Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nå kommer 4K på Blu-ray!

Som vi skrev om i desember vil det komme Blu-ray disc med 4K-oppløsning. Under CES-messen ble dette offisielt bekreftet.

Skrevet av / 13.01.14 - 17:55
Nå kommer 4K på Blu-ray!

Nå som 4K TV-ene overaskende nok allerede har kommet ned på et «rimelig» nivå (18.000,- for 55») er det kun en ting som mangler: 4K-innhold. Oppskalering fra full HD er vel og bra, men kan ikke matche billedkvaliteten fra genuint 4K-materiale, nå ser det ut til at 4K på Blu-ray er like rundt hjørnet.

Slik som det var under lanseringen av HD (med krigen mellom HD DVD og BD), så var det største problemet for forbrukerne mangel på innhold. Dette blir nå delvis kompensert ved at strømmeleverandørene lanserer 4K-strømming i løpet av året. Netflix kommer blant annet med Breaking Bad og House of Cards i full 4K-oppløsning. Men, som John Berge uttaler til videomagasinet.no:

– Streamingtjenester er greit, men kan selv i dag ikke matche DTS-HD Master-lyd eller 1080p stabiliteten som en vanlig Blu-ray-plate gir. Dessuten vil jeg selv kunne eie og samle på filmene i 4K, og ikke være prisgitt hvorvidt de er tilgjengelig her og der hos ulike VOD-leverandører.

Til The Hollywood Reporter bekrefter Victor Matsuda, styreledere i BDA Global Promotions Commitee, at den nye 4K/BD-standarden vil bli fastlagt i løpet av inneværende år. I den mektige BDA-gruppen sitter hele 17 tungvektere, som blant annet Disney, Fox, Technicolor og Dolby.

Om prosessen i løpet av 2014 går på skinner, kan vi allerede under neste års messe i Las Vegas kunne skrive hjem om de første 4K BD-spillerne, med da en forventet butikklansering i april/mai 2015.

I tillegg til et vanvittig bedre bilde kan vi også forvente oss vesentlige forbedringer på lydfronten fra det nye 4K/BD-formatet, med Dolby på laget så er det ikke usannsynlig at en variant av det nye «Dolby Atmos» vil bli tilgjengelig også for hjemmekinomarkedet.

Ytterligere spennende forbedringer kan ventes med 4K, som sjefen i Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE), Mark Teitell, uttalte under CES:
«We’re also looking at high dynamic range, color space and frame rate. It’s likely to be a combination of those attributes that will represent the next generation. We are looking at what we need to do and take the best combination.»

Dagens BD-plater spilles inn i opptil 2 lag, mens den nye skive (med en lagringskapasitet på opptil 100 GB) får tre lag. Dette er også noe Sony har merket seg som, visstnok i samarbeid med Panasonic, jobber med en BD-disk som kan lagre opptil 300 GB. Fremtiden er blå – med et heftig antall GB!

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
Scroll to Top