TEST: De beste TV-ene til PS5 og Xbox Series X

Gamernes favoritt-TV

Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
Annonse
Annonse
forfatter

Hjemmeunderholdning står mer i fokus enn noen gang før denne vinteren, og de nylanserte Playstation 5 og Xbox Series X fikk en skikkelig pangstart på salget – helt til lageret gikk tomt. De nye spillkonsollene byr på skarpere, raskere og glattere spillgrafikk enn noen gang før. Men bare hvis TV-en din klarer å håndtere det!

Både PS5 og Xbox Series X kommer med avanserte finesser som 4K-oppløsning, HDR og høyere bildefrekvenser – opptil 120 bilder per sekund for enkelte spill. Dette stiller også høyere krav til TV-en, som må håndtere store mengder data på kortest mulig tid. Dersom TV-en din er stort eldre enn 1-2 år, kan det fort hende den vil føles moden for oppgradering når du får en ny spillkonsoll i hus.

Les også
Vi har testet PlayStation 5! Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

Optimal TV for gaming

Når vi spiller er det essensielt å kunne reagere hurtig når vi oppdager en hindring, enten det er en krapp hårnålsving eller en fiende med maskingevær. Alt handler om å være raskest mulig på avtrekkeren eller rattet. Her kan bare noen få millisekunder bety forskjellen på liv og død!

En moderne TV må kunne trylle frem best mulig bildekvalitet fra alle typer videokilder. Den bruker kraftig bildeprosessering til å forbedre skarphet, kontrast og bevegelser. Ulempen er at dette kan forsinke bildesignalet en smule. Dette spiller ingen stor rolle ved vanlig TV-titting – derimot kan det være”drepen” for gaming-responsen.

Dersom TV-en skal fungere optimalt til gaming, er det derfor viktig at den har en dedikert bildemodus for spill, med lavest mulig forsinkelse.Den må også henge med på de ulike oppløsningene og bildefrekvensene som spillkonsollen eller PC-en kan servere (variabel refresh rate) . I tillegg er det praktisk at TV-en merker når du starter et spill, og automatisk skifter til optimal spillmodus (auto low latency mode).

Annonse

 

Hvilken skjermstørrelse egner seg best for spill?

Her i Lyd & Bilde er vi helt klart tilhengere av store skjermer, og så lenge du har plass, anbefaler vi gjerne 65” eller større for best mulig nytelse av film og serie-underholdning. En TV som er øremerket PS5, Xbox eller gaming generelt,  behøver derimot ikke være like stor som den typiske stue-TV-en.

I gaming-modus sitter man ofte  tettere og mer konsentrert foran skjermen, fokusert på hva (eller hvem) som lurer rundt neste sving. En kompetitiv gamer foretrekker full oversikt over hele skjermen, uten å måtte flytte blikket for mye. I tillegg skal TV-en gjerne passe inn på ”spillrommet” der man har mindre plass. I slike tilfeller kan man fint leve med en mindre skjerm, så lenge den har de rette egenskapene.

Vi har landet på 55” som den beste skjermstørrelsen sett i forhold ytelse og pris. Kvalitet er mye viktigere enn kvantitet! Det er likevel verdt å merke seg at de fleste testdeltakerne finnes i større skjermstørrelser.

Testdeltakerne

Til denne testen har vi fokusert utelukkende på gaming-relaterte finesser og ytelser, og endte opp med tre verdige testdeltakere. Utfordrerne fra LG (OLED55CX), Samsung (QE55Q80T) og Sony (XH9005) er alle utstyrt med HDMI 2.1 og støtter 4K-oppløsning med opptil 120 bilder i sekunder (4K/120 fps), samt dedikerte bildemodus for spill. De tre skjermene er utstyrt med enten OLED eller direkte LED-baklys, som sikrer best mulig kontrast. Dermed er de også godt rustet for å gjengi grafikk i HDR-kvalitet.

Annonse

Men hvilken av disse TV-ene gir den beste spillopplevelsen i praksis? La oss teste!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Produkter i testen

Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Tett på de beste

Sonys gaming-vennlige XH9005 fungerer bra til både Playstation og Xbox, men mangler litt kontrast sammenlignet med konkurrentene.

Sony-skjermen serverer fargerike og naturlige bilder, kombinert med rikelig lysstyrke fra HDR-effektene.
Det direkte LED-baklyset har relativt få soner, som legger en demper på kontrasten og svartnivået.

LG OLED CX (OLED55CX)

Gamernes våte drøm?

Denne OLED-skjermen fra LG har alt som skal til for å gi en knakende god spillopplevelse.

OLED-skjermen fra LG serverer spillgrafikken med glitrende god kontrast og suverent svartnivå. I tillegg kan den skilte med bred formatstøtte, og testens beste tilkoblingsmuligheter.
OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene. I tillegg er det en viss (dog svært liten) risiko for innbrenning.

Samsung Q80T (QE55Q80T)

Glatt og god!

Samsung Q80T er fullspekket med funksjoner som skal sikre en god gaming-opplevelse.

Samsung-skjermen har både god kontrast, lekker fargegjengivelse og lynrask respons, som resulterer i en ”smooth” gaming-opplevelse.
Q80T må klare seg med bare én fullt ut kompatibel HDMI 2.1-inngang.
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

4 / 5. Antall stemmer 1

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Panasonic introduserer flere spennende TV-modeller for 2021, inkludert tre nye 48-tommers OLED-TVer!
*OPPDATERT MED PRISER* Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
Noe for Exit-gutta? C Seed har laget en 165 tommer (!) stor MicroLED-TV som kan foldes sammen og skjules når du ikke bruker den.
Og hvor mye koster 83-tommeren?
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.
Du fortjener den beste lyden på terrassen i påsken. Du må ha et par utendørshøyttalere.