annonse
annonse

Déjà vu fra Bourne

Jason Bourne

Nok en stilsikker Bourne-film med Damon i storform, men nyskapende er serien definitivt ikke lenger.

Med Bourne-filmene har Greengrass og Damon revitalisert både spion- og actionfilmgenren. For ferde gang trer Matt Damon inn i rollen som den avviste spionen på flukt, Jason Bourne.

REVITALISERING
Filmserien er basert på de tre spionthrillerne til Robert Ludlum. I 2002 pustet regissør Doug Liman, manusforfatterne og Matt Damon, sårt tiltrengt, nytt liv inn i spionfilm- og actiongenren. En stil som ble videreutviklet og foredlet av Paul Greengrass i de to påfølgende filmene. Med omfattende bruk av håndholdt kamera, mer aggressiv klipping, raskere tempo og, ikke minst, adskillig mer realisme og troverdighet i de brutale kampscene.

Filmene ble også kjennetegnet av sin gjennomsyrende realisme, low tech, skitne bakgater, blåmerker og «ekte» vold. Her fikk vi endelig en u-glamorøs antihelt vi kunne heie på. Oppfølgere kom i 2004, 2007, samt spin offen i 2012 med Jeremy Renner i hovedrollen.

Mange filmer har latt seg inspirere av Bournes tilnærming, og kanskje mest av dem alle er James Bond-franchisen som etter introduksjonen av Daniel Craig gikk langt i en «Bournesk» retning.

JAKTEN PÅ EN IDENTITET
Gjennom de to første filmene jaktet Bourne (Matt Damon) på hvem han var. Både navn, identitet, forhistorie og hvorfor han nå var fritt vilt. I den tredje filmen (som er basert på Ludlums siste bok) fikk vi han svar på «alle» spørsmålene og møtte sin «skaper» ansikt til ansikt. Vi hadde nådd forløsningen.

Fjerdefilmen, med Jeremy Renner, baserer seg på en roman fra Van Lustblader, og både Damon og Greengrass uttalte at de ikke ville lage en ny Bourne-film med mindre den andre var med, og manuset var noe de kunne stå inne for.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

BOURNE AGAIN?
Så endte det vel med at både Greengrass og Damon fikk «an offer they couldn’t refuse», og med Greengrass i både registolen og som manusforfatter var Bourne født igjen. Men er det den samme Bourne, eller har serien forandret seg?

Grunnelementene er hovedsakelig beholdt i Jason Bourne, fortsatt er den brutale realismen tungt tilstede, Matt Damon er fortsatt den mest ordinære nabogutten man kan tenke seg, han operer som en ensom ulv og må kjempe Davids kamp mot Goliat.

Men, et nytt, delvis forstyrrende, element har sneket seg inn og nærmest tatt hovedrollen i fra Damon – det altoverskyggende overvåkingssamfunnet.

FRA LOW TIL HIGH TECH
Bourne var fra starten av en agent som opererte fullstendig på egenhånd, avskåret fra CIAs enorme apparat og med den enkleste teknologi til å bistå ham. Riktignok har hans formidable motstander, CIA, alltid hatt den fremste teknologi og et verdensomspennende nettverk for å nedkjempe Bourne – men teknologien har hele tiden spilt annenfiolin. I årets film er den blitt det drivende elementet.

Fra Bourne «gjenoppstår» under opptøyene i Athen, i det han blir kontaktet av Nicky Parsons (Julia Stiles), er CIA tilstede med livefeed overalt, og kan når som helst koble seg inn på ethvert kamera, mikrofon og satellitt for å forfølge dem hver centimeter.

Slik fortsetter det filmen igjennom, der hovedrollen nærmest overtas av kontrollrommet til CIA i Langley, der toppsjefen (Tommy Lee Jones) og hans dataansvarlige (Alicia Vikander) nærmest spiller et avansert dataspill. Lite i tråd med seriens jordnære tilnærming. Noe som sannsynligvis kan forklares med at de denne gangen stått uten Ludlums bøker som rettesnor, og har kunnet dikte fritt.

