny videoprosessor med kunstig intelligens

Sony er allerede kjent for sin gode bildebehandling, men på 2021-årgangen hevder de virkelig å ha knekt koden når det kommer til skarpe og støyfrie bilder. Den nye XR-prosessoren  baserer den seg på såkalt kognitiv intelligens: læren om hvordan vi mennesker ser og hører, og måten vi fokuserer blikket på ulike objekter. I følge Sony går den langt utover alminnelig “AI” prosessering med maskinlæring slik vi kjenner det fra blant andre LG og Samsung.

XR-prosessoren bygger videre på X1 Ultimate som vi har god erfaring med fra Sony nåværende toppmodeller. Forskjellen er at XR skal være vesentlig mer intelligent og ”logisk” sett med menneskeøyne – i måten den analyserer bildeinnholdet på. Prosessoren deler opp skjermen i flere soner, finner det antatte fokuspunktet i bildet – for eksempel et ansikt – og optimaliserer farger, kontrast og skarphet lokalt der det behøves, uten å påvirke hele bildet.

Den nye Sony Cognitive Processor XR tar i bruk såkalt kognitiv intelligens, som handler om å bedre forstå hvordan mennesker ser, hører og oppfatter bilde og lyd. (Foto: Sony)

Det stopper ikke der: XR-prosessoren gjør også flere smarte vendinger med lyden. Den kan analysere lyd- og bildesignalene sett opp mot hverandre, og påse at lyden matcher best mulig med handlingen på skjermen. Blant annet skal objekter i lydbildet få en plassering som stemmer bedre overens med hvor de befinner seg rent visuelt. Sony kaller det selv Sound-from-Picture Reality. XR-prosessoren kan også oppskalere vanlig stereo (2.0) og surround (5.1) lydsignaler til 3D-lyd (5.1.2).

Merk: alt dette er høytsvevende påstander fra Sonys egen pressemelding, men kjenner vi Sonys ingeniører rett har de nok også oppnådd merkbare fremskritt, uten at bildet ser overdrevent grøtete eller kunstig ut. Vi gleder oss til å teste i praksis!

Google TV

Sonys nye 2021-modeller kommer også oppdatert med den nyeste Android-plattformen (OS 10), eller rettere sagt Google TV som det nye brukergrensesnittet nå kalles. Google TVs nye startmeny utmerker seg blant annet med en ny “For you” menylinje med anbefalt innhold fra ulike streamingtjenester samlet på ett sted.

Sony-skjermene har selvfølgelig også innebygd Google Assistant, hvor du kan snakke direkte til TV-en uten å måtte benytte fjernkontrollen.

Les også Google fornyer Android TV Googles nye TV-plattform kommer til Sony og andre Android TV-er i 2021.

Full støtte for HDMI 2.1

Fra 2020-årgangen var det bare et begrenset antall modeller som støttet HDMI 2.1 med de seneste gaming-finessene. Derfor er det gledelig å se at Sony tilbyr bredere støtte på 2021-modellene. Alle Bravia XR-modeller vil være kompatible med HDMI 2.1, inkludert 4K-video med opptil 120fps, VRR, ALLM og eARC.

Bravia Core: Ny strømmetjeneste fra Sony Pictures

Strømmetjenesten Bravia Core er blir tilgjengelig gratis på Sony TV-er i en begrenset periode. (Foto: Sony)

Sonys toppmodeller kommer også med en ekstra rosin i pølsa: Bravia Core, som er Sonys nye strømmetjeneste. Den skal vissnok være eksklusiv for Bravia XR-modellene i første rekke, og tilbyr ferske spillefilmer fra Sony Pictures Entertainment.

De som kjøper en Z9J 8K TV får hele 2 års strømmeabonnement og 10 filmer med på kjøpet, mens andre modeller inkluderer 1 års strømming og 5 såkalte “Movie credits”. Både klassiske og nye filmer skal være tilgjengelig, inkludert såkalte Imax Enhanced titler.

Sonys nye strømmetjeneste kan for øvrig skryte av høy bildekvalitet (Hi bit PureStream med opptil 80 megabits per sekund), som visstnok skal være på høyde med UHD Blu-ray! Vi jakter mer info.

2021 Sony Bravia XR modeller

Her er et kjapt overblikk på de nye toppmodellene med Bravia XR chipset.

