annonse
annonse
annonse
Anmeldelse:

Contagion

annonse

Blu-ray anmeldelse

Vi hører stadig skrekkvisjoner om at Jorden er i ferd med å bli totalt overbefolket, og at det etter hvert ikke vil være nok mat til oss alle – men som alltid, naturen finner en vei…

I det Gwyneth Paltrow kommer hjem fra jobbreise i Hong Kong føler hun seg uvel, svimmel og får feber. Og det er nok ikke bare en bieffekten av alt for mye risvin… Paltrow dør en rask og smertefull død, og i det hun (bokstavlig talt) åpnes opp, går pandemialarmen hos WHO. Igjen sitter hennes mann (Matt Damon) med sønnen, en mengde spørsmål og frykt.

Det har blitt et fascinerende og urovekkende drama, og ubehagelig realistisk fremstilt. Steven Soderbergh (regi) kommer innom de fleste problemstillinger som dukker opp i det verdenssamfunnet står overfor en epidemi som i verste fall vil utslette 75 % av Jordens befolkning, der hver og en til syvende og sist blir seg selv nærmest, og kaos og anarkistiske tilstander tar over den daglige samfunnsorden. I en stadig mer global verden, der titusenvis krysser oseanene daglig, vil en eventuell epidemi spre seg som ild i tørt gress, der befolkningen blir irrasjonell og beveges av spekulasjoner og frykt. I en slik tilstand får konspiratører og dommedagsmennesker, her representert ved Jude Law, sine tilhengere. I den andre enden av skalaen, den rasjonelle, finner vi forskeren Kate Winslet, som gjør sitt for å kartlegges spredningsmønsteret og finne en vaksine.

Soderbergh har laget en lavmælt, nesten dokumentarisk, drama om hva som skjer når et vanvittig dødelig virus med ekspressfart spres verden rundt, og dreper for fote. For dem av oss som husker svineinfluensa – gang den med 100! Damon er så ordinær at han glir i ett med ”ordinære” mennesker, og Winslet og Cottilard reduseres til bifigurer i dette sjokkerende dramaet. Med effektiv klipp, effektfull musikk og stilsikkert foto serverer Soderbergh nok en glimrende og utradisjonell film.

Det grelle lyset kommer til sin fulle rett i den gnistrende billedkvaliteten, også lydsporet (dts-HD) er meget tilfredsstillende. I bonus serveres vi en (kort) dokumentar om virkelig epidemifarer, samt to minidokumentarer om tidligere epidemier og eksperter på feltet. NB! Anmeldelsen er basert på den amerikanske BD-utgivelsen!

  • Release: 7. mars 2012
  • Regi: Jon Favreau
  • Med: Matt Damon, Kate Winslet, Laurence Fishburn, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2011
  • Tid: 1:46 t.

Film
Ekstra
Lyd
Bilde
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Legg igjen en kommentar

Les også

The Spy, sesong 1

The Spy, sesong 1

Sacha Baron Cohen kan så visst mer enn å spille i absurde komedier.Legg til som favoritt
Avengers: Endgame

Avengers: Endgame

Alle krefter forenes i det superheltene skal sette en stopper for ondskapen en gang for alle, i en actionspekket film krydret med gode karakterer og følelser.Legg til som favoritt
Carnival Row, sesong 1

Carnival Row, sesong 1

Narnia møter Penny Dreadful i Amazons nye storsatsning.Legg til som favoritt
The Last Gentleman

The Last Gentleman

En legende takker av, i en film med karakter, særpreg og mengder av sjarm – akkurat som Redford selv.Legg til som favoritt
Us

Us

Skaperne bak Get Out gir oss nok en finstemt grøsserklassiker.Legg til som favoritt
Fremvandrerne (Beforeigners), sesong 1

Fremvandrerne (Beforeigners), sesong 1

Første norske HBO-serie er et svært originalt konsept, en sci-fi-komedie som delvis innfrir.Legg til som favoritt
Dumbo

Dumbo

Liveversjonen av Dumbo fornyer klassikeren, men de gamle er fortsatt eldst.Legg til som favoritt
Shazam!

Shazam!

Småsjarmerende superheltkomedie om tenåringsgutt som får alle drømmer oppfylt.Legg til som favoritt
annonse
Lukk meny