Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony ZH8 (KD-75ZH8)

Sylskarp lyskanon

Sonys råeste LCD-TV leverer råskarpe bilder, men det som imponerer mest er den blendende lysstyrken!

Skrevet av / 11.11.20 - 09:00
Sony ZH8 (KD-75ZH8)
Audun Hage

Sony ZH8 er den japanske produsentens aller råeste LCD-TV for 2020. Den er fullstappet med avansert teknologi, inkludert et topp moderne bildepanel med 8K-oppløsning, Sony egen X1 Ultimate videoprosessor, i tillegg til ekstra mange høyttalere som skal sørge for en lydopplevelse utenom det vanlige. I tillegg til 75-tommeren vi tester her, finnes det også en enda større 85-tommer å få tak i. Men den vil du ikke vite prisen på!

Sony KD-75ZH8. (Foto: Sony)

Design

Sony ZH8 bærer preg av å være en TV hvor er ingeniørene har fått bestemme sitt, lenge før formgiverne har kommet på banen. Vi snakker om en relativt tykk og kantete konstruksjon, som nesten kan minne om bakprojeksjons-TV-er fra fordums tid! Forskjellen mot Samsung og deres sylslanke toppmodell Q950TS, kunne knapt vært større. Det er imidlertid god grunn til den ekstra tykkelsen: Sony har åpenbart sørget for rikelig med plass (og sikkert også kjøling) til det kraftige LED-baklyset.

Sony ZH8 side Sony ZH8 frame Sony ZH8 narrow feet Sony ZH8 rear
<
>
Sony ZH8 har en ganske massiv fremtoning. Denne 75-tommeren lar seg ikke gjemme bort! (Foto: Sony)

TV-en står stabilt på to blankpolerte metallføtter som kan monteres enten bredt eller smalt avhengig av hvor bred reol du har. Ellers er det verdt å merke seg at ZH8 hviler bare noen millimeter over bordoverflaten. Derfor vil en eventuell lydplanke kunne skygge delvis for bildet.

Brukervennlighet og finesser

I likhet med andre Sony-modeller bruker ZH8 Googles Android-system (versjon 9.0). Kombinert med god prosessorkraft og minnekapasitet, sørger dette for at både menyvalg og apper lastes på et blunk. Google-plattformen preges også av et bredt utvalget av apper og streamingtjenester, der blant annet Disney+ og Netflix er forhåndsinstallert – resten finner du enkelt i Google Play Store, deriblant også Apples TV-tjeneste som nylig er blitt tilgjengelig på Android.

Sonys nye fjernkontroll har fått bakbelyste knapper. (Foto: Audun Hage)

ZH8 har også fått Sonys aller flotteste premium fjernkontroll: denne versjonen har både blåtann-overføring OG bakbelyste knapper som aktiveres når du plukker opp kontrollen. Den har blitt langt mer behagelig å bruke, og trenger ikke engang pekes direkte for at TV-en skal reagere.

ZH8 har ellers støtte for Google Assistant stemmestyring, og innebygd Chromecast som gjør det enkelt å strømme eller dele innhold via Android-mobilen. Apple-brukere kan glede seg over støtte for Airplay og Homekit, som gjør det lettere å styre TV-en og dele innhold via iPhone.

Sony ZH8 støtter både Dolby Vision HDR så vel som vanlig HDR10 og HLG, men må klare seg uten HDR10+ formatet. Den kan i tillegg skilte med Netflix Calibrated Mode, som tilbyr Netflix-innhold med studiokvalitet.

 

Støtter HDMI 2.1 – men bare på én inngang

Sony ZH8 er utstyrt med fire HDMI-innganger, inkludert en høyoppløst lydreturkanal (HDMI eARC). I tillegg kan den – som en av få 2020-modeller fra Sony – skilte med en fullt ut kompatibel HDMI 2.1 inngang. Dette er en av grunnene til at Sony har valgt å markedsføre ZH8 som en såkalt ”Ready for PlayStation 5” modell. Med evnen til å vise blant annet 4K-video med opptil 120 bilder i sekunder (alternativt 8K-video med 60 bilder i sekunder) er den skreddersydd for krevende spilltitler.

