TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 - Delta her!

TEST: Sony KD-85XH9505

Få kino i stua med 85 tommer

Med XH95 tar Sony oss for alvor inn i 2020 med overlegen TV-kvalitet. Og det fra LCD!

Av / 19.04.20 - 10:00
Sony KD-85XH9505

Lyd & Bilde mener

  • Glimrende kontrast fra LCD! Virkelig bra svartnivå, også i mørkt rom. Fargene er eksemplariske rett ut av esken, og lysstyrken fabelaktig. Flott innsynsvinkel. God brukervennlighet og smart-TV-funksjoner.
  • Innimellom litt – dog ikke mye – overdimming i mørke skyggeområder på skjermen. Dette kan justeres med de mange innstillingsmulighetene.

Sony har, ved siden av Panasonic, en tradisjon for å levere den mest korrekte fargegjengivelsen rett ut av esken, og eliminerer så å si behovet for kalibrering. Jeg kan røpe først som sist, at dette også gjelder den enorme 85-tommeren jeg har fått inn til test, nemlig Sony 85XH9505. Den største modellen i den beste 2020 LCD-serien. Med ekte, direkte LED-baklys, som gir det beste utgangspunktet for å kunne gjenskape noe av det beste svartnivået og det mest naturtro bildet som LCD-teknologien har å by på.

Ulempen med Sony har tidligere vært at de har ligget i bakleksa i forhold til Samsung og LG, når det kommer til brukervennlighet og smart-TV-funksjoner. Men i det siste har operativsystemet Android TV blitt stadig bedre, noe jeg la merke til med den glimrende Philips OLED984. Androids smart-TV-system har dessuten endelig fått skikkelig støtte for norske TV-strømmetjenester.

Sony 85XH9505 XH95 front
85 tommer er stort – og heftig! XH95 er dessuten noe av det beste du får innen LCD. Foto: Sony og Netflix

Hey, Google!

Med Google-assistenten direkte innebygd i TV-en kan man snakke til Sony XH95 i påslått modus. Bare si: «Hey, Google!» eller «Okay, Google!» og prøv deg frem med ulike kommandoer. Skjønt, fjernkontrollen er langt mer hendig i de fleste tilfeller, men stemmen kan være kjekk å ha hvis du for eksempel vi ha opp bildet fra din smarte ringeklokke eller overvåkningskamera, når det skjer ting utenfor. Eller du ønsker å be Google om å sette en nedtelling for når popkornet er ferdig …

TV-en støtter også Amazon Alexa og Apple Homekit, og kan dermed inkluderes som en del av mange smarte hjem.

Sony XH95 reflections
Sony XH95 (øverst t.h.) reflekterer rommet i mindre grad enn Samsung Q70R (øverst t.v.). Vinkelen er urettferdig i favør LG C9 (nederst), som er bedre enn Samsung men ikke så overlegen i forhold til Sony som bildet indikerer. Foto: Geir Gråbein Nordby

Quantum Dot

Hvis du trodde Samsungs og TCLs QLED-teknologi er unik, så er dette bare er en av mange varianter på fargefilter med såkalt quantum dot-teknologi. Eller kvanteprikker. LG kaller sin teknologi nanoLED, mens Sony har Triluminous. Selvsagt måtte det være noe som er vanskelig å uttale.

Annonse

Konseptet går ut på å bruke fargefilter av et halvledende materiale, med bittesmå hull – kvanteprikker. Materialet vil gjengi den fargen hvis bølgelengde nøyaktig tilsvarer dimensjonen på hullene. Rødt har størst hull, blått minst. Vi snakker nanostørrelse, eller rundt 1/10.000 av tykkelsen til et menneskehår. Snaut, med andre ord …

Fordelen med denne teknologien er at man unngår fargeblødning, da fargefilteret rett og slett ikke er i stand til å gjengi bølgelengder (fargenyanser) imellom primærfargene. Resultatet er mye renere farger, enn med et vanlig pigmentfilter.

En hyggelig bieffekt er at fargene ikke degraderes over tid, da det ikke er fysisk mulig at bølgelengdene forskyves i løpet av TV-ens levetid.

Sony 85XH9505 angle right
Foto: Sony og Netflix

Brukervennlighet og finesser

Når man snakker om brukervennlighet, er det verdt å merke seg at 85 tommer er stort. Veldig stort. Unektelig tøft, stilig – og særdeles underholdende – men også utfordrende å jobbe med. Når du først har fått kjørt XH95 hjem, MÅ dere være to personer til å sette den opp!

Føttene på Sony-TV-en skrus fast på baksiden med en skrutrekker. De spriker utover og krever en ganske bred benk. De kan ikke reverseres til å gå innover, da det er meningen at man skal kunne få plass til en lydplanke på innsiden. Som for eksempel HT-ZF9.

Sony KD-85XH9505 1
Fjernkontrollen er endelig bakbelyst. Gjelder 55 tommer og oppover. Foto: Sony

Ny fjernkontroll

Fjernkontrollen, som var ny i fjor, er lekker med børstet metallfront, og knappene gir en fin følelse. Og endelig: bakbelysning! Bare hold den opp for å bytte kanaler eller justere volumet når du ser på TV i mørket. Den er IR-basert, som krever at du peker den i retning av TV-en. Men den gir like fullt premium kvalitetsfølelse som passer til prisen.

XH95 bruker den nyeste Android-versjonen som sitt brukergrensesnitt. Som har blitt meget oversiktlig, og som nevnt med stemmekontroll nå innebygd i TV-en.

Startmenyen gir rask tilgang til de ulike appene samt snarveier til favorittkanalene dine, så vel som anbefalinger basert på dine seervaner.

Sony har fornyet menyen for bildeinnstillinger, og du kan nå legge inn de innstillingene du ønsker å justere i en hurtigmeny. For raskest mulig tilgang, om du er som meg og ønsker å gjøre små justeringer titt og ofte.

Sony 85XH9505 table mounts
85-tommeren har mer robuste føtter enn de øvrige modellene i XH95-serien. De peker utover, for å gi pass til en lydplanke. Foto: Sony

Kunstig intelligens

Som alle andre i år bruker Sony kunstig intelligens og deep learning til å skalere opp lavoppløste bilder til 4K, og bevare detaljene mens man undertrykker artefaktene. Det funker, og bør brukes. Men til ekte 4K materiale foretrekker jeg minst mulig prosessering.

Netflix Calibrated Mode

Ved å velge Netflix Calibrated mode er du sikret optimal bildegjengivelse fra Netflix. Sony har kalibrert TV-en for å ligne sine referanse OLED-monitorer som brukes av studioene. Hvor prisene er opp mot 500.000 kroner for en 31-tommer …

Sony KD-85XH9505 2
Foto: Sony

Bruk ellers film-modus

Til andre innganger og apper gjorde jeg en rask sjekk med X-Rite i1 og fant at Film-modus med Custom 1 fargekalibrering ga helt korrekt hvitpunkt ut av esken.

Med Dolby Vision-innhold på Netflix brukte jeg Dolby Vision Dark med lyset av, og Dolby Vision Light i lyst rom. Dark er det samme bildet som er ment å gi på kino (bare bedre, du får ikke denne HDR-effekten på noen norske kinoer!), men det er så ytterst sjeldent man sitter i totalt mørke og ser film og TV, at Dolby Vision Light blir mest brukt. For å få frem detaljene i skyggeområdene.

Man kan også sette TV-en til å automatisk stille seg etter omgivelsenes lysnivå, men hvor praktisk det enn er, foretrekker jeg selv å gjøre dette på egenhånd.

Bildekvalitet

Det er mye mer man kunne snakket om, for eksempel at skjermen har lite refleksjoner fra rommet. Men ingenting blir viktigere enn bildekvaliteten. Som er rett og slett eksemplarisk. Og når du maler et sånt bilde utover en 85 tommers skjerm, så har du nesten ikke lyst til å ta øynene fra TV-en igjen. Det er så fengslende, at jeg sitter og måper med åpen munn de første minuttene. Jeg skulle virkelig ønske jeg hadde veggplass til denne hjemme!

