TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse The Undoing, sesong 1

Hvem bedro? Og hvem bedrar?

Susanne Bier serverer et spennende, og vellaget, thrillerdrama på HBO.

forfatter
Publisert 25.10.20 - 00:01
Karakter
Thriller
The Undoing, sesong 1

Den durkdrevne serie-mesteren David E. Kelley stå bak den nye HBO-serien hvor danske Susanne Bier sitter trygt i registolen. Sammen har de skapt en meget engasjerende thriller, med Kidman i storform.

https://youtu.be/BqeQVi1nPqs

 

De rikes lekegrind

I en luksusleilighet på Manhattan bor kreftkirurgen Jonathan (Hugh Grant) med sin psykologkone Grace (Nicole Kidman) og deres skjermede/bortskjemte sønn.

Tilsynelatende det perfekte ekteskap, med en uklanderlig fasade og alt hva man kan ønske i og av livet. Sønnen går, selvsagt, på privatskole (som koster godt over en halv million årlig) og Grace’ far (Donald Sutherland) er en samfunnsstøtte i sitt herskapshus.

Kveldene tilbringes med et godt glass vin foran peisen eller på diverse veldedighetstilstelninger der man kan få «kjøpe seg avlat» ved å by $ 1.000,- for et glass med springvann.

Men, idyllen slår hardt og brutalt sprekker idet den unge, forførende moren, Elena (Matilda De Angelis), til en av eliteskolens elever blir funnet (bokstavelig talt) slått i hjel i sitt lille galleri – samme natt forsvinner Jonathan sporløst…

HBO har så visst ikke spart på kostymebudsjettet. The Undoing, sesong 1 (Foto: HBO)

På flukt

Som selveste Harrison Ford (som også var lege) i The Fugitive, legger Jonathan bena på nakken når han mistenkes for drapet. Mistanken blir ikke nevneverdig svekket når det kommer frem at han har vært drapsofferets sønns lege, anklaget for seksuell trakassering på arbeidsplassen og har hatt et (langvarig) seksuelt forhold til den avdøde.

Etter hvert dukker han frem fra skyggene, pågripes og anklages. Selvsagt hevder han sin uskyld med tanke på drap, og ber Grace om å tro ham på det.

Kampen om Jonathans troverdighet (og grumsete fortid) blir et like viktig element i serien som hvem som faktisk tok livet av Elena; og i bakgrunnen lurer pater familias.

Kelley og Kidman

Selve plottet er ikke av det mest originale, men gjennomføringen og skuespillet slår det gnistrer av.

Her er det mange likhetstrekk med universet fra Kelley og Kidmans siste serie, den fabelaktige Big Little Lies. Nok en gang befinner vi oss i den økonomisk, hvite, eliten av USAs samfunnslag, kvinner blir dårlig behandlet og bak den perfekte rikmannsfasaden er det ikke alltid like idyllisk.

Les også Trøbbel i Paradis! De sterke damene i rikmannsbyen Monterey tar nå konsekvensene av forrige sesongs brutale handling.

Kan slikt sett tendere mot klisjeer, men Kelley er så forbannet dyktig med et velskrevet og intelligent manus, et medrivende og engasjerende plott og, fremfor alt, et A-lag av skuespillere.

Danske Susanne Bier i registolen. The Undoing, sesong 1 (Foto: HBO)

Intens fascinerende

Det er slettes ikke alt som er like troverdig, plottet har sine hull og logiske svakheter mens enkelte av karakterene blir i overkant stereotype. Men Bier har en stram og klar regi, der historien får tid til å utfolde seg, dramaturgien eskalere i intensitet, og skuespillerne tilføre karakterene liv og sjel.

Vi applauderer Kidman for nok en knallsterk rolleprestasjon, som nok vil sikre henne en Emmy-nominasjon, men enda en gang er faktisk de gamle eldst.

Donald Sutherland har en utrolig intens tilstedeværelse og aura i enhver scene han er med i. Den gamle ringreven tar rommet og dominerer scenene. Når Sutherland, i episode 4, nærmest deklamerer:

«But make no mistake, I am a cocksucker
And I don’t mean that in the sense of gay belittlement, as it’s currently been come to be interpreted.
No! I’m an old fashioned cocksucker.
The more traditional kind.
The kind who fucks over everyone who hurts me, or a loved one.
You speak of ugliness Mr. Connaver,
You have not yet met ugliness.»

får vi frysninger på ryggen!

Den gamle mester: Donald Sutherland. The Undoing, sesong 1 (Foto: HBO)

Fra bok til film

Manus er basert på romanen You Should Have Known av den amerikanske forfatteren Jean H. Korelitz, og man kunne nok ha kuttet ut mer fra bokens innhold for å strammet opp historien litt; enkelte av episodene føles unødvendig lange. Men det er bagateller i det store bildet.

The Undoing har blitt en særdeles vellykket thriller der man tidvis sitter på kanten av sofaen og lurer på hvem som gjorde det, samtidig har den mer dybde og større kompleksitet enn den gjengse thriller.

Her er det personlige hemmeligheter, bedrag, løgn og atter forbannet løgn som gjør karakterene sårbare – og høyst menneskelige. Det psykologiske elementet sikrer 5 severdige stjerner.

The Undoing_3 The Undoing_9 The Undoing_8 The Undoing_7 The Undoing_5
<
>
The Undoing, sesong 1 (Foto: HBO)
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • HBO
 • Release: 26. oktober 2020
 • Regi: Susanne Bier
 • Med: Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland, Matilda De Angelis, Ismael C. Cordova, Michael Devine, Edgar Ramírez
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 5:00 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
The Undoing Crime, Drama, Mystery, Thriller | October 25, 2020 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Julekos i det ville, brutale, vesten? Disse seriene/filmene kan du strømme i desember - og nå kommer 1923!
Adar erstattes! Prime video annonserer nye skuespillere/karakterer til Ringenes Herre - og et trist bytte.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Følg Lyd & Bilde