Input lag ble målt til ca 25 millisekunder i spillmodus. (Foto: Audun Hage)

Sony ZH8 har brukbar forsinkelse på inngangene, men er langt fra klasseledende: Vi målte input til rundt 25 millisekunder i beste spill-modus. Dette vil trolig droppe til omtrent halvparten om man benytter 4K/120fps bildesignaler, men det fikk vi ikke målt nøyaktig. Uansett vil Sony-skjermen være rask nok for de fleste.

Selv om Sony ZH8 er utstyrt med et 8K bildepanel, har den en et par begrensninger sammenlignet med andre 8K-modeller vi har testet i år, inkludert duellanten fra LG. Mest fremtredende er mangelen på støtte for den nye videokodingen AV1, som er nødvendig for å vise 8K-innhold fra YouTube. Den kan heller ikke spille av 8K-filer via USB. Eneste mulighet er altså via HDMI-kontakt nummer 4.

En annen potensiell miss for gaming-fans er at finessene VRR (Variabel Refresh Rate) glimrer med sitt fravær. Denne funksjonen bidrar til å redusere såkalt «skjermriving» (screen tear) under raske bevegelser.

Lyd & Bilde har vært i kontakt med Sony, som svarer at de jobber med en oppdatering for VRR og ALLM (Auto Low Latency mode):

We are currently developing this but we are waiting for certification specs to be announced. After this has been announced, then we can launch VRR/ALLM on XH90 and ZH8.

Bildekvalitet

Sony har allerede en viss erfaring med 8K-TV-er: Vi har ennå testen av den ildsprutende 2019-modellen Sony KD-85ZG9 fra 2019 friskt i minne, og det var definitivt en bildeopplevelse som har brent seg fast på netthinnen. Nettopp derfor var vi spente på å å se hvor mye av ytelsen Sony har klart å beholde i ZH8. Og det tok ikke lang tid før superlativene strømmet på: Førsteinntrykket på notisblokka er ”for en saftig lysstyrke..!”

Sony ZH8 serverer Extraction med saftig kontrast! (Foto: Audun Hage)

Vi startet med actionfilmen Extraction (Netflix), som serveres i det kontrastrike Dolby Vision HDR-formatet. Scenene hvor leiesoldaten Tyler Rake (spilt av Chris Hemsworth) beveger seg gjennom det solfylte markedet i Dhaka, videre til dunklere rom og bekmørke undergrunnstunneler, ser intet annet enn hinsides rått ut! Vi har latt oss imponere over disse sekvensene ved flere anledninger, men Sony-skjermen ser simpelthen eksplosiv ut i måten den får lyse bildeområder til å skinne.  Måten sollyset lyser på himmelen og reflekteres via blanke overflater, gir en besnærende, nærmest 3D-aktig realisme.

Sammenlignet med LG Nano99 er det ingen tvil om at Sony-skjermen har langt mer bildedynamikk, kontrast og lysstyrke til rådighet. Her er også vesentlig mer ”krutt” enn det vi opplevde da vi testet Samsung Q950TS forleden. Nok et bevis på at HDR-opplevelsen kommer virkelig sin rett på en lyssterk skjerm!

I likhet med Sony A85, som også bruker X1 Ultimate prosessoren, utmerker også ZH8 seg med svært gode og naturlig fargegjengivelse. Den er utrolig fyldig og nyansert, uten å bli overmettet eller unaturlig. Sony-skjermen har også en suveren støyreduksjon, som fjerner komprimeringsstøy uten å grøte til de små detaljene.

Oppskaleringen fra videokilder med lavere oppløsning er også upåklagelig.: Sonys bildeprosessor analyserer og skalerer opp HD og 4K-materiale til 8K oppløsning ved hjelp av avanserte algoritmer, som hentes fra Sonys egen 8K-database. Den får både HD- og 4K-innhold til å se sømløst og skarpt ut på den store skjermen.

Sony-skjermen utmerker seg også med svært presis lyskontroll. Lysfordelingen er meget jevn over hele panelet. Her er ingen tegn til vignettering slik vi erfarte med for eksempel Samsung Q950TS – bildet er kun en anelse mørkere ute i hjørnene. Den lokal dimmingen er også meget presis: Sony-skjermen kan være blendende lys i lite parti av bildet, uten at dette blør over i det mørke. Her snakker vi om en helt annen presisjon enn LG NANO99! ZH8 og også vesentlig mer nøyaktig enn det vi erfarte med Sony XH9005. Ikke så rart, da ZH8 har cirka 320 LED-soner til rådighet.

Sony-skjermen tar med seg den engasjerende realismen inn i gaming-verdenen også. Da vi skiftet til racingspillet Forza Horizon 4 ble vi umiddelbart imponert over den blendende kontrasten! Den turkisblå himmelen, og sollyset som reflekteres via de blankpolerte bilene ser skremmende realistisk ut. Sonys bildebehandling fungerer utmerket også i gaming-modus. Vi gleder oss til å teste ZH8 nærmere sammen med PlayStation 5, og oppdaterer med flere inntrykk da.

Savner ekte 8K-innhold

Som nevnt støtter ikke Sonys-skjermen 8K via YouTube. Det er utvilsomt et handikap sammenlignet med LG NANO99 som gir full adgang til alt fra amatørvideoer til mer proffe produksjoner i vaskekte 8K-oppløsning. YouTube er faktisk en av de få kildene til 8K-innhold i overskuelig fremtid, nettopp derfor er det synd at Sony har misset denne anledningen.

ZH8 har heldigvis en meget effektiv oppskalering, som oppskalerer 4K til 8K på en god måte. I tillegg gjør den knallsterke kontrasten sitt til at bildene ofte ser minst like imponerende ut via Sony-skjermen. Går vi tettere inntil, går det imidlertid an å skimte at LG-skjermen henter frem betydelig mer finkornede detaljer som Sonyen misser.

Lydkvalitet

På lydsiden er ZH8 er utstyrt med Sonys Acoustic Multi-Audio. Denne løsningen tar i bruk ekstra diskanthøyttalere montert strategiske steder i TV-rammen for å gi en mer omsluttende og tydelig surroundlyd-opplevelse. Den har dessuten støtte for Dolby Atmos lydprosessering: Sony-skjermen har faktisk imponerende god lyd: Her er det rikelig med fylde i bassen, i tillegg et stort og klart lydbilde. Når det er sagt, forventer vi at mange potensielle kunder nok vil velge å få for en separat lydplanke. Et bilde i denne kvalitetsklassen fortjener fullblods surroundlyd!

Konklusjon

Sonys beste LCD-TV er utvilsomt et imponerende skue: Z8H er ikke bare sylskarp, men har også en ekstrem blendende lysstyrke (godt over 2000 nits) og kolossal kontrast! Sony-skjermen klarer å gjengi store, realistiske kontrastforskjeller der andre mindre lyssterke skjermer ser direkte flate ut. Realismen er til å ta og føle på! Men smaker det, så koster det: Med en pris på 89.990 kroner (veil.) er Sony ZH8 også blant de dyreste 8K-skjermene på markedet. Derfor er det også et skår i gleden er at Sony ikke støtter den nye AV1-kodeken for YouTube. Dette hindrer oss i å se 8K-innhold fra YouTube i all sin prakt, noe som absolutt hører hjemme på en 8K-TV som dette. Rent bortsett fra det, er Sony ZH8 faktisk en av de råeste LCD-skjermene vi noensinne har testet.

 

 

Karakter
Sony ZH8 (KD-75ZH8)
High End

Lyd & Bilde mener

Sony KD-75ZH8 er en meget lyssterk og kontrastrik LCD-skjerm. Den gir en heftig opplevelse av HDR-video, som er noe av det råeste vi har sett! Sony-skjermen mangler støtte for 8K-video fra YouTube, noe som begrenser tilgangen på innhold i det sylskarpe formatet. Den støtter heller ikke variabel oppdateringshastighet (VRR) for gaming.

Også i denne testen:

LG NANO99 vs Sony ZH8

LG NANO99 (75NANO996NA)

Storskjerm til gaming!

LGs største og beste LCD-TV fungerer glimrende til både gaming, film og vanlig TV-titting. En meget kapabel storskjerm!

LG Nano99 byr på skarpe bilder med rikelig kontrast og glimrende svartnivå. Den kan i tillegg skilte med gode tilkoblingsmuligheter. En meget kapabel storskjerm!
Lysstyrken er ikke like blendende sterk som enkelte konkurrenter, og LG-skjermen har ikke like nøytrale farger.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Scroll to Top