Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Archive 81, sesong 1

Svikter på det mest fundamentale

Hva sitter du igjen med fra en grøsserserie som hverken er skummel eller spennende?

Publisert 21.01.22 - 00:01
Archive 81, sesong 1
Tor Aavatsmark

Netflix spinner sin nye grøsserserie basert på «hemmelige» privatfilmer, med håndholdt og blurrete videokameraopptak – åpenbart inspirert av The Blair Witch Project; men ikke i nærheten så spennende.

Den unge videoarkivaren Dan (Mamoudou Athie) har spesialisert seg på å gjenopprette skadede og delvis ødelagt videotapes. Videoopptak (VHS, Beta, Hi8 o.l.) som enten har blitt skadet i brann, flom eller andre katastrofer. Han jobber som konservator på et anerkjent museum i New York, men blir så headhuntet av et mystisk gigantfirma til å ta et godt betalt hysj-hysj-oppdrag.

 

 

Selvsagt må han utføre jobben i et fullstendig avsidesliggende hus, milevis utenfor byen, og like selvsagt er det ikke internettdekning (!) der, ei heller mobilsignal.

Jobben består i å redde/restaurere videoopptakene til studinen Melody Pendras (Dina Shiahabi). Opptak hun gjennomførte i en sliten Brooklyn-bygård i 1994, i forbindelse med en masteroppgave. Under filmprosessen brant bygården ned…

Archive 81 sesong 1 11
Archive 81, sesong 1 (Foto: Netflix)

I bygården guides hun rundt av tenåringen Jess, og møter på den ene personligheten mer merkelig og sær enn den andre – i tillegg hviskes det i gangene om en okkult sexsektklubb i bygget.

Etter hvert som plottet avdekkes viser det seg at både Melody og Dan har en sterk personlig/familiære interesse i sitt prosjekt, samt at begge har «bagasje» fra fortiden som de sliter med.

Archive 81 tar etter hvert en mer overnaturlig retning, uten av det hever spenningsnivået, eller seernes puls, nevneverdig.

Archive 81 sesong 1 14
Archive 81, sesong 1 (Foto: Netflix)

Vi kan godt akseptere (selv åpenbare) plotthull og mengder av usannsynligheter i en grøsser, men da skal den i det minste være skummel – noe Archive 81 dessverre ikke er. Den er faktisk sjokkerende langtekkelig og (stort sett) dørgende kjedelig.

Handlingen kan definitivt ikke forsvare en spilletid på over syv timer, til det er den alt for stillestående, og gnagende repeterende med masser av «skumle» hjemmevideoer i dårlig kvalitet. I stor grad blir det et one-man-show, i det Dan sitter i ensom majestet (akkompagnert av sin rottevenn) i kjellerlokalet og nistirrer på traurige videoopptak.

Archive 81 sesong 1 8 Archive 81 sesong 1 7 Archive 81 sesong 1 10 Archive 81 sesong 1 9 Archive 81 sesong 1 6 Archive 81 sesong 1 5 Archive 81 sesong 1 3 Archive 81 sesong 1 2 Archive 81 sesong 1 12 Archive 81 sesong 1 4 Archive 81 sesong 1 13
<
>
Archive 81, sesong 1 (Foto: Netflix)

Det tar seg litt opp når han får en «forbindelse» til fortiden, men da har vi allerede mistet interessen. Serien er basert på en podkast av samme navn; ikke har vi hørt den, men vi antar at dette materialet egner seg bedre på radio (der du kan la din egen ville fantasi løpe løpsk) enn filmatisert. En grøsser uten sitrende spenning er å anse som en pornofilm uten klimaks – begge deler særs lite tilfredsstillende. 2 slappe stjerner til denne wannabe-grøsseren.

Anmeldelsen er basert på de 4 (av 8) første episodene. Hele sesong 1 av Archive 81 kan strømmes fra Netflix nå.

PS! Er det overnaturlig grøss som gir deg et kick i en ellers traurig A4-hverdag? I så fall anbefaler vi heller den langt bedre Stephen King-serien Castle Rock.

Les også Grøsserkick á la Stephen King Det mangefasetterte grøsseruniverset til Stephen King revitaliseres i andre sesong av fabelaktige Castle Rock.
Karakter
Archive 81, sesong 1

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 14. januar 2022
  • Regi: Rebecca Thomas
  • Med: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Matt McGorry, Martin Donovan, Julia Chan, Evan Jonigkeit, Ariana Neal
  • Genre: Grøsser
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 7:06 t.
  • Karakter: 2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slik får du kjæresten i armkroken

Romantisk?

En siste snort!

Scroll to Top