Anmeldelse: Extraction

Hardtslående Hemsworth i storform

Chris Hemsworth kan mer enn å kaste en stor hammer. Han er også svært kapabel med store håndvåpen.
Karakter
Action
Extraction
Annonse
Annonse
forfatter

Netflix’ nye actionthriller er basert på tegneserien Cuidad (av Joe Russo, som også har skrevet filmmanuset); og det synes – på godt og vondt.

Den ensomme ulv
Tyler Rake (Chris «Thor» Hemsworth) er en psykisk skadeskutt elitesoldat som nå leier ut sin «tjenester» til høystbydende. Han jobber innenfor en løst sammensatt organisasjon som tar på seg høyprofilerte jobber med fete sjekker i den andre enden.

 

Tyler får dagene til å gå ved å drukne sine sorger (en familietragedie fra fortiden) med øl og sprit i solvarme Australia. Innimellom sysler han med tanken om han i det hele tatt skal gidde å stige opp av havet, eller bare la seg drukne hen i den våte grav. Så tikker det inn et nytt oppdrag, av episke proporsjoner.

Annonse

Spørsmålet er om Rake makter å riste av seg selvmedlidenheten, parkere whiskeyen og fokusere på det «umulige» oppdraget – samtidig som han, helst, ikke går rundt med et dødsønske.

Karikerte narkobaroner
Som vi skrev er Extraction basert på en tegneserie, og med det grunnpremisset følger (som oftest) karikerte personer, overdreven handling og tendenser til eklatant «gladvold». Elementer vi får i rikelig monn i det Rake setter ut på sitt drapsraid i slummen av Bangladesh.

Den fengslede storkjeltringen Mahajan opplever alle foreldres mareritt i det sønnen, Ovi (en aldeles glimrende Rudhraksh Jaiswal), blir kidnappet fra Mumbai. Ikke at han akkurat står for tur for utmerkelsen «Årets Beste Pappa!», eller at han bryr seg en døyt om sønnen; det han derimot bryr seg om er eventuelt tapt ansikt og omdømme. Sønnen må hentes tilbake, koste hva det koste vil.

Rake og hans team kobles inn, får i oppdrag å hente ham ut fra klørne til «Dhakas store sønn», narkobaronen Asif (Priyanshu Painyuli) – med alle midler.

Extraction (Foto: Netflix)

Mahajan er ond som dagen er lang, og bor i sitt luksushjem omgitt av nikkedukker. En av «dukkene», Saju (Randeep Hooda), får ansvaret for operasjonen, med trussel om egen families liv og helse om han ikke lykkes.

Annonse

I Bangladesh hersker Asif som en reinkarnasjon av Fagin fra Dickens-klassikeren Oliver Twist og styrer sitt narkokartell med en gjeng småunger som kjeltringpakk; i tillegg har han det lokale politiet og militære på lønningslisten. Ved mistanke om underslag kaster en av bavianene hans like godt en 10-åring fra taket – rett i døden. Hjemme sitter han i sine gullforgylte stoler og kandelabre i reneste Trump-stil.

Karikert så de holder, men gangsterhaiene er da heller intet annet enn tomme pappfigurer og nødvendig staffasje for at Helten skal få vise frem seg selv og sine kampferdigheter – og på det planet leverer Extraction så det holder!

EXTRACTION EXTRACTION EXTRACTION
<
>
Extraction (Foto: Netflix)

Tegneserievold
Rake er som en hypereffektiv enmannshær i det han setter inn sitt støt for å befri Ovi. Og du verden hvor underholdende det er.

Regien er det stuntmannen (!) Sam Hargrave som står for, han har 80 filmer som stuntmann på CV-en, men debuterer som langfilmregissør med Extraction.

Vi serveres eklatant overdrevne skyescener, og nærkampscener kraftig inspirert av Bourne-serien. Volden er grafisk og kommer tett som hagl, men ikke like overdrevet som i Sin City, 300 og dets like. Overdrevet, men lekkert koreografert i en vakker dødsdans der målet alltid helliger midlet.

