TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL

Sonos beste hjemmekinoløsning

Sonos' beste lydplanke Arc blir enda bedre med trådløse bakhøyttalere og subwoofer. Her får du ekte hjemmekinolyd.

forfatter
Publisert 26.08.21 - 09:00
Karakter
Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL
L&B mener
Åpen og fin lyd, med en masse detaljer. Surroundlyden med bakhøyttalere er virkelig god, og subwooferen gir bass av høy kvalitet. Generelt god brukervennlighet.
Det spruter aldri av dynamikken. TruePlay romkorreksjon fjerner varme i lyden, og vi savner mulighet for ulike klangvalg etter korreksjon. Førstegangsoppsettet kan ta tid.
Spesifikasjoner
 • Bredde tilsvarer skjermstørrelse: 50”
 • HDMI: 1 (eARC)
 • Digital inn: Optisk (HDMI-optisk-adapter medfølger)
 • Nettverk: Wi-Fi (2,4 GHz), Ethernet
 • Trådløst: Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer, Bandcamp, SoundCloud, TuneIn, YouTube Music, Storytel, Fabel, AirPlay 2, m.m.
 • Stemmestyring: Google Assistant, Amazon Alexa
 • Analog inn:
 • Subwoofer: SUB (Gen 3), 2 x 4-6″ ovale basser
 • Mål: 114,2 x 8,7 x 11,6 cm (B x H x D)
 • Farge: Svart eller hvit
 • Web: sonos.com
Veil. pris 20.996Pr. 26.08.21 Produktside

Første gangen vi testet Sonos Arc var i fjor sommer. En lydplanke som falt godt i smak, og som helt egenhendig – uten subwoofer eller noe annet – klarte å løfte filmopplevelsen betraktelig. Ikke bare er den mye bedre enn lyden du får fra noen TV (det skulle bare mangle!), men den er også bedre enn mange andre lydplanker til samme pris hvor subwoofer følger med i prisen. Dens største styrke ligger i det rene, åpne lydbildet som åpner seg utover i rommet som gass. Lydeffektene på Atmos-lydspor gir en fin illusjon av å komme ovenfra, og sidehøyttalerne gir likeledes en større overbevisning om å servere lyden bakfra, enn mange andre lydplanker.

Les også Samsungs beste lydplanke har blitt enda bedre Samsung HW-Q960A imponerer med en hardtslående og helomsluttende surroundlyd, som låter tøffere enn det meste vi har hørt i prisklassen. Et meget bra kjøp!
sonos sub gen3
Sonos SUB har kommet i 3. generasjon. Lydmessig er den lik tidligere utgaver, men den har kraftigere prosessor for å gjøre den mer fremtidssikret. Foto: Sonos

Likevel er det begrenset hva en lydplanke får til helt på egenhånd, uten ekstra subwoofer eller bakhøyttalere. Og siden Sonos tilbyr løsninger der, er det på høy tid å finne ut hvordan et komplett Sonos surroundanlegg låter. Med Arc i front, siste generasjon av den utmerkede SUB til å håndtere bassen, og med et par Sonos One SL som bakhøyttalere.

sonos-onesl-pr-white-3
Et par Sonos One SL er ideell som bakhøyttalere sammen med lydplanken Arc. Er du ikke fornøyd, kan du alternativt kjøpe de dyrere Sonos Five. Foto: Sonos

Dette er en meget fleksibel løsning, siden bakhøyttalerne egentlig er et par helt vanlige trådløse Sonos-høyttalere, som kan spille musikk i andre rom når du ikke bruker dem til hjemmekino. Men det enkleste er selvsagt å sette dem opp én gang, og la dem stå.

Les også Fet lyd i TV-stua er lett Atmos eller ikke Atmos? Det er spørsmålet. Fem lydplanker til ulike pris viser hva de er gode for.
Soundbar Dolby Atmos

Tålmodighetsprøve

Førstegangsoppsettet tar litt tid. Spesielt om noen av produktene ikke er oppdatert med siste fastvare. Først må Arc legges til, og eventuelt oppdateres. Noen minutter etterpå kan appen få finne subwooferen, pare den med lydplanken… og oppdatere subwooferen. Det samme skjer med hver bakhøyttaler. Appen finner først den ene, så må du velge å oppdatere. Så kan den andre høyttaleren legges til. Men først må den oppdateres. Det er nesten vondt. Dette kunne vært gjort så mye enklere, ved å kunne finne alle Sonos-produkter i appen, velge å pare subwoofer og bakhøyttalere med Arc og dermed lage et komplett surroundanlegg. Deretter kunne appen bedt oss om å oppdatere alle komponentene.

Sonos Arc & Panasonic TV
Sonos Arc er omtrent på bredde med en 50-tommers TV. Foto: Geir Gråbein Nordby

Brukervennlighet

Når oppsettet omsider er gjort, går resten lekende lett. Velg TruePlay for å korrigere lyden i forhold til rommets akustikk. Da fjernes eventuelle farginger og skjevheter i lydbildet, men samtidig taper man varme og fylde i mellomtoneområdet. Vi ville foretrukket å kunne velge mellom ulike klanginnstillinger etter korreksjon, slik at man kunne skreddersy lyden etter egen smak.