Under testingen hadde jeg Sony-TV-en ved siden av Samsung 82″ Q70R og LG 77″ C9, begge 2019-modeller. Selve fargegjengivelsen til Sony var meget lik den til LG. Fordi de begge er korrekt.

Det betyr naturtro og flotte farger på film, hvor ansikter får dype men riktige hudfarger.

Sony KD-85XH9505 3
Sony XH95 (øverst til høyre) begynner for alvor å nærme seg OLED, her representert av LG 77OLEDC9 (nederst). Den er ikke helt der, men Samsungs 2019-modell i Q70R-serien er merkbart flatere. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ingen banding

Et problem mange TV-er har er såkalt fargebanding i sjatteringer. Det er enkelt å se for eksempel på bilder av himmelen i solnedgang. Der det skal graderes jevnt fra den gule solen mot gul til rødlig bakgrunn, som sakte men sikkert glir over til blått, er det mange TV-er som gjengir dette med for grove steg. Som gjør at himmelen nesten gjengis som lagene til en løk delt på midten.

Dette er noe alle har jobbet hardt med, ikke minst Sony. Sony fikser problemet ved å oppkonvertere 8-bit og 10-bit video til 14-bit, med det resultat at fargebanding er nært sagt ikke-eksisterende på HX95.

Om lokal dimming

Ved å bruke lokal dimming i de mørkeste scenene, ser man en hel masse detaljer i skyggeområdene som man ellers ikke ser på LCD-skjermer. I hvert fall ikke om man vil bevare det dype svartnivået. Her får man det beste fra begge verdener, og med lyset på i rommet er det vanskelig å se noen ulemper mot LGs 2019 OLED-TV ved siden av. Bortsett fra på innsynsvinkel, som har blitt ekstremt bra på Sony-en (mye bedre enn på Samsung Q70R), bare ikke helt på nivå med OLED, som er nært perfekt i dette henseendet.

Det er når vi skrur av lyset i rommet at man begynner å se hvor OLED drar ifra. Ikke i det hele tatt i samme grad som før, for svartnivået til Sony-TV-en er virkelig bra. Men i likhet med Samsungs QLED ser man at baklyset jobber litt opp og ned med innholdet i de mørkeste scenene. Og man ser også tilfeller av overdimming, hvor de små nyansene i det aller mørkeste gror igjen. For eksempel skyggene i kvister og bark på bakken i en mørk skog, bakbelyst av månen. På LG-en ser man de aller mørkeste detaljene intakt, mens noen av dem forsvinner i svart på Sony-en. Den er likevel markant bedre enn Samsung Q70 på dette. Triluminous står med andre ord ingenting tilbake for QLED.

Du kan skru av lokal dimming, men da mister du også de dype svartnivået. Jeg ville beholdt den på, det er ikke noe problem. Man skal bare vite at LCD fortsatt har noe å gå på i forhold til OLED.

Sony XH95 local dimming
Sony X95 (øverst t.h.) har merkbart mindre overdimming enn Samung Q70R (øverst t.v.) fra 2019. Den er har fortsatt noe i forhold til LGs C9 OLED (nederst), men det vises ikke på dette bildet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lysstyrke

Der hvor Sony knuser LG-TV-en, er på lysstyrke. Mens Samsung Q70 og LG C9 oppfattes omtrent like i lysstyrke, er Sonyen markant mer lyssterk. Det gir spesielt god uttelling i lysere scener, og HDR-effektene smeller skikkelig ut. Dette skaper en spesielt god dybdefølelse i bildet.

Bevegelser

Når det gjelder Sony og bevegelser, foretrekker jeg fortsatt å se filmer som de er spilt inn, uten at TV-en jevner ut bevegelsene. Men TV-sendinger med raske bevegelser – spesielt sport – er en drøm å se på med Motionflow aktivert. Spesielt fotball vil man aldri se uten igjen!

