TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse: Archive 81, sesong 1

Svikter på det mest fundamentale

Hva sitter du igjen med fra en grøsserserie som hverken er skummel eller spennende?

Karakter
Grøsser
Archive 81, sesong 1
forfatter
Publisert 21.01.22 - 00:01

Netflix spinner sin nye grøsserserie basert på «hemmelige» privatfilmer, med håndholdt og blurrete videokameraopptak – åpenbart inspirert av The Blair Witch Project; men ikke i nærheten så spennende.

Den unge videoarkivaren Dan (Mamoudou Athie) har spesialisert seg på å gjenopprette skadede og delvis ødelagt videotapes. Videoopptak (VHS, Beta, Hi8 o.l.) som enten har blitt skadet i brann, flom eller andre katastrofer. Han jobber som konservator på et anerkjent museum i New York, men blir så headhuntet av et mystisk gigantfirma til å ta et godt betalt hysj-hysj-oppdrag.

https://youtu.be/ibxKEqxARkE

 

 

Selvsagt må han utføre jobben i et fullstendig avsidesliggende hus, milevis utenfor byen, og like selvsagt er det ikke internettdekning (!) der, ei heller mobilsignal.

Jobben består i å redde/restaurere videoopptakene til studinen Melody Pendras (Dina Shiahabi). Opptak hun gjennomførte i en sliten Brooklyn-bygård i 1994, i forbindelse med en masteroppgave. Under filmprosessen brant bygården ned…

Archive 81 sesong 1 11
Archive 81, sesong 1 (Foto: Netflix)

I bygården guides hun rundt av tenåringen Jess, og møter på den ene personligheten mer merkelig og sær enn den andre – i tillegg hviskes det i gangene om en okkult sexsektklubb i bygget.

Etter hvert som plottet avdekkes viser det seg at både Melody og Dan har en sterk personlig/familiære interesse i sitt prosjekt, samt at begge har «bagasje» fra fortiden som de sliter med.

Archive 81 tar etter hvert en mer overnaturlig retning, uten av det hever spenningsnivået, eller seernes puls, nevneverdig.

Archive 81 sesong 1 14
Archive 81, sesong 1 (Foto: Netflix)

Vi kan godt akseptere (selv åpenbare) plotthull og mengder av usannsynligheter i en grøsser, men da skal den i det minste være skummel – noe Archive 81 dessverre ikke er. Den er faktisk sjokkerende langtekkelig og (stort sett) dørgende kjedelig.

Handlingen kan definitivt ikke forsvare en spilletid på over syv timer, til det er den alt for stillestående, og gnagende repeterende med masser av «skumle» hjemmevideoer i dårlig kvalitet. I stor grad blir det et one-man-show, i det Dan sitter i ensom majestet (akkompagnert av sin rottevenn) i kjellerlokalet og nistirrer på traurige videoopptak.

Archive 81 sesong 1 8 Archive 81 sesong 1 7 Archive 81 sesong 1 10 Archive 81 sesong 1 9 Archive 81 sesong 1 6 Archive 81 sesong 1 5 Archive 81 sesong 1 3 Archive 81 sesong 1 2 Archive 81 sesong 1 12 Archive 81 sesong 1 4 Archive 81 sesong 1 13
<
>
Archive 81, sesong 1 (Foto: Netflix)

Det tar seg litt opp når han får en «forbindelse» til fortiden, men da har vi allerede mistet interessen. Serien er basert på en podkast av samme navn; ikke har vi hørt den, men vi antar at dette materialet egner seg bedre på radio (der du kan la din egen ville fantasi løpe løpsk) enn filmatisert. En grøsser uten sitrende spenning er å anse som en pornofilm uten klimaks – begge deler særs lite tilfredsstillende. 2 slappe stjerner til denne wannabe-grøsseren.

Anmeldelsen er basert på de 4 (av 8) første episodene. Hele sesong 1 av Archive 81 kan strømmes fra Netflix nå.

PS! Er det overnaturlig grøss som gir deg et kick i en ellers traurig A4-hverdag? I så fall anbefaler vi heller den langt bedre Stephen King-serien Castle Rock.

Les også Grøsserkick á la Stephen King Det mangefasetterte grøsseruniverset til Stephen King revitaliseres i andre sesong av fabelaktige Castle Rock.
Fakta
  • Netflix
  • Release: 14. januar 2022
  • Regi: Rebecca Thomas
  • Med: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Matt McGorry, Martin Donovan, Julia Chan, Evan Jonigkeit, Ariana Neal
  • Genre: Grøsser
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 7:06 t.
  • Karakter: 2
IMDB Rating
Archive 81 Drama, Horror, Mystery, Sci-Fi, Thriller | January 14, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Er den, ekspanderte, fjerdesesongen noe bra? Få serier har vist en større utviklingskurve enn Stranger Things – til glede for de fleste, men sikkert også til forargelse for noen.
Komihavari fra Wilson! Nei, Rebel Wilson er ingen karakterskuespiller – men hun er, dessverre, heller ikke det spor morsom.
Maverick vender (endelig!) tilbake Kun seks dager igjen til Maverick flyr igjen - i Top Gun 2.
Marvel-heltene kommer hjem Alle de originale Marvel-seriene, opprinnelig produsert av Netflix, er nå forsvunnet fra strømmetjenesten.
Svensk Prime Video-serie! Endelig tar Prime video grep, og satser på lokalprodusert innhold.
Spenningsthriller fra Midtøsten holder koken Mossads intrikate skyggekrig mot erkefienden byr fortsatt på en av de absolutt bedre spionseriene.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend