Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: The Undoing, sesong 1

Hvem bedro? Og hvem bedrar?

Susanne Bier serverer et spennende, og vellaget, thrillerdrama på HBO.

Skrevet av / 25.10.20 - 00:01
The Undoing, sesong 1
Tor Aavatsmark

Den durkdrevne serie-mesteren David E. Kelley stå bak den nye HBO-serien hvor danske Susanne Bier sitter trygt i registolen. Sammen har de skapt en meget engasjerende thriller, med Kidman i storform.

 

De rikes lekegrind

I en luksusleilighet på Manhattan bor kreftkirurgen Jonathan (Hugh Grant) med sin psykologkone Grace (Nicole Kidman) og deres skjermede/bortskjemte sønn.

Tilsynelatende det perfekte ekteskap, med en uklanderlig fasade og alt hva man kan ønske i og av livet. Sønnen går, selvsagt, på privatskole (som koster godt over en halv million årlig) og Grace’ far (Donald Sutherland) er en samfunnsstøtte i sitt herskapshus.

Kveldene tilbringes med et godt glass vin foran peisen eller på diverse veldedighetstilstelninger der man kan få «kjøpe seg avlat» ved å by $ 1.000,- for et glass med springvann.

Men, idyllen slår hardt og brutalt sprekker idet den unge, forførende moren, Elena (Matilda De Angelis), til en av eliteskolens elever blir funnet (bokstavelig talt) slått i hjel i sitt lille galleri – samme natt forsvinner Jonathan sporløst…

HBO har så visst ikke spart på kostymebudsjettet. The Undoing, sesong 1 (Foto: HBO)

På flukt

Som selveste Harrison Ford (som også var lege) i The Fugitive, legger Jonathan bena på nakken når han mistenkes for drapet. Mistanken blir ikke nevneverdig svekket når det kommer frem at han har vært drapsofferets sønns lege, anklaget for seksuell trakassering på arbeidsplassen og har hatt et (langvarig) seksuelt forhold til den avdøde.

Etter hvert dukker han frem fra skyggene, pågripes og anklages. Selvsagt hevder han sin uskyld med tanke på drap, og ber Grace om å tro ham på det.

Kampen om Jonathans troverdighet (og grumsete fortid) blir et like viktig element i serien som hvem som faktisk tok livet av Elena; og i bakgrunnen lurer pater familias.

Kelley og Kidman

Selve plottet er ikke av det mest originale, men gjennomføringen og skuespillet slår det gnistrer av.

Her er det mange likhetstrekk med universet fra Kelley og Kidmans siste serie, den fabelaktige Big Little Lies. Nok en gang befinner vi oss i den økonomisk, hvite, eliten av USAs samfunnslag, kvinner blir dårlig behandlet og bak den perfekte rikmannsfasaden er det ikke alltid like idyllisk.

Les også Trøbbel i Paradis! De sterke damene i rikmannsbyen Monterey tar nå konsekvensene av forrige sesongs brutale handling.

Kan slikt sett tendere mot klisjeer, men Kelley er så forbannet dyktig med et velskrevet og intelligent manus, et medrivende og engasjerende plott og, fremfor alt, et A-lag av skuespillere.

Danske Susanne Bier i registolen. The Undoing, sesong 1 (Foto: HBO)

Intens fascinerende

Det er slettes ikke alt som er like troverdig, plottet har sine hull og logiske svakheter mens enkelte av karakterene blir i overkant stereotype. Men Bier har en stram og klar regi, der historien får tid til å utfolde seg, dramaturgien eskalere i intensitet, og skuespillerne tilføre karakterene liv og sjel.

Vi applauderer Kidman for nok en knallsterk rolleprestasjon, som nok vil sikre henne en Emmy-nominasjon, men enda en gang er faktisk de gamle eldst.

Donald Sutherland har en utrolig intens tilstedeværelse og aura i enhver scene han er med i. Den gamle ringreven tar rommet og dominerer scenene. Når Sutherland, i episode 4, nærmest deklamerer:

«But make no mistake, I am a cocksucker
And I don’t mean that in the sense of gay belittlement, as it’s currently been come to be interpreted.
No! I’m an old fashioned cocksucker.
The more traditional kind.
The kind who fucks over everyone who hurts me, or a loved one.
You speak of ugliness Mr. Connaver,
You have not yet met ugliness.»

får vi frysninger på ryggen!

Den gamle mester: Donald Sutherland. The Undoing, sesong 1 (Foto: HBO)

Fra bok til film

Manus er basert på romanen You Should Have Known av den amerikanske forfatteren Jean H. Korelitz, og man kunne nok ha kuttet ut mer fra bokens innhold for å strammet opp historien litt; enkelte av episodene føles unødvendig lange. Men det er bagateller i det store bildet.

The Undoing har blitt en særdeles vellykket thriller der man tidvis sitter på kanten av sofaen og lurer på hvem som gjorde det, samtidig har den mer dybde og større kompleksitet enn den gjengse thriller.

Her er det personlige hemmeligheter, bedrag, løgn og atter forbannet løgn som gjør karakterene sårbare – og høyst menneskelige. Det psykologiske elementet sikrer 5 severdige stjerner.

The Undoing_3 The Undoing_9 The Undoing_8 The Undoing_7 The Undoing_5
<
>
The Undoing, sesong 1 (Foto: HBO)
Karakter
The Undoing, sesong 1

Fakta:

  • HBO
  • Release: 26. oktober 2020
  • Regi: Susanne Bier
  • Med: Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland, Matilda De Angelis, Ismael C. Cordova, Michael Devine, Edgar Ramírez
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 5:00 t.
  • Karakter: 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av The Undoing, sesong 1 gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Anmeldelse: Unfrosted

Seinfeld er fortsatt kongen!

Anmeldelse: A Man in Full

Kampen om status og milliarder

Anmeldelse: Shardlake, sesong 1

Generisk britisk krim

Anmeldelse: The Idea of You

Barnerov?

Anmeldelse: Midtsommernatt

Midtsommerfesten fra Helvete?

Scroll to Top