TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse The Harder They Fall

Western med en attityde!

Jeymes Samuel serverer oss en leken og moderne vri på den litt fastgrodde westerngenren.

forfatter
Publisert 14.11.21 - 11:00
Karakter
Western
The Harder They Fall

Men westerngenren var ikke død!

Etter en lang pause har westernfilmene fått en lille renessanse de siste årene. Og godt er det, for lite er like underholdende som en velkomponert western med arketypiske karakterer som vet å håndtere en seksløper.

https://youtu.be/Poc55U2RPMw

 

Regissør Jeymes Samuel gir oss med The Harder They Fall en interessant vri på en klassisk western. I denne filmen er samtlige (med unntak av innbyggerne i «White Town»…) skuespillere svarte, og de portretterer ekte (hvite) personer som vandret rundt i det ville vesten den gang hestene løpt vilt på de endeløse prærieslettene i USAs Heartland.

Grunnplottet i seg selv er så absolutt ikke originalt, der protoganisten, Nat Love (Jonathan Majors, Lovecraft Country), som liten gutt opplever å få sine foreldre brutalt drept, og deretter vier livet sitt til hevntokt på morderen.

Les også The Magnificent Seven En av tidenes mest anerkjente westernfilmer får en «moderne» oppdatering.

I spissen for bandittene finner vi den hensynsløse, og (tilsynelatende) emosjonelt tilbakestående, Rufus Buck – mesterlig portrettert av en iskald Idris Elba; en mann som lenge var spådd rollen som den nye James Bond.

Les også Ut med et smell! Etter fem filmer takker Daniel Craig av som agent 007 – og for en spektakulær exit han leverer.

Buck og hans gjeng av brogete sjarlataner livnærer seg ved å rane banker, tog og gledeshus – men Nat Love er på sporet av ham, og når han først får ferten av byttet, biter han seg fast som en hissig pitbull.

Idris Elba, «The Harder They Fall» (Foto: Netflix)

Samuel har kun én tidligere spillefilm på CV-en (også det en western), men beviser her sine solide ferdigheter som instruktør, dramaturg og et leken manusforfatter. Han benytter seg ufortrødent av de mest kjente elementene fra, den noget loslitte, westerngenren, tweaker de og lager sin helt egen vri på dem – og det fungere (stor sett) som bare pokker!

The Harder They Fall (Foto: Netflix)

En ekstra dimensjon ligger i det faktum at heller ikke helten i historien, Love, er mors beste barn – han opererer som en småforbryter med en slags egenkomponert æreskodeks. Befriende at ikke karakterene er så sort hvite som en tradisjonell western á la John Wayne & Co

I tillegg til sterke cowboyer finner vi likeså sterke, og rappkjeftede, kvinner i The Harder They Fall. Trudy (Regina King) er trofast, beinhard, kompanjong til Buck, mens fyrrige Mary (Zazie Beetz) kan sin moves, samt håndtere et våpen eller to. I tillegg til nattklubbeier, sangerinne og danser, er hun tidligere sengepartner med Nat Love.

The Harder They Fall (Foto: Netflix)

Deres nåværende, ikke-eksiterende forhold, er dog like fyrrig som entréscenen til Mary i det hun hamrer løs på en negro spiritual. En scene som gir herlig gåsehud over hele kroppen (så vel indre som ytre organer), og legger grunnlaget for det vedvarende heftige musikksporet der Jay Z har mer enn én finger med i spillet.

Dessverre lider filmen under et noget tamt, og for landrygt, midtparti, samt at Samuels åpenbare fascinasjon for Tarantinos blodsprutende tegneserievold med fordel kunne vært dempet. Her blir effekten mer forstyrrende enn virkningsfull.

Som en, lettere skjult, rød tråd ligger rasepolitikken og syder under overflaten; vi kunne godt tålt at Samuel trøkket den tydeligere midt i ansiktet vårt.

The Harder They Fall_7 The Harder They Fall_3 The Harder They Fall_6 The Harder They Fall_2 The Harder They Fall_10 The Harder They Fall_14 The Harder They Fall_5 The Harder They Fall_11 The Harder They Fall_8 The Harder They Fall_13 The Harder They Fall_9 The Harder They Fall - Los Angeles Special Screening
<
>
The Harder They Fall (Foto: Netflix)

The Harder They Fall ser virkelig rålekker ut. En gjennomført visuell stil, kraftige farger, elegante, overdådige kostymer med nydelig belysing og subtilt fotografert (av Sean Bobbitt), med mange nærbilder av innbitte ansikter.

Den er ikke fullt på høyde med remaken av The Magnificent Seven (2017), men definitivt en særdeles habil westernfilm, med en uventet slutt, og gjennomgående topp skuespill som vi er overbevist om at man her har lekt seg igjennom innspillingen.

4 meget sterke stjerner til denne interessante vrien på western, krydret med kul komikk og en dypere mening. Anbefales!

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
The Harder They Fall (Foto: Netflix)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 3. november 2021
 • Regi: Jeymes Samuel
 • Med: Jonathan Majors, Zazie Beetz, Idris Alba, Regina King, RJ Cyler, Edi Gathegi, Danielle Deadwyler, Torrey B. Lawrence, DeWanda Wise
 • Genre: Western
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 2:10 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
The Harder They Fall Action, Drama, Western | November 3, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Norsk røver-folklore! Katastrofefilmer med troll i hovedrollen er sjelden vare. Dog lykkes Netflix med en overraskende underholdende eventyrfilm.
Grønt lys! HBO Max har nettopp gitt Mike White klarsignal for en tredjesesong av det dekadente rikmannsdramaet.
Følg Lyd & Bilde