Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Nytt år, nye muligheter

Mens CES ble en ren digital affære i 2021, satses det fremdeles på at CES 2022 blir en fysisk messe. Her er noe av det vi får se.

Skrevet av / 31.12.21 - 09:00
Nytt år, nye muligheter

Et nytt år betyr avduking av nyheter på teknologifronten, og startskuddet går den 5. januar 2022: Da åpner verdens største teknologimesse CES i Las Vegas, Nevada, USA!

CES 2022 skal etter planen være fysisk, etter at 2021 ble en ren digital affære.

Og med mindre omikronvarianten av koronaviruset stanser flyet vårt, så vil også vi i L&B ha en mann på bakken i Las Vegas!

CES crowd
Det ser ut til å bli fysisk messe på nyåret, men neppe like mange folk som før. Foto: CES / CTA

Dessverre ser vi allerede nå tegn til at pandemien setter sine bremseklosser på festivitetene: Store aktører som Microsoft, Google, Amazon, Meta (Facebook) og AMD, har allerede trukket seg fra den fysiske delen av messen.

Mange av pressekonferansene og produktlanseringen vil derfor foregå digitalt også denne gangen. Mange fly kanselleres, og det er fortsatt usikkert hvor stor årets messe vil bli. Det som er helt sikkert, er  at CES 2022 ikke blir like stor som før pandemien, hvor den huset opptil 170.000 deltakere. Likevel forventes det et relativt godt oppmøte, hvor alle deltakere må vise koronapass.

CES 2022
Foto: CES / CTA

Mange nyheter

Men uavhengig av hvordan messen vil foregå, er det like sikkert som at solen står opp i morgen, at det kommer masse nyheter! Det meste av konkret produktinformasjon er er fortsatt topp hemmelig. Men noe er allerede kjent, noen rykter har lekket, og vi har i tillegg noen (kvalifiserte?) gjetninger på hva vi vil få se.

Vi vil ikke gå gjennom alt her, men her får du en indikasjon av den enorme bredden som presenteres i forbindelse med CES.

LG OLED-EX
Foto: LG

Mer OLED-TV i 2022?

På TV-fronten har OLED så langt vært en av de store vinnerne i high-end-segmentet. Koreanske LG Display, som står bak produksjonen av OLED-paneler, har varslet at det kommer forbedrede OLED-paneler med økt lysstyrke. Men det gjenstår å se hvordan denne realiseres i fysiske TV-er man faktisk kan kjøpe.

Samsung Display (Samsungs paneldivisjon) har også satset hardt på nye paneler, og ser faktisk ut til å ha slått sammen det beste av begge verdener, i såkalt QD-OLED paneler. Kort fortalt tar man et OLED-panel og forbedrer lysstyrke og fargenøyaktighet ved å tilføre kvanteprikker.

Men selv om Samsung Display har utviklet panelene, er det ingen garanti for at Samsung Electronics faktisk vil bruke dem i sine TV-er. Vi forventer å få et svar på dette under CES.

Hva med andre TV-produsenter, da? Vel, vi får nok neppe se at LG tar i bruk erkekonkurrentens QD-OLED teknologi (!) men det er fullt mulig at andre TV-produsenter setter seg på listen. Det blir derfor spennende å se hva Sony og andre produsenter trekker opp av hatten i Vegas.

Samsung QNED
Vi vil garantert få se et større utvalg LCD-TV-er med MiniLED-baklys på CES 2022. Samsung kaller teknologien Neo QLED. Foto: Samsung

MiniLED

Ved siden av OLED vil vi nok også få se et større utvalg av LCD-TV-er med MiniLED-baklys. Både Samsung og LG har hatt en viss suksess med sine Neo QLED og QNED modeller i 2021. Fordelen er høyere lysstyrke og til dels bedre fargemetning enn OLED, og ikke minst tilgangen på større skjermstørrelser.

samsung-smart-fridge-2022-L&B scaled
Samsungs fargerike kjøleskap med «fransk åpning» blir vist frem på CES 2022. Foto: Samsung

Smarte hjem

Vi vil også se nyvinninger innen smarte og høyteknologiske dingser på CES denne gangen.

Dingser til smarthjemmet blir mer stabile i 2022, som følge av blant annet nyere Bluetooth-teknologi og en mer energieffektiv drift. Der du har måttet skifte ut batterier hvert år eller halvår på din smarte ringeklokke, vil vi nå se produkter som skal kunne holde i to år før batteriskifte. Som de nye, smarte termostatene fra Allterco.

I tillegg til smarte dørklokker, overvåkning og sikkerhetssystemer mot vann og brann, vil vi selvsagt også få se nye hvitevarer.