Sony Bravia Z9J (75”, 85”)

Sony Bravia Z9J. (Foto: Sony)

Flaggskipmodellen Z9J er en direkte arvtager til dagens ZH8 som vi har testet. En LCD-TV med direkte LED-baklys og 8K-oppløsning, som får både Dolby Vision HDR, Dolby Atmos lyd og ikke minst 3 fullverdige HDMI 2.1 innganger. Den kan også skilte med et forbedret Acoustic Multi-Audio lydsystem med flere og kraftigere høyttalere enn ZH8.

Sony Bravia A90J (55”, 65”, 83”)

Sony Bravia A90J. (Foto: Sony)

Sonys 2019 toppmodell AG9 fikk ingen direkte arvtager i 2020, men nå kommer den! Bravia A90J blir toppmodellen med OLED-teknologi for 2021. Den tar i bruk nye og forbedrede OLED-paneler fra LG Display – inkludert den nye 83” skjermstørrelsen vi har skrevet om tidligere.

A90J kan også skilte med et vesentlig forbedret Acoustic Surface Audio høyttalersystem (lyd rett ut av skjermen) med kraftigere lydtrykk og bredere frekvensområde. Sony har også tatt i bruk en ny type sokkel – 3 way stand – med føtter som kan plasseres smalt, bredt, høyt og lavt for å tilpasse TV-en til bordet ditt og eventuelt gi plass til lydplanke.

Sony Bravia A80J (55”, 65”)

Sony Bravia A80J. (Foto: Sony)

Dette blir etterkommeren til den populære A85 OLED-modellen som vi testet med godt resultat i 2020. Slank og fornyet design, med XR logo på baksiden, og såkalt 3 way stand, med mulighet for å heve skjermen for å gi plass til lydplanke.

Sony skal også ha forbedret den innebygde lyden med en ny “front facing” subwoofer med hull som slipper lydbølgene gjennom OLED-panelet, uten å påvirke bildet med vibrasjoner. Slik skal også bass-lydbølgene komme rett mot seeeren. Interessant!

Sony Bravia X95J (65”/75”/85”)

Sony Bravia X95J. (Foto: Sony)

Dette blir toppmodellen blant LCD-skjermer med 4K-oppløsning, og en direkte arvtager til XH95 fra i fjor. Den har fått en ny design med sylslank innramming, og forbedret lydsystem med Acoustic Multi-Audio og innebygd subwoofer. 2 fullverdige HDMI 2.1 innganger.

Sony Bravia X90J (50”, 55”, 65”, 75”)

Sony Bravia X90J. (Foto: Sony)

Dette blir arvtageren til Sonys ettertraktede “Playstation-TV” XH90, som vi har testet ved flere anledninger. Årets modell er fortsatt en LCD-TV med direkte Full Array LED-baklys, men med en slankere design enn forgjengeren. Sony vil ikke kommentere om den også får flere LED dimmingsoner, men den kan i alle fall skilte med 2 fullverdige HDMI 2.1 kompatible innganger. Dette blir for øvrig den rimeligste modellen som kommer med den nye XR videoprosessoren ombord.

Sony Bravia X85J

Sony Bravia X85J. (Foto: Sony)

I tillegg til de ovennevnte modellene med XR prosessor, presenterte Sony også en ny modell kalt X85J, som tar over for den prisgunstige XH80. Den kommer i størrelser fra 43” og helt opp til 85” med LED kantbelysning (Edge LED). Den må klare seg med den eldre, men effektive X1 prosessoren, og kan i år skilte med HDMI 2.1 og støtte for 4K/120 fps.

Pris og tilgjengelighet

Sony har foreløpig ikke kunngjort nordiske priser eller nøyaktige lanseringsdatoer på 2021-modellene, men det antydes at de første OLED-modellene (A90J og A80J) kommer så tidlig som april 2021, mens LCD-modellene ventes i juni. Vi oppdaterer etter hvert som vi får vite mer!

Mer info på Sonys Bravia XR hjemmeside.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Ny stor og billig TV fra Samsung

Elkjøp: Nå tar TV-salget av!

Samsung: Nå kommer den nye The Frame-modellen

TCL lanserer ny TV-modell med bred appell

Her er TCL C855

Her er TCLs "The Frame"-konkurrent

Her er Panasonics 2024 TV-modeller

Loewe OLED-TV er nå "Made in Germany"

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Scroll to Top