TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste lydplanker 2021-2022

Synes du TV-en din låter tynt og utydelig? Da er det på høy tid å oppgradere lydopplevelsen med en lydplanke!

Av / 01.11.21 - 12:00
Årets beste lydplanker 2021-2022

Det er nok mange som har kjent på følelsen: Du har fått en ny, skinnende blank og stor TV i hus, til stormende jubel fra hele familien. Bildet er flott nok, det – men når teppet går opp for James Bond, Game of Thrones, Marvel-filmene, og filmmusikken, lydeffektene strømmer på…så låter det hele som en billig reiseradio fra supermarkedet. Rett og slett flaut!

TV-produsentene er flinke til å gjøre skjermene sine slanke og pene å se på: dette innebærer dessverre at det er begrenset plass igjen til skikkelige høyttalere. Heldigvis finnes det en ganske enkel kur mot slank TV-lyd, og det behøver ikke koste en formue.

Du trenger en lydplanke

Ved å legge en lydplanke – også kalt soundbar – på bordet foran TV-en, kan du oppnå en massiv lydforbedring. Lydplanken kobles enkelt til TV-en og har dedikerte høyttalere som er skreddersydd for å gjengi både TV-lyd, musikk og surround-lydeffekter fra en og samme enhet. Noen lydplanker kan også utvides med ekstra surroundhøyttalere og subwoofer, for deg som virkelig vil hente kinofølelsen hjem i egen stue.

Selv om de virkelig hardbarkede hjemmekino-entusiastene fortsatt sverger til svære høyttalere i hopetall, er lydplankene en glimrende løsning for de som ikke vil at stua skal ligne et lydstudio.

Slik velger du riktig lydplanke

1. Tenk på størrelse og plassering

Lydplanker kommer i ulike størrelser og fasonger, men fellesnevneren er at de er lange og flate. Rent visuelt ser det penest ut når lydplanken er omtrent like bred som TV-en. Da vil også størrelsen på lyden matche bedre til bildet. I tillegg er det selvfølgelig viktig at den får plass rent fysisk! Sjekk derfor at lydplanken får plass på reolen din, med god nok til klaring til TV-ens sokkel eller føtter.

Obs! Noen lydplanker har høyttalere som er vender oppover for å reflektere lyd via taket (Atmos høydekanaler). Det er viktig at disse ikke blokkeres av selve TV-en, hyller eller lignende. Ta hensyn til dette ved plassering.

2. Velg riktig tilkobling

Lydplanker kommer med ulike innganger (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi, Bluetooth) for å koble til TV-en og andre lydkilder. Dersom TV-en din er utstyrt med HDMI ARC (lydreturkanal) anbefaler vi å bruke denne for å koble til lydplanken. Dette gir best lyd, og gjør at du enkelt kan fjernstyre volumet med TV-ens fjernkontroll.

Obs! Noen lydplanker har også Wi-fi, for å kunne koble seg til AirPlay, Chromecast og musikktjenester som Spotify. Dette er en klar fordel dersom du også skal bruke lydplanken til musikkavspilling.

3. Trenger du subwoofer?

En subwoofer er en separat basshøyttaler som plasseres fritt på gulvet. Det er denne høyttaleren som gjengir de dype basstonene (tenk dinosaur-tramp og eksplosjoner) som du kan både høre og føle! Mange lydplanker kommer med en separat, trådløs subwoofer i esken. I andre tilfeller må man kjøpe dette separat. En skikkelig subwoofer gjør underverker for lydopplevelsen, så vår anbefaling er du budsjetterer for en slik, først som sist. Med mindre du har et anstrengt forhold til naboene da, selvsagt.

4. Atmos eller ikke Atmos?

Dolby Atmos er et surround-lydformat som blir stadig mer utbredt. Det aller meste av nye filmer og TV-serier – til og med spill – slippes i dag med Atmos-lydspor, hvor objekter plasseres i et tredimensjonalt lydbilde. For å dra nytte av dette viktig at både TV-en og lydplanken støtter Dolby Atmos. Noen lydplanker imiterer 3D-lyden ved hjelp av digital lydprosessering, mens de mer påkostede plankene har integrerte ”høydekanaler” som reflekterer lyd via taket.