Annonse

Bilscenene er heftige, autentiske og intense i det man raser gjennom de kaotiske, trange gatene i Dhaka, fylt av mennesker, støv, skarpe fager og tuk tuk-er.

Som selveste John McClane får Tyler Rake en «røff dag på jobben», men han er da heller ikke usårlig eller uovervinnelig (Saju, derimot…).

Hemsworth er perfekt castet som den mutte, gryntende drapsmaskinen, som også elegant overbeviser med en sleivete kommentar eller en tåre rennende ned langs kinnet. Med andre ord, så langt unna en endimensjonal John Rambo som vi ble servert i den håpløse Rambo V som det er mulig å komme.

Les også
Rambooouuuuuuu! Siste reis med en aldrende John Rambo er en skamplett i serien.

Emosjonell
Filmen hever seg fra gjennomsnittlige, tanketomme, actionfilmer, blant annet ved at den er nydelig filmet og klippet; i tillegg gir den oss glimtvis komplekse hovedpersoner, interessante biroller og utmerket skuespill.

I en rørende scene, midtveis, utleverer våre to helter seg til hverandre. Rake innrømmer hvilken taper han egentlig er, mens Ovi forteller om en tapt barndom med en fraværende/uinteressert far. Klisjé? Jo visst; men med så dyktige skuespillere kommer de seg unna med det.

Annonse

På tampen glemte vi nesten å nevne at David Harbour (Stranger Things) gjør en lille, særdeles fornøyelig, gjesterolle. Han alene er verdt to timer foran storskjermen, akkompagnert av popcorn, Snickers og en kold øl.

Er det så et cinematisk mesterverk vi serveres? Slettes ikke, men så definitivt en høydare innenfor popcornunderholdningssegmentet. 5 svake stjerner.

Extraction (Foto: Netflix)
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
 • Netflix
 • Release: April 24, 2020
 • Directed by Sam Hargrave
 • With: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Golshifteh Farahani, David Harbor, Randeep Hooda, Priyanshu
 • Painyuli, Shataf Figar
 • Genre: Action
 • Country: USA
 • Year: 2020
 • Runtime: 1:56
 • Rating: 5
IMDB Rating
Extraction (2020) 116min | Action | 24 April 2020 (USA) Summary: Tyler Rake, a fearless black market mercenary, embarks on the most deadly extraction of his career when he's enlisted to rescue the kidnapped son of an imprisoned international crime lord.
Countries: USALanguages: English

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

 1. Hei! Lydsporet er litt “lukket” og mangler skikkelig trøkk i dypbassen. Forøvrig absolutt godkjent 👍

  1. Ok. Synes dere burde ta med lyden i anmeldelsene deres. Viktig å vite for oss med hjemmekino.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Serieversjonen av den svenske filmsuksessen leverer mer av det samme, i et heseblesende, men etter hvert repeterende, tempo.
At 40 % av spanske menn går på horehus var en sjokkerende nyhet for oss – men jammen makter ikke Álex Pina å lage heidundrende underholdning ut av tragedien.
April byr på mye snadder fra strømmetjenestene, nå kan du også strømme innhold fra nykommeren Paramount+.
En hyperaktiv, sterkt alkoholisert og gudbenådet sjarmerende flyvertinne, kan det virkelig bli god underholdning ut av.
Det blir definitivt ingen ekte påskeferie uten thriller og/eller påskekrim!
Den etterlengtede oppfølgeren til det friske pustet av en superheltfilm, Wonder Woman, ender opp som årets største skuffelse.
Nykommeren Paramount+ lanseres med Maisie Williams som rappkjeftet eremitt som brått slippes ut i det fri. Morsomst, men noget uforløst.
Disney+ beviser at det fortsatt er mer spennende materiale å formidle fra det rikholdige Marvel-universet.
Mange filmer har i ettertid blitt «pusset» på av en misfornøyd regissør – men ingen så omfattende som Justice League.
En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.
Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.