Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Kileformede toppmodeller fra Sony

Mer 4K-innhold, flere skjermstørrelser, nyskapende design og forbedet lydkvalitet er blant TV-nyhetene Sony har å by på i Las Vegas.

Skrevet av / 14.01.14 - 10:03
Kileformede toppmodeller fra Sony

Sony er en av produsentene som har gått i bresjen for 4K, og tilbyr en mengde produkter som er skreddersydd for det høyoppløste bildeformatet, inkludert videokameraer, profesjonelt utstyr, og ikke minst TV-er. Den japanske produsenten sto (etter vår mening) for en av fjorårets 4K TV-er, og vi belønnet den superskarpe toppmodellen KD-65X9005 med prisen for årets bildeprodukt i 2013.

Se en presentasjon av Sonys TV-nyheter under:

I år vil Sony satse ytterligere på 4K, og på CES-messen lanserer de tre nye TV-serier med 4K-oppløsning. Den kritikerroste 900-serien er oppgradert med full støtte for HDMI 2.0 og 4K signaler med opptil 60 fps bildefrekvens. Den har også fått et nytt familiemedlem på 79 tommer, i tillegg til 55″ og 65″ modellene. Den nye serien har fått noe Sony litt kryptisk kaller «Xtended Dynamic Range» som i praksis betyr forbedret kontrast, lysstyrke og svartnivå samt større fargerom.

sonyw95-1

Wedge design
Den nye 900-serien har også fått en aldri så liten designendring for 2014: I stedet for å gjøre skjermene enda tynnere, har Sony gitt skjermene en kileform der nedre del er tykkere enn den slanke toppen. Dette gir et ganske interessant utseende som skiller seg fra mange andre TV-er. Kileformen har også praktiske fordeler ved at den gir bedre plass til høyttalerne. Med høyttalerne montert lengre ned får TV-en dessuten et lavere tyngdepunkt, som igjen gjør at sokkelen ikke behøver være like kraftig. De små føttene kan monteres enten ytterst på skjermen, eller lengre inn mot midten avhengig av hvor bredt TV-bord man har.

Enda bedre lyd
Fjorårets 900-serie fra Sony gjorde seg bemerket med sine sidemonterte høyttalere, en løsning de har høstet både mye ros, men også en del kritikk for. De omfangsrike høyttalerne ga svært god lydkvalitet, men opplevdes kanskje å være litt i veien, særlig for dem som allerede har separat lydanlegg.

Sony har imidlertid valgt å både videreføre og videreutvikle de kraftige høyttalerne for 2014. De spesielle høyttalerelementene med magnetisk væske er fortsatt i bruk, men nå har de fått et større rom å boltre seg i, takket være kileformen på TV-kabinettet. Hvorvidt Sony har greid å forbedre den allerede glimrende lydkvaliteten fra fjorårsmodellene eller ikke, var dog vanskelig å bedømme i den støyende messehallen.

X85
Rett under X90-serien kommer den litt enklere X85-serien i 55″ og 65″. Disse modellene leveres uten de fordyrende sidehøyttalerne, men har ellers mye til felles med X90-serien, inkludert Triluminos bildepanel.
Forløperen til denne serien kom aldri til Skandinavia, og det er foreløpig litt uklart om alle modellene vil lanseres utenfor USA. Det vil i så fall være som et rimeligere alternativ til deg som allerede har separate høyttalere.

Mulighet for trådløs subwoofer
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sonys sidemonterte høyttalere er ikke til å kimse av: Vi ga Sonys gamle toppmodell 65X9005 toppkarakter i lyd, og det eneste vi egentlig savnet, var en ekstra subwoofer til å gi de dypeste oktavene litt ekstra fylde. I år har Sony hørt våre bønner, og lanserer en trådløs subwoofer som kan brukes sammen med de fleste av 2014-modellene.

X95: Ny toppmodell
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sonys desiderte toppmodell har til nå vært 84-tommeren 84X9005. Denne fases nå ut til fordel for den nye toppserien X95, som inntil videre kun består av en modell på 85 tommer. Denne kunne vi ta i nærmere åsyn på messegulvet – ogg for en bildekvalitet! I tillegg til den allerede sylskarpe oppløsningen har Sony greid å skvise ut en kontrast som får forgjengeren til å blekne. Ikke så rart da den nye toppmodellen bruker ekte LED-baklys med tusenvis av lysdioder bak skjermen, noe som sikrer et langt høyere reelt kontrastforhold. Borte er også de sidemonterte høyttalerne. X95 har kun ordinære innebygde høyttalere, siden Sony forventer at kundegruppen til en slik TV har stort lydanlegg fra før.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sony-modellene vil også støtte den nye 4K tjenesten til Netflix når denne lanseres senere i år, i tillegg til tttp://www.lydogbilde.no/nyheter/youtube-med-superopplosning» target=»_blank»>YouTube 4K. På det amerikanske markedet samarbeider Sony dessuten med ESPN om streaming av sport i 4K/60p, som så meget imponerende ut, men det er ennå usikkert om denne tjenesten vil tilbys i Norden. Det samme gjelder 4K videospilleren FMP-X1, som nå er oppgradert nettopp med muligheten til å spille av 4K/60P og med støtte for HEVC/H.265 videokomprimering.

Sonys nye 4K TV-er kommer til Norge til sommeren. Priser på de europeiske modellene er ennå ikke fastsatt.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
Scroll to Top