Siden i fjor har nivåene Smooth, Standard, Clear og True Cinema blitt slått sammen til Auto. Da vil TV-en analysere bildet og optimere det deretter. Du kan også velge Custom, og da gjøre manuelle innstillinger.

Artefaktene er mindre enn før, og kan ikke lenger hevdes å være på irriterende nivåer. Unntakene er for eksempel når en syklist eller løper passerer et gjerde eller annet kantete mønster, hvor det kan oppstå rare artefakter – for eksempel med en slags glorie rundt personen. Men det er i mindre grad enn tidligere. Jeg har ingen problemer med Motionflow som det fremstår nå.

Sony XH95 brightness
Sony XH95 (øverst t.h. )er vesentlig mer lyssterk enn både Samsung Q70R (øverst t.v.) og LG C9 (nederst). Men LG har mer trøkk i det svarte. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lydkvalitet

Til slutt et ord om lyden i XH95. Her når ikke Sony opp til Samsungs eller LGs beste TV-er. For ikke å snakke om Philips-TV-ene med lyd fra B&W.

Sony har faktisk forsøkt seg på noe kult her, med noe de kaller Acoustic Multi-Audio. Man har hentet inspirasjon fra OLED-TV-ene hvor magnetiske aktivatorer på baksiden forvandler hele panelet til høyttaler. Og at lyden dermed kommer fra hele flaten, delt opp i venstre, høyre og senter. I de tykke LCD-TV-ene må man løse det på en annen måte med vanlige høyttalerelementer. I tilfellet XH95 har man plassert to diskantelementer høyt oppe, som hever lyden opp i forhold til hva som er mulig med elementene på undersiden alene. Og dette funker fint; lyden kommer fra hele bildet, og dialogene kommer mer fra der ansiktene faktisk er plassert på skjermen.

Det er lydkvaliteten jeg ikke liker. Den er klar på tale, men er tynn og engasjerer ikke på film. Det låter nokså metallisk til tider, så her er det bare å kjøpe seg en lydplanke eller – aller helst – et anlegg, først som sist.

Det hører da heller ingen steder hjemme, at man skal ha et 85 tommer stort bilde og sitte og høre på den innebygde lyden i TV-en. Det blir som å bruke en projektor med innebygd høyttaler. Fysjom, fysjom!

Sony XH95 85XH9505
Foto: Sony og Netflix

Sony XH95: Konklusjon

Sony KD-85XH9505 er et prakteksemplar på hva LCD-teknologien kan levere på sitt beste. Hvis vi setter til side hvor dødsfett det er med et 85 tommers stort TV-bilde, er dette antakelig den beste bildekvaliteten vi har sett fra 4K LCD så langt. Med både dypt svartnivå, en bråte med detaljer, ytterst få artefakter, og HDR-effekter med skikkelig trøkk i! Legg til en tilnærmet perfekt fargegjengivelse, og det er alle grunner til å ha denne TV-en høyt oppe på listen.

Smart TV-funksjonaliteten har blitt meget god, og brukervennligheten likeså. Bildeinnstillingene er lettere tilgjengelig enn noensinne, i en egen hurtigmeny.

Det er to ting du må ha i tillegg til denne TV-en: du trenger plass, og du trenger et lydanlegg.

Sony 85XH9505 bezel XH95
Ramme av børstet aluminium tar seg bra ut. Foto: Sony
Karakter
Sony KD-85XH9505
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

11 hendelser på “Sony KD-85XH9505”

  1. Thomas Solheim

    Smått utrolig at en high-end TV, i 2020, til 55000,- (da anmeldelsen var skrevet) får 6 stjerner, når den har HDMI 2.0. Hadde virkelig forventet 2.1, særlig siden det er samme folkene som slipper PS5, samme år. Skuffende.
    XH90, modellen under, har 2.1, men ikke toppmodellen? For et merkelig valg.

