Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Samsung HW-Q960A

Knalltøff kinolyd

Samsung HW-Q960A imponerer med en hardtslående og helomsluttende surroundlyd, som låter tøffere enn det meste vi har hørt i prisklassen. Et meget bra kjøp!
Karakter
Samsung HW-Q960A
Lyd & Bilde mener
Samsung HW-Q960A tegner opp et stort og presist surround-lydbilde som er meget engasjerende å lytte til. Helt klart en av de beste Atmos-lydplankene!
Tegnruten sitter på toppen av lydplanken, og kan være vanskelig å lese når man sitter i sofaen.
Spesifikasjoner
 • HDMI: 2 inn, 1 ut (eARC)
 • Digital inn: Optisk
 • Nettverk: Wi-Fi
 • Trådløst: Bluetooth
 • Stemmestyring:
 • Analog inn: –
 • Subwoofer: Trådløs aktiv 8”
 • Mål: 123,2 x 6,95 x 13,8 cm (B x H x D)
 • Farge:  Svart Kvadrat stoff
 • Web: samsung.com

Samsung HW-Q960A tar over for fjorårsmodellen HW-Q950T, som Lyd & Bilde kåret til årets beste lydplanke i high-end-klassen 2020. Årets modell ligner til forveksling på den gamle rent utseendemessig, men har fått enda flere høyttalerkanaler til å gjengi surroundlyden med. Nøyaktig hva det innebærer, skal vi komme tilbake til – men hensikten er definitivt å lukke oss inne i en boble av lyd!

Samsung-planken er utstyrt med HDMI eARC inngang, og kan dermed ta imot høyoppløste lydsignaler fra de nyeste TV-ene. I tillegg har den trådløs tilkobling via Bluetooth og Wi-Fi. Årets modell har dessuten fått Airplay og Spotify Connect, slik at den er godt tilrettelagt for musikkavspilling.

Samsung HW-Q960A. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Samsung HW-Q960A i praksis

HW-Q960A er en stor lydplanke, som er ment til å brukes sammen med de større TV-skjermene. Med sine 123 centimeter er den omtrent akkurat like bred som en 55″ TV. Lydplanken er imidlertid ganske lav, slik at den får plass under de fleste skjermer. Den er i tillegg trukket med et svart høyttalerstoff fra danske Kvadrat, som gir den et relativt diskré utseende. Veggmontering er også mulig ved hjelp av medfølgende braketter.

Samsung Q960A er litt mer omfattende å sette opp første gang enn de mindre lydplankene fra samme hold. Det fungerer aller best ved å laste ned Smartthings-appen, som også gir adgang til mer avanserte innstillinger. Q960 har blant annet fått Auto EQ romkorreksjon som bidrar med å tilpasse bassgjengivelsen til akustikken i rommet. Dette skjer via en innebygd mikrofon i subwooferen. Dersom du kobler den til en Samsung-TV av nyere dato (2021 Q70A og oppover), kan du dessuten dra nytte av finessen Spacefit Sound+, som lytter og tilpasser det totale lydbildet til omgivelsene.

Annonse

Lydplanken er ellers enkel å betjene via medfølgende fjernkontroll, men vi stusser litt over plasseringen av tegnruten på toppen av lydplanken. Den er bortimot umulig å se fra sofaen, og det er jo gjerne der vi sitter, når vi trenger informasjonen…

Samsung HW-Q960A har to HDMI-innganger pluss en HDMI-utgang med lydretur fra TV-en (eARC). (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Annonse

Lydkvalitet

Samsung HW-Q960A er som nevnt utstyrt med et ganske hårete høyttaleroppsett: Hele 11.1.4 kanaler for å være nøyaktig. Selve lydplanken består av stereo venstre/høyre og senterkanal, samt ekstra høyde- og sidekanaler for Dolby Atmos og DTS-X. Resten av kanalene gjengis av bakhøyttalerne, som nå har fått både høyde- og side-elementer. Med på laget har den også en aktiv, trådløs subwoofer med 8” bass.

Nå er det jo ikke antallet høyttalerelementer, men snarere lydkvaliteten i praksis vi bryr oss om. Men Samsung har klart å oppnå noen hørbare lydforbedringer i år også.