SKVISE SITRONEN
I og med at «alle» hemmeligheter ble avslørt i tredjefilmen, hva er det da igjen for Bourne å oppdage/avsløre? Jo, Parsons kommer til ham med hackede dokumenter som viser at CIA er i gang med et nytt hemmelig «sort» prosjekt tilsvarende det Bourne en gang opererte under. Nå blir det en kamp mot klokken for å stoppe Bourne innen han klarer å laste opp filene på Internett.

Det kan i og for seg forstås at man har forsøkt å bringe noe nytt til serien, for her sitter vi veldig igjen med følelsen av at «dette har vi sett før». Jason Bourne springer igjennom folkemasser, jages av en ufattelig overmakt, kommer seg unna i siste liten og ligger kontinuerlig et (smartere) hestehode foran CIA og deres lakeier.

Med CIA i hælene, eller mer korrekt, i «skyene», forfølger kameraet Bourne i et heseblesende tempo med utstrakt bruk av håndholdt kamera. Noe som er tøft og effektivt, men også kan bli litt for mye av det gode. Når vi ikke lenger får med oss hva som skjer så er det på tide å la kameraet stå litt mer i ro og redusere på den utstrakte klippingen.

Samtidig er det, i kjent stil intern uenighet innenfor CIA angående hvordan problemet Bourne skal håndteres. Noe som denne gangen fremkommer i konflikten mellom toppsjefen (en glimrende Tommy Lee Jones) og hans relativt ferske dataekspert (Alicia Vikander). Vikander ser, selvsagt, tingene langt klarere enn sin meget erfarne sjef, og forsøker seg på dobbeltspill – ikke minst for å fremme sin egen karriere. Den ellers usedvanlig dyktige Vikander fremstår her litt i overkant snerpete og stram, hele filmen igjennom med ett eneste ansiktsuttrykk. Vi får skylde på dårlig instruksjon og stereotypier i manuset.

FORTSETTELSE FØLGER?
Om sitronen plottmessig skvises noget, så tas det også litt for mange lettvinte løsninger og snarveier for at Bourne skal nå sine mål. Svært mange tilfeldigheter som plutselig ligger foran ham gjør at han kommer ut på topp – men la nå det ligge, det er fortsatt en fornøyelse å se Damon som den hardtslående og særdeles handlekraftige eks-agenten.

Mye er kjent og tilnærmet repetitivt, men nå skal det sies at dette var jo noe vi til gangs satte stor pris på i de foregående filmene. Actionmessig har de toppet femtefilmen med en biljaktscene i down town Las Vegas som vil få pacemakeren din til å hoppe over ett hakk eller to. Alt i alt, fortsatt solid action med høy underholdningsverdi, men til tross for at det åpenbart legges opp til en oppfølger er vi ikke så sikker på at det er en god idé, til dét har serien nå blitt for repetitiv. 4 stjerner.

4K-discen bringer frem usedvanlige detaljer i bildet. Her kan man virkelig sen enhver rynke i ansiktet til Lee Jones, og enhver pore i huden til Damon. Skremmende bra! Lydsporet (dts X) er også en referansefilm verdig, fullt trøkk i de heftigste actionscenene, men alltid krystallklar og detaljert tale. Bonusmateriellet består av 7 minidokumentarer der vi blant annet ser nærmere på den heftige biljaktscenen i Las Vegas, Athen og Damon tilbake i rollen. Vi savner en helhetlig bakomfilm samt kommentarspor.

picture1
<
>
(Foto: Universal/Sony)

Fakta

  • 4K UHD BD
  • Release: 28. november 2016
  • Regi: Paul Greengrass
  • Med: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles, Riz Ahmed, Ato Essandoh, Scott Shepherd
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Tid: 2:03 t.

Film

Ekstra

Lyd

Bilde

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×