Dolby Atmos kan gi en besnærende virkelighetstro lydopplevelse, så vår anbefaling er at du går for en lydplanke som støtter dette!

5. Du står fritt til å velge merke

Lydplanken trenger slett ikke være av samme fabrikat som TV-en for å fungere bra sammen. Når det er sagt, finnes det noen lydplanker som gir adgang til ekstra finesser når de kobles til en kompatibel TV av samme merke. Et eksempel på dette er Samsungs Q Symphony og Sonys Acoustic Center Sync, som utnytter TV-ens egne høyttalere i samband med TV-en.

Nominerte til Årets beste lydplanker

Vinnere av Årets beste lydplanker 2021-2022

Årets beste high-end lydplanke

Samsung HW-Q960A

Knalltøff kinolyd

Samsung HW-Q960A imponerer med en hardtslående og helomsluttende surroundlyd. Et meget bra kjøp!

HW-Q960A er en stor lydplanke, som er ment til å brukes sammen med de større TV-skjermene. Lydplanken er imidlertid ganske lav, slik at den får plass under de fleste skjermer. Den er i tillegg trukket med et svart høyttalerstoff fra danske Kvadrat, som gir den et relativt diskré utseende. Veggmontering er også mulig ved hjelp av medfølgende braketter.

Lydkvalitet

Samsung HW-Q960A er utstyrt med et ganske hårete høyttaleroppsett:

Hele 11.1.4 kanaler for å være nøyaktig. Selve lydplanken består av stereo venstre/høyre og senterkanal, samt ekstra høyde- og sidekanaler for Dolby Atmos og DTS-X. Resten av kanalene gjengis av bakhøyttalerne, som nå har fått både høyde- og side-elementer. Med på laget har den også en aktiv, trådløs subwoofer med 8” bass.

Nå er det jo ikke antallet høyttalerelementer, men snarere lydkvaliteten i praksis vi bryr oss om. Men Samsung har klart å oppnå noen hørbare lydforbedringer i år også.

Vi starter som vanlig med herrene Joe Pesci og Robert De Niro i gangsterfilmen The Irishman, og det er ingen tvil om at dialogen kommer sterkt og klart ut.

Samsung-planken har en krisp og nærværende stemmegjengivelse, som umiddelbart trekker oss inn i handlingen. Vi lar oss dessuten imponere over den gedigne romklangen: De ekstra bak-kanalene bidrar helt klart til et bredere, dypere og mer tredimensjonalt lydbilde. Dette minner om skikkelig kino-lyd!

Konklusjon

Samsung HW-Q960A er definitivt en av de beste lydplankene i sin klasse. Med støtte for de viktigste lydformatene og et arsenal av høyttalerelementer om bord, klarer den å skape et kjempedigert, men likevel presist og helomsluttende lydbilde.

Obs! Dersom du ikke ønsker bakhøyttalere hjemme i stua, kan også lillebroren HW-Q910A være et godt alternativ. Den har den samme lydplanken og subwooferen, men kommer uten separate bakhøyttalere.

Årets beste premium lydplanke

Creative SXFI Carrier

Gigantisk stort lydbilde

Creative har laget sin første virkelig gode lydplanke for TV og film, nemlig SXFI Carrier.

Det kan hende Creative har sett seg lei av å stå i billigkroken, med hjemmekino-lydplanken SXFI Carrier. En fullspekket lydplanke med Dolby Atmos, og separate høyttalere på toppen for anledningen. Disse tar lyden fra høydekanalene og retter den opp i taket, slik at lyden reflekteres ned på publikum i sofaen. Dermed får man et mye større inntrykk av lyd ovenfra, enn om man skal forsøke å gjøre det samme trikset utelukkende med digital lydprosessering (DSP).

