Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: De beste TV-ene til PS5 og Xbox Series X

Gamernes favoritt-TV

Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!

Skrevet av / 27.11.20 - 14:00
De beste TV-ene til PS5 og Xbox Series X
Audun Hage

Produkter i denne test

Hjemmeunderholdning står mer i fokus enn noen gang før denne vinteren, og de nylanserte Playstation 5 og Xbox Series X fikk en skikkelig pangstart på salget – helt til lageret gikk tomt. De nye spillkonsollene byr på skarpere, raskere og glattere spillgrafikk enn noen gang før. Men bare hvis TV-en din klarer å håndtere det!

Både PS5 og Xbox Series X kommer med avanserte finesser som 4K-oppløsning, HDR og høyere bildefrekvenser – opptil 120 bilder per sekund for enkelte spill. Dette stiller også høyere krav til TV-en, som må håndtere store mengder data på kortest mulig tid. Dersom TV-en din er stort eldre enn 1-2 år, kan det fort hende den vil føles moden for oppgradering når du får en ny spillkonsoll i hus.

Les også Vi har testet PlayStation 5! Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

Optimal TV for gaming

Når vi spiller er det essensielt å kunne reagere hurtig når vi oppdager en hindring, enten det er en krapp hårnålsving eller en fiende med maskingevær. Alt handler om å være raskest mulig på avtrekkeren eller rattet. Her kan bare noen få millisekunder bety forskjellen på liv og død!

En moderne TV må kunne trylle frem best mulig bildekvalitet fra alle typer videokilder. Den bruker kraftig bildeprosessering til å forbedre skarphet, kontrast og bevegelser. Ulempen er at dette kan forsinke bildesignalet en smule. Dette spiller ingen stor rolle ved vanlig TV-titting – derimot kan det være”drepen” for gaming-responsen.

Dersom TV-en skal fungere optimalt til gaming, er det derfor viktig at den har en dedikert bildemodus for spill, med lavest mulig forsinkelse.Den må også henge med på de ulike oppløsningene og bildefrekvensene som spillkonsollen eller PC-en kan servere (variabel refresh rate) . I tillegg er det praktisk at TV-en merker når du starter et spill, og automatisk skifter til optimal spillmodus (auto low latency mode).

 

Hvilken skjermstørrelse egner seg best for spill?

Her i Lyd & Bilde er vi helt klart tilhengere av store skjermer, og så lenge du har plass, anbefaler vi gjerne 65” eller større for best mulig nytelse av film og serie-underholdning. En TV som er øremerket PS5, Xbox eller gaming generelt,  behøver derimot ikke være like stor som den typiske stue-TV-en.

I gaming-modus sitter man ofte  tettere og mer konsentrert foran skjermen, fokusert på hva (eller hvem) som lurer rundt neste sving. En kompetitiv gamer foretrekker full oversikt over hele skjermen, uten å måtte flytte blikket for mye. I tillegg skal TV-en gjerne passe inn på ”spillrommet” der man har mindre plass. I slike tilfeller kan man fint leve med en mindre skjerm, så lenge den har de rette egenskapene.

Vi har landet på 55” som den beste skjermstørrelsen sett i forhold ytelse og pris. Kvalitet er mye viktigere enn kvantitet! Det er likevel verdt å merke seg at de fleste testdeltakerne finnes i større skjermstørrelser.

Les også Her er Xbox Series X! Microsofts nye spillkonsoll byr på nydelig grafikk og rå spillopplevelser – som skapt for å nytes på en stor og skarp TV-skjerm!

Testdeltakerne

Til denne testen har vi fokusert utelukkende på gaming-relaterte finesser og ytelser, og endte opp med tre verdige testdeltakere. Utfordrerne fra LG (OLED55CX), Samsung (QE55Q80T) og Sony (XH9005) er alle utstyrt med HDMI 2.1 og støtter 4K-oppløsning med opptil 120 bilder i sekunder (4K/120 fps), samt dedikerte bildemodus for spill. De tre skjermene er utstyrt med enten OLED eller direkte LED-baklys, som sikrer best mulig kontrast. Dermed er de også godt rustet for å gjengi grafikk i HDR-kvalitet.

Men hvilken av disse TV-ene gir den beste spillopplevelsen i praksis? La oss teste!

Produkter i denne test

Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Tett på de beste

Sonys gaming-vennlige XH9005 fungerer bra til både Playstation og Xbox, men mangler litt kontrast sammenlignet med konkurrentene.

Sony-skjermen serverer fargerike og naturlige bilder, kombinert med rikelig lysstyrke fra HDR-effektene.
Det direkte LED-baklyset har relativt få soner, som legger en demper på kontrasten og svartnivået.
Les hele testen

Samsung Q80T (QE55Q80T)

Glatt og god!

Samsung Q80T er fullspekket med funksjoner som skal sikre en god gaming-opplevelse.

Samsung-skjermen har både god kontrast, lekker fargegjengivelse og lynrask respons, som resulterer i en ”smooth” gaming-opplevelse.
Q80T må klare seg med bare én fullt ut kompatibel HDMI 2.1-inngang.
Les hele testen

LG OLED CX (OLED55CX)

Gamernes våte drøm?

Denne OLED-skjermen fra LG har alt som skal til for å gi en knakende god spillopplevelse.

OLED-skjermen fra LG serverer spillgrafikken med glitrende god kontrast og suverent svartnivå. I tillegg kan den skilte med bred formatstøtte, og testens beste tilkoblingsmuligheter.
OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene. I tillegg er det en viss (dog svært liten) risiko for innbrenning.
Les hele testen

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Fargesprakende flaggskip: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt frilufts-TV

Sonys MiniLED-TV gjør treffsikkert comeback

Fortsatt en av de beste?

Sylskarp OLED-TV fra Sony

Lyd & Bilde
Scroll to Top