Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony A85 (KD-65A85)

Hardtslående OLED-TV

Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

Skrevet av / 20.10.20 - 11:00
Sony A85 (KD-65A85)
Audun Hage

A85 er den rimeligste OLED-serien Sony har å by på for modellåret 2020. Den bygger på samme formel som tidligere generasjoner, med et topp moderne bildepanel hentet fra LG, mens Sony selv har stått for bildebehandling og lyd. Her bruker japanerne nok en gang sin innovative Acoustic Surface høyttalerteknologi, der lyden kommer direkte ut av TV-skjermen – noe som også bidrar til en særegen, minimalistisk design.

Årets modell har fått en rekke oppdateringer, men den viktigste forandringen ligger gjemt under panseret. A85 er nemlig utstyrt med Sonys X1 Ultimate videoprosessor, som allerede er kjent for rå bildeprestasjoner. I tillegg kan den skilte med Android smart TV og støtte for de seneste videoformatene. Alt dette bidrar til en meget potent totalpakke.

Sony A85 Design

Sonys OLED-skjermer kan hevdes å være blant de mest stilrene TV-ene på markedet. A85 har i likhet med forgjengerne en lekker utførelse med en mørk, avrundet ramme i børstet metall, og står på to diskré metallføtter.

KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(8) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(4) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(10) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(5) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(11)
<
>
Sony A85 har et eksklusivt designuttrykk som tar seg bedre ut en mange av de andre OLED-skjermene vi har hatt på testbenken. (Foto: Sony)

 

Her det ingen blinkende lys som kan forstyrrer bildeopplevelsen: Vi legger imidlertid merke til at A85, som OLED-er flest, har en veldig blank skjermoverflate. Dette gjør at TV-en vil være følsom for både speilbilder og lyskilder i rommet. For ikke å snakke om fettmerker fra de små.

OLED-panelet er tynt sett fra siden, men skjermen har også en tykkere del der elektronikken og høyttalerne sitter. Dette gjør at TV-en vil stikke en del ut ved montering på vegg.

Obs! Sony-modelllen vi tester her (A85) finnes også tilgjengelig som derivatmodellene A87 og A89 hos enkelte forhandlere. Sony forsikrer oss om at dette er nøyaktig samme TV hva gjelder lyd og bilde, bare med ulik design på føttene (A87 og A89 har i tillegg fjernkontroll med bakbelyste knapper). I tillegg finnes basismodellen A8 som er lik ytelsesmessig, men med enklere design og standard fjernkontroll.

Brukervennlighet og finesser

A85 kommer lastet med det populære Android-systemet fra Google (versjon 9.0). Sony var en av de første produsentene til å ta i bruk Android, og nåværende versjon har fått en rekke forbedringer. Menyene har blitt mer oversiktlige, og appene laster raskt. Takket være Google-plattformen er også utvalget av tjenester meget bredt, og inkluderer nå også Disney+.

Brukergrensesnittet er Android-basert, og Sony-skjermen har en rekke aktuelle streamingtjenester å by på. (Foto: Audun Hage)

A85 har ellers støtte for Google Assistant stemmestyring, og innebygd Chromecast som gjør det enkelt å strømme eller dele innhold via Android-mobilen. Apple-brukere kan glede seg over støtte for Airplay og Homekit, som gjør det lettere å styre TV-en og dele innhold via iPhone.

Vi kritiserte lenge Sony for deres forhistoriske IR fjernkontroller. Derfor er det bra at også A8-serien nå har fått den oppdaterte premium fjernkontrollen med blåtann-overføring. Den har blitt langt mer behagelig å bruke, og trenger ikke engang pekes direkte for at TV-en skal reagere.

Ny premium fjernkontroll! (Foto: Audun Hage)

Sony A85 støtter både Dolby Vision HDR så vel som vanlig HDR10 og HLG. Den kan i tillegg skilte med Netflix Calibrated Mode, som tilbyr Netflix-innhold med studiokvalitet. Derimot er det ingen støtte for det åpne HDR10+ med dynamiske metadata, som bl.a Amazon Prime bruker. Hvorfor ikke, Sony?

Mangler HDMI 2.1

Sony A85 kommer med 4 HDMI-innganger, hvorav 1 er utstyrt med den høyopppløste lydreturkanalen eARC. Dessverre må man se langt etter HDMI 2.1, som er siste skrik på tilkoblingsfronten. Dette betyr at en del nyere finesser, primært gamingrelaterte – glimrer med sitt fravær.

A85 må greie seg uten VRR (variabel refresh rate) og ALLM (auto low latency mode), for ikke å snakke om HFR (High Frame Rate, 4K/120 hz). Vi synes dette virker litt lite gjennomtenkt av Sony, som også er spillkonsoll-produsent. Den nylig lanserte Playstation 5 vil ikke nødvendigvis kreve alle disse funksjonene, men vil definitivt dra nytte av dem.

 

HDMI 2.1 eller ikke: Vi målte forsinkelse (input lag) til ca 15 millisekunder i Spill-modus, hvilket er utmerket.

 

Bildekvalitet

Sony A85 har fått en real oppgradering av ”bildemotoren” sammenlignet med forgjengeren AG8. Versting-prosessoren X1 Ultimate fantes før bare i de dyreste Master Series toppmodellene.