Høyttalerelementene

SXFI Carrier har totalt sju høyttalerelementer, fordelt på følgende vis: Et par 3,5 tommers ovale fulltoneelementer på sidene gjengir surround-lydkanalene, i tillegg til front venstre og høyre. To høyttalere skråstilt på toppen gjengir høydekanalene, men faktisk også senterkanalen med dialogene.

Deretter finner vi tre diskantelementer i front, for venstre, senter og høyre frontkanal. For å gi mer luft til disse. I den trådløse subwooferen finner vi et 10 tommers basselement, som gjenskaper basseffektene på film og musikk. Kabinettet er ganske høyt og slankt, og dermed mye mer kompakt enn den monstrøse subwooferen til Klipsch Cinema 600 som vi testet tidligere i sommer. Også den med 10-tommers bass.

Creative SXFI Carrier er den beste lydplanken vi har hørt fra den kanten. Noensinne. Det sier kanskje ikke så mye, da andre Creative-planker er av den billige typen. Men SXFI Carrier overrasker oss. Med et gigantisk stort lydbilde, spesielt i Super Wide modus. Dialoger er rene og åpne, og subwooferen henger usedvanlig godt med. Her er det både slagkraft og finesse, og lydplanken innfrir også når vi tar prisen i betraktning.

Det som mangler er litt mer fylde i dialoger og på sangstemmer. Maksimalt lydtrykk er mer enn høyt nok for oss, men det finnes planker i klassen som er enda kraftigere. Vi gir likevel ikke trekk for dette.

Vi skulle likevel ønske oss en nettverkstilkobling, og gjerne støtte for Chromecast og AirPlay.

Pluss i boka for å inkludere hodetelefoner i prisen. Vi har testet SXFI Theater tidligere og likte dem ganske godt.

Årets beste basic lydplanke

TCL TS8132EU

Atmos-surround på budsjett

TCL stiller med en rimelig lydplanke som kan tilby ”ekte” Atmos-lyd. Til prisen låter den riktig fint!

TCL har allerede bemerket seg med den rimelige modellen TS8111, som også støtter Dolby Atmos surroundlyd. På storebroren TS8132 har de imidlertid tatt det et steg lengre: Med en egen senterkanal i midten, pluss egne høydekanaler på toppen (som reflekterer lyd via taket), skal den i teorien kunne gjengi et mer tredimensjonalt lydbilde. Dette er en finesse vi kjenner fra de mer påkostede lydplankene.

TS8132 klarer å få adrenalinet til å pumpe når vi spiller introduksjonen til Formel 1 –dokumentaren Drive to Survive. De hvinende F1-motorene snerrer imot oss, mens bakgrunnsmusikken fyller rommet. Den nedovervendte suben får også rommet til å riste. – Dette låter da tøft, utbryter Geir.

TCL-planken har også en egen senterkanal, som bidrar til at stemmene kommer bedre ut. Vi måtte imidlertid justere opp diskantnivået litt før vi fikk den oppnådde klarheten: På nivå 0 låter det litt ullent og innestengt.

TCL-planken fungerer bra til musikk også, så lenge man ikke blir fristet til å spille altfor høyt. Den låter litt anstrengt på høyt volum, og det kommer til et punkt hvor subwooferen ikke vil mer, og starter å vrenge. Har du et stort lytterom å fylle med lyd, bør du derfor kikke i retning av en større og kraftigere høyttaler.

Konklusjon

TCL TS8132 er definitivt en av de mest prisgunstige lydplankene i testen. For rett under 4.000 kroner får du trådløs subwoofer, Dolby Atmos 3D-lyd og innebygde ”up-firing” høydekanaler, som attpåtil låter ganske overbevisende – så lenge man ikke spiller ekstremt høyt. Det finnes enda råere lydplanker der ute, men de koster også mer penger!

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse
Guide

Hva er balansert armatur?

Hva er balansert armatur i ørepropper?
Les mer