Som stemmestyrte kjøleskap fra LG, og fargerike kjøleskap med «fransk åpning» valgfrie farger fra Samsung.

Ønsker du en luke i frontdøren til husdyret ditt, men hvor uvedkommende ikke har adgang? Produktet finnes, og heter MyQ Pet Portal. Luken styres med en app, kjenner igjen husdyret ditt og holdes stengt for alle andre.

myq-pet-portal-smart-dog-door
En smart luke til hunden eller katten? MyQ Pet Portal er svaret. Foto: MyQ

Vitenskap og teknologi

Som vanlig vil vi også få se mer futuristiske dingser og teknologier. Som verdens minste kapasitive sensor, signert Somalytics. Produsenten ser for seg at den kan bli banebrytende innen helse og velvære, og assisterende teknologi som arm- og beinproteser. Og dessuten gaming, med mange ganger bedre respons på gestikulering, enn hva dagens teknologier er i stand til.

Somalytics vil demonstrere teknologien med to produkter på CES denne gangen: en spesiell gulvmatte som rapporterer om din kroppsholdning, om du halter og så videre, kun gjennom å stå på den. Og en 3D gestikuleringsmonitor, som lar deg styre digiale enheter med håndbegevelser.

eVscope 2 outdoors-L&B scaled
Unistellar viser frem eVscope 2, en stjernekikkert med superpresis optikk fra Nikon. Foto: Unistellar

Unistellar gir oss i 2022 det som kan være konsumentmarkedets råeste stjernekikkert, med avansert optikk fra Nikon. eVscope 2 har en ny lyssensor, kan ta bilder i høyere oppløsning på 7,7 Mp, og har en videre synsvinkel enn tidligere. Prisen på ca 40.000 kroner (3800 EUR) kan nok likevel virke avskrekkende på alle andre enn de mest ihuga stjernekikkerne.

Pete Buttigieg
USAs samferdselsminister Pete Buttigieg vil snakke om transport på CES 2022. Foto: US Department of Transportation

Mobilitet og transport

CES har etterhvert blitt en viktig messe for kjøretøy, og da spesielt elektriske med ny og spennende teknologi ombord.

Samferdselsminister Pete Buttigieg, kommer til CES for å snakke om fremtidens transport, hvor selvkjøring naturligvis vil oppta stor plass.

Chevrolet-BET-electric-pickup-Truck-2022-render-L&B scaled
En elektrisk Chevrolet Silverado pickup vil vises frem på CES i januar. Foto: General Motors

BMW vil presentere et nytt konsept, hvor bilen skifter utvendig farge bare ved hjelp av et tastetrykk! Og dessuten en «kinoskjerm» i en av sine kommende biler. Mon tro om det blir i i7?

Det går også rykter om noe helt nytt fra Mercedes, hva vet vi ikke.

GM vil med sin elektriske versjon av pickupen Chevrolet Silverado utfordre Fords F-150 Lightning, og vi vil få se to konseptbiler fra Hyundai. Blant annet.

Så vil vi få se ny batteriteknolog, blant annet fra Enovix, som vil vise frem sin nye litium-ion-battericelle med silisiumanode. Som holder opptil 40 prosent mer energi i forhold til volum, enn dagens batterier.

enovix 3d-silicon-L&B scaled
Enovix vil vise frem sine battericeller med silisiumanoder. Foto: Enovix

Lyd

Det kommer garantert nye lydprodukter på CES, hvor lydplanker vil ta stor plass. Men også personlig lyd, med hodetelefoner og ørepropper. Og selvsagt gaming-hodetelefoner.

Når det gjelder hi-fi for puristene, har dette tidligere vært en stor greie på The Venetian, men denne delen av messen har krympet mer og mer for hvert år. Nå er det stort sett bare nordamerikanske aktører som gidder, da High-End-messen i München for lengst har blitt messen å se til.

LG Soundbar S95QR
LG Soundbar S95QR. Foto: LG

Vi forventer lite mobil

Når det gjelder mobiltelefoner, nettbrett og bærbar data, så vil vi garantert få se noe nytt. Men antakelig ikke mye, da slike nyheter gjerne forbeholdes MWC i Barcelona i månedskiftet februar/mars.

Hva mener du?

Hvilke forventninger har du til tek-året 2022? Skriv gjerne kommentar under!

1 hendelser på “Nytt år, nye muligheter”

  1. Harald Perry Rhoden

    Hver eneste gang CES er igang utroper dere dem til verdens største elektronikkmesse,og hver eneste gang Ifa i Berlin starter utroper dere dem til detsamme. Med 240000 besøkende (2019) og over 300000 kvadratmeter utstillingshaller er det vel Ifa som bør få tittelen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top