TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Anmeldelse Archive 81, sesong 1

Svikter på det mest fundamentale

Hva sitter du igjen med fra en grøsserserie som hverken er skummel eller spennende?

forfatter
Publisert 21.01.22 - 00:01
Karakter
Grøsser
Archive 81, sesong 1

Netflix spinner sin nye grøsserserie basert på «hemmelige» privatfilmer, med håndholdt og blurrete videokameraopptak – åpenbart inspirert av The Blair Witch Project; men ikke i nærheten så spennende.

Den unge videoarkivaren Dan (Mamoudou Athie) har spesialisert seg på å gjenopprette skadede og delvis ødelagt videotapes. Videoopptak (VHS, Beta, Hi8 o.l.) som enten har blitt skadet i brann, flom eller andre katastrofer. Han jobber som konservator på et anerkjent museum i New York, men blir så headhuntet av et mystisk gigantfirma til å ta et godt betalt hysj-hysj-oppdrag.

https://youtu.be/ibxKEqxARkE

 

 

Selvsagt må han utføre jobben i et fullstendig avsidesliggende hus, milevis utenfor byen, og like selvsagt er det ikke internettdekning (!) der, ei heller mobilsignal.

Jobben består i å redde/restaurere videoopptakene til studinen Melody Pendras (Dina Shiahabi). Opptak hun gjennomførte i en sliten Brooklyn-bygård i 1994, i forbindelse med en masteroppgave. Under filmprosessen brant bygården ned…

Archive 81 sesong 1 11
Archive 81, sesong 1 (Foto: Netflix)

I bygården guides hun rundt av tenåringen Jess, og møter på den ene personligheten mer merkelig og sær enn den andre – i tillegg hviskes det i gangene om en okkult sexsektklubb i bygget.

Etter hvert som plottet avdekkes viser det seg at både Melody og Dan har en sterk personlig/familiære interesse i sitt prosjekt, samt at begge har «bagasje» fra fortiden som de sliter med.

Archive 81 tar etter hvert en mer overnaturlig retning, uten av det hever spenningsnivået, eller seernes puls, nevneverdig.

Archive 81 sesong 1 14
Archive 81, sesong 1 (Foto: Netflix)

Vi kan godt akseptere (selv åpenbare) plotthull og mengder av usannsynligheter i en grøsser, men da skal den i det minste være skummel – noe Archive 81 dessverre ikke er. Den er faktisk sjokkerende langtekkelig og (stort sett) dørgende kjedelig.

Handlingen kan definitivt ikke forsvare en spilletid på over syv timer, til det er den alt for stillestående, og gnagende repeterende med masser av «skumle» hjemmevideoer i dårlig kvalitet. I stor grad blir det et one-man-show, i det Dan sitter i ensom majestet (akkompagnert av sin rottevenn) i kjellerlokalet og nistirrer på traurige videoopptak.

Archive 81 sesong 1 8 Archive 81 sesong 1 7 Archive 81 sesong 1 10 Archive 81 sesong 1 9 Archive 81 sesong 1 6 Archive 81 sesong 1 5 Archive 81 sesong 1 3 Archive 81 sesong 1 2 Archive 81 sesong 1 12 Archive 81 sesong 1 4 Archive 81 sesong 1 13
<
>
Archive 81, sesong 1 (Foto: Netflix)

Det tar seg litt opp når han får en «forbindelse» til fortiden, men da har vi allerede mistet interessen. Serien er basert på en podkast av samme navn; ikke har vi hørt den, men vi antar at dette materialet egner seg bedre på radio (der du kan la din egen ville fantasi løpe løpsk) enn filmatisert. En grøsser uten sitrende spenning er å anse som en pornofilm uten klimaks – begge deler særs lite tilfredsstillende. 2 slappe stjerner til denne wannabe-grøsseren.

Anmeldelsen er basert på de 4 (av 8) første episodene. Hele sesong 1 av Archive 81 kan strømmes fra Netflix nå.

PS! Er det overnaturlig grøss som gir deg et kick i en ellers traurig A4-hverdag? I så fall anbefaler vi heller den langt bedre Stephen King-serien Castle Rock.

Les også Grøsserkick á la Stephen King Det mangefasetterte grøsseruniverset til Stephen King revitaliseres i andre sesong av fabelaktige Castle Rock.
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 14. januar 2022
 • Regi: Rebecca Thomas
 • Med: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Matt McGorry, Martin Donovan, Julia Chan, Evan Jonigkeit, Ariana Neal
 • Genre: Grøsser
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Tid: 7:06 t.
 • Karakter: 2
IMDB Rating
Archive 81 Drama, Horror, Mystery, Sci-Fi, Thriller | January 14, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Grovt utnyttet? Sverter regissør Andrew Dominik tidenes mest berømte sexbombe på det groveste?
Siste nytt fra Montana! Kevin Costner & Co saler opp hestene for nok en runde cowboy-intriger.
Men jerven var ikke død! Men Hugh Jackmans Wolverine var ikke død! I 2024 gjenoppstår helten med knivbladene, i Deadpool 3.
Endelig er Lotus tilbake! Fikk du ikke nok av arrogante, narsissistiske, hvite rike turister på Hawaii, så vender konseptet snart tilbake på skjermen.
Har "klonet" stemmen til Darth Vader ved hjelp av kunstig intelligens James Earl Jones går av med pensjon, men stemmen hans bevares ved hjelp av AI-teknologi!
Bridges i sitt ess! Jeff Bridges beviser at alder kun er et tall. Han briljerer som pensjonert superspion i miniserien basert på Perrys roman.
Følg Lyd & Bilde