Redaksjonen anbefaler

Årets Beste 2019-2020

Drama
Contagion

Blu-ray anmeldelse

Vi hører stadig skrekkvisjoner om at Jorden er i ferd med å bli totalt overbefolket, og at det etter hvert ikke vil være nok mat til oss alle – men som alltid, naturen finner en vei…

I det Gwyneth Paltrow kommer hjem fra jobbreise i Hong Kong føler hun seg uvel, svimmel og får feber. Og det er nok ikke bare en bieffekten av alt for mye risvin… Paltrow dør en rask og smertefull død, og i det hun (bokstavlig talt) åpnes opp, går pandemialarmen hos WHO. Igjen sitter hennes mann (Matt Damon) med sønnen, en mengde spørsmål og frykt.

Det har blitt et fascinerende og urovekkende drama, og ubehagelig realistisk fremstilt. Steven Soderbergh (regi) kommer innom de fleste problemstillinger som dukker opp i det verdenssamfunnet står overfor en epidemi som i verste fall vil utslette 75 % av Jordens befolkning, der hver og en til syvende og sist blir seg selv nærmest, og kaos og anarkistiske tilstander tar over den daglige samfunnsorden. I en stadig mer global verden, der titusenvis krysser oseanene daglig, vil en eventuell epidemi spre seg som ild i tørt gress, der befolkningen blir irrasjonell og beveges av spekulasjoner og frykt. I en slik tilstand får konspiratører og dommedagsmennesker, her representert ved Jude Law, sine tilhengere. I den andre enden av skalaen, den rasjonelle, finner vi forskeren Kate Winslet, som gjør sitt for å kartlegges spredningsmønsteret og finne en vaksine.

Soderbergh har laget en lavmælt, nesten dokumentarisk, drama om hva som skjer når et vanvittig dødelig virus med ekspressfart spres verden rundt, og dreper for fote. For dem av oss som husker svineinfluensa – gang den med 100! Damon er så ordinær at han glir i ett med ”ordinære” mennesker, og Winslet og Cottilard reduseres til bifigurer i dette sjokkerende dramaet. Med effektiv klipp, effektfull musikk og stilsikkert foto serverer Soderbergh nok en glimrende og utradisjonell film.

Det grelle lyset kommer til sin fulle rett i den gnistrende billedkvaliteten, også lydsporet (dts-HD) er meget tilfredsstillende. I bonus serveres vi en (kort) dokumentar om virkelig epidemifarer, samt to minidokumentarer om tidligere epidemier og eksperter på feltet. NB! Anmeldelsen er basert på den amerikanske BD-utgivelsen!

Fakta

  • Release: 7. mars 2012
  • Regi: Jon Favreau
  • Med: Matt Damon, Kate Winslet, Laurence Fishburn, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2011
  • Tid: 1:46 t.

IMDB Rating

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsel  
Varsle meg om

Les også

I Love You!

Vi gir deg de perfekte filmene/seriene til Valentine

Rambooouuuuuuu!

Siste reis med en aldrende John Rambo er en skamplett i serien.

Phoenix briljerer!

Joaquin Phoenix beviser nok en gang at han er en av samtidens fremste karakterskuespillere.

Springsteen og jeg

Basert på den sanne historien om Bruce Springsteens største pakistanske fan serveres vi hans feelgood oppveksthistorie i et fremmedfiendtlig England.

The Witcher, sesong 1 (Foto: Netflix).

Cavill er en vandrende katastrofe!

Litt over en måned etter sin release har The Witcher rukket å bli en av Netflix’ største suksesser – vi forstår virkelig ikke hvorfor.

_PMP1135.ARW

Pavene underholder!

Storspill fra gamle ringrever gjør The Two Popes til en særdeles fornøyelig, og fascinerende, filmaften.

Sprengkåte tenåringer

Hormonene løper fortsatt løpsk hos de sjarmerende tenåringene på Moordale ungdomsskole.

Leonardo DiCaprio star in Columbia Pictures ÒOnce Upon a Time in Hollywood"

Tarantinsk festaften

Quentin Tarantinos hyllest til Hollywoods gullalder er en av hans sterkeste filmer.