data-srcset
AnmeldelseExtraction
Action
Extraction

Hardtslående Hemsworth i storform

Chris Hemsworth kan mer enn å kaste en stor hammer. Han er også svært kapabel med store håndvåpen.

Netflix’ nye actionthriller er basert på tegneserien Cuidad (av Joe Russo, som også har skrevet filmmanuset); og det synes – på godt og vondt.

Den ensomme ulv
Tyler Rake (Chris «Thor» Hemsworth) er en psykisk skadeskutt elitesoldat som nå leier ut sin «tjenester» til høystbydende. Han jobber innenfor en løst sammensatt organisasjon som tar på seg høyprofilerte jobber med fete sjekker i den andre enden.

 

Tyler får dagene til å gå ved å drukne sine sorger (en familietragedie fra fortiden) med øl og sprit i solvarme Australia. Innimellom sysler han med tanken om han i det hele tatt skal gidde å stige opp av havet, eller bare la seg drukne hen i den våte grav. Så tikker det inn et nytt oppdrag, av episke proporsjoner.

Spørsmålet er om Rake makter å riste av seg selvmedlidenheten, parkere whiskeyen og fokusere på det «umulige» oppdraget – samtidig som han, helst, ikke går rundt med et dødsønske.

Karikerte narkobaroner
Som vi skrev er Extraction basert på en tegneserie, og med det grunnpremisset følger (som oftest) karikerte personer, overdreven handling og tendenser til eklatant «gladvold». Elementer vi får i rikelig monn i det Rake setter ut på sitt drapsraid i slummen av Bangladesh.

Den fengslede storkjeltringen Mahajan opplever alle foreldres mareritt i det sønnen, Ovi (en aldeles glimrende Rudhraksh Jaiswal), blir kidnappet fra Mumbai. Ikke at han akkurat står for tur for utmerkelsen «Årets Beste Pappa!», eller at han bryr seg en døyt om sønnen; det han derimot bryr seg om er eventuelt tapt ansikt og omdømme. Sønnen må hentes tilbake, koste hva det koste vil.

annonse

Rake og hans team kobles inn, får i oppdrag å hente ham ut fra klørne til «Dhakas store sønn», narkobaronen Asif (Priyanshu Painyuli) – med alle midler.

annonse
Extraction (Foto: Netflix)

Mahajan er ond som dagen er lang, og bor i sitt luksushjem omgitt av nikkedukker. En av «dukkene», Saju (Randeep Hooda), får ansvaret for operasjonen, med trussel om egen families liv og helse om han ikke lykkes.

I Bangladesh hersker Asif som en reinkarnasjon av Fagin fra Dickens-klassikeren Oliver Twist og styrer sitt narkokartell med en gjeng småunger som kjeltringpakk; i tillegg har han det lokale politiet og militære på lønningslisten. Ved mistanke om underslag kaster en av bavianene hans like godt en 10-åring fra taket – rett i døden. Hjemme sitter han i sine gullforgylte stoler og kandelabre i reneste Trump-stil.

Karikert så de holder, men gangsterhaiene er da heller intet annet enn tomme pappfigurer og nødvendig staffasje for at Helten skal få vise frem seg selv og sine kampferdigheter – og på det planet leverer Extraction så det holder!

EXTRACTION EXTRACTION EXTRACTION
<
>
Extraction (Foto: Netflix)

Tegneserievold
Rake er som en hypereffektiv enmannshær i det han setter inn sitt støt for å befri Ovi. Og du verden hvor underholdende det er.

annonse

Regien er det stuntmannen (!) Sam Hargrave som står for, han har 80 filmer som stuntmann på CV-en, men debuterer som langfilmregissør med Extraction.

Vi serveres eklatant overdrevne skyescener, og nærkampscener kraftig inspirert av Bourne-serien. Volden er grafisk og kommer tett som hagl, men ikke like overdrevet som i Sin City, 300 og dets like. Overdrevet, men lekkert koreografert i en vakker dødsdans der målet alltid helliger midlet.

Bilscenene er heftige, autentiske og intense i det man raser gjennom de kaotiske, trange gatene i Dhaka, fylt av mennesker, støv, skarpe fager og tuk tuk-er.

Som selveste John McClane får Tyler Rake en «røff dag på jobben», men han er da heller ikke usårlig eller uovervinnelig (Saju, derimot…).