Forøvrig er det ikke vanskelig å operere systemet. TV-en kobles til HDMI eARC-kontakten, og lyden strømmes enkelt derfra. For å høre musikk bruker du appen til å logge på dine favorittjenester. Tidal, YouTube, Apple Music, you name it. Og Spotify Connect, da. Sonos-høyttalere i ulike rom kan enkelt grupperes til å spille samme musikk, om du vil.

Sonos Arc Black
Sonos Arc og de andre høyttalerne i familien er også tilgjengelig i svart. Foto: Sonos

Lyden av Sonos Arc & Co

Sonos Arc med familie låter meget åpent og detaljert, veldig likt hva lydplanken gjør helt på egenhånd. Bare med en mye mer stabil og fysisk bass, og med mer storslått og omringende surroundlyd fra de ekstra bakhøyttalerne.

Dialogene på film, som for eksempel Netflix-mesterverket The Irishman med Dolby Atmos-lydspor, er virkelig klokkeklare og står ut fra resten av lydbildet. Joe Pesci og Robert De Niros samtale fra hver sin side av en bardisk gjengis med enda klarere konsonanter enn med Samsung Q960A, slik at man lekende lett hører hver stavelse.

Oppsettknappen på Sonos Arc sitter på baksiden. Her finner du også en HDMI-kontakt med eARC-funksjon for høyoppløst lyd. Foto: Geir Gråbein Nordby

Surroundlyden er stor og åpen, og selv om Samsung kan skilte med flere kanaler og høyttalerelementer, synes vi ikke lydbildet bakover står noe tilbake med Sonos. Også inntrykk av høyde – «lyd fra oven» – er godt ivaretatt med Sonos, men her er nok Samsung enda et hakk hvassere. Ikke minst fordi også bakhøyttalerne spiller lyd oppover i taket. Ikke bare lydplanken, som med Sonos.

Skal vi trekke for noe, er det at lyden hele tiden er litt slank. Joda, subwooferen gir gode og til dels fysiske basseffekter, men det mangler litt trøkk og engasjement i mellombassområdet. Og vi savner Samsung-systemets store, massive brystklang. Akkurat der er Sonos litt puslete, og kan dessuten oppleves som litt skarp.

Sonos Arc 11 speakers
Sonos Arc har 11 høyttalere, med hver sin separate forsterker. Men selv om den fikser surroundlyd greit på egenhånd, blir det enda bedre med et par Sonos One bak. Foto: Sonos

Musikk

Også musikk låter klart og åpent med Sonos. Veldig «hi-fi». Vi opplever lyden som riktig, uten noen uønskede maskeringer eller farginger. Instrumenter og stemmer kommer godt frem. Igjen er det en litt slank klangkarakter, som vi gjerne kunne ønske oss å fikse litt på. Men på musikk føler vi likevel at Sonos er å foretrekke fremfor Samsung, ikke minst på grunn av en bedre subwoofer. Samsung er litt mer buldrete i bassen, hvor Sonos er mer kontrollert og oppløst.

All lyd – også musikk i stereo – gjengis i utgangspunktet i surround med Sonos-systemet. Det finnes ingen ulike lydmodi her, du kan for eksempel ikke velge ren stereo. Du kan riktignok deaktivere bakhøyttalerne i appen for å høre musikk i stereo. Da vil lydplanken Arc fremdeles forsøke å simulere en surround-effekt, men den blir mindre enn med bakhøyttalerne aktivert. Vi kunne uansett ønsket oss en stereo eller Pure Direct lydmodus her.

Sonos Arc White with Sub
Foto: Sonos

Konklusjon

Sonos Arc er en god lydplanke alene – og enda bedre sammen med trådløs subwoofer og bakhøyttalere! Selve lydsignaturen blir veldig lik, og om du ikke liker den litt slanke lydsignaturen til Arc, så er det ikke sikkert de ekstra høyttalerne vil gjøre om på inntrykket. Fortsatt er lyden noe slank, men den er til gjengjeld meget detaljert og luftig, og subwooferen SUB (Gen 3) gir en kvalitetsbass med tyngde som man ikke får med den medfølgende subwooferen til andre lydplanker. En bass vi mener Arc sårt trenger.

Prislappen blir mye høyere av å legge til sub- og bakhøyttalere, men vi mener det er verdt det. Alternativt kan du starte med lydplanken alene, og bygge opp anlegget underveis. Tips: Også de rimeligere IKEA Symfonisk-høyttalerne fungerer i dette oppsettet.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Partyhøyttaler med karaoke og DJ-funksjon Spiller dundrende høyt i 25 timer.
Sonos Sub Mini: Mindre og billigere basshøyttaler Ventetiden er (nesten) over. Her er Sonos Sub Mini.
Knuser konkurrentene Reference 3 Meta sparer deg for mye penger, og gir deg likevel ekte high-end lyd knapt uten noen begrensninger.
Følg Lyd & Bilde