Vi starter som vanlig med herrene Joe Pesci og Robert De Niro i gangsterfilmen The Irishman, og det er ingen tvil om at dialogen kommer sterkt og klart ut. Samsung-planken har en krisp og nærværende stemmegjengivelse, som umiddelbart trekker oss inn i handlingen. Vi lar oss dessuten imponere over den gedigne romklangen: Vi får følelsen av å sitte i samme miljø (i dette tilfellet en bardisk) som de to herrene, og kan høre musikk og klirringen av glass i det fjerne. Deretter transporterer handlingen oss til et langt større rom (et fengsel), hvor vi også her opplever å bli en del av handlingen, snarere enn å betrakte den fra avstand. De ekstra bak-kanalene bidrar helt klart til et bredere, dypere og mer tredimensjonalt lydbilde. Dette minner om skikkelig kino-lyd!

Vi måtte selvfølgelig teste med noen actionscener også, og det er ingen tvil om at Q960A kan spille høyt og rent. Skyteduellen fra Snabba Cash låter knalltøft der geværene knatrer og rikosjettene suser rundt hodene våre. Ingen tvil: Her er det merkbart mer ”liv og røre” enn det Sonos Arc klarer å gjengi fra samme scene, uten at det låter anstrengende eller forvrengt.

HW-Q960A har også høyttalerelementer på siden, som bidrar til et bredere lydbilde. Dette bør tas hensyn til når du plasserer lydplanken. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Hva med musikk?

Stadig flere benytter også TV-en og lydplanken til avspilling av musikk: Og selv om Samsung-planken ikke er noen erstatning for et fullblods stereoanlegg, fungerer den fint til sitt bruk. Den nye låta Rumours fra Lizzo og Cardi B bærer preg av at subwooferen ikke har verdens kjappeste og mest distinkte bassgjengivelse. Men rytmene kommer godt frem, med en morsom mellombass. Vokalene har også en fyldig og varm signatur, med en stor og fyldig mellomtone.

Samsung har generelt en litt mørkere gjengivelse enn Sonos, som kan virke litt lys og slank, men også mer detaljert til tider. Stereo-lydbildet blir litt snevert på musikk, og enkelte sanger kan derfor tjene på å slå over til Surround lydmodus. Det åpner lydbildet betraktelig. Men kan låte litt kunstig/overdrevent på enkelte typer musikk.

Konklusjon

Samsung HW-Q960A er definitivt en av de beste lydplankene i sin klasse. Med støtte for de viktigste lydformatene og et arsenal av høyttalerelementer om bord, klarer den å skape et kjempedigert, men likevel presist og helomsluttende lydbilde. HW-Q960 er låter knalltøft på filmlyd, og fungerer dessuten utmerket til musikk. Subwooferen er ikke like fast i fisken som for eksempel Sonos sin mer påkostede Sub, og enkelte vil nok foretrekke den litt strammere og mer detaljerte musikkgjengivelsen fra Arc. Men til variert TV- og filmlyd er denne planken fra Samsung vanskelig å slå – spesielt med tanke på den gunstige prisen.

Annonse

Obs! Dersom du ikke ønsker bakhøyttalere hjemme i stua, kan også lillebroren HW-Q910A være et godt alternativ. Den har den samme lydplanken og subwooferen, men kommer uten separate bakhøyttalere.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

4 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
 1. Roger Hemnes

  23.09.21 at 01:12

  Hei!

  Jeg har store problemer med å koble til Wifi i Smartthings appen. Får bare opp en feil melding. Mener jeg har gjort alt riktig i henhold til manual og diverse lesing på nett. Funker altså kun via bluetooth og ikke Wifi. Dette er så langt en svakhet!

 2. kloekst

  05.09.21 at 12:01

  Spent på test av Sony HT-A7000. 🙂

 3. Asle Erling Hjartøy

  01.09.21 at 08:23

  Kan det være riktig? Full pott og High End for et egentlig rimelig sett?

  • Audun Hage

   02.09.21 at 12:13

   Hei Asle!

   Absolutt, Samsung HW-Q960A er blant de beste lydplankene vi har testet hittil i år. Det er flere spennende utfordrere på vei, som LG SP11R, Klipsch Cinema 1200 og Sony HT-A7000. Det gjenstår å høre om noe av disse klarer å vippe Samsung av tronen!

   Nå vil det sikkert være delte meninger om hva som er «rimelig», men toppmodellen fra Samsung koster tross alt 15.000 kroner (veil), som jo er i det øvre sjiktet av lydplanker. Når man tar hensyn til både pris og ytelse, bikker den over i high-end klassen etter vår mening.

   Klart, det finnes enda dyrere lydplanker der ute, som Sennheiser Ambeo til 30.000 kroner. Men det blir for de spesielt interesserte 🙂


   mvh Audun

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.