Hemsworth er perfekt castet som den mutte, gryntende drapsmaskinen, som også elegant overbeviser med en sleivete kommentar eller en tåre rennende ned langs kinnet. Med andre ord, så langt unna en endimensjonal John Rambo som vi ble servert i den håpløse Rambo V som det er mulig å komme.

Les også Rambooouuuuuuu! Siste reis med en aldrende John Rambo er en skamplett i serien.
 data-srcset

Emosjonell
Filmen hever seg fra gjennomsnittlige, tanketomme, actionfilmer, blant annet ved at den er nydelig filmet og klippet; i tillegg gir den oss glimtvis komplekse hovedpersoner, interessante biroller og utmerket skuespill.

I en rørende scene, midtveis, utleverer våre to helter seg til hverandre. Rake innrømmer hvilken taper han egentlig er, mens Ovi forteller om en tapt barndom med en fraværende/uinteressert far. Klisjé? Jo visst; men med så dyktige skuespillere kommer de seg unna med det.

På tampen glemte vi nesten å nevne at David Harbour (Stranger Things) gjør en lille, særdeles fornøyelig, gjesterolle. Han alene er verdt to timer foran storskjermen, akkompagnert av popcorn, Snickers og en kold øl.

Er det så et cinematisk mesterverk vi serveres? Slettes ikke, men så definitivt en høydare innenfor popcornunderholdningssegmentet. 5 svake stjerner.

Extraction (Foto: Netflix)

Fakta

  • Netflix
  • Release: 24. april 2020
  • Regi: Sam Hargrave
  • Med: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Golshifteh Farahani, David Harbour, Randeep Hooda, Priyanshu Painyuli, Shataf Figar
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 1:56 t.
  • Karakter: 5

IMDB Rating

Extraction (2020) 1h 56min | Action | 24 April 2020 (USA) Summary: Tyler Rake, a fearless black market mercenary, embarks on the most deadly extraction of his career when he's enlisted to rescue the kidnapped son of an imprisoned international crime lord.
Countries: USALanguages: English
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Ray
1 month ago

Hvordan er lydsporet, Lyd & Bilde?

Tor Aavatsmark
1 month ago

Hei! Lydsporet er litt «lukket» og mangler skikkelig trøkk i dypbassen. Forøvrig absolutt godkjent 👍

Ray
1 month ago
Reply to  Tor Aavatsmark

Ok. Synes dere burde ta med lyden i anmeldelsene deres. Viktig å vite for oss med hjemmekino.

Les også

LD_D33_07508.dng

Sexbombe!

I et konservativt TV-miljø gjennomsyret av sexisme, mannssjåvinisme og sextrakassering slår noen kvinner tilbake.

Jusqu'au Declin - Photo Credit: Netflix / Bertrand Calmeau

Rednecks på skogstur

Enhver tenkelig katastrofe lurer rundet neste sving. Om du vil overleve må du ta ansvar for din egen sikkerhet og helse.

 data-srcset

Like kunstig som Belgisk blå!

Belgias første originale Netflix-serie er akkurat like kunstig og oppblåst som en Belgisk blå genmodifisert superokse.

SWEET MAGNOLIAS

Såpeoperaktig sørstatsklisjé

Tre barndomsvenninner ler, gråter, kjemper og drikker seg igjennom det høyst ordinære, men akk så kunstige, livet i den sjarmerende sørstatsbyen.

Schofield (George MacKay, left) with fellow soldiers in

Imponerende krigsbrutalitet

Få kriger er skildret like ofte på film som «the Great War», like fullt makter Mendes å tilføre genren noe nytt og imponerende.

 data-srcset

Toer’n stinker!

Bortsett fra forventninger om et overskudd for produksjonsselskapet, så kan det ikke ha vært en eneste annen tanke bak dette mølet.

 data-srcset

Nok en solid Bosch-sesong

Inne i sin sjette sesong viser krimserien om LA-etterforskeren, Bosch, få svakhetstegn – men her er det heller ikke mye som minner om fornyelse.

Extraction (Foto: Netflix)

Actionfest á la Thor!

Chris Hemsworth kan mer enn å kaste en stor hammer. Han er også svært kapabel med store håndvåpen.