Sony-prosessoren har mange avanserte finesser i verktøykassa, deriblant Pixel Contrast Booster som forbedrer farge og kontrast, og ikke minst X-Motion Clarity som skal sørge for særdeles glatte og sømløse bevegelser. Vi var naturligvis spente på hva Sony har oppnådd med sine nye bildetriks, og vi ble ikke skuffet: Her vil nok både alminnelige TV-brukere så vel som ”trente øyne” bli mektig imponert.

A85 har for det første et imponerende sterkt, bredt og naturlig fargespekter: I sesong 1 av Cobra Kai (Netflix) er det et parti hvor karatespiren Robert besøker en skatepark. Disse utendørscenene er i utgangspunktet helt alminnelig TV-innhold uten noen spesiell imponator-faktor. Men Sony klarer å få dem til å se skremmende realistiske ut! Den turkisblå himmelen skinner imot oss med en intensitet og fargedybde vi knapt har sett maken til, uten at det føles overdrevet eller overmettet på noe vis. Hudtoner og gress ser fortsatt veldig naturlige og nyanserte ut. Her føles det som om Sony-skjermen har fått en ordentlig ”vitamin-innsprøytning” sammenlignet med fjorårsmodellen.

Hi-yaa! Sony A85 serverer sylskarpe, glatte og flimmerfrie bilder. Her fra sesong 1 av Cobra Kai (Netflix). Foto: Audun Hage

Vi beveger oss fra skateparken og inn på karatematta (hvilken nostalgi!), og det tar ikke mange millisekundene å registrere at det også har skjedd noe på bevegelsesfronten. Forgjengeren AG8 med X1 Extreme prosessor var allerede veldig god på bevegelsesskarphet. Men A85 har faktisk blitt enda glattere, skarpere og beholder fokuset bedre, uten å bryte opp under hurtige bevegelser og kamerapanoreringer. Undertegnede er ganske følsom for dette, men Sony A85 klarer seg vanvittig bra – blant de beste jeg har sett når det kommer til bevegelser.

Sony-skjermen er også veldig god når det kommer til støy, eller rettere sagt fraværet av støy. Aggressiv støyreduksjon kan ofte medføre at det legger seg et kunstig lag over bildet, og visker ut de aller minste detaljene. Det blir som å helle ut babyen med babyvannet! Sony har imidlertid en veldig effektiv og samtidig varsom støyreduksjon: den greier å filtrere ut irriterende blokk-støy uten å grøte til de små detaljene.

Når det kommer til kontrast og svartnivå, er OLED-skjermen som vanlig i sitt ess. Vi merker imidlertid at A85 har fått litt mer detaljer i de mørke områdene, samtidig som det er mer dynamikk i de lyseste partiene. Sony-skjermen har også fått litt bedre lysstyrke enn forgjengeren. Det er ikke dramatisk, men nok til at det merkes. A85 kan likevel ikke måle med Panasonic HZ2000, som leverer opp mot 900 nits.

Lydkvalitet

Den spesielle høyttalerløsningen er et ess i ermet for Sony sin del: Acoustic Surface teknologien består av små ”aktuatorer” som vibrerer bildepanelet i takt med lydsignalet. Dette gir både hørbare og visuelle fordeler.

På de fleste TV-er kan man ofte opplever man et lite avvik mellom det man ser og hører, fordi høyttalerne sitter montert i underkant av bildet. På Sony-skjermen kommer lyden derimot rett ut av skjermen, noe som gir langt bedre kobling mellom lyden og handlingen.

Sony-skjermen utmerker seg med meget klar og tydelig lyd, og god fylde i bassen, takket være ekstra basshøyttaler på baksiden. Lyden kan også optimaliseres: ved hjelp av fjernkontrollens innebygde mikrofon kan du gjøre en kjapp ”romkorreksjon” som balanserer frekvensgangen. Totalt sett låter det meget bra.
Sonys lydløsning klarer selvfølgelig ikke hamle opp med store lydplanker med Atmos surroundlyd, og kresne ører vil sikkert ønske å oppgradere etter hvert. Og det kan man fint gjøre – A85 støtter høyoppløst eARC, og de innebygde høyttalerne er jo uansett usynlige og ute av veien…

Konklusjon

Sony A85 er en på mange måter knallflott TV: Årets modell har fått en viktig oppgradering på bildefronten som gjør at A85 kan hevde seg bedre mot de øvrige OLED-konkurrentene fra Philips, Panasonic og ikke minst LG selv. Sonys bildebehandling er blant den beste i bransjen når det kommer til bevegelser og fargegjengivelse, og er i stand til å fremkalle virkelig magiske bilder! Sonys partytriks er den potente innebygde høyttalerløsningen som gir sterk og klar lyd uten å synes for det blotte øyet. Derimot er det litt skuffende at A85 ikke er oppdatert på tilkoblingsfronten med de seneste HDMI 2.1 finessene. Dette er ingen ”dealbreaker” dersom du uansett ikke skal bruke TV-en til nymotens gamingkonsoller, men verdt å bite seg merke i. Med det i mente, nøler vi ikke med å gi Sony A85 en klar anbefaling!

Les også Sony ruller ut 48 tommers OLED Sonys minste og hittil beste (?) OLED-TV kommer i august.
Karakter
Sony A85 (KD-65A85)
High End

Lyd & Bilde mener

Sony A85 gir smellvakre bilder med flott kontrast, dypt svartnivå og jevne bevegelser. I tillegg gir de usynlige høyttalerne klar og tydelig lyd. Fjernkontrollen har også blitt mye bedre. Sony-skjermen må klare seg uten de nyeste HDMI 2.1 finessene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top