Nyhet

Dolby Atmos på Tidal: hør på denne!

Dolby Atmos har kommet til Tidal, og verket Magnificat er et bra sted å starte.

Skrevet av / 13.08.20 - 09:58
Dolby Atmos på Tidal: hør på denne!

Musikktjenesten Tidal har i det siste begynt å slippe til en del Dolby Atmos-innspillinger. Til nå har de alle vært fra Universal, men nå har tydeligvis eksklusiviteten opphørt. 2L har nemlig sluppet det eminente verket Magnificat med vaskeekte Dolby Atmos lydspor. Kjenner vi 2L rett, er det all grunn til å tro at mange flere innspillinger er på vei.

Les også Sonos Arc er en vellykket Atmos-lydplanke Endelig har Sonos kommet med en stor lydplanke. Arc støtter Atmos, og har dessuten noen fiffige triks på lager.

Dolby Atmos er et 3D-lydformat, hvor informasjonen er objektbasert. I tillegg til at Atmos er delt inn i fysiske surroundlydkanaler, så vil metadata sørge for å plassere de ulike lydene korrekt i et tredimensjonalt landskap. Det betyr at objektene blir korrekt plassert i lydbildet, selv om du skulle redusere eller øke antallet høyttalere i rommet. Selv om det også her er slik at flere kanaler er bedre.

Ikke tapsfritt

Vær oppmerksom på at Tidal spiller av Dolby Atmos som et Dolby Digital+ lydspor og ikke Dolby TrueHD. Det er dermed ikke tapsfri kompresjon det er snakk om, som med de vanlige stereoutgivelsene. I stedet er Atmos-lydkvaliteten i samme klasse som på Netflix.

Magnificat i Dolby Atmos på Tidal
Magnificat er Marias lovsang, spilt inn i Nidarosdomen. Nå er den tilgjengelig i Dolby Atmos på Tidal. Foto: 2L

Kirkeinnspillingen Magnificat

Magnificat er en fantastisk kirkeinnspilling, som du til nå måtte kjøpe på Blu-ray for å få tilgang til Atmos-lydsporet. Dette er et verk du bare er nødt til å sette deg ned og nyte. Gjerne i sin helhet. Selve verket er inspirert av Marias lovsang, der Engelen Gabriel besøker henne med budskap om at hun skal bli mor til Guds sønn.

Hvis du er i tvil om denne innspillingen er for deg, kan du hoppe direkte til spor 4, Et misericordia. Gir det mersmak (og det bør det!), spill hele verket forfra.

Tidal + Atmos = hvilket utstyr?

For å oppleve Tidal med Dolby Atmos trenger du en kompatibel lydplanke eller et dedikert surroundanlegg, og dessuten en av følgende enheter:

 • Apple TV 4K (tvOS 13 eller nyere)
 • Fire TV (Fire TV Stick 4K, Fire TV Stick 2016, Fire TV Gen 3 2017, Fire TV Cube 1. Gen eller 2. Gen)
 • Nvidia Shield TV og Shield TV Pro (2019 og nyere modeller)
 • Den oppdaterte TIDAL-appen er også tilgjengelig på Dolby Atmos-kompatible Android-TV-er fra Sony og Philips

Den enkleste veien til Atmos-opplevelser er med en lydplanke som støtter lydformatet, for eksempel Sonos Arc eller Samsung HW-Q76R. Enda heftigere blir det med Samsungs enda kraftigere toppmodell HW-Q96R som dessuten har trådløse bakhøyttalere for full 3D surroundopplevelse, eller med et dedikert hjemmekinoanlegg med en surroundforsterker og en bråte fete høyttalere plassert strategisk rundt i rommet.

 Les mer om Magnificat på 2Ls hjemmeside

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

2 hendelser på “Dolby Atmos på Tidal: hør på denne!”

 1. Et fantastisk album og det låter helt vanvittig bra i Dolby Atmos! Som om jeg sitter i Nidarosdomen omsluttet av musikerne. Gleder meg til videreføringen av denne type innspillinger og anbefaler dette albumet på det varmeste!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • LB+ Total i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 Mnd
  Kun 149,- mnd

  Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Drømme-strømmer fra HiFi Rose

Verdens første DAC med tapsfri Bluetooth

Argons beste blir bedre

High-end platespiller fra Musical Fidelity

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Denon lager platespiller igjen

Scroll to Top