  2. Hvem bryr seg om innsynsvinkel på en 85 tommer? Du sitter ikke langt utpå siden for å nyte en slik skjerm. Det er jo verre enn å bruke TV-lyden… Ser ut som det er det Sony har valgt å legge fokus på i år, mens bildekvaliteten er omtrent samme som xg95 forøvrig? Blir litt usikker da det ikke nevnes, men ser andre skriver det andre steder på nettet.

    Har Sony fikset den irriterende begrensningen på ukomprimert surround lyd (truehd) fra Android TV appene enda? Xg95 kan i hvert fall ikke spille av truehd spor – man trenger en Shield TV eller lignende som erstatter hele Android TV systemet til Sony. Her stiller Samsung bedre. DET burde være vesentlig mer interessant for entusiaster å vite om, enn innsynsvinkel. Men når ingen anmeldere gidder å skrive om det (får de betalt for å ikke oppgi tekniske begrensninger??) så blir det vel heller aldri fikset.

    1. Geir Gråbein Nordby

      Jeg skal prøve å gi et seriøst svar til ditt raseriutbrudd og mildt sagt vanvittige insinuering.

      Innsynsvinkel er viktig på store skjermer. Ellers får du hotspotting med kraftig lysstyrke og korrekte farger i midten av skjermen, mens bildet blir ubalansert utover i kantene og hjørnene. Dette blir verre jo bredere synsfeltet er. Å ikke bry seg om dette, er å ikke bry seg om bildekvalitet, dermed er denne TV-en ikke myntet på deg. Den gode nyheten er at du vil bli fornøyd med noe mye billigere.

      Når det gjelder spørsmålet om TrueHD er det vel ingen apper som leverer dette i det hele tatt? Det nærmeste er vel Netflix, men at de har økt båndbredden for lyd er ikke det samme som at de er lossless. TrueHD er så langt et Blu-ray-format så idt jeg vet.

      Men i teorien skal XH95 støtte det, siden TV-ene er eARC-kompatible. Som er nødvendig for å sende ut lyd med høy bitstrøm på Audio Return Channel ut til et anlegg eller lydplanke. Dolby Atmos skal da også støttes i sitt fulle på XH95.

    2. Ja jeg vet det blir verre jo lenger ut av senter du kommer (synsfelt som du kaller det). Det er hele poenget mitt. Du setter deg rett foran en slik TV for å kose deg med innholdet, ikke for å se på det fra øyekroken fra kjøkkenet. Dette er en hjemmekino TV. Om du mener at det har vært et problem for folk som sitter 15-25 grader off senter på disse skjermene i senere tid, så er jeg mektig imponert over at du klarer å se forskjell. Jeg har selv 85XG9505 og sofa under 3m fra. Klarer ikke se noe uansett hvor i sofaen jeg sitter. Går jeg til rundt 45 grader så merker jeg at bildet blir dårligere, men hvem ser film sånn? For la oss være ærlige – det er kun ved aktiv titting man trenger god kvalitet (hvis man ikke har mer penger enn vett da). Å se fra 45 grader er som jeg nevnte mer teit i mitt hode enn å bruke TV høytalerne (som dere subjektivt mener ikke henger på greip – samme som meg). Da får du helt andre problemer i forhold til perspektiv enn noe teknisk innsynskvalitet kan bøte på. Å forbedre innsynsvinkelen fra XG95 har marginal betydning og er et skikkelig nisje-behov. Da er det nok flere som (bør) bryr seg om neste tema.

