TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse The Prom

Pretensiøs skivebom!

Alle fordommer du måtte ha mot homofile, musikalelskere og intolerante kristenkonservative i småby-Amerika får du bekreftet i The Prom.

forfatter
Publisert 03.12.20 - 18:40
Karakter
Musikal
The Prom

Regissør Ryan Murphy serverte oss for noen måneder tilbake den fabelaktige dramathrillerserien Ratched (en serie vi faktisk kåret til Årets Beste serie) – hvordan samme mann kan stå bak dette intellektuelt fornærmende makkverket er utenfor vår fatteevne.

https://youtu.be/TJ0jBNa6JUQ

 

Blaserte stjerner

En gjeng blaserte, overfladiske, egosentriske og høyst pretensiøse Broadway-stjerner er på desperat jakt etter «en god sak» de kan støtte, som vil få publikum og pressen til å glemme den forsmedelige kritikerslakten av sitt siste show. Nicole Kidman Meryl Streep og James Corden finner en passende sak på Twitter.

Foreldreforeningen på en videregående skole i en småby i Indiana har vedtatt å kansellere det tradisjonelle avslutningsballet. Hvorfor? For å unngå at skolens eneste åpne lesbiske, Emma (Jo E. Pellman), skal «smusse» til ballet og den prektige ungdommen.

Nå skal altså de liberale, homoelskende storbykjendisene fra New York sette det intolerante Heartland på plass.

The Prom (Foto: Netflix)

Glitter og glam!

Ja, vi vet at en musikal skal være lettere overfladisk, forenklet, småvulgær, full av glitter og glam og (naive) folk skal ta til å synge uten noen som helst åpenbar grunn. Det finnes da også flere glimrende musikaler som har blitt filmatisert, som Chicago, Moulin Rouge og La La Land (selv Mamma Mia! og Jersey Boys lot vi oss sjarmer av) – The Prom faller definitivt ikke i samme kategori.

Fra et rent musikalståsted vil vi hevde at mange av sangene i The Prom (som er basert på Broadway-oppsetningen) simpelthen ikke holder mål. Flere av tekstene er lite fengende og stakkato. Det skal sies at Murphys lekre koreografering hjelper på.

La nå det så være, langt verre er det at selve premisset er fullstendig foreldet (på steinaldernivå) og kun nører opp under fordommer som filmen forsøker å ta avstand fra. Greit nok et karakterer i musikaler skal forenkles noe, og gjerne tendere mot stereotypier – men det får da være grenser.

Les også Briljant! Bakgrunnshistorien om legendariske, iskalde, søster Ratched danner den perfekte rammen for en usedvanlig vellykket TV-serie.

Gagball

Den blaserte, tidsriktig politisk korrekte, gjengen fra The Big Apple, er så latterlig karikert at det faktisk blir mer enerverende enn morsomt (noe det sikkert var ment å være). Alle fire er totalt egosentriske narsissister som kun tenker på sitt eget image og liker homofile fordi det er de «riktige» verdiene.

I tillegg drikker de for mye (hele tiden), har null økonomisk styring og synes at folk i småby-Amerika er noen latterlige, konservative bondeknøler (merkelig nok trekkes det ikke frem at de folk i Indiana sikkert stemte på Trump). James Corden fremstiller en arketypisk homofil dramaqueen; en person du forventer at går i dragkostyme, med en gagball i munnen, under den årlige Pride-paraden.

Fordommene florerer, Emma (den lesbiske) går kledd som en gutt og kjører pick up, mens samtlige av hennes klassekamerater hyller gud, gode kristne verdier og ser ikke det minste galt i at Emma fryses ut og nektes et ball. Det er, selvsagt, inntil en liberal musikalartist fra New York kommer og forteller dem at Jesus viktigste budskap var nestekjærlighet – og vipps, så er de liberalisert og kvitt sine forgubbede fordommer. Halle-føkkin’-luja!

The Prom (Foto: Netflix)

Bjørnetjeneste

Om The Prom var skrevet (og produsert) for å fremme homosaken, så tror vi faktisk at Murphy og co gjør den prisverdige saken en bjørnetjeneste.

Det narrative et så dumt av vi faktisk blir fornærmet på det intellektuelle plan. Jovisst finnes det sikkert noen i overkant homohatende, kristenkonservative i USAs Heartland, men så overdrevet ensidig, enfoldig og fordummende som The Prom fremstiller dem og samfunnet lar vi oss faktisk støte av; spesielt med tanke på at handlingen er satt til vår tid. På toppen av det hele, i beste feelgood-ånd, blir alt bra til slutt. Hadde da enda sangnumrene fått oss til å bli revet med.

Skuespillerne leverer dog varene, og ikke minst Kidman glimrer i sine sangnumre, Meryl Streep har tidligere imponert i Mamma Mia!, men her tro jeg hun i hovedsak har overlatt syngingen til mer profesjonelle. De få sangnumrene som virkelig sitter har da Murphy også fått det beste ut av, men like fullt holder ikke dette til mer enn to særdeles skuffende stjerner.

The Prom vil muligens fall i smak hos enkelte die hard musikalfans-/fanatiker (her er det nok av referanser og folk fra miljøet), alle andre: Styr langt unna!

The Prom The Prom The Prom The Prom
<
>
The Prom (Foto: Netflix)

PS! Om du i vintermørket er ute etter en musikalsk filmgodbit som det virkelig svinger av, da skal du vente én uke til når Netflix slipper den fantastiske Ma Rainey’s Black Bottom. Den er, i motsetning til oppkonstruerte, falske, The Prom, genuint ekte vare.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 11. desember 2020
 • Regi: Ryan Murphy
 • Med: Meryl Streep, Nicole Kidman, James Corden, Andrew Rannells, Jo E. Pellman, Keegan-Michael Key, Kerry Washington, Ariana DeBose, Logan Riley
 • Genre: Musikal
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 2:10 t.
 • Karakter: 2
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå er musen størst av dem alle! Det tok Mike Mus & Co kun to og et halvt år å vippe Netflix ned fra strømmetronen.
Marvel lanserer dameversjon av Hulken! Marvel-universet er åpenbart ufullendt uten også en kvinnelig versjon av den grønne, sinte, mannen (kjent som Hulken).
Vinner hun kronprinsens hjerte? Netflix slipper trailer til prermiereklar norsk spillefilm.
Dramaet som engasjerte hele verden! En høydramatisk historie fra virkelighetene – men Howard får aldri hevet temperaturen til kokepunktet.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vei fra Disney+. Se den første fulle traileren her.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene leverer sitt svar på heseblesende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend