Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Lucid Air er verdens første bil med Dolby Atmos

Lucid Surreal Sound: Med 21 høyttalere og Dolby Atmos i bilen er det duket for store musikkopplevelser.

Skrevet av / 18.03.21 - 10:24
Lucid Air er verdens første bil med Dolby Atmos

Hjemmekinolyd fikk en ekstra dimensjon med Dolby Atmos. Plutselig kommer ikke lyden bare foran, bak og til sidene for lytteren – men også ovenfra. Resultatet er en perfekt, sømløs halvkule av lyd, som fullstendig omringer lytteren og slår ut både tak og vegger. Og hvor objekter i lydbildet oppleves å henge i løse luften, med sylskarp plasseringspresisjon, fremfor å være bundet til høyttalerne. Dette mener Lucid Motors også er en stor fordel i en bil, og har med Surreal Sound-lydanlegget introdusert Dolby Atmos i sin Lucid Air.

Les også Lucid Air lanseres med 832 km rekkevidde, 34'' 5K-skjerm og 29 høyttalere 0-100 km/t under 3 sekunder, rekordrask lading.

Det er logisk. En bilkupé kan til tider føles ganske klaustrofobisk. Også en såpass romslig kupé som i sedanen Lucid Air. I et vanlig lydanlegg i bil får man sjeldent et stort lydlandskap. I stedet sitter sjåføren for det meste og hører lyd fra venstre fronthøyttalerkanal, passasjeren får lyden fra høyre, mens baksetepassasjerene også sitter hovedsakelig og hører på hver sin høyttaler. Slik blir det aldri noen skikkelig musikkopplevelse av.

Lucid Air Dolby Atmos
Lucid Air blir verdens første bil med Dolby Atmos lydanlegg. Lucid Air blir med superb lydanlegg og lang rekkevidde en heftig utfordrer til bl.a. Tesla Model S. Foto og animasjon: Lucid Motors og Dolby Laboratories. Komposisjon: Geir Gråbein Nordby

3D-lyd med Surreal Sound og Dolby Atmos

Lucid Motors tar det hele altså et skritt lengre i Lucid Air, med lydanlegget de kaller Surreal Sound. Her har man tatt totalt 21 høyttalerelementer, plassert dem på strategiske plasser – også i taket – for å skape en sømløs lydboble. Resultatet, skal vi tro, blir et lydbilde som virtuelt slår ut både sidedører og tak – og plasserer deg midt i en gigantisk, tredimensjonalt lydbilde. Og siden det er Dolby som står for lydbildet, har vi sterk tro på at resultatet blir aldeles glimrende. Når i tillegg lydteknikerne fra det berømte og anerkjente Capitol Records Studio C har finjustert lyden i anlegget, så får vi ekstra vann i munnen.

– Lidenskapen for musikk delt av Lucid og Dolby gjør dette til noe helt unikt for alle typer musikkfans. Opplevelsen handler ikke bare om vakker design og neste generasjons teknologi, det tilfører også til en uovertruffen bilopplevelse som engasjerer alle sansene, sier Derek Jenkins, Senior VP of Design i Lucid Motors.

– Dolby som selskap er forpliktet til å levere altoppslukende lyd for alle mulige måter musikk kan nytes på. Bilindustrien er en naturlig forlengelse av den utrolige musikkopplevelsen i Dolby Atmos og vi gleder oss til å introdusere dette for verden, sammen med Lucid, sier Tim Pryde, Director of Music, Dolby Laboratories.

Lucid Air blir med superb lydanlegg og lang rekkevidde en heftig utfordrer til bl.a. Tesla Model S. Foto: Lucid Motors
Les også Lucid Air knuser Tesla Model S på rekkevidde Lanseres 9. september

Atmos krever Atmos

Det er en liten hake når det kommer til Dolby Atmos. Dette er nemlig ikke en juksematrise som skalerer opp et stereospor til surroundlyd. Anlegget kan nok det også, men da blir det ikke Dolby Atmos. For å få den fulle Atmos-opplevelsen må du nemlig få musikken fra en strømmetjeneste som støtter det, for eksempel Tidal, og musikken du spiller må være kodet med Dolby Atmos. Utvalget er så langt begrenset, men det er økende.

Lucid Air interior
Lucid Air har blant annet en stor skjerm på dashbordet til infotainment-systemet. Det vil være naturlig at denne eller berøringsskjermen over midtkonsollen vil kunne vise video med Dolby Atmos lydspor. Foto: Lucid Air

Også til film?

Men Dolby Atmos er i hovedsak ikke et musikkformat, men et til film og TV. Og siden Lucid Air har en 34 tommers stor 5K-skjerm langs dashbordet, bør dette også være et fint miljø å nyte film i. Når du står parkert, selvsagt, mens vi venter på fullautonome kjøreegenskaper. Vi har ikke sett noe offisielt ennå om hvorvidt infotainment-systemet faktisk har videostrømmetjenester, men det vil være naturlig å anta at det enten har det fra start, eller får det etterhvert. Flere videostrømmetjenester har et stort utvalg av filmtitler med Dolby Atmos-lydspor, klare for å gi deg en realistisk lydgjengivelse med et gigantisk lydbilde.

Optimalisert lyd for sikkerhet

En annen fordel med lydanlegget er at når det skal varsler ved feil i bilen, så vil lyden fra varselet bevege seg i retningen mot der det gjelder. For eksempel hvis en i baksetet har løsnet setebeltet sitt, kommer varsellyden mot akkurat det setet. Ganske genialt, spør du oss!

Ved akustiske varslinger vil lyden fra musikken dempes, slik at du enkelt hører hva bilen prøver å si til deg.

Lucid Air – tilgjengelighet

I Norge er Lucid Air tilgjengelig for bestilling og leveringen er planlagt til første kvartal 2022. Grand Touring-utgaven (fra $131.500) er den rimeligste som inkluderer 3D-lydanlegg, mens du kan betale et tillegg for å få det i Touring-versjonen (fra $87.500). Basisutgaven Pure (fra $69.900) later ikke til å ha opsjonen for 3D-lyd.

Reserver din Lucid Air her.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Polestars raskeste bil er en drøm på langtur

Tesla-batterier: - Degraderes knapt

Ammoniakkmotor truer elbilene

Enden på visa for Fisker?

Firkantet sjarmklump

Familie-luksusbilen går som ei kule

Mektig imponerende debut

Nytt infotainmentsystem og opp til 600 km rekkevidde

Skulle hente sin Cybertruck - måtte på akutten

Batteridrevet plentraktor fra Husqvarna

Hybrid elsykkel laget for Norden

Model Y og Model 3 blir billigere

Scroll to Top