      Jeg syntes det er irriterende at entusiaster som anmelder produkter ikke fanger opp/tester slike ting. Sony skriver i spesifikasjonene sine at TVen støtter Truehd men «glemmer» at det kun er pass-through. Oooops? Kan altså ikke være kilden. Du får ikke Truehd fra Plex, Kodi, etc på Android TV på Sony TVer opp til i hvert fall XG95. «Ingen apper som leverer dette»? Det er beviselig feil. Funker gull på en Shield TV med samme appene, kildene og operativsystem – koblet rett i TVen! Sony Android TV vil bare ikke sende lossless over earc til receiveren. Da blir det transcode. Jeg har prøvd leeenge å fikse det (innstillinger, hdmi kabler, receiver, whatnot) til jeg fant at det var flere som sleit med Sony (og LG) TVer. Jeg er ikke kyndig nok til å forstå hvorfor og hvordan denne begrensningen fungerer, men gjetter på at det har med hvordan Sony har implementert HDCP å gjøre. Jeg anbefaler å faktisk teste fremfor å basere seg på «i teorien»…

      Å kalle det et raseriutbrudd er litt drøyt, men om man føler seg truffet, så…ok. Kanskje på tide å dykke litt ned i den tekniske materien? Min kommentar er mest til andre entusiaster som basert på denne testen tror at denne TVen er helt perfekt og dermed gjør et kjøp uten å være klar over begrensningene (slik jeg ikke var). Er noen av oss her ute som bryr seg om mer enn Netflix lossy-kvalitet. Hva skal man forresten med så godt bilde hvis man kun skal bruke Netflix som kildematerial-referanse? Netflix er greit altså, men er ikke akkurat sykt god lyd og bildekvalitet sammenlignet med en bluray rippet over på en NAS. I artikkelen anbefales således bruk av eksternt anlegg. Da går man vel for lossless lyd helst? Eller er ikke det så viktig på en nettside som heter LYD og bilde? Hehe 😀

      Er det andre forbedringer på bilde enn innsynsvinkel fra XG95? I så fall burde folk gjøres oppmerksom på at de får nesten identisk kvalitet til halv pris enn så lenge.

    3. Er du fornøyd med bildekvaliteten på tven din? Grunnen til at jeg ikke kjøpte denne tven var at den fikk dårlig omtale på svartnivå og kontrast. Stemmer dette?

    4. Jeg har ikke testet alle skjermer selv, det er derfor jeg leser mye reviews når jeg skal kjøpe 🙂 LB og flatpanelsHD treffer veldig godt i sine vurderinger etter hva jeg har opplevd og sett av produkter i butikk (men det er jo dårlige forhold å bedømme etter). Jeg vet ikke om jeg er enig i at kontrasten er et stort problem på XG95, men du finner bedre i andre (men dyrere) tilsvarende størrelse skjermer. Svartnivået kunne vært bedre, men det er greit nok. Jeg visste jeg gjorde en tradeoff I forhold til kvalitet og pris da jeg kjøpte. Man får ikke perfeksjon til 30k når man MÅ ha 80+ tommer… 😀 Det jeg er skuffet over er at jeg måtte kjøpe en Shield TV for å få den funksjonaliteten jeg ville ha. Hvilket essensielt gjør TVen min «dum» fordi man da kun bruker Shielden. Jeg er nogenlunde fornøyd – bildet er en stor oppgradering fra min Samsung ue75hu fra noen år tilbake selv om jeg som sagt vet jeg kunne hatt enda bedre. Men størrelse er alfa og omega for meg og da må man gjøre noen kompromisser om man ikke har uendelig med penger. Hadde jeg hatt råd hadde jeg heller kjøpt 82tommeren Q950.

      Også liker jeg ikke prosjektorer… Ironisk ja 😀

      Man er ikke sint fordi man er opptatt av noe, skriver langt og uttrykker litt misnøye, selv om Internett har blitt litt sånn at hvis man skriver mer enn 3 negative setninger så er man i full rage mode 😀

    5. Jeg er enig at du fikk en fantastisk pris for en 85-tommer. Jeg forstår ikke helt hvorfor den var så billig, Sony sine tver pleier å være betydelig dyrere. Hadde jeg visst prisen skulle synke såpass mye ville jeg også kjøpt den, min 75 tommer begynner å føles liten….Hvordan er bilde til å se fotball med?

  3. Andreas Nielsen

    Bra test 👍 har en eldre Sony tv som jeg enda er fornøyd med, men kan se ut som dette blir den nye

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Lyd & Bilde