Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Er sopp topp? Og får vi se det i Kia EV3?

Kia vurderer interiør med elementer fra sopp, i jakten på mer bærekraftige biler. Kanskje vi allerede får se det i Kia EV3 i år.

Skrevet av / 05.01.24 - 10:13
Er sopp topp? Og får vi se det i Kia EV3?

Kia har en bærekraftnyhet, demonstrert i konseptutgaven av Kia EV3.

Bilindustrien utforsker stadig nye metoder for å gjøre bilene mer miljøvennlige og bærekraftige. I dag finner man gjerne interiør delvis laget fra resirkulerte plastflasker, og seter trukket med ull og resirkulert polyester. For eksempel.

De kunstige løsningene er slettes ikke alltid like slitesterke som godt, gammelt skinn, så det gjelder å utforske videre for at interiøret skal vare ut bilens levetid.

Forskningen finner stadig nye veier, og nå har Kia funnet ut at man kan bruke sopp i deler av interiøret.

Kia EV3 concept interior 1
Foto: Kia

Sopptråder i midtkonsoll på EV3

På konseptutgaven av EV3, en slags kompakt utgave av den store SUV-en EV9 og som kommer i år, er midtkonsollen dekket av et mykt og slitesterkt materiale fra sopprøtter. Dette er tråder som kalles mycel, og skal kunne erstatte tradisjonelt lær og lignende i fremtidige Kia-modeller.

Ifølge designsjef Marília Biill kombinerer stoffet ypperlig styrke med behagelig mykhet. Og ved å dyrke fram materialet gjennom kontrollerte prosesser, kan man redusere miljøavtrykket betraktelig.

Les også Den er barsk, den er stor. Kia EV9 endelig lansert. Den heftige 7-seteren Kia EV9 har plass til voksne i alle sine seter. Den kommer hit etter sommeren.

Dyrker egne materialer

Kia investerer nå tungt i såkalt biofabrikasjon. Altså ambisjonen om å dyrke bærekraftige materialer selv, i stedet for å utvinne dem på tradisjonelt vis. Dette gir bedre kontroll over produksjonen, men skal også være mer miljøvennlig.

På sikt håper man å kunne produsere alt fra lær- til tekstilerstatninger basert på sopptråder og andre naturlige kilder. Slik blir produksjonen grønnere, samtidig som designfriheten øker. Vi ser for oss at man kan danne spesielle mønstre man ikke ellers finner i naturen, ved å veve trådene sammen på spesielle måter.

Les også Kineserne setter batterirekorder Vi står på trappene til en batterirevolusjon. Det starter allerede nå, og de kinesiske bilprodusentene viser vei. Blant annet med et "Golden Battery".
KIA_LEC_announcement_logo KIA_LEC_announcement_logo KIA_LEC_announcement_logo
<
>
Kia EV3 Concept. Foto: Kia

Veien mot karbonnøytralitet

Bruk av biobaserte materialer er langt fra nytt, heller ikke for Kia. Allerede i 2014 brukte de bioplast og fiber fra sukkerrør i elbilen Soul EV. Slike materialer er nå dagligdags i nyere elbiler.

Nå trappes ambisjonene altså ytterligere opp, med bærekraft som en sentral del av planen om å bli karbonnøytrale innen 2045.

Kia EV3 concept interior 3
Foto: Kia

Neppe i produksjonsmodellen av Kia EV3

Kia har vist å raskt beherske kunstige og veganske materialer i bil, blant annet erfarte journalisten at EV6 har blant de mest komfortable setene i klassen.

Når de sier at sopptråder kan være en fremtidig løsning for et slitesterkt og bærekraftig interiør, så har jeg ingen grunn til å tvile.

Hvordan produksjonsmodellen av EV3 vil se ut, finner vi ut før sommeren. Om vi faktisk får se sopptrådene i årets produksjonsmodell, er derimot tvilsomt.

Men vi kan lære oss ordet først som sist: mycel.

Les hele pressemeldingen her.

Konseptversjonen av Kia EV3 og andre modeller vil stilles ut på årets CES-messe i Las Vegas, hvor L&B Home vil være på plass.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top