Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Endelig en rimeligere subwoofer fra Sonos

Ventetiden er (nesten) over. Her er Sonos Sub Mini.

Skrevet av / 13.09.22 - 15:00
Endelig en rimeligere subwoofer fra Sonos

Vi har lenge ventet på en rimeligere subwoofer fra Sonos. En som er en bedre match med deres rimeligere lydplanker Beam, Ray og One, enn den sterkt fordyrende Sub. Som gjør seg best sammen med Arc og de større høyttalerne Five.

submini straight black
Endelig: Sonos Sub Mini. Foto: Sonos

Og nå kommer den, Sonos Sub Mini, etter en liten forsinkelse – som heldigvis ikke ble så lang som vi ble forespeilet.

Sonos Sub Mini: Bygger på storebror

Sub Mini bygger på konstruksjonen av Sub, men er sylindrisk der hvor Sub er rektangulær. Sub Mini er mindre, med to 6-tommers runde basser gjemt i midten av subwooferen, med en åpning ut på hver side. Deres symmetriske, motsatte plassering er gjort for at forvrengninger skal kansellere ut hverandre, og med trykkammer slipper man turbulensen fra noen bassporter. Alt i alt skal dette gi en renere bass.

Hvis våre erfaringer med storebror Sub er noe å gå etter, så kan man vente seg en ren og fin bass fra Sub Mini, hvor den heftigste slagkraften er nedprioritert til fordel for renere toner.

submini living room 1
submini living room 1

“Liten, men kraftig”

Målet med Sub Mini er å gi bedre bass til film, musikk og gaming mer tilgjengelige for flere. Etter suksessen med den kompakte lydplanken Beam og introduksjonen av den enda rimeligere Ray, er det på sin plass med noe rimeligere enn Sub, som alene koster nesten det samme som den store Sonos Arc. En av våre favorittlydplanker til prisen.

Les også Sonos dobler bassen Sonos Sub er tilbake i tredje generasjon, nå også med mulighet til å bruke to subwoofere i samme rom. Vi har testet!

– Til tross for den mindre størrelsen har Sub Mini tilsvarende frekvensrespons som den større Sub. Den største forskjellen er hvor kraftig lydtrykk de kan oppnå. Sub Minis bassrespons går ned til 25 Hz, som er den laveste frekvensen vi føler den har et lydnivå av betydning, sier Sam Feine, lydingeniør hos Sonos, til oss i en epost.

Sam Feine har hatt hovedansvaret for utviklingen av Sub Mini fra et lydmessig ståsted, og er en del av teamet som tenker ut, skisserer og utvikler Sonos’ lydprodukter, og dessuten finjustere lyden til slutt.

submini ray white
Sub Mini og Sonos Ray. Foto: Sonos

Hvorfor så forsinket?

Vi var svært interessert i å høre om hvilke utfordringer det er med å lage en liten subwoofer som Sub Mini. Og hvorfor har det tatt så lang tid? Sam svarer:

– Å utvikle en liten subwoofer er alltid utfordrende. Bassytelse skalerer ikke lineært med kabinettstørrelsen, og selv små endringer i akustisk volum kan kreve vesentlige endringer på høyttalerelementene og elektronikken, for å oppnå en gitt lydopplevelse. Da vi satte oss ned for å utvikle Sub Mini, visste vi at vi ønsket en tilsvarende frekvensrespons til Sub, men at vi samtidig ønsket dette i et mindre kabinett med lavere utgangsnivå enn Sub har. Tidlig i utviklingen testet vi mange akustiske konstruksjoner, inkludert bassrefleks- og slavebassystemer. Vi landet på et forseglet kabinett som sammen med en avansert DSP ga oss et lydprodukt med overraskende dyp frekvensrespons (til størrelsen å være). Kompromisset med et lite, tett kabinett, ligger selvsagt i det maksimale lydtrykket. Sub Mini har mer enn nok kraft til å gjengi en fengslende opplevelse for lyttere av alle typer innhold (filmer, musikk, spill…) men det er ikke den optimale matchen for kunder som liker å lytte ved veldig høyt lydnivå eller som lytter i store rom. Der er Sub et bedre valg.

Er det noen kompromisser ved bruk av DSP?

– Vi er heldige nok hos Sonos, i at våre høyttalere, som del av Sonos-systemet, allerede har mer enn nok prosessorkraft til å bruke DSP til å overkomme mange problemer. Dette gjør det mulig for oss å bruke digital lydprosessering, uten å i tillegg inkludere separat DSP-hardware. Av samme grunn vil jeg ikke si det er noen reell ulempe ved å bruke DSP i dette produktet.

Hvilke høyttalere passer Sub Mini til?

– Sub Mini er glimrende i mindre og mellomstore rom, og passer perfekt med Beam, Ray, One, One SL, og til og med SYMFONISK-serien til IKEA og Sonos, hevder Sam, på vårt spørsmål.

Kanskje litt dyr for Ray

Selv om Sonos selv mener “den lille, men kraftige” Sub Mini passer perfekt sammen med både Beam og Ray, så føler vi vel kanskje at prisen på fem tusen kroner fremdeles er noe stiv for eiere av Sonos Ray, som koster tre tusen. Men vi har stor tro på at den vil danne et fint system sammen med Beam.

submini beam black
Sub Mini og Sonos Beam. Foto: Sonos

Den større subwoofer er for de som vil ha mer

Har du råd til den store subwooferen, er Sam derimot ikke i tvil:

– Sub er fremdeles det beste produktet for kunder som ønsker den typen basstrykk som får eksplosjoner på skjermen til å føles som man blir slått i brystet.

Ikke to Sub Mini

I senere tid har man kunnet bruke to Sonos-subwoofere i det samme lydanlegget. Vi regnet med man kunne det samme med Sub Mini, og spekulerte i en tidligere versjon av denne nyhetsartikkelen i om det var bedre med én stor eller to små. Men til vår store skuffelse har vi fått konstatere at man slettes ikke kan pare to Sub Mini i det samme systemet, så den muligheten utgår helt og holdent.

submini garage
Foto: Sonos

Pris og tilgjengelighet

Sonos Sub Mini koster 4999 kroner, og kommer i butikk fra 6. oktober.

Mer info: sonos.com

Sonos Sub Mini – fakta:

Lyd

Woofere

Doble 6″ woofere er vendt innover mot hverandre for en kraftdempende effekt.

Forsterkere

Begge digitalforsterkerne i klasse D er perfekt justert etter den unike akustiske arkitekturen. 

Arkitektur

Det forseglede kabinettet nøytraliserer forvrenging og forbedrer bassresponsen.

Justerbar EQ

Lydinnstillingene utjevnes automatisk for å balansere Sub Mini og parede Sonos-produkter. Bruk Sonos-appen til å manuelt justere bass og loudness.

Trueplay

Denne programvaren måler akustikken i rommet og finjusterer deretter lyden. En støttet iOS-enhet kreves.

Frekvensrespons

25 Hz

Detaljer

Mål

Høyde: 305 mm

Diameter: 230 mm

Vekt

6,35 kg

Overflate

Matt, tilgjengelig i svart eller hvit

Join-knapp

Trykk én gang for å legge Sub Mini til anlegget under konfigureringen, om nødvendig.

Strøm og nettverk

Wi-Fi

Koble til Wi-Fi med en hvilken som helst ruter som kan kringkaste på 802.11a/b/g/n.

Lav responstid

Forbindelsen på 5 GHz til en Sonos-lydplanke forbedrer overføringshastigheten for lyd i høy kvalitet som er synkronisert med TV-en.

Ethernet

10/100-port for direkte kabling til ruteren.

Spenning

100–240 V 50/60 Hz intern strømforsyning

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 hendelser på “Endelig en rimeligere subwoofer fra Sonos”

  1. Lars Olav

    Det var lang ventetid for ingenting – er jo helt uaktuelt å betale 5000 kroner for en sub til ett anlegg som koster 5000 med både lydplanke og bakhøytalere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Menn vil ha BASS!

Overraskende billig high-end

Pillen som virker på humøret

Legendarisk gitarforsterker får nytt liv

Boom for alltid

Ekstrem lydplanke fra Steinway Lyngdorf

Skjulte bassmuskler fra Neat

Vi får vann i munnen av franske høyttalere

Både kunst og høyttaler i ett fra B&O

Se den villeste JBL-samlingen i verden

Superdiskanten er kronen på verket

Se hvilken høyttaler som er tilbake